Fendt komt met hooibouw machines
Marktoberdorf (D) - Op de komende Agritechnica toont Fendt een nieuw ontwikkelde opraapwagen en een complete hooibouwlijn onder eigen naam en kleur. De hooibouwlijn is afkomstig van Fella, de opraapwagen is een nieuwe ontwikkeling.
Deel dit topic
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Zeker als het gewoon een donkergroene Fella is.
Ontwerp dan zelf wat idd, die opraapwagen is ook door een andere machine fabriek ontworpen wat is zo lees, dan is er in mijn ogen weinig 'eigen' aan te vinden.
Ho ho! Iets verder kijken als je neus lang is!
JD bouwt ook veel hooibouwmachines zelf. Denk maar aan bijv. de 900 serie persen of een deel van de L serie. Zoals in een nieuwsbericht te lezen zijn ze ook begonnen met zelf maaiers te bouwen.
Fendt koopt gewoon alles bij zustermerk Fella in, op de hakselaar en die opraapwagen na dan al heeft de laatste wel verdacht veel weg van Vicon die in dezelfde fabriek schijnen te worden gebouwd tegenwoordig waarbij ik er uit op kan maken dat de Fendt gewoon een afstammeling van de voormalige Veenhuis wagens moet zijn maar kan het mis hebben.
Ontwerp dan zelf wat idd, die opraapwagen is ook door een andere machine fabriek ontworpen wat is zo lees, dan is er in mijn ogen weinig 'eigen' aan te vinden.
Veenhuis nakomeling in Fendt kleuren. Dat is de beste omschrijving als ik de nieuwsberichten over dat ding lees.
Wat betreft de katana dat die MF voorbij is gestreeft kwa verkoop... sinds wanneer bouwt MF hakselaars???
Vind niet dat je zoiets kan vergelijken met een product dat een zustermerk vroeger ooit bouwde. Dam moet je tegelijk bij beide merken het product aan gaan bieden maar niet een machine die nu te koop is vergelijken met een van 20 jaar of meer geleden...
Wordt gebouwd bij de fabriek die ze ook voor Vicon bouwt, alleen daaraan heb je toch al genoeg om te weten dat het gewoon een Veenhuis in Fendt kleuren is?
Ook het ontwerp lijkt er zover je nu kan zien ook op. Gewoon een kleine aanpassing en hup, klaar.
Zet ze maar es naast mekaar, zit heus wel verschil in. Beetje subjectieve mening idd, de fendts en fella's zijn gelijk, die opraapwagen word dat echt niet. fendt wil niet vanaf nul beginnen, daarom schakelen ze die andere partij in.
Nou, zo denk ik er ook over! Van hooibouwmachines gaan er al 13 in een dozijn. Fendt had er beter aan gedaan oudere succestypes/series (als 'budgettrekkers') weer in produktie/verkoop te nemen. (Ook beter/gemakkelijker voor hun de omzet te verhogen).
Een 300 serie met powershift ipv vario zou hier goede ogen kunnen gooien in de familie idd, nu valt fendt sowieso af ivm prijs
Dan zie ik het niet als een logisch iets om een stap terug te nemen
Als ze (Fendt) meelezen, dan krijg je terstond een goede baan aangeboden op de afdeling produktontwikkeling vanwege dat geniale idee.
Omdat ik het simpelweg voor het boerenwerk een overbodige luxe vind. Dat kan ik allemaal prima in een versnelling doen. Duurt dat langer nee? Moet ik zelf iets meer handelingen verrichten? Ja. Bespaard me dat fors geld? Ja. Is de keuze voor mij snel gemaakt.
Er zijn zeker toepassingen waarbij een vario goed tot z'n recht komt, maar als ik zie waar de vorige generatie mee reed, en het werk er ook af kreeg, dan zijn wij maar een stel verwende koters als we menen niet zonder vario te kunnen
Tja, heb op m'n werk ook weles geopperd om voor een storingsvrije oplossing te kiezen, maar dan staan ze je met glazige ogen aan te kijken, want.....dat is niet high tech????
Maar gezien de gigantische ontwikkelingen in de agrarische sector en een klant die met de tijd mee gaat is het niet gek.
Kijk naar ontwikkelingen de laatste 50 jaar die nu gemeengoed zijn geworden:
- 4 wd
- EHR
- Cabine
- 40 - 50 - 60 km/u
- Geveerde vooras / cabine
- Elektrische ventielen
- Airco
Wss gaat m'n schoonpa vant winter naar vervanging kijken, en dan komen die idd wel aan bod. Van huis uit istie fendt rijder, dus als er een fendt in die klasse zou zitten ging het wel kriebelen denk ik????
