Illustratie van:

Record Mestverspreider - Ombouwen Record 4500 mestspreider tot kipwagen

Goeie dag,
Ik zou een oude Record 4500 mestspreider willen ombouwen tot een kipwagen nuttige lading max 3500 kg.
Ik zou enkel het onderstel behouden, de wielen, de as, de balken die vertrekken van de as, vooraan smenkomen en daar overgaan in de dissel.
Het idee is om de laadbak even breed te maken als de bestaande mestwagen, en de lengte op 3 meter te houden. Het scharnierpunt zou volledig achteraan de laadbak zitten.
De grote onbekende voor mij is de piston, welke diameter (duwkracht), welke lengte, hoeveel delen, op weke afstand de piston te plaatsen?

Heeft iemand ervaring hiermee? Nuttige tips? Aandachtspunten?

Deel dit topic

Reacties

weurding
Lengte van de cilinder is afhankelijk van de plaatsing, zou een kipwagentje bekijken met de bakmaat van 3 meter lang en daarvan de maten opnemen
robbertk
Ik heb een kieper van 3.50m. Daar staat de cilinder in het midden (is ook 3kanten kiepbaar)
uit me hoofd 4 traps plus minus 1.50 lange cilinder.

Als het goed is kan je de lengte van de cilinder met de stelling van pythagoras uitrekenen.

En voor de aantal trappen die nodig zijn, opmeten vanaf bovenkant chassis tot veilige ruimte naar de grond toe. (Bijvoorbeeld onderkant as) en dat wordt je ingeschoven maat.
Over het algemeen zal 3 a 4 trappen wel voldoende zijn
eicherboertje
Ik bouw ook wel eens een kippertje , maar laat de bak ongeveer 20 cm achter het scharnierpunt steken . Dit omdat je dan de achterlichten heel en schoon houd . De achterlichten maak ik draaibaar thv het scharnierpunt van de bak . De lengte van de cilinder kun je makkelijk bepalen door een schetsje op schaal op papier te maken van de kiphoek . Als je de cilinder in de midden plaatst moet de duwkracht gelijk en nog liever iets meer dan het gewicht van de lading + het gewicht van de bak . Let wel op , het gewicht van zand is 1500 kg per losse m3 . Zelf koop ik altijd een nieuwe cilinder , deze is altijd dicht en voorkomt gesmeer met olie .
Ares RZ
Ik heb de nodige ervaring met het bouwen van kiepers. Heb er inmiddels 3 10 tons tandemassers gebouwd. De cylinders kocht ik bij wat voorheen Thoma Hydrauliek was in Westwoud. Op hun site kun je veel informatie vinden mbt maten en capaciteit (benodigde kracht) van de te gebruiken cylinder. Ik heb altijd aangehouden dat bij een kiephoek van 60 graden de afstand van het scharnierpunt van de bak tot scharnierpunt ofwel hart van de cylinder gelijk moet zijn aan de max lengte van de cylinder. Wij plaatsten de cylinders ongeveer op 1/3 van de baklengte van af de achterkant. Dmv formule kracht x krachtarm = last x lastarm kun je de benodigde capaciteit van de cylinder uitrekenen. In jouw geval kracht x 1 mtr = 4 ton (bak plus lading) x 1,5 (zwaartepunt in het midden van de bak Hierbij heb je dus een cylinder nodig die in de eerste trap minimaal 6 ton moet kunnen drukken. Vooropgesteld dat je de cylinder recht onder de bak plaatst.
Landini 6500
Er waren voorheen ook mestverspreiders die ook konden kiepen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Record Mestverspreider ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
3