DS regen maishakslen

Hallo

weet iemand als het regend tijdens het maishakslen, of dat veel invloed heeft op het DS gehalte?

gr teun

Deel dit topic

Reacties

valmet6400power
Waarschijnlijk niet want ze hakselen bijna nooit als het droog is ????
walker1
Het zou iets af kunnen nemen, maar idd mais die gehakseld wordt is sowieso niet gortdroog, dus wat regen zal niet veel uitmaken.
deutzdx430
Ik bedoel dat het DS gehalte lager word bij regen tegen over droog weer
walker1
Dat bedoel ik zou iets lager kunnen worden.
ronald73
Gok maar eens hoeveel mm neerslag er uiteindelijk met de wagen mee naar huis gaat. Kan je uitrekenen hoeveel water dat is op tonnen produkt, vervolgens effect op percentage ds.

Toch nog iets als blijkt dat de mais al iets te droog is met hakselen.
EA_MF
Het zal allicht een paar % Drogestof schelen, maar verwacht er geen schrikbarende hoeveelheden van.
jehan
Heeft geen of heel weinig invloed op de drogestof in de mais ..
deutzdx430
@jehan en als het 2 dagen licht regend, dan blijft er toch ook water aan de plant hangen? of zou dat heel weinig zijn?
deutzdx430
@jehan en als het 2 dagen licht regend, dan blijft er toch ook water aan de plant hangen? of zou dat heel weinig zijn?
jehan
@deutzdx430 als het snacht erg dauwt heb je dat ook aan de plant en komt ook in de kuil ..wil je dat niet dan zul je moeten wachten tot het gewas droog is .maar dat kan helaas niet ..want dan heb je bij mooi weer maar een paar uur per dag om te hakselen ..wij hebben afgelopen woensdag de hele dag in de regen gekuild ..en soms regende het redelijk hard..mais was driete nat ..sprak gisteren de boer en vroeg hem of er water uit de kuil kwam ..nee was niets uitgekomen ..zal hem is naar het onster vragen wat er genomen wordt wat het drogestof gehalte is van die natte mais ..nat van de regen dan he ..mais was goed qwa rijpheid om te hakselen ..ik schatte de mais op 36 % drogestof ..ben benieuwd als ik het weet hoor je het
deutzdx430
@jehan oké bedankt hier hebben ze 2 dagen gehakseld in de regen en de kuil heeft dus ook 2 dagen open gelegen, nu komt er best veel water uit. hadden de mais liefste rond 38% maar denke dat het nu maar goed 34/35% is.
jehan
@deutzdx430 worden er monsters van die kuil genomen?
valmet 605
Denk in dit verband dat het leuker is om te bedenken hoeveel verlies er optreed bij sapverlies door te vroeg hakselen en de afvoer onder de sleufsilo. Beetje extra water erin of beetje plantensap eruit.
deutzdx430
@jehan jaa maar kuil moet eerst conserveren dus duurt even.
jorn wijthmen
Als je het per ton verkoopt kan het beter uit de lucht hosen!
Fiat110-90 DT
Als je net na een bui hakseld kan er 0.5 mm water aan de planten blijven hangen. Dit is gelijk aan 0,5 liter per m2. Per hectare is 5000 liter. Normaal haal je per hectare 48 ton product met een DS gehalte van 35% (17 ton DS). Ipv 48 ton wordt dit 53 ton product (5000 kg meer). 17/53=32% drogestof.

Kortom. Als er een halve mm aan de plant blijft hangen dan gaat het DS gehalte met 3% achteruit.

En als je het nog bonter maakt dat er 1 mm blijft hangen zakt het percentage naar 29,5%????
gypCaseXL
@Fiat110-90 DT het is een interessante vraag. Ik denk echter dat er vrij weinig water mee de kuil in gaat. De meeste regen loopt al van de plant af. Vervolgens wordt denk ik driekwart van de plant geschud op het moment dat hij door de bek van de hakselaar wordt gepakt. Ik schat dat het bij 1-2% drogestof verlaging wel op houdt.
Fiat110-90 DT
@gypCaseXL Maar aan de andere kant kan het volgens mij best lang regenen voordat de grond onder de mais nat wordt. Dus de mais vangt dan best veel water op.
tjerk-koetje
In mijn ogen heeft het wel dergelijk invloed. als je de bult open hebt liggen en je kruigt een hoosbui moet je kijken hoeveel liter daar die bult in komt. is het zelfde als kuilen in de regen........
gypCaseXL
@Fiat110-90 DT dat klopt inderdaad. Maar vergeet niet dat mais erop gemaakt is om zoveel mogelijk water op te vangen en te zorgen dat het langs de stengel op de grond komt. De eerste 10cm rondom de stengel is ook altijd natter als de rest van de grond
jehan
@Fiat110-90 DT dan hebben wij afgelopen woensdag mais gekuild wat dan volgens jou berekeningen maar 15 % drogestof zou hebben ..drogestof wordt bepaald door verbrnding van de plant ..en das dan zonder regen water
Fiat110-90 DT
Quote @jehan:
..drogestof wordt bepaald door verbrnding van de plant ..

Uhhh???? :-? Volgens mij houd je alleen anorganische stof (Ruw as) over als je de plant verbrand?

"Bij binnenkomst wordt een vaste hoeveelheid monster ingewogen en daarna een nacht (>4 uur) gedroogd in een vacuümdroogstoof bij 70-80oC. Het gewicht dat over blijft is de droge stof (ds) van het monster. Bij deze methode is de temperatuur voldoende laag, zodat de aanwezige suikers niet verbranden" Volgens de website van BLGG.

Daarnaast is het zo dat alles wat het meer dan 1 mm regent niet aan de plant blijft hangen. 😉
jehan
@Fiat110-90 DT klopt ja je hebt gelijk over de bepaling van de drogestof ..het vocht uit de plant wat verdampt dus niet wat aan de plant zit wordt verdampt
Fiat110-90 DT
@jehan Maar als het regenwater wat aan de plant zit door het hakselen in de kuil terecht komt?
jehan
[@Fiat110als dat meegerekent wordt zou je dus hele rijpemais wat nat is van regen water het drogestofgehalte lager hebben dan van minder rijpe mais ..
Fiat110-90 DT
@jehan nou, maïs van 40% zal niet terug zakken naar 28%. Maar ik denj dat die rijpe mais zal echt wel terug kan zakken naar de 36-37%.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1