Zelf ben ik met JD opgegroeid, maar stap met net zoveel plezier op een ander merk. Een trekker moet qua uitrusting en prijs in het plaatje passen, dan zal het me aan m'n derrière oxideren welke kleur hij heeft
Klopt, ben zeker met je eens dat de techniek sprongen vooruit is gegaan, maar voor mij persoonlijk is er een grens tussen economisch voordeel halen uit 'extra's' of zijn deze gewoon luxe die ik kan missen?
We kijken puur naar of opties een dermate toegevoegde waarde hebben dat de meerprijs gerechtvaardigd is, enkel comfortverhogende zaken komen er voor die 5/600 uur op jaarbasis ook niet in.
Als ik 2000 uur per jaar met een machine zou draaien kijk ik hier weer met een andere blik tegenaan
Wil je 304 inruilen wim?
Bij Fendt ben je altijd duur uit.
En ik geloof niet dat een vario noodzakelijk is voor wat schudden, bloten en weideslepen.
Zal net hooiwerktuigen precies zo zijn
Omdat er ook nog genoeg vraag is naar powershift, niet iedereen wil vario/cvt.
JD heeft er zelfs een nieuwe serie voor gebouwd 6M
Hij mag dan sterallures hebben, maar het is nog lang geen kniktrekker
Uniek? Zal niet lang duren met de vermogensrace tussen de fabriekanten
@ej-van-de-voort Uniek ja, kun je een gelijkwaardige opnoemen. Natuurlijk komen er nu meerdere merken met iets in deze richting..
Laat ik het zo zeggen, gevoelsmatig heb ik een voorkeur voor Fendt en JD, maar om te stellen dat Fendt uniek is boven JD, MF, Valtra, Claas ed, nee, vind ik niet.
Wie zit hier überhaupt op te wachten?
100% de waarheid????????????
Omdat dat de laatste jaren aardig is bijgetrokken.
Hebben al een kleine 10 jaar een Fella schudder. Nog nooit wat serieus mee geweest, en eerste tanden zitten er allemaal nog in.
Naar aanleiding van jouw reactie wekte bij mij de indruk dat jij Fendt voorop vind lopen qua techniek. En ik ben van mening dat ze dat met trekkers dat wel doen, maar met de rest zeker niet...
En inderdaad alles gaat kapot,tis alleen wel triest dat ze een fendt in een dichte zeilwagen afvoeren zodat niemand het ziet.
Fella mag misschien wel verbeterd zijn maar zet hem eens langs een kuhn,dan hoef ik niet meer na te denken,daar is fella niets bij
Trisix is nooit voor de verkoop geweest. De 1050 komt volgens mij over 2 jaar in de verkoop.
Kan je het lijntje naar de dealer lekker strak houden.
ik ben het ook eens met je
de 300 en 500s zouden ze opnieuw moeten maken met powershift.
zoals je bij alle andere merken kan kiezen uit een powershift of vario (of hoe dat het daar noemt)
Zekers.
als je mij een ding kunt noemen waarbij ik het niet zonder cvt kan redden, cvt is leuk maar niet noodzakelijk, en voor een koeien boer die alleen maar wat doet schudden en voeren, is een cvt echt een veel te dure en nutteloze investering.
tuurlijk als ik een andere trekker koop zal ik zeker kijken naar een cvt, maar het is echt niet dat het per se een cvt moet zijn.
Cvt heeft zeker voordelen maar met name richting de bestuurder, het is een luxe product dat niet strikt noodzakelijk is, en het is niet zo dat de bestuurder langer kan draaien op een cvt dan op een powershift, want een pookje naar voren en naar achter bewegen of op een knopje duwen voor op en af te schakelen, ik zie weinig verschil.
(Ik heb trouwens nog steeds geen antwoord op mijn vraag over wat je niet kunt doen zonder cvt,en dan bedoel ik niet van die aardbeien telers en dat soort specialisatie,daar is een cvt nodig om de snelheid variabel te regelen,ik doel op het algemene loonwerk ed.)
Fendt is nou eenmaal inderdaad (te) duur, dus dat zal met de groene Fella's niet anders zijn denk ik. Om over de kwaliteit nog maar te zwijgen.
