Bladeren maïs na het dorsen hakselen?

Beste TF'er
Ik was aan het fietsen en toen kwam ik een hakselaar met grasbek tegen. Die was de bladeren van de maïs na het dorsen aan het hakselen.

Waarom wordt dit gedaan?

Mvg inspecteurfendt
tractorfan.nl/movie/42757/

Deel dit topic

Reacties

@inspecteurfendt Er zijn nog geen machines op de markt die zowel korrel als plant volledig kunnen benutten. Varkensbedrijven hebben alleen maiskorrels nodig (CCM) en biogasbedrijven hebben doorgaans het meeste aan de maisplant zelf. Als het mogelijk is, kun je best alle producten maximaal benutten.
Hier in de buurt zit een biogasbedrijf (Agri-Power uit Malle), die zelf een machine heeft omgebouwd: een hakselaar, met een dorsbek boven de maisbek. Hij sorteert de kolven naar een soort bunker die later in een container lost en de maisplant wordt gehakseld en naar de biogas gereden. Zo heb je maximaal gebruik van je maisplant...

jim353
Word soms gevoerd aan jongvee, bij ons
ook wel eens gedaan. Ook als strooisel gebruikt.
Ritchie
Da's heel dom.
CHALLENGERfan
Wordt ook wel geperst, maar is idd (bijna) altijd voor biogas.
assink
Biogas onstaat ook juist door het zetmeel in de kolf. Geloof niet dat er zo veel energie uit komt per ton, is bijna hetzelfde als bermgras in een vergister gooien in mijn ogen?
valmet6400power
Biovergister is sowieso een bodemloze subsidiepot met zulke energie prijzen..
luc1996
Mijn vorige stage boer heeft een paar wagens Door het gras heen verspreid en later samen ingekuild voor de droge koeien.
fastrac3155
Hier is een kippenboer die het stro hakselt en gebruikt als strooisel in de stallen.
ares697
Ik zou het mooi op het land laten liggen en infrezen, mooi organische stof.
ZetorTwente
Wat heeft dat voor zin de bladeren bevatten weinig tot geen voedingswaarde, liever gewoon in de grond werken, dat is ook niet verkeerd voor de grond.
fendt308-driver
@valmet6400power misschien word hierdoor de kostprijs lager dus het geheel iets meer richting rendabel? Is maar een theorie niet schieten 😃
valmet6400power
@fendt308-driver

Welke kostprijs lager? Stroom kost geen kloet dus dan betalen ze voor die gewassen ook lang geen hoofdprijs 😃
Wimsumar
Beste ZetorTwente:
Quote @ZetorTwente:
bladeren bevatten weinig tot geen voedingswaarde

Vergis je niet A.U.B.!
Als maiskolvenschroot in de boeken staat voor nog geen 1.100 VEM, en snijmais een pakweg 950 VEM noteert, dan bevat snijmais minus de maiskolvenschroot (= maisstro/bladeren) gemakshalve gerekend afgerond 800 VEM. 😄

P.S.: Het is te kostbaar na het dorsen het maisstro nog te (laten) verzamelen maar bij menigeen zou het de 'giftigheid' van herfstgras ( als gevolg van overbemesting) nog steeds ten goede neutraliseren in een mengkuil.
ZetorTwente
@Wimsumar Vorig jaar was de mais opbrengst qua massa top, toen we een kuil vol en de andere ook half kwamen we een beetje in ruimte nood, dus hebben we toen gehakseld net onder de kolf heen, zo hoog als de bek nog draaiende kon. Tussen beide maiskuilen zat een duidelijk verschil in waarden, preciese getallen weet ik zo niet meer. En met herfstgras hebben wij niks van doen, want wij voeren onze kalveren geen gras.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
15