Inzaai tarwe na korrelmais

Hallo

we gaan voor het eerst tarwe proberen in te zaaien na korrelmais zonder te ploegen.

Zijn er mensen die enige ervaringen hebben met het inzaaien van tarwe na korrelmais binnen de niet-kerende grondbewerking? Of heb je gewoonweg zelf een idee hoe dit best kan gedaan worden, kan je het hier altijd vertellen.

we hebben zelf wel al een paar ideeën over hoe we dit zouden kunnen aanpakken maar het zal zeker geen simpele klus worden om het stro vermengd te krijgen in zo min mogelijk gangen (natte percelen deze tijd van het jaar) en ziekte in de tarwe te voorkomen.

de pistes die wel al in gedachte hadden:
-klepelen: in alle gevallen

vergolgens

-cultivator om te mengen en zaaien erna met schudeg en dubbelschijf kouters

of

-frees met zelfde zaaimachine opgebouwd
( schrik voor vollopen frees in natte grond)

of

-semivator (zie youtube indien niet gekend) wordt veel gedaan in frankrijk. nadeel zeer onregelmatige bedekking zaad.

of

...

enige tips, meningen laat ze hier zeker achter 😃

Deel dit topic

Reacties

dx11
Schijfeg er door, en dan zaaien lijkt mij het beste
johndeere6506
@dx11 schijveneg krijgt dat stro nooit mooi in een keer onder
jehan
Ik zou het niet durven ..alleen al om het netjes gezaaid te krijgen ..en dan zoals al gezegd ziekte kiemen
johndeere6506
Is een machine met het Claydon principe niet iets?
claydondrills.com/
mcconnel.com/cultivation-and-seed-drills/_product/…
nhfendt fan
Klepelmaaier voorop en dan een bouwvoorlichter in combi met kopeg zaai machine achterop en hopen op het beste wij zaaien ook wel eens tarwe na de korrelmais maar wij doen altijd ploegen
Wimsumar
Beste Gert Agripassion: De tarwe wordt het 'hoofdgewas' voor volgend groeiseizoen, of, groenbemestings-/vanggewasbestemming?
dx11
Quote @johndeere6506:
krijgt dat stro nooit mooi in een keer onder
als je dat wilt dan moet je ploegen
Gert Agripassion
@dx11 een schijveneg heeft het nadeel dat je een en redelijke snelheid moet hebben voor een goede werking. dit is dan moeilijk voor de kopakkers en vele kleine percelen die we hebben.

@johndeere6506 bedankt, zal er eens een kijkje naar nemen

@nhfendt fan wat bedoel je met een bouwvoorlichter? een decompactor/diepwoeler?

@Wimsumar hoofdgewas

@jehan wij staan er ook nog sceptisch tegenover maar voor hoever ik weet zijn hier nog niet veel proeven/ onderzoek naar gedaan of dit te doen valt. vandaar dat we ook overal op zoek zijn naar ervaringen ideeën hierover 😄
ares697
Ik vind NKG ook heel mooi, maar als je ploeg hebt staan zou ik toch echt die gebruiken.

Een aantal jaar geleden hebben wij na korrelmais wintertarwe laten spitzaaien. Ik meende dat we het stro nog iets hebben ingewerkt met de schijvencultivator, maar dat weet ik niet zeker meer. Er werd gezaaid met een sleufkouterzaaimachine die ging stropen en er kwam veel zaad boven te liggen. Op een perceel in de buurt waar het stro eerst ingefreesd was ging het beter.

De grote vraag lijkt mij wat voor machines heb je staan? En hoe geschikt zijn deze machines?
ares697
@johndeere6506 Claydon is heel duur en gaat denk ik stropen.
Ritchie
Ik zou het eerst frezen, en vervolgens schijveneggen. Je kunt altijd nog een keer extra schijveneggen, maar dat lijkt me niet nodig. Daarna zaaien gaat prima denk ik. Je gaat wel veel opslag hebben int begin denk maar dat komt wel goed.
Puma cvx power
Hier zie ik vaak cultivator en schijven eg en daarna gelijk zaaien.
samie
Ik zou eerst frezen en dan spitten werkt wel mooi denk ik
Wimsumar
Beste Gert Agripassion:
Quote @Gert Agripassion:
hoofdgewas

