Illustratie van:

Aanvragen (T) Rijbewijs

Goedenavond luitjes,

Ik besef dat er hier al heel veel topics over zijn geweest. Maar ik heb iets gelezen wat ingaat tegen de meeste berichten!

Als ik het goed gelezen heb zo her en der kwam het er meestal op neer dat ik als 17 jarige mijn certificaat moet omwisselen voor het T rijbewijs. Dit met een eigen verklaring en je certificaat opsturen naar het RWD.

Nu kwam ik op de site van de RDW het volgende tegen:

Voldoet u aan de onderstaande voorwaarden, dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende verlenging van uw rijbewijs.

Voorwaarden:
-U heeft een rijbewijs met categorie B die is afgegeven door de gemeente voor 1 juli 2015
-De categorie B op uw Nederlands rijbewijs is niet ongeldig verklaard
-U bent op het moment van de aanvraag van het rijbewijs 18 jaar of ouder

Ik ben nu 17 en heb net mijn praktijkexamen gehaald. Ik wou het rijbewijs eigenlijk gelijk al aanvragen.
Als ik het goed interpreteer kan ik nu dus beter wachten met aanvragen totdat ik 18 ben?? (dan hoef ik dat ding niet op te sturen naar rwd en geen eigen verklaring meer aan te vragen)

Wie heeft hier ervaring mee?!

Bij voorbaat dank!

Deel dit topic

Reacties

-NEW-HOLLAND-
Je hebt dat certificaat? en voor 1 juli je autorijbewijs? dan kun je hem volgens mij zo bij laten schrijven wanneer je je autorijbewijs(pasje) aanvraagt bij de gemeente.
CHALLENGERfan
@-NEW-HOLLAND- Echt lekker duidelijk is het niet. Ik heb wat je hier zegt, alleen was ik wel 17 toen ik mijn B-rijbewijs aangevraagd heb. Nu hoop ik dat ik de T er gewoon bij kan laten schrijven bij het verlengen van mijn rijbewijs, maar ik weet nog steeds niet zeker of dat ook zo is
robbertk
Volgens mij is het en en
Rijbewijs voor 1 juli 2015 EN ouder dan 18
trean
Voldoet uw aan de voorwaarden betekend dat je aan alle voorwaarden moet voldoen.
walker1
Oude trekkercertificaat is nog tot 1 juli 2016 geldig.
Hoe het nu precies zit met 17 jarigen die hun B rijbewijs halen en T er bij willen laten schrijven weet ik niet.
walker1
Volgens mij moet je wel binnen x aantal weken na behalen van B je rijbewijs aanvragen bij de gemeente? Bovendien wil je toch autorijden nu je het gehaald hebt?

Als ik het goed lees moet je voor het omwisselen aan alle 3 de voorwaarden voldoen, aangezien jij nu geen 18 bent en ook niet voor 1 juli 2015 je B had, moet je het certificaat gewoon opsturen. Eigen verklaring stelt ook niks voor.
boegie
@walker1 dat klopt. Als 17 of 18 jarige met het autorijbewijs na 1 juli 2015 gehaald te hebben moet je het trekkercertificaat opsturen naar de rdw. Vervolgens ga je naar je gemeentehuis om je B en T aan te vragen en krijg je je pasje.
newholland6640
@walker1 ik ben met twee weken 18, dus datmaakt niet uit.
boegie
@newholland6640 dan zou ik wachten, maar alleen omdat je dan geen begeleidingspassen hoeft te hebben....
steyrlanzboy
En hoe zit het dan met een categorie E dan als ik mijn tractor rijbewijs heb mag ik dan ook een aanhangwagen trekken zonder dat ik een categorie E heb of hoe zit dat
boegie
@steyrlanzboy met het nieuwe T rijbewijs is dat geloof ik zo. Als je het trekkercertificaat inwisselt niet
MF6465dynashift
Als je voor 1 juni 2015 je B rijbewijs heb gehaald word het T rijbewijs automatisch bijgeschreven als je je rijbewijs verlengt, als je na die tijd je B rijbewijs heb gehaald dan moet je een eigen verklaring invullen en opsturen naar het RDW met je trekker certificaat erbij en daarvoor heb je de tijd tot 1juni 2016 ander is het certificaat ongeldig en moet je T rijbewijs gaan halen
Klappertje10
Ik heb dit net gehad, zo is het:

Als je op 1 juli 2015 een volledig b rijbewijs had ( dus 18 jaar met b rijbewijs) krijg je hem er bij bij de volgende verlenging.

