Graaf machine arm

Ik heb een probleem met mijn graafmachine, mijn graafmachine werkt niet meer 100% ik kan enkel nog mijn arm omhoog doen als mijn graafbak dicht is en ik hier druk op blijf zetten of als ik mijn schuif vanonder naar beneden doe en hem blijvend laat kracht doen om hem naar beneden te doen. is er misschien een leiding verkeerd gestoken of omgewisseld? misschien dat jullie een oplossing weten?

Deel dit topic

Reacties

radium45
(@TractorfanTom Of Je ventielenblok is inwendig lek of je centrale doorvoer.
TractorfanTom
Lijkt me straf want ik heb hem vorige zomer binnengedaan om de dichtingen van te laten vervangen maar misschien dat zij er iets verkeerd mee gedaan hebben? is er iets wat ik hieraan kan doen?
T6020 power
@TractorfanTom dichtgevroren of olie te koud om goed te functioneren na een tijdje lopen nog niet goeie oliedruk dan
radium45
@TractorfanTom Diegene die de werkzaamheden heeft verricht erbij halen
jd user
Zeker weten dat er een slang verkeerd om gewisseld is.Komt af en toe voor.Ik heb het ook gehad.Even alle leidingen langslopen.Kan niet moeilijk zijn.Beste is even kleur coderen.Dan weet je dat je niets vergeet.succes
TractorfanTom
@jd user oké, dan zal ik mijn leidingen nog eens moeten losmaken, bedoel je hierbij dat ik de toevoer en afvoer van die cilinder omgekeerd heb? of dat ik nog andere dingen omgewisseld heb?
TractorfanTom
@T6020 power denk niet dat er iets bevroren is want had het in de zomer ook al.
jehan
@TractorfanTom had ie van de zomer ook al ..en nu kom je pas met de vraag ..gebruik je dat ding amper dan ?
TractorfanTom
@jehan Heeft nu 3 maanden stil gestaan wegens dat probleem met zijn arm maar ik denk dat dit nu niet relevant is.
valmet 605
Zo even een gedachte. Een functie die druk vraagt werkt niet. Tot je een andere functie (overbelast voorbij zn werk bereik duwt?) Is het dan zo dat je hefcilinder van je je arm op eenn retour ofzo staat?
Welgerap52
Of de kop is van de plunjer stang los waardoor de olie van de 1e naar de andere kant van de cijlinder kan
Dit is te testen door de bovenste slang los te maken en dan de mast te heffen
Komt er dan olieZonder dat de mast omhoog gaat? Dan is de cijlinder lek
Pomp die geen aansturing/signaal krijgt van het ventielenblok bij gebruik van de stuurschuif voor de mast? Bij het vasthouden van de schuif voor die andere functies gaat ie de volle druk leveren en gaat ie toch omhoog?!
TractorfanTom
@Fendt-Farmer-Vario hij krijgt echter wel signaal als ik hem omhoog bedien maar dan gaat hij echt héél traag omhoog.
Stand-by druk waarop ie omhoog gaat? Lijkt me echt dat ie vanaf die functie geen aansturing krijgt. Maar meten is weten!
TractorfanTom
@Fendt-Farmer-Vario nee hij krijgt wel degelijk aansturing want als ik mijn schuif vanonder naar beneden doe moet ik hem nog steeds bedienen om omhoog of omlaag te doen.
Lees het volgende topic even door. Denk dat je dan beter begrijpt wat ik bedoel.

tractorfan.nl/topic/9574/

Je ventielenblok moet je pomp een signaal geven dat ie olie moet gaan pompen om je giek op te tillen. Dat doet ie niet. Maar doordat jij een andere functie er bij gaat bedienen krijgt de pomp van daaruit een signaal en gaat de giek dus ook omhoog.

Merk je dat de motor moeite moet doen om olie te verpompen op het moment dat jij alleen de giek bedient?
TractorfanTom
@Fendt-Farmer-Vario Op het moment dat ik de giek alleen bedien gaat hij héél langzaam omhoog gaan daarom denk ik dat hij wel signaal krijgt.
@TractorfanTom in het vak van monteur moet je dingen zeker weten en niet denken dat iets goed is.

