Nieuw ingezaaid grasland egaliseren, cambridgerol?

Hallo,

We hebben hier een aantal nieuw ingezaaide percelen welke zijn ingezaaid met een spitmachine. Nu kun je hier sporen weervinden van de glijsloffen. Is dit iets om te egaliseren met een cambridgerol in het voorjaar?

Deel dit topic

Reacties

merijn4755
Als je van het voorjaar de kans krijgt moet je het zeker doen en niet twijfelen. Wij hebben zelf een grote cambridge rol die 4 ton weegt en daar bereik je veel mee. (Foto te vinden op mijn profiel)
Wimsumar
Beste Assink: Of rollen (volgend voorjaar) nog nodig is zal t.z.t. wel blijken (waarschijnlijk wel). Het effect van een cambridgerol lijkt me onvoldoende.
assink
Dan maar eens proberen met een gewone rol, ik neem aan omdat deze meer massa heeft dan een cambridgerol het effect beter zal zijn?
Iig geen spitzaaien weer hier voor grasland.
Werkt heel mooi voor mais, maar voor grasland niet blijkt nu.
Wimsumar
Beste Assink:
Quote @assink:
geen spitzaaien weer hier voor grasland.

Ondanks de losse grond, op zich een mooi systeem: in 1 werkgang klaar (met eventueel narollen).
Hoe diep is er overigens gespit?
jammermaarhelaas
Omdat een cambridgerol uit vele schijven/wielen naast elkaar bestaat die onafhankelijk van elkaar rollen en in hoogte kunnen bewegen, druk je hiermee de grond overal aan. Ook bijvoorbeeld een lagere strook naast een rug. Zo druk je kluiten overal kapot/naar beneden, plus dat je de losse grond dus enigszins aandrukt.

Het resultaat hangt tevens ook sterk af van de grondsoort, structuur van de grond en de voorbewerking.

Een dichte rol (uit 1 deel, of een aantal vrij brede delen) loopt in feite alleen op het hoogste deel, en laat de dieper gelegen stroken onberoerd.

Omdat je met het rollen van ingezaaid land nagenoeg geen grond zijdelings verplaatst, zal het ook nauwelijks een dieper gelegen strook opvullen met grond, dus zal waarschijnlijk nadien nog steeds een klein geultje overblijven.
Gaat het er om een rugje te egaliseren, dan werkt dit redelijk goed is mijn ervaring bij een cambridgerol op zandgrond.
assink
Het gaat hier om zandgrond, ik schat dat er zo'n 15/20cm diep gespit is.
Ik verwacht ook nog dat de grond nog iets in zal klinken tussen de sporen, maar ik denk dat het zowiezo geen kwaad kan.
Dit spitzaaien is gebeurd over de maisstoppel die met een dieptand cultivator losgetrokken is.
De randen van het perceel zijn ook nog gefreesd en geegaliseerd om zo de oude ploegvoren weg te werken.
eicherboertje
Mijn mening is om van het land af te blijven en volgend voorjaar er niet te vroeg op te komen , die oneffenheden heb je misschien met het harken last van maar dan moet er maar iets blijven liggen . In de losse grond kan zich heel makkelijk een mooie dikke zode ontwikkelen die zorgt voor een goede opname van vocht en voeding . Hoe meer de grond verdicht word voor of tijdens het zaaien , hoe moeilijker het gras ontwikkeld . Het is natuurlijk ook geen siergazon .Eind volgend zomer zie je de oneffenheden hiervan niet weer .

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
5