Beste tf'ers,
Aangezien wij op deels lichtere gronden boeren is het in droge periodes nodig om te beregenen. De huidige motorpompset is een 6 cilinder perkins motor met rovatti pomp (3 waaier). Zowel motor als pomp zijn aan vervanging toe.
Tegenwoordig zijn veel verschillende motorpompsets leverbaar met diverse merken motoren en pompen: Iveco, John Deere of Deutz motor en caprari/rovatti pompen.
Iedereen heeft 'de beste' motorpompset, daarom vraag ik me af wat jullie ervaringen zijn met diverse pompsets.
Brandstofverbruik is o.a. een belangrijk item (wat natuurlijk ook van de capaciteit/toestand van de put afhangt!).
Alvast bedankt!
M.V.G IHpower
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Soort pomp is wel belangrijk.
Moet je het diep weg halen en daarna ook nog eens 1000 meter verpompte tot de haspel waar ook nog eens 300 meter op zit dan heb je wel een flinke pomp nodig met meerdere waaiers.
Hoe meer waaiers hoe makkelijker het gaat wat weer de brandstof consumptie ten goede komt.
Het heeft te maken met meerdere factoren.
Ik kan je wel een merk gaan noemen maar dan krijgen we weer een merken discussie hier en daar doe ik niet aan mee.
De dealer van het spul is ook een belangrijke factor.
Voorkeur voor 100/2 pomp met 140 pk motor
Pomp die we nu hebben is een irriland bevalt goed.
Denk ook niet dat er nog slechte merken tussen zitten. Dealer en prijs maakt het verschil.
Wat je soms tegenkomt is ronduit verbijsterend. Enorme 6 cil. Pompaggregaten bij een lullig haspeltje met 90mm slangetje.
Grote nieuwe haspels met 120mm x500mtr. slang met een eenwaaier pompje met 3duims aanzuigslang met ook nog een terugslagklep erin; resultaat een zeikstraaltje.
Zeer veel voorkomende fout is te kleine aanzuigslang diam. en geen vacuümmeter
op de pomp(meten is weten) Wij zijn zelf van de zomer met onze twee pompen van 4 naar 5 duim(125mm) aanzuigslang gegaan. Slang kan net in een 6duims put.
Hadden we 30jr. eerder moeten doen. Wat een verbetering. Ken onze eigen pompen niet terug. Twee van de 8 putten leveren nu te weinig en hebben we vervangen door een 8duims(200mm) put; pompt helemaal super. Haspel1 is 110mm x300mtr. Haspel2 is 120mm x400mtr.slang.
Beide 28mm conische sproeier met ruim 5bar. 1x tractorpomp(6 cil. 100PK) en 1x 4cil.FPT (90PK).TRactor 7,5 ltr./h en pompset iets minder.
Vaak ook ingesnoerde aanzuigslang over de rand van de put gezien oei, oei.
Waaierdiameter vergroten of toerental verhogen laten het debiet wat de pomp levert lineair stijgen, en de pompdruk kwadratisch stijgen. Je verschuift de pompcurve als het ware. Opgenomen vermogen stijgt tot de 3e macht overigens.
Karakteristiek van het leidingwerk is grotendeels kwadratisch afhankelijk van de snelheid/debiet.
Met een extra waaier erbij kun je de druk per waaier optellen, en ook het benodigde vermogen. Één grote waaier ipv meerdere kleine waaiers geeft een iets beter rendement maar is duurder omdat groter moet worden gebouwd en niet modulair zoals de meertraps pompen.
Het werkpunt van de installatie ligt op het snijpunt van pompcurve en leidingkarakteristiek en kan door toeren te varieren worden verschoven.
Leidingweerstand, kost energie/diesel en je hebt er niks aan. Dus leidingen zo groot mogelijk, en verder onnodige dingen vermijden.
Bij de nozzle zet je druk om in snelheid .
6 duims bron met daarin een lange 5 duims slang of een bron van 125mm met daarop een 5 duims koppeling en korte slang naar de pomp?