Dat ie dan heel langzaam omhoog gaat is juist een symptoom wat heel erg past bij wat ik als probleem aangeef. Het hydraulisch systeem heeft een stand-by druk die heel laag ligt en waarbij de pomp zo goed als geen liters geeft. Het klopt dus dat ie dan heel langzaam omhoog gaat en wel snel gaat bij bedienen van een andere functie.

Zou voor mij ook handig zijn als je antwoord kunt geven op mijn vorige vraag. Als de motor niet zakt in toeren dan bevestigd dat ook mijn theorie. Doet ie dat wel, dan is het iets anders.

Maar als jij denkt dat het dat niet is. Dan weet ik het ook niet meer. Ben er best wel zeker van dat het probleem daar zit!
TractorfanTom
@Fendt-Farmer-Vario Nu begrijp ik het wat beter wat je bedoeld, eigenlijk moet hij niet echt moeite doen bij het bedienen van de arm dus dat kan het eigenlijk wel zijn wat je bedoeld maar is dit nu de fout van een leiding verkeerd aangesloten te hebben of hoe kan ik dit nu eigenlijk oplossen ?
@TractorfanTom het kan zijn dat er een leiding fout zit maar dat lijkt me niet erg aannemelijk. Ik denk dat er bij de vorige reparatie ergens vuil in het systeem is gekomen en dat deze daardoor niet meer goed functioneert.

Meten is weten in dit geval. Er zitten vast wel een aantal testnippels op het systeem. Maar als je niet weet wat je moet testen is het nogal lastig uit te leggen. En als ik je reacties zo lees begrijp je de werking van het systeem niet helemaal top en zul je dus ook nooit de goede dingen kunnen testen. Als je de goede dingen test dan weet je vrij snel of mijn theorie klopt.

Als dat zo is kun je verder zoeken. Maar ik denk dat er een klepje of doorgang in je ventielenblok kapot is of dicht zit. Dat lijkt het meest logisch als ik je klachten en symptomen zo hoor...

Mijn advies: laat er iemand met meer kennis naar kijken en vertel hem wat je nu weet. Waarschijnlijk gaat hij je vrij snel en eenvoudig kunnen helpen. Het is niet uit te leggen hoe je het zelf moet doen als je niet enige basiskennis hebt.

Succes verder
Sander007
Weet iemand hoe je een rotator functie kan maken , kraantje wat ik nu heb heeft alleen hamer functie..graag wil ik een rotator functie erbij..iemand een idee..gaat om een minigraver 1,5 tons
Fendt926Driver
@Sander007 zet een electrische 2/4 klep tussen de bak cylinder.
Dan kun je met een schakelaar de rotator functie bedienen met de bak cylinder
+1
dennisbouter
@Fendt926Driver hooooo neeeeee🙈 niet op de bakcilinder @Sander007 als jij een kraan hebt waar je je giek mee zwenkt met een voetpendaal kan jij dat ventiel op de leidingen van je zwenkcilinder zetten als je dan knopje om zet kan je met pendaal roteren zo heb ik het op mijn bobcat e10 ook
+1
Fendt926Driver
@dennisbouter is ook een zeer goede optie.
Kun je zelfs nog met 2 3 weg kranen omdat je met roterend sorteren toch geen continu off set nodig bent.

