Werkbreedte Lemken Vari-Opal ploeg veranderd na het wentelen

Beste tf'ers,

Wij hebben een 4 schaar Vari-Opal ploeg. Na het wentelen van de ploeg komt het af en toe voor dat de ploeg niet op de ingestelde werkbreedte terug keert.
Soms staat de ploeg na het kantelen net te smal of soms juist breder dan de ingestelde werkbreedte.
Zou dit kunnen liggen dat er binnen in de memorycilinder een pakking of iets dergelijks lekt?

Daarnaast willen de hydrauliekslangen waarmee je de werkbreedte instelt nog wel eens uit de hydrauliekventielen schieten. Zou dit iets met het eventueel lekken te maken hebben?

Graag hoor ik wat de oorzaak kan zijn. Het is ronduit vervelend om continu te checken of de ploeg weer op de juiste werkbreedte staat...

Alvast bedankt!!

Deel dit topic

Reacties

jehan
Heb je vrouwelijke koppelingen aan de trekker ? zoja dan zou ik de mannelijke koppelingen aan de ploeg vervangen ..wij hadden hier mannelijke koppelingen die dat ook deden er uit schieten ..na langs zoek werk kwamen we erachter dat de manneleijke koppelingen net niet goed in de vrouwelijke koppelingen kwamen ..ze waren net niet slank genoeg om ze er goed in te krijgen ..of je moet van de mannelijke koppelingen iets afslijpen waar je de sleutel op kunt zetten dat randje is dan te dik..
IHpower
@jehan de slangen gaan er goed in. De andere slangen voor het wentelen zijn ook mannelijke koppelingen en die blijven er wel gewoon in zitten.
jehan
hobbyboer
Volgens mij kan het niet aan je memorycilinder liggen.
Dat zijn toch 2 aparte cilinders die samen op 1 zuigerstang zitten?
1 cilinder voor de werkbreedte (die dus gewoon op zijn stand zou moeten blijven staan tijdens het wentelen) en 1 cilinder voor het smaller zetten tijdens het wentelen.
De olie van beide cilinders blijft daar bij mijn weten gescheiden.
Er kan wel wat mankeren aan het regelblokje die, als ik het goed heb, op de wentelcilinder zit.
Heb je al geprobeerd om meer of minder olie op je wentelcilinder te zetten?
IHpower
@hobbyboer De wentelcilinder is verbonden met de cilinder die de werkbreedte varieert.
Wanneer je de ploeg laat wentelen trekt deze zich automatisch op de smalste werkbreedte alvorens hij wentelt. Na volledig gewenteld te zijn gaat hij weer naar de ingestelde werkbreedte toe.
hobbyboer
Even de snelkoppelingen vervangen zoals @jehan voorsteld, kan ook geen kwaad, bij sommige trekker/werktuig combinaties komt dat heel precies. Kan ook zijn dat er 1 snelkoppeling van het wentelen vastslaat, dan wil er geen olie meer doorheen. Dan stopt je wentelcyclus ook.
IHpower
@hobbyboer Dat kan ik natuurlijk altijd even proberen!
JD3010
@hobbyboer Klopt wat je zegt, lijkt mij dat de kleppen in de Wentel cilinder niet goed werken
hobbyboer
@IHpower Idd, is een kleine moeite en kost ook niet veel.

Je schrijft btw dat hij de ene keer breder en de andere keer smaller staat. In principe kan hij alleen maar smaller staan na het wentelen, als hij toch breder staat komt dat omdat je hem zelf breder hebt gezet na de vorige keer wentelen 😉
Fendt926Driver
Quote @hobbyboer:
Kan ook zijn dat er 1 snelkoppeling van het wentelen vastslaat, dan wil er geen olie meer doorheen. Dan stopt je wentelcyclus ook.
kanoptreden doordat soms met aankoppelen er druk op de koppeling staat en men er even mee op een stuk ijzer tikt om druk eraf te laten. uiteinde plat dan af en duwt de andere kant niet ver genoeg open. even 2 nieuwe halen kost de hele wereld niet en daarna is dat zeker uit te sluiten
hobbyboer
@Fendt926Driver Ik heb het ook weleens meegemaakt met zo-goed-als-nieuwe koppelingen, zag je echt niks aan.
Maar met andere erop was het wel over.
paul-leenaerts
Ik heb een soortgelijk probleem met mijn kuhn vario 152 5 schaarploeg.
deze gaat in transportstand na het wentelen op de baan steeds breder staan dit doet zich enkel voor als ik na het wentelen de ploeg op zijn smalste zet. en niet als ik tijdens het wentelproces juist na het wentelen en voor dat de memorycilinder word geactiveerd het proces onderbreek.
WAT KAN HIER DE OORZOOK VAN ZIJN?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0