Zo niet dan moet je gewoon je certificaat opsturen naar het rdw, en een eigen verklaring aanvragen.
(Let op! Je moet een apparte hebben! Het kan niet samen met die van je b rijbewijs.)

Heb je ook je certificaat niet moet je je t rijbewijs op de normale manier gaaan halen.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.

Gr koen
CHALLENGERfan
Quote @Klappertje10:
Je moet een apparte hebben!
Bedoel je een apart pasje? Ik vind het toch raar, want ik ben 18, heb mijn B rijbewijs(gehaald voor 1 juli, maar toen was ik idd 17), maar dan moet je het toch nog apart aanvragen... Hoe kom je trouwens aan deze info? Dr is weinig over te vinden op internet...
Klappertje10
Ik heb vorige week precies het zelfde meegemaakt. Jij moet gewoon je certificaat opsturen naar het rdw omdat je op 1 juli 2015 nog geen 18 jaar was.

Dat van de apparte gaat over je eigen verklaring. Die moet je nog een keer aanschaffen.

Duidelijk zo?

Groet
ares697
@Klappertje10 die heeft het cbr als het goed is nog. Misschien kan je rijschool hem nog printen.
steyrlanzboy
Quote @boegie:
met het nieuwe T rijbewijs is dat geloof ik zo
ik bergijp het presies niet
Emmink
Ik heb in maart mn E achter B gehaald, maar toen was deze regeling er nog niet. Anders had ik kunnen kijken of je de T tegelijk met de E op je rijbewijs kunt laten zetten. Ik hoop niet dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht. Maar daar ga ik volgend jaar achterkomen wanneer ik (hoop ik) mijn C (voor vrachtwagen) op mijn roze kaartje mag laten schrijven.
CHALLENGERfan
@Klappertje10 Niks niet handig, maar dan is het wel duidelijk zo. Bedankt!
jan-reitsma
Ik heb precies hetzelfde gehad, ik heb eerst mijn trekkercertificaat gehaald(eind juni), toen mijn autorijbewijs op 28 augustus (ben nu nog steeds 17). Nadat ik mijn autorijbewijs had gehaald wou ik gelijk het T rijbewijs op het pasje laten zetten(ik dacht dat bespaard kosten, ander moet ik later nog een keer). Moest ik een nieuwe eigen verklaring aanvragen(1 maand er voor al voor de auto ingevuld, dubbele kosten dus), trekker certificaat omzetten, en dan ook nog een begeleiderspas( voor 2 to drive). Duur grapje dus. Ik moest dit dus omdat ik ook niet aan alle (naai) voorwaarden voldeed...
Vroem Vroem
@steyrlanzboy, @boegie
Het E rijbewijs staat helemaal los van het T en B rijbewijs. Hier dient een appart examen voor gedaan te worden. Je mag met B een aanhanger trekken mits aan de volgende voorwaarden voldaan word:

- De toegestane maximummassa van aanhangwagen of oplegger is minder dan 750 kilo. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen.
- Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhanger samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo.
- De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Pas dus op met het trekken van een zware aanhangerachter de auto! De kans bestaat dat je zonder geldig rijbewijs ronrijd en dus ook niet verzekerd bent!
jelle m
Als je na 1 juli 2015 een t rijbewijs haalt krijg je er dan wel een aanhangerrijbewijs bij? raar dat je niet over de 3,5 ton heen mag terwijl je met een trekker meer dan het dubbele mee mag trekken
chevy v8
@Emmink ga je ook voor e achter c?
Emmink
@chevy v8 hangt van de tijd af. zit voor het C rijbewijs nog te twijfelen of ik een spoedcursus ga doen of niet. Lijkt met wel het handigst om alles in 1 keer te doen, ben je gelijk van alles af
chevy v8
Ja is wel handig om alles achter elkaar te doen ,ik ben er zelf 13 maand mee bezig geweest met code 95 erbij.
als cadeau krijg je e achter b erbij ,als je c+e haalt

heb je het rijbewijs c+e gauw nodig dan?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Aandacht Info T-Rijbewijs (NL) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
6