Ja maar Fella staat toch wel bekend om de goedkopere machines en over het algemeen de mindere/lichtere kwaliteit. Ben daarom ook echt benieuwd of Fendt nu wel met een realistische prijs/kwaliteit verhouding komt
Omdat die Fendt trekkers te duur zijn, krijg je er straks een gratis schudder bij
Maar dat dat de laatste jaren met sprongen is verbeterd hoor je haast niemand over.
rij zelf met 2 varios en 3 schakel trekkers maar als je het niet kent.....
voordeel voor de zelfwerkende boer:
met voeren altijd precies de goede snelheid om de kar op het eind leeg te hebben...
met mestrijden kun je elke gewenste dosering halen met een verdringerpomp omdat zoals bij ons de tank op 100 toeren aftakas draait terwijl het een 540 toeren machine is ik elke gewenste snelheid met trappen van 100 meter per uur bij kan zetten en dus met 1200 motor toeren toeren kan bemesten
mijn tripple maaier heeft bij een loonwerker gedraaid en in geruild omdat het frame na 4 jaar begon te scheuren. oorzaak bij volgas moest er een poweshift trap bijop of bijaf waardoor de maaier naar achteren doorboog op het frame of naar voren. maaier loopt nu al 7 jaar achter de vario en gaat super geleidelijk harder of zachteren nog nooit weer gescheurt
met de opraapwagen zelfde cruise control op 15kmh en de trekker versnelt heel geleidelijk harder of zachter wat je maar wilt zonder weer bij volgas er een bij of af te schakelen
diesel besparing mijn tuf rijdt 40 bij 1150 toeren en 50 bij 1400 toeren als ik mee rijdt bij de loonwerker die een 220 pk trekker met gele velgen voor een rapide heeft met 38 kuub inhoud en ik met 250pk met rode velgen voor een 42 kuubs rapide heb en we beiden 6 vrachten halen op een dag over dezelfde afstand hij savonds 290 liter diesel nodig had en ik met 210 hetzelfde( nou ja iets meer) aan de kuil heb gereden.
2 haksel ploegen met ieder 3 trekkers maal 80 liter per dag en dat 5 weken lang is toch ook zo maar dik 14000 liter diesel alleen in de mais.
alles is te doen zonder cvt. maar ook wel zonder powershift.
maar als hierboven aangegeven kan het wel zeker veel ziuniger en minder belastend.
met maaien heb ik uitgerekend dat ik vroeger met mijn schakeltrekker 460 keer moest schakelen om een perceel van 11 ha plat te maaien. maai 43 ha per snede maal 3 ongeveer zou op 400 keer koppelen komen alleen voor het maaien. heb al jaren knie problemen dus een vario eronder.
ga er vanuit dat jullie met maaien gewoon de trekker aan het eind bij volgas in de achteruit kunnen zetten (mij nog nooit gelukt bij de buren zijn johnie of de zode beschadigd) anders wordt dat ook al weer koppelen. bij een vario koppel ik alleen met starten en soms met aankoppelen.
maar als gezegd geef eens aan wat je wel met jou trekkers kunt maar niet met een Belarus....
Dat duurt gewoon nog een aantal jaren, ze moeten nog even wennen en dan komen ze er wel achter dat een cvt gewoon beter is.
Ik kan me nog herinneren dat de discussie 20-25 jaar geleden precies het zelfde was tussen toen de 'oerdegelijke' 'goedkopere' 'waar-je-zelf-nog-aan-kunt-sleutelen' handgeschakelde bak en de 'onnodig luxe' 'te dure' 'vermogensverliezende' (semi)powershift.
daarbij heeft een loonwerker op uur tarief geen baat bij een sneller werkende trekker omdat hard werken niet betaald worden maar uren maken wel.
als ik die jongens hier bij de loonwerker met de vierkante balenpers zie schakelen tandje erbij een eraf weer een erbij trekker toert terug een eraf toert weer op dan denk ik neem een vario en zet de grenslast regeling op de procenten die de pers mooi hebben kan en je toert steeds optimaal door de weide
Heb zelf ook met cvt rond getoerd, en voor een aantal werkzaamheden is het zeker wel handig.
Punt wat ik me afvraag is of het in de lichte tractoren, zoals de 300 serie, wel serieus dermate besparend zou werken dat het financieel voordeel op zou leveren, de gemiddelde veehouder draait toch wat minder uren dan een loonwerker, en ook de aard van de werkzaamheden verschilt enigszins waardoor ik benieuwd ben of het verschil in verbruik bijvoorbeeld dermate groot zou zijn om de meerprijs te rechtvaardigen
Wat ik al eerder aangaf, ik zie geen meerwaarde in de fendt strategie om overal maar een cvt in te knikkeren, alsof dat het walhalla zou zijn. Ik zag liever keus en daardoor een lagere prijs. Ik ben niet zozeer voor of tegen het één of het ander, maar preken dat de één 'het' helemaal is, nee dank u
In alle trekkers de zelfde bak is goedkoper produceren (en in service) dan allemaal verschillende uitvoeringen, lijkt mij.
