Ik heb zelf een fendt 108 ls en laatste weekeind ging ik naar een trekkertrek en in het rennerskwartier ging ik eens kijken wat voor moois er stond. Ik heb gezien dat er een 102 s stond en deze kan de hefstabilisatielatten regelen en ik kan dit niet bij mijn 108. Is dit normaal en zou ik evt in occasie de stabilisatie en hefarmen mogen kopen dit wel verstelbaar zijn? Ik bedoel of dit sterk genoeg is voor een 108 als dit bv van een 102 komt?
Weet er iemand welke motoroli ik moet gebruiken in mijn 108 en welk merk vinden jullie goed?
Als ik nog vraagjes heb zal ik deze wel stellen hier.
Alvast bedankt!
Lees ook
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Heb jij ervaring met de Fendt 108 LS ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Om maar met je laatste vraag te beginnen, ik vind Fendt ook wel goed
Wat de olie betreft, vraag om S.T.O.U.-olie (Super Tractor.Oil. Universal). Dit is universeleolie die je in motor, versnellingsbak en hydraulisch systeem kunt gebruiken. Je hoeft dan slechts 1 oliesoort voorradig te hebben.
(P.S.: Merk (olie) maakt niet zo veel uit.
Het stabilisatiesysteem van een Fendt-102 zal niet op een 108 passen. Het is niet zwaar genoeg gemaakt en heeft andere afmetingen.
Van een 105 of 106(LS) past wel op een 108.
Weet er soms iemand waar deze verschillen in de stabilisatiearmen gecreerd werden , was dit volgens model of jaartal of?
Verder ook nog de motorkap, de mijne is 1 volledige motorkap en ik heb gezien dat er bestaan waarbij je de zijkanten apart kan afnemen heeft dit ook te zien met het model of het jaartal of ben ik totaal verkeerd.
Deze kun je gewoon aan de stabilisatiestangen lassen.
Het enigste kan zijn dat je de gaten in de heflatten moet uitboren
Bij mij mijn mijn vanghaken op blokken gelast en deze zij op mijn hydrauliclatten gevezen en dan op die blokken zitten de stabilisatielatten zitten daar dan met ee ronde bevestiging op..
Mijn uitlaatpijp is doorroest en ik zit te dnken (voorlopig financiele ovrwegingen) een inoxen uitlaatpijp te monteren maar is dit slecht voor de motor? Waarom wel/niet?
Krijgt de motor daar ook meer vermogen door en zoja hoeveel zo ongeveer?
De andere vraag is me eve,tjes ontvallen maar als ze me terug binnenschiet zal ik ze stellen.
Een zogenaamde open pijp? Dat heeft geen invloed op de motorprestaties.
P.S.: Zoals je het stabilisatiestangensysteem omschrijft is inderdaad ook zo een aantal jaren toegepast
Weet u ook hoe de stabilisatielatten opgedeeld werden , model, jaartal,..?
Nogmaals, een open pijp heeft geen invloed op de motorprestaties en/of levensduur. (Tenzij heel veel regenwater via de open bovenkant de motor in kan lopen ).
Bij de 100-serie werd bij de 105, 106 en 108 hetzelfde (uitwisselbare) stabilisatiesysteem toegepast.
Of je troetelkind fijn binnen laten 'slapen'.
In principe zou het ook niet nodig zijn als de aankoppelpunten op de machines op de afgesproken/genormaliseerde afstand zouden zitten.
Fendt zou Fendt niet zijn geweest als de stabilisatiestangen op jouw Fendt niet verstelbaar waren. Als het goed is zijn de rondsels draaibaar/verstelbaar.
(N.B.: Ik heb geen ervaring met dit systeem en kan me goed voorstellen dat het gemolestreerd/vastgelast is).
JasperFendt spreekt van een Fendt-kwaal, maar dat is niet waar. Als je weet hoe het eigenaardige systeem van Fendt werkt hoeft het niet kapot en/of vastgelast.
Je kunt wel aan de trompet een haak overleggen maar daar kun je juist meer spel op zetten en niet dichtdraaien...
Dat is alleen bedoelt om de hefarm zijdelingse vrijheid te geven bij het aankoppelen/afkoppelen van machines (met name als er geen vanghaken aan de hefarmen zitten). Met aangekoppeld werktuig moet in beginsel de "haak" de stabilisator weer vergrendelen anders betaat de mogelijkheid dat de stang beschadigd.
( Met een categorie 1 werktuig, met "smalle" aankoppeling, en de stabilisatiestang op "brede" catagorie 2-afstand verbuigt/breekt de boel onherroepelijk).
De S.T.O.U.-'afraders' hebben je toch uitgelegd welke olie te kiezen? :?
Beide oliën apart kopen/op voorraad hebben is goedkoper(!).
Zoja van welk merk en is de intervaltijd hetzelfde?
Inderdaad. Om maar zo weinig mogelijk soorten voorradig te hoeven hebben gebruik ik S.T.O.U.. Merk (Unil) is onbelangrijk en de verversingstermijn wordt de leverancier niet blij van.
Dat betrof het advies 40 jaar geleden met dienovereenkomstig kwaliteit olie.
Vul op onderstaande produktadviessite (niet naar het oliemerk kijken), bij [Slim zoeken], merknaam [Fendt] in. Dan eenvoudig doorklikken op wat van toepassing is wat in het scherm komt:
kroon-oil.com/nl/
( P.S.1: 200 uur).
P.S.2: "Landbouwolie-assortiment van Valvoline:
valvoline.nl/media/LandbouwOlie.pdf/
Is dit een gekend merk?
Je moet er maar op rekenen dat, net zoals diesel en benzine, alle merken (Kroon ook) bij dezelfde raffinaarderij inkopen. Gemakshalve gezegd: Het is 1 pot nat.
Prijzen: (selecteer een oliesoort):
oliehandel.nl/merken/kroon-oil/
AANVULLING:
En, heb je de goedkoopste al gevonden?
oliehandel.nl/dco/dco-stou-15w30-60l/
De remmerij vormt een probleem, de rechterrm werkt niet (als je op de pedaal drukt voel je geen weerstand ) en de linkerrem werkt maar niet zoals het hoort , deze remt wel maar meestal,wel zeer bruusk en verder blijft deze rem soms hangen ( je remt en laat de pedaal los maar lijft remmen) waadoor het zooitje een onaangenaame geur krijgt en begint te roken, volgen s mij blijft de wielremcilinder hangen en waren hier vroeger oon al problemen mee omdat ik zie dat hier een extra veer aan gemonteerd zit. Hoe kun je dit oplossen ?? Weet iemand raad?
Alvast bedankt !,
Dit systeem was vroeger niet zo betrouwbaar als nu van de jongere generatie (300 serie)
Mijn verwachting is dat de remcilinders in de achteras kapot/slecht zijn, en de remvoering aan z'n eind.
De 108 wat wij vroeger hadden , hebben we de remmerij vervangen door een rem bediening van een 106 (mechanisch)en nooit geen trammelant mee gehad.
Is een 106 standaard mechanisch?
En hoe zitdat voor de keuring ? Is dit toegestaan?
Mvg
ik neem aan dat een 106 ook goed gekeurd word / is.
Het is betrouwbaarder en minder onderhoud.
En als het goed remt, denk ik dat een keurmeester er niet over valt.