Wij hebben ook tussen de off set 2 3 weg kranen gezet. Kunnen we vanuit de kabine bij om om te zetten
dennisbouter
@Fendt926Driver klopt maar op een 1,5 tonner 2 kogelkranen kwijt raken valt ook niet mee denk ik
Fendt926Driver
@dennisbouter je kunt ook 3 weg kranen krijgen die je koppelen kan en maar met 1 hendel bedient.
En anders is een electriche klep (2/4ventiel) ook nog een optie
Sander007
@dennisbouter top man kun je mij even een pbtje sturen ik heb inerdaad pedaal voor het zwenken van de giek.
Mdbm
@Sander007 Een 1,5 ton minigraver weegt te weinig voor een roterende sorteergrijper. Alles gaat natuurlijk, maar veilig en efficiënt werken gaat er niet mee. Daarom zie je het ook nooit op zo’n kleine kraan. Ik heb ook een vaste sorteergrijper op mijn 1,8 ton.
+1
dennisbouter
@Mdbm onzin voor iedere kraan is een passende knijper ik heb er zelf 1 aan mijn bobcat e10. Werkt goud
CoenNijenhuis
@dennisbouter wat voor merk en type sorteergrijper heb je er aan hangen?
dennisbouter
@CoenNijenhuis zijtveld s75d maar de dehaco en pladdet lijken sprekend
CoenNijenhuis
@dennisbouter heb je een CW00 snelwissel?
dennisbouter
@CoenNijenhuis nee een cw0 / cw05
+1
mdoornekamp
@Mdbm draai kantel stuk kan ook op 1.5 tonner. Kun je nog net een wc rol optillen.
dennisbouter
Ik pak met 1 tonner betonnen schuttingpalen of ik trek er palen mee uit de grond of sloot of ik knijp beschoeiing vrij,
+1
Sander007
@Mdbm ik zie soms 1 tons kraantjes met een sorteergrijper..
+1
Mdbm
@Sander007 Je hebt spelen en je hebt werken. Zo’n 1 tons minigraver kan al weinig tillen op het einde van de giek. Een vaste sorteergrijper zou nog lukken, maar een roterende weegt al meer en is nog 15cm langer dan een vaste. 15cm op een armpje van 1,5 meter is best veel extra momentum. Als je tevreden bent dat je nog 30kg kan pakken mag dat natuurlijk. Alleen kan iets van 30kg wel de afweging maken ofdat je het niet gewoon kan draaien met de zijkant van de grijper om vervolgens met een vaste grijper vast te nemen.
+1
dennisbouter
@Mdbm ik pak beton palen van 66 kg met sorteergrijper, je hebt werken met verstand en werken zonder verstand je hebt maar 1 rug en daar moet je tot je 70ste meedoen
Sander007
@dennisbouter groot gelijk
Sander007
@Mdbm ok maar mijn kraantje weegt 1600kg
+1
dennisbouter
@Sander007 voor struiken rooien en palen uit de grond trekken kan dat makkelijk, weet niet wat je met een sorteergrijper wil doen
Sander007
@dennisbouter precies wat je zegt , voor struiken rooien enz
Fendt926Driver
@Sander007 zoiets kan ook op de off set...

