Beste tf'ers,
De laatste jaren wordt in Nederland steeds vaker NKG ingezet om in het voorjaar een zaaibed te creeren en/of in het najaar een groenbemester in te zaaien na de graanoogst.
Momenteel ploegen wij al het land in het voorjaar (zand/leem), maar overwegen om NKG toe te gaan passen (geheel/gedeeltelijk).
Er zijn veel machinefabrikanten die een voorzetwoeler leveren, enkele voorbeelden:
Agrisem combiplow
Kverneland CLI
Rabe combidigger
Kongskilde paragrubber
Agrisem werkt met brede vleugels, Kverneland Rabe en Kongskilde juist met gebogen tanden.
Het is belangrijk om de grond goed los te breken zonder de ondergrond te versmeren. Ik kan me voorstellen dat een Agrisem horizontale versmering geeft net als een ploeg doet waarbij een ploegzool wordt gevormd.
Wat zijn jullie ervaring met bovenstaande machines qua grondbewerking en trekkracht?
Twee jaar geleden een perceel kleigrond bewerkt met een Lemken dolomit i.c.m. een rotorkopeg. De 6330 kon dit baas, alleen was ik nog niet zo enthousiast over de werking van de Dolomit.
DLV heeft enkele jaren terug een onderzoek gedaan tussen de verschillende machines. Maar dit is slechts een keer gedaan. Daarom ben ik benieuwd naar jullie ervaringen over meerdere jaren!
Alvast bedankt!
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Holsteiner
Geen persoonlijke ervaringen mee overigens.
Mijn belangstelling voor N.K.G. ( en/of minimale grondbewerking) staat weer op een zacht pitje. Met redelijke tevredenheid heb ik een aantal jaren het maisland (zand-/leemgrond) in plaats van ploegen, alternatief bewerkt met vleugelschaarcultivator of vastetand cultivator. Helaas is door die vermaledijde "vanggewas''-verplichting ploegen onvermijdelijk geworden. Het voordeel dat je met geploegd land altijd met schone lei begint is echter wel een groot pluspunt. Niet iedere (mais)zaaimachine kan uit de voeten met een "vuil" zaaibed.
Onkruidbestrijding is inderdaad een aandachtspunt. Ik zat er zelf aan te denken om een groenbemester eerst dood te spuiten waardoor je al met een schonere lei begint. Hierdoor mineraliseert de groenbemester ook sneller waardoor de mineralen eerder vrij komen voor het volggewas.
Tevens voorkom je hiermee opslag van de groenbemester in het voorjaar ( bijv. bij italiaans raaigras)
Wij hebben afgelopen najaar met een Lemken Smaragd het land los getrokken en daarna graszaad in gezaaid, als je ziet hoe dat erbij ligt daar kun je met de ploeg niet tegenop! Zelfde geldt voor het groenbemester zaaien ermee
Nadeel/Met gepaste tegenzin keek ik naar het ondergronds volvelds lossnijden en verkruimelen van de bouwvoor door de vleugelschaarcultivator. De grovere bewerking d.m.v een vastetandcultivator ( werkdiepte als ploegen) vond ik mooi genoeg.
De zin van vanggewas/groenbemester/doodspuiten/mineralisatie etcetera vind ik gel#l van voorlichters/verkopers die er geld aan verdienen.
Een geslaagd vanggewas telen na bijv. de maisteelt valt inderdaad niet mee, zeker niet als je te laat inzaait. Maar na een teelt van tarwe (wat wij thuis telen) kun je zeer zeker een goed geslaagd vanggewas telen.
Dit is ook een mooie woeler. Staat hier int dorp een T6030 voor
Een smaragd is gemaakt voor oppervlakkige grondbewerkingen, niet om 30 cm diep door de grond te trekken (wat overigens enorm veel trekkracht vraagt). Voor zowel een groenbemester na de tarwe (gele mosterd, bladrammenas) als een hoofdgewas in het voorjaar is het belangrijk om voldoende losse grond te hebben, daarvoor zul je de grond dieper moeten bewerken dan enkel met een smaragd.
Nee nee, voor in principe 1 jarig graszaad en misschien wel twee
Vind dat de smaragd aardig diep kan zonder dat onze Claas (van 125 pk) echt staat te hikken, op klei wel te verstaan. Hij kan dusdanig diep dat je na het kopeggen niet ziet of het land geploegd is of met de smaragd! Hebben dan wel een wals achterop en geen open rol
Haha, dat wilden we voor blijven!
Wat voor woeler gebruiken jullie nu?
Het zal je leeftijd (19) zijn, alle problemen technisch op te willen lossen en liefst met een grote trekker. Landbouwkundig en economisch is het een gruwel wat je doet. Dat wat het bodemleven in (bijna) 1 jaar tijd heeft opgebouwd wordt met die diepe grondbewerking in een oogwenk vernield. Om de ontwatering te verbeteren en tevens je bodemleven te koesteren leg je, voor de zelfde jaarkosten als diepwoelen, drainage aan.
En met die drainage kun je (mits je t goed voor elkaar hebt qua stuwen/sloten) in de droge periodes ook weer water aanvoeren om uitdroging tegen te