Het principe zal hetzelfde zijn, maar de bak in een 300 serie zal echt wel andere onderdelen herbergen dan een 939 die er bijna 400 pk door moet rossen. Gezien de kosten van een cvt reviseren aardig hoog zijn vraag ik me dat af, temeer daar veel andere merken wel meerdere mogelijkheden aanbieden, zouden die dan allemaal zo dom zijn om daar veel te veel geld aan te spenderen?
voordat ik mijn 926 voor de tripple maaier had zat er een 615E voor de tripple maaier. al het gras maaien helpen schudden en alles ophalen met de 615 kostte bij een eerste snede 455 liter diesel met de 926 kan ik het met een tank van 350 liter net redden scheelt mij 100 liter op een snede of het met een schakel trekker gebeurt of met een vario. misschien omdat de 926 70pk meer heeft dat die zuiniger is. maar dan nog ben ik zeer blij met mijn vario.
Ik gun je je vario van harte, en ik denk ook dat hoe zwaarder de tractoren, hoe groter het verschil word. Wat ik aangeeft is dat ik benieuwd ben of het rond de 100 pk klasse ook dermate veel zou schelen, dat vraag ik me namelijk meer af.
En zelfs een nieuwere powershift met 70 pk meer zou wss al zuiniger werken dan de 615 vermoed ik, weliswaar wss minder dan de vario, maar echt vergelijkingsmateriaal tov elkaar is dat niet helemaal, je eerder aangehaalde voorbeeld met gras rijden wel.
In feite kun je alles idd ook doen met de belarus (mits voldoende pk's en hefvermogen), je boert alleen terug in luxe.
Ik vind wel dat de stap tussen een echte schakelbak en een powershift een iets andere is dan die tussen powershift en cvt. Powershift was de remedie tegen het niet/moeizaam over kunnen schakelen onder zware belasting. (Hoewel de schakel bak in theorie wel de meest zuinge is qua verliezen in de bak, heeft geen oliedruk componenten zoals lamellen pakketten en hydropompen).
Een cvt is alleen maar de stap naar een traploze snelheid ipv in stapjes, handig dat zeker maar om daar nu 15 of 20000 voor neer te gaan leggen, weet ik nog net niet het me dat helemaal waard is.
Mais rijden doen we niet en voor het transport hebben we 2 jcb's lopen voor het rijcomfort de betere beremming en voor de schakelbakken ipv de powershift, de ene heeft wel een 3 traps powershift en het verschil tussen die 2 is al goed merkbaar.
Mestrijden doen we met een 3 wieler en die heeft. ...jawel een doseercomputer en laat die nu ook te verkrijgen zijn op een getrokken ton
Oprapen heb ik nul ervaring mee dus ik geloof het opslag.
Grasmaaien doe ik met een big m dus dat is heffen aan het einde stuur om gooien en weer zakken, maar heb ook met powershift en schakel gemaaid, bij schakelen krijgen je zeer zeker een gare knie dus dat kunnen we beter niet doen, en met de powershift liet ik de bak gewoon automatisch een paar trappen terug pakken en dan kon ik makkelijk voor een terug wisselen, heb nooit problemen gehad met het scheuren van maaiers, was het toevallig een krone wat dat spul scheurt wel vaker.
Dat op en neer schakelen met het persen heeft trouwens een andere reden, dit heeft te maken met de slagverhouding tussen de voorkamer en de perswagen, zodat de druk in de voorkamer niet te hoog oploopt met als gevolg dat de breekbout op den duur knapt en je weer mag gaan plukken.
Ik ben zeker niet bang van vario en wil er ook zeker wel een hebben als er weer een trekker wordt ingeruild, en die komt dan ook voor de pers en het spitmachien. Maar ik vindt het niet een dusdanige meerwaarde hebben dat ik er speciaal trekkers voor zou gaan inruilen, ben meer aan het wachten tot de 2e handse t7s loskomen en om dan langzamerhand eens rustig te gaan wisselen.
En het voeren bij de boer ik weet niet hoe het bij jullie is maar hier kunnen ze de afgifte regelen en met wat behendigheid van de boer mikt ie hem oo precies het goede punt leeg.
Mooi verhaal!
