Heftruck certificaat landbouwbedrijven

Vraag: dien je op een agrarisch bedrijf over een heftruck certificaat te beschikken als je ermee werkt? de verzekering zegt van niet, maar als er een ongeluk gebeurd dan blijkt dat ze daar moeilijk over doen. wie weet hoe het precies zit?

Deel dit topic

Reacties

jan-broekate
Nee heftruck certificaat is meer iets wat bedrijven zelf willen . het is niet verplicht voor verzekering of iets anders .
Trekkerman Tom
Heftruckcertificaat

Volgens de Arbowet moeten werknemers, die een heftruck besturen, in het belang van de veiligheid over voldoende deskundigheid beschikken. In het algemeen mogen alleen werknemers met arbeidsmiddelen werken, die daarvoor zijn voor gecertificeerd. Hier wordt door de inspectie szw, de arbeidsinspectie, nauwkeurig op gelet. Een overtreding hiervan kan worden afgedaan als economisch delict. Bij ongevallen, waarbij een heftruck betrokken is, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om aan te tonen dat de bestuurder over voldoende deskundigheid beschikte.

Voor vorkheftrucks zijn er veiligheidscertificaten ingevoerd. Er zijn opleidingsorganisaties, die heftrucktrainingen en -opleidingen aanbieden. Deze variëren van eendaagse trainingen tot tot meerdaagse opleidingen. Na afloop krijgt men het certificaat. De geldigheid van deze certificaten of diploma's is vijf jaar. Er zijn verschillende categorieën heftrucks. Gebruikers zijn dus niet zomaar volwaardig heftruckchauffeur, er bestaan kleine en grotere heftrucks.

Bestuurders van een heftruck breder dan 1,3 meter of met een aanhangwagen moeten een T-rijbewijs hebben.

Bron: nl.m.wikipedia.org/wiki/Vorkheftruck/
Sanderrr
Mij is verteld dat je alleen een instructie nodig hebt, maar wanneer er iets gebeurt moet je wel duidelijk aan kunnen tonen dat je die instructie gehad hebt. En om dit te vergemakkelijken is er het certificaat, waar je makkelijk kunt zien op welke datum door welke persoon je de instructie gehad hebt.
walker1
Ik geloof niet dat er veel boeren en medewerkers van boeren zijn die een heftruck certificaat hebben.
Volgens mij is het ook niet officieel verplicht, maar wat @Sanderrr zegt klopt wel. Personeel moet wel een instructie gehad hebben, maar dat geld in feite voor alle machines waar ze mee werken. Als je personeel langs een lopende band hebt staan tijdens het inschuren van aardappelen, moeten die ook een instructie gehad hebben dat ze bijv. niet hun handjes in de draaiende delen stoppen.
Maar er is geen aardappel-inschuurlijn certificaat, dus moet je als werkgever vooraf een instructie geven en ook vastleggen wat er verteld is en wie er allemaal bij aanwezig waren. Zulke instructies kunnen ook als toolboxmeeting meegeteld worden voor de VCA.
jd4050
Als je aan kan tonen dat je een goede instructie als werkgever hebt gegeven is het niet nodig.
PauldeKort
Maar hoe is dat aan te tonen? Mondelinge instructies zijn heel duidelijk maar al bijna meteen daarna niet meer te bewijzen.
fiatfan
Dus gewoon een goede instructie geven. En middels een handtekening van de medewerker eronder is het dus te overleggen dat die instructie ook gedaan is. Ga ik regelen. Dit is toch wel het minste wat ik kan doen..
mike_v
Quote @walker1:
Ik geloof niet dat er veel boeren en medewerkers van boeren zijn die een heftruck certificaat hebben ...

De boer zelf of helpers (uit het gezin) zijn geen werknemers van een (landbouw)bedrijf, mits deze ook niet betaald worden. Zodra je een betaalde, externe arbeidskracht in dienst neemt ben je niet meer enkel landbouwer maar ook werkgever waardoor er een pak regeltjes bij komen.
Wimsumar
Beste Fiatfan:
Quote @fiatfan:
En middels een handtekening van de medewerker eronder is het dus te overleggen dat die instructie ook gedaan is. Ga ik regelen.

Ja, eerst 'tekenen'en de medewerker zal blij zijn dat ie er eindelijk onder vandaan kan. 😃
Boemrang
Wat kost een heftruck certificaat, €175,-- is en blijft vijf jaar geldig.....
Kun je eigenlijk niet voor laten en mocht er toch iets gebeuren doen ze niet zo moeilijk....
Husqvarna
Heb het zelf wel gehad, maar 5 jaar is zo voorbij en dan moet je weer nieuwe halen, en zo is het met meer van die cursussen/certificaten, in een bedrijf met meerdere personeel en klanten over de vloer is het wel een ander verhaal.
fiatfan
@Boemrang@Husqvarna zo is het inderdaad. als we het hier met een man of 6 moeten hebben is het zo weer 1000 piek en idd die 5 jaar zijn zo weer om...
fiatfan
Ik ga in eerste instantie zelf instructie geven...
walker1
Zal Gerrie een heftruck certificaat gehad hebben?
Boemrang
Quote @fiatfan:
ik ga in eerste instantie zelf instructie geven...

Ik heb het even voor je nagevraagd over het heftruck certificaat, heb het afgelopen week ook zelf gehaald maar daar kwamen ze met het volgend antwoord....
Zodra je iemand op een heftruck zet heb je een certificaat nodig, maakt niet uit of het personeel is ja of nee, en zelfs onder 16 jaar mag helemaal niet met een heftruck werken...
Zet je toch iemand op de heftruck die geen certificaat heeft en er gebeurt iets heb je gewoon een probleem, het maakt dan ook niet uit of je instructies gegeven hebt ja dan wel nee....
Zo is het verteld op de cursus....
Verder is de keuze aan je zelf wat je er mee doet...
jasper01
Hm heb gelukkig een heel uitgebreid certificaat mag overal mee rijden van balen oud papier tot rollen enkele en dubbele vorken grootste was tot nu toe 30 ton maar zonder verdere instructie zou ik niemand op zulke dingen laten rijden zelfs niet met certificaat en 20 jaar ervaring op een 3 tonnertje
fiatfan
@Boemrang ja ik weet het. Dat zeggen degene die cursussen geveb ja. Maar het gaat erom wat de arbeidsinspectie zegt. De mensen die hier de risico inventarisatie gedaan hebben zeiden dat het niet hoefde..
fiatfan
Net even de verzekering gebeld, ook niet onbelangrijk. zij weten het niet eens! ze sturen ons door naar RDW. maar keren wel uit bij schade!
Boemrang
Quote @fiatfan:
Dat zeggen degene die cursussen geveb ja.

Ik mag er toch van uit gaan dat zij toch de waarheid spreken....
Het is tenslotte jou eigen keuze wat je er mee doet, toch bij een ongeval op het bedrijf zal er toch gevraagd worden of het certificaat aanwezig is....

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
2