Voorzetwoelers: gevraagd praktijk ervaringen

Beste tf'ers,

De laatste jaren wordt in Nederland steeds vaker NKG ingezet om in het voorjaar een zaaibed te creeren en/of in het najaar een groenbemester in te zaaien na de graanoogst.

Momenteel ploegen wij al het land in het voorjaar (zand/leem), maar overwegen om NKG toe te gaan passen (geheel/gedeeltelijk).

Er zijn veel machinefabrikanten die een voorzetwoeler leveren, enkele voorbeelden:
Agrisem combiplow
Kverneland CLI
Rabe combidigger
Kongskilde paragrubber

Agrisem werkt met brede vleugels, Kverneland Rabe en Kongskilde juist met gebogen tanden.

Het is belangrijk om de grond goed los te breken zonder de ondergrond te versmeren. Ik kan me voorstellen dat een Agrisem horizontale versmering geeft net als een ploeg doet waarbij een ploegzool wordt gevormd.
Wat zijn jullie ervaring met bovenstaande machines qua grondbewerking en trekkracht?

Twee jaar geleden een perceel kleigrond bewerkt met een Lemken dolomit i.c.m. een rotorkopeg. De 6330 kon dit baas, alleen was ik nog niet zo enthousiast over de werking van de Dolomit.

DLV heeft enkele jaren terug een onderzoek gedaan tussen de verschillende machines. Maar dit is slechts een keer gedaan. Daarom ben ik benieuwd naar jullie ervaringen over meerdere jaren!
Alvast bedankt!

Deel dit topic

IHpower

Reacties

Gert Agripassion
@IHpower ik zal er altijd mee blijven dat een michel-tand het beste en mooiste werkt, wij hebben een gregoire-besson. We hebben ook nog een dolomit gewoon omdat hij zo mooi kort is om te gebruiken samen met een zaaicombinatie. de tanden hiervan zijn wel hermaakt want dat trok op niet veel wat daar op stond...
radium45
Quote Reactie van @Gert Agripassion:
michel-tand

Ik ben momenteel onder andere ook aan het zoeken naar de perfekte voorzetwoeler. Nu hoor ik over die Mitchel tanden vaak noemen dat die grond in de breedte gezien niet vlak achterlaat, dat het midden achter de trekker hoger ligt en dat het volgwerktuig weer moeite moet doen om dit weg te werken. Wie heeft deze ervaring ook of misschien juist niet? Want op zich ben ik wel gecharmeerd van dit type woeler vooral ook omdat ik door allerlei onbewerkte gewassen en zode wil kunnen werken met de Celli Lothar daarachter.
+1
reinder-mf
@radium45 ik zie hier in de buurt veel werk van oa een paragrubber. Dat ligt inderdaad vrij bol na de bewerking. Een SMS V woeler of Wallner V woeler laat het land vlakker achter alleen die kun je niet combineren met een ander werktuig
Geef mij maar een oude Evers 3 poots woeler 😅
+1
huib
@radium45 Hier goed ervaring met een VSS voorzetwoeler, 6 rechte tanden met 6 cm beitels, meer is nodig. Woelers met kromme poten laten het land niet vlak achter. Heb 260 ha gewoeld vanaf 1 september t/m 1 november. Zeeuwse klei. NKG groenbemester staat er prachtig op. Evenals de wintertarwe
+1
2850Johndeere6R
@radium45 Wij bewerken met de Rabe Combidigger, laat het land standaard niet erg vlak achter. Onze loonwerker heeft daarom een pakkerwals erachter hangen dan gaat het prima maar ik denk dat je overtop frees wel flink grond verzetten mirt om het weer vlak te krijgen.
+1
MaartenMandemaker
@radium45 Vogel en Noot kss met 6 poten met 35 cm vleugels eronder. Werkt mooi vlak. Ons werden type met Michel tanden afgeraden, omdat die in het midden een ruggetje maakt

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

huib
@MaartenMandemaker Die vss woeler is nagemaakt/ opvolger van deze Vogel en noot woeler
+1
valmet6400power
@radium45
Wij hebben een Combiplow voorzet woeler met 4 tanden. Waarom?

- 4 tanden op 3 meter werkbreedte betekent minder kans op stropen. Dat is bij ons op zware grond geen probleem in de tarwestoppel maar op het zand (voor ons) kon je het wel merken dat er soms proppen ontstonden maar die heeft dan de ruimte om door te schieten.