Ik vraag mij ook wel eens af, waar nu het echte voordeel van de cvt ligt, als ik naar het werk kijk wat ik doe. Ik zie nog steeds maar 1 ding: de maaiarm. En dan gaat het me nog niet echt om de CVT, maar de mogelijkheid tot het rijden op een rijpedaal. Motortoerental laten, maar snelheid minderen, om zo om een obstakel te kunnen zwenken. En nee: dat wil je niet met een joystick of schakelpook doen, want dan blijf je overpakken
Ik zie de meerwaarde van het rijpedaal juist in bij de maaiarm
CVT of vario revicie is niet goedkoop.
Zet daarin tegen , een complete powershift revicie, wat zijn daar de kosten van.
N.L. met vario wissel is de bak als nieuw, powershift vervang je normaal de versleten onderdelen, de rest blijft gebruikt,op die delen zitten geen garantie op
bij een complete revisie pak je smijns inziens alle delen mee die voorgeschreven worden, niet alleen de delen die kapot of ver afgesleten zijn, ander noem ik het een reparatie en geen revisie. Naar mijn idee moet er tussen een cvt en PS dan iig geen tot weinig verschil zijn in technische staat of levensduur, ze zijn immers beiden niet nieuw meer.
Als ze electrisch gaan aandrijven is er natuurlijk veel te variëren, nog een sensor erop die de gemiddelde dikte van de snede meet en daar de schuinstelling en draaisnelheid van de rotoren op aanpast en je hebt een schudder die geheel des Fendts is????
Met welke andere fabrikant van hooibouwmachines binnen het AGCO-huis zouden ze dat moeten doen dan?
Als je een ps reviseert dan is het eigenlijk afdichtingen lagers en lamellen, mits er geen gekke dingen zijn gebeurd, want die tandwielen zijn glashard daar gebeurt niks mee als er geen vreemde objecten door zijn gegaan. Normaal valt de prijs van die delen wel mee het zijn vooral de manuren die het duur maken, maar wij sleutelen zelf dus dat zie ik als nuttige besteding van avonduren.
Touche hier heb je me te pakken; ).
Wij rijden qua trekkers alles 2e handse want de afschrijving op een nieuwe trekker gruwelijk hoog en als ik zie voor welke prijs je dan een 2e hands kunt kopen met een duizendje of 4 op de teller dan ga ik voor 2e hands.
Hebben tot op heden geen extreme dingen gehad qua problemen, zeker als ik het langs de nieuwe machines zet die we hebben. In verhouding hebben die relatief veel storingen.
Ik heb het ontwerp al gezien van een opraapwagen ik ben geen Fendt fen maar je moet er niet te veel van verwachten.
Ik heb het ontwerp al gezien van een opraapwagen ik ben geen Fendt fen maar je moet er niet te veel van verwachten.
Zou je dat even nader kunnen uitleggen en vertellen waar jij deze meningen op baseert?
Je hebt gelijk, de admins hebben dan nog een hoop werk te doen om alles in de juiste mappen te zetten
Dus dat betekent dat wij dan even meer rust krijgen..
@radium45 Gaf al aan dat ie al meer dan tien jaar met cvt werkte maar nog steeds niet overtuigd was.......
Ter info, ik heb met vario gewerkt, ook al eerder aangegeven volgens mij, beetje voorbarige conclusie dus.
Een loonwerker hier in de buurt heeft een nieuwe Deere 7R voor diepploegen en kilveren. In de praktijk kon de 926 toch niet tegen de TG255 op, en de demo 7R met IVT ook niet. Dus werd er een 7R met e23 DirectDrive transmissie besteld. (Alleen jammer van die Deere EGR motor voor die transmissie)
Powershift is uit de tijd, DSG is het nieuwe ideale compromis, het aanpassingsvermogen van een vario met de efficiëntie van een ouderwetse dualpower bak (DSG heeft ook maar twee koppelingen die slipverliezen veroorzaken, fullpowershift soms wel 11)
Zetor laat waarschijnlijk op de Agritechnica een prototype zien van een zestraps DSG voor de Forterra en Crystal.
Met DSG schakel je maar 1 koppeling tegelijk dus de schakeling van de ene koppeling (met de bijbehorende verandering in astoerental) geeft geen ruis op de feedback loop van de andere. Betrouwbaarder dan dat kun je het niet maken want de versnellingswissel is onafhankelijk geworden van de daadwerkelijke powershift
Om soepel te laten schakelen moet je de koppelingen wat laten slippen.
Je kunt die bakken veel verder afstellen dan alleen de calibratie.
De funk bakken in de 70 schakelen ook van 9 naar 10 met 3 koppelingen en heeft bij mijn weten geen chronische problemen op dat punt.
boerenbusiness.nl/tech/artikel/…
Of een poging van AGCO om de beurskoers omhoog te krijgen.