Er worden suggesties gedaan door met een combinatie van diverse werktuigen/bewerkingen een zaaibed voor de tarwe te krijgen. Met de ploeg lukt dit in 1 bewerking (als de ploeg niet stroopt in de dikke laag maisstro). Dan is ook het meest optimale zaaibed (schoon) gemaakt.
Dus met ploegen de minste bewerkingen en kosten, tevens het gunstigste zaaibed.
huub
Ploegen is een kerende bewerking, dat wil ie net niet, ik zou eerst (twee keer) klepelen en goed kijken hoe het er bij ligt en wat de vervolgbewerking wordt.

Een schijveneg of schijvencultivator kan alleen mengen en niet snijden.

Na het klepelen; paragrubber en kopeg met slepende tanden.
Loeideutz
Spitten, dit kan redelijk diep waardoor het gemengd wordt met grond. Liefst zaaimachine opgebouwd. Eventueel eerst het stro wat korter klepelen.
Maar zoals hierboven al gezegd, als je de mogelijkheid hebt om te ploegen, doen!
dombras
Schijfeg of stoppelcultivator en vervolgens agrisem met rotorkopeg/zaaimachine. Ik zou wel echt voor de agrisem gaan trekt lichter als bijv lemken en haalt geen grond omhoog. Werkt perfect doen we de laatste jaren volop
nhfendt fan
@Gert Agripassion een bouwvoorlichter is een soort woeler idd meestal 5 punten en deze kan voor een kopeg geplaatst worden
Nick421
Wij doen na de korrelmais altijd met een "ganzenvoet cultifator" een lemken kristall 9 met zaaibak eroverheen.
Bij de juiste snelheid en dieptegang krijg je haast al het blad in 1 keer ondergewerkt. Omdat de ganzenvoeten veel grond omhoog gooien, en weer mooi vlak gelegd wordt door de schijven die erachter zitten.
selten
Kunstmeststrooier en cultivator flink gang erop. Ben nu bezig met het onderwerken. Hebben wel maar 1 rij tanden op 45cm erop staan. Niet diep maar korte topstang. Rij ong 15km/h.
Gert Agripassion
@ares697 @Loeideutz 2 jaar terug hebben we het eens laten spitten en inzaaien door de loonwerker, over die resultaten waren wij erg tevreden. maar spitten hoort eigenlijk ook niet echt tuis in het niet kerende(beetje een grijze zone) de reden dat we niet dadelijk in deze richting aan het kijken zijn is omdat spitten heel agressief is, er wordt namelijk iedere keer met die grote tand een verdichte blok geslagen (als je begrijpt wel ik bedoel)

als woelers zij er nu een gregoire besson met michel-tand en een lemken dolomit(met hermaakte tanden)
zaaimachine is een zirkon8 met opbouw saphir 7 (niet kleurgek, komt gewoon zo uit 😃 )
frees is aanwezig en gaat dit jaar waarschijnlijk een mee getest worden maar zal aangezien hij maar 2 meter breed is vervangen moeten worden als we dat pad op gaan

en vervolgens nog een cultivator, geen schijveneg(komt in belgië niet veel voor)
Gert Agripassion
@selten krijg je op die manier een fatsoenlijk zaadbedekking?
Loeideutz
Ik ben zelf ook niet zo'n fan van het spitten. Maar ik zie het op klei nog wel eens gebeuren onder mindere omstandigheden. Stro van korrelmaïs verwerken is gewoon een probleem. Succes! En als het wat wordt mag je het hier altijd delen. Velen zullen dat fijn vinden.
Gert Agripassion
@Loeideutz ik zal er zeker nog iets van laten horen 😃 , waarschijnlijk zal er ook wel iets over komen op mijn youtube kanaal
Loeideutz
Oei! YouTube. Weer zoiets wat ik moeite voor moet doen.
Gert Agripassion
Haha, zullen we het je gemakkelijk maken, ik zal ook nog wel iets posten in die topic dan. 😄

selten
@Gert Agripassion
Vorig jaar viel het niet tegen. Maar dan als groenbemester!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
17