- praktisch rechte tanden betekent geen geknijp onderin de bodem, waar je de grond dan naar elkaar toe knijpt voordat je het loshaalt. Je tilt de grond op en legt hem daarna weer neer. Dus geen schotsen of brokken. Dus de grond breekt eigenlijk horizontaal.
Suffolk
Nog een voorbeeld is de Evers Holsteiner:
Holsteiner
Geen persoonlijke ervaringen mee overigens.
Wimsumar
Beste IHPower: "De boer, hij ploegde voort".
Mijn belangstelling voor N.K.G. ( en/of minimale grondbewerking) staat weer op een zacht pitje. Met redelijke tevredenheid heb ik een aantal jaren het maisland (zand-/leemgrond) in plaats van ploegen, alternatief bewerkt met vleugelschaarcultivator of vastetand cultivator. Helaas is door die vermaledijde "vanggewas''-verplichting ploegen onvermijdelijk geworden. Het voordeel dat je met geploegd land altijd met schone lei begint is echter wel een groot pluspunt. Niet iedere (mais)zaaimachine kan uit de voeten met een "vuil" zaaibed.
IHpower
@Wimsumar Heb je de grond met een gewone vaste tand cultivator bewerkt of met een voorzetwoeler?
Onkruidbestrijding is inderdaad een aandachtspunt. Ik zat er zelf aan te denken om een groenbemester eerst dood te spuiten waardoor je al met een schonere lei begint. Hierdoor mineraliseert de groenbemester ook sneller waardoor de mineralen eerder vrij komen voor het volggewas.
Tevens voorkom je hiermee opslag van de groenbemester in het voorjaar ( bijv. bij italiaans raaigras)
EA_MF
@ares697 doe je verhaal Ruud
valmet6400power
@IHpower

Wij hebben afgelopen najaar met een Lemken Smaragd het land los getrokken en daarna graszaad in gezaaid, als je ziet hoe dat erbij ligt daar kun je met de ploeg niet tegenop! Zelfde geldt voor het groenbemester zaaien ermee 😄
Wimsumar
Beste IHPower:
Quote @IHpower:
gewone vaste tand

Nadeel/Met gepaste tegenzin keek ik naar het ondergronds volvelds lossnijden en verkruimelen van de bouwvoor door de vleugelschaarcultivator. De grovere bewerking d.m.v een vastetandcultivator ( werkdiepte als ploegen) vond ik mooi genoeg.
De zin van vanggewas/groenbemester/doodspuiten/mineralisatie etcetera vind ik gel#l van voorlichters/verkopers die er geld aan verdienen.
IHpower
@Wimsumar Met een vleugelschaar kan de bovengrond inderdaad behoorlijk fijn erbij komen te liggen, afhankelijk van de grondsoort.
Een geslaagd vanggewas telen na bijv. de maisteelt valt inderdaad niet mee, zeker niet als je te laat inzaait. Maar na een teelt van tarwe (wat wij thuis telen) kun je zeer zeker een goed geslaagd vanggewas telen.
Johndeeretje
google.nl/search/…

Dit is ook een mooie woeler. Staat hier int dorp een T6030 voor
henkieturbo
Thuis breken we eerst de ondergrond ook los met een evers woeler en leggen het daarna klaar met een vastetand met dubbele rol, wij willen eerst niet meer anders.
@IHpower daar heb je een goed punt om eerst een onkruidbestrijding uit te voeren. Want dan neemt het vanggewas ook geen vocht meer weg voor het vervolggewas.
@valmet6400power was dat voor blijvend grasland ?
IHpower
@JoriskleinGunnewiek Ook dat is een belangrijke reden.
IHpower
@valmet6400power Afhankelijk van de grondsoort en voorvrucht zal dit vast gaan.
Een smaragd is gemaakt voor oppervlakkige grondbewerkingen, niet om 30 cm diep door de grond te trekken (wat overigens enorm veel trekkracht vraagt). Voor zowel een groenbemester na de tarwe (gele mosterd, bladrammenas) als een hoofdgewas in het voorjaar is het belangrijk om voldoende losse grond te hebben, daarvoor zul je de grond dieper moeten bewerken dan enkel met een smaragd.
Axeor
Wij gebruiken een Rabe combi-digger hier op Groningse klei/zavel en dat bevalt op zich goed. We proberen onder droge omstandigheden zoveel mogelijk aardappelland ermee te bewerken ~25-30cm diep voor wintertarwe. Als het te nat is pakken we toch liever de ploeg om versmering te vookomen. Wat trouwens wel een nadeel is van woelers zoals de combi-digger met de tanden op 1 rij, het loopt wel eens vol met proppen aardappelloof of zelfs gehakseld stro.
JD 6430 The Best
Wij hebben eens een rabe combidigger gebruikt met 6 tanden op aardig zware kleigrond icm een schijveneg. Het resultaat was best goed, maar met gehakseld stro stroopt hij snel. Ook trekt 6 tanden erg zwaar. Dus het was niet echt een succes. Wellicht dat het met een woeler met 4 tanden beter gaat. Op klei trek je dan alsnog de hele ondergrond wel los. Scheelt trekkracht en ergenis met gehakseld stro.
valmet6400power
@JoriskleinGunnewiek