tractorfan.nl/picture/1356935/…
Sander007
@Fendt926Driver maar waar zou je deze moeten aftakken ??
Fendt926Driver
@Sander007 de slangen die naar de off set cylinder gaan draai je los en zet die op een plek op de kraan zelf vast op de 3 weg kraan elk op 1 driewegkraan op de aanvoer.
Dan doe je op elke 3 weg kraan op de afvoer een slang naar de off set cylinder.
En op elke 3 weg kraan op de andere afvoer een slang naar de kraanarm tot aan de snelwissel met 2 snelkoppelingen voor je rotator functie
+1
Fred6490
@Fendt926Driver Misschien is het ook een idee om daar nog 2 smoringen tussen de bouwen om de draaisnelheid te beperken. Vrees dat je debiet anders te groot gaat zijn en je zo een vrij brute bediening gaat krijgen. Deze moeten dan ook gelijk ingeregeld zijn anders klappen de dichtingen eruit van je draaimotor. En nog een detail, schrik niet van de prijs van de onderdelen.
fendtinterfan
@Fred6490 groot techniek heeft een heel mooi 6/2 wisselklepje voor een wisselfunctie, super compact, bouwmaat 1/4 bsp en electrisch geschakeld. Mag 15 liter doorheen maar 25 gaat ook heel best. Olie teveel voor een roteer functie bij een mini nog nooit gehoord. Voor een zijtveld grijper heb je altijd te weinig.
Fred6490
@fendtinterfan Ik had te weinig leidingen op een kubota kx251. Heb toen ook gebruik gemaakt van een elektrisce klep zodat ik ofwel arm kon laten zwenken met het pedaaltje ofwel mijn grijper (vematec) kon draaien. Ik zeer blij dat het werkte, tot ik er daadwerkelijk mee aan de slag was. De grijper draaide steeds met razende vaart.....Toen op het idee gekomen om smoringen op de leidingen te zetten, met eerder beschreven resultaat( eruit klappen van de o-ringen van motor) Ik ben niet echt ervaren monteur, dus stel de meeste dingen gewoon proef ondervindelijk vast🙈 Achteraf werkte het wel tamelijk goed, maar toch blij dat het nu proportioneel op de sticks zit bij de vervanger van de kubota
dennisbouter
@Fred6490 zit misschien ook nog verschil in of je een grijper met rotator of een draaikrans hebt en als de grijper te klein is voor de kraan krijgt hij ook teveel olie
fendtinterfan
@dennisbouter een kubota5 tonner is niet bepaald een mini kraan maar meer een midi kraan. Die zullen zo ongeveer50 liter op de giek zwenk functie geven wat veel is voor een grijper. Dat kan heel goed met smoringen opgelost worden. Maar dan wel 2 enkelwerkende zodat je geen 200 bar retourdruk krijgt. Daarom klappen bij @Fred6490 de keeringen eruit.
dennisbouter
@fendtinterfan meestal word de rotatie functie van de zwenkcilinder gepakt, hoeveel liter dat is geen idee, maar een grotere kraan heeft meer liters, maar een grotere grijper ook een grotere rotator of draaimotor dus dat zou niet het probleem moeten zijn
fendtinterfan
@dennisbouter grotere knijper heeft niet perse een andere draaimotor erop zitten. Dacht dat de zijtveld knijpers voor een 1.5 tot 5 t dezelfde draaimotoren hadden. Allemaal een liter of 15 olie nodig geloof ik
dennisbouter
@fendtinterfan 🤷‍♂️. Kan ook niet vinden hoeveel liter een zwenkcilinder krijgt, het heeft ook nog iets te maken met hoeveelheid liters die door het ventiel kunnen toch?
fendtinterfan
@dennisbouter zal bij een 5 tonner 2x 20 cc zijn oid. Dus dat is 40 liter per pomp zijn dus 40 liter bij bedienen van een andere functie en 80 bij bedienen van geen functie. Het kan ook Zijn dat de zwenkpomp voor die functie gebruikt word. Dan is het opbrengst zwenkpomp x motortoerental: 1000 voor de liters. Ventielen zijn groot genoeg voor de volledige olieflow.
dennisbouter
@fendtinterfan maar met een smoorventiel hoor je hem toch smoren? Dat heb ik vroeger nooit gehoord, En met een zwenkpomp bedien je geen sorteergrijper dan kan je niet zwenken en je knijper gebruiken te gelijkertijd dan moet je constant de tuimelschakelaar om zetten
fendtinterfan
@dennisbouter zwenken heeft dan prioriteit over de rest. Verder als je niet hard zwenkt houd je olie over wat weer ergens anders voor wordt gebruikt. Het schuifblad zit meestal ook op de zwenkpomp. Enne waarom zou je iets wel of niet horen of willen horen smoren?

Verder als iets in serie met de zwenkfunctie aangesloten zit wil dat niet gelijk zeggen dat je een schakelaar om moet zetten? De schakelaar gebruik je om de giek knik om te zetten met de roteer functie. de giek knik functie wil nog wel eens in serie na de zwenk functie zitten. En dan heeft je zwenk ten alle tijde prioriteit
dennisbouter
@fendtinterfan ik heb het even nagekeken als je bij eurograb een setje besteld voor op de zwenkcilinder en daar zit geen smoring bij, moraal van het verhaal je kan bij een 6 tonner gewoon een 6/2 erop zetten en een knijper er aanhangen zo doen ze het bij eurograb ook 🤷‍♂️ en hoeveel liter er dan uit komt geen idee
fendtinterfan
@dennisbouter klopt dat kan ook gewoon.
Kees2030
Inderdaad een 6/2 ventiel op de offset cilinder zetten. Of met kogelkranen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
59
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
6