Nee nee, voor in principe 1 jarig graszaad en misschien wel twee 😄
valmet6400power
@IHpower

Vind dat de smaragd aardig diep kan zonder dat onze Claas (van 125 pk) echt staat te hikken, op klei wel te verstaan. Hij kan dusdanig diep dat je na het kopeggen niet ziet of het land geploegd is of met de smaragd! Hebben dan wel een wals achterop en geen open rol 😄
JD 6430 The Best
@valmet6400power open rol wordt vanzelf een wals als t wat vochtig is 😛
valmet6400power
@JD 6430 The Best

Haha, dat wilden we voor blijven!
Loeideutz
Niet helemaal ontopic. Vleugelschaarcultivatoren worden nog wel eens veel te diep door de grond getrokken of geduwd. De bedoeling van een vleugelschaarcultivator is eigenlijk dat je de bovengrondse delen scheidt van de ondergrondse delen, en daarna (bijna) alle gewasresten bedekt met een beetje grond om de vertering te bevorderen. Als zaaibedmachine zie ik het niet helemaal zitten, als de omstandigheden niet helemaal goed zijn, loop je het risico dat je een ietwat verdichte laag creëert op de plek waar de tanden door de grond gaan.
IHpower
@JD 6430 The Best Op kleipercelen breken 4 tanden wellicht de grond voldoende, op de lichter gronden verwacht ik dat het onvoldoende is.
Wat voor woeler gebruiken jullie nu?
reinder-mf
Ik denk dat je beter een traditionele woeler kan kopen voor een prikkie en zo'n duur ding beter aan de kant kunt laten staan. Voor groenbemester is 't zowieso niks i.v.m. gehakseld stro en groenbemester zoals bladrammenas heeft bij voorkeur een kerende grondbewerking nodig.
johndeere6506
Ben zelf niet zo'n fan van een voorzetwoeler. Ik ga dan liever na het oogsten woelen zodat het water in de winter beter weg kan. Wij gebruiken daar een Evers Forest xl voor. Daarmee werk ik dan een cm of 50 de grond in zodat ik tot aan het rode zand alles los heb. Heb zelf alleen ervaring met zandgrond. 😃
Wimsumar
Beste JohnDeere6506:
Quote @johndeere6506:
fan van ..... een cm of 50 de grond in

Het zal je leeftijd (19) zijn, alle problemen technisch op te willen lossen en liefst met een grote trekker. Landbouwkundig en economisch is het een gruwel wat je doet. Dat wat het bodemleven in (bijna) 1 jaar tijd heeft opgebouwd wordt met die diepe grondbewerking in een oogwenk vernield. Om de ontwatering te verbeteren en tevens je bodemleven te koesteren leg je, voor de zelfde jaarkosten als diepwoelen, drainage aan.
EA_MF
Quote @Wimsumar:
drainage

En met die drainage kun je (mits je t goed voor elkaar hebt qua stuwen/sloten) in de droge periodes ook weer water aanvoeren om uitdroging tegen te gaan.
johndeere6506
Quote @Wimsumar:
drainage
wij hebben enkel pachtland, dus daar gaan wij geen drainage indrukken. en wat qua bodemleven betreft; die wormen komen ook bijna niet door die dikke verdichtte laag die de hakseltrein heeft achtergelaten
JD 6430 The Best
@IHpower wij gebruiken nu een wifo met 3 poten. Op lichtere percelen breek je niet de hele grond los, dan zul je een keer haaks erop moeten werken, maar hij trekt geen gaten en stroopt nooit in gehakseld stro.
JD 6430 The Best
deze
Wimsumar
Beste EA-MF:
Quote @EA_MF:
uitdroging tegen te gaan.

Met infiltratie via de drainbuizen zal bij mij (en ook bij jou thuis) het zandgrasland geen gram extra gras geven. Capillaire opstijging van grondwater is er op zandgrond nauwelijks en bovendien wortelt gras nooit diep genoeg om dit infiltratiewater te bereiken. (Om maar te zwijgen dat de grondwaterspiegel 's zomers ver onder drainagediepte zit en de bodem onder de drainage het infiltratiewater op zal slorpen).
Ander (akkerbouw)gewassen en mais wortelen wel diep en hebben een veel grotere bodemvochtvoorraad ter beschikking.

@JohnDeere6506: Bodemverdichtingshakseltreinen dienen z.s.m. richting Tata Hoogovens te rijden.
Bij langdurig gepacht land hoeft de investering in drainage geen probleem te zijn.
huib
@MaartenMandemaker Die vss woeler is nagemaakt/ opvolger van deze Vogel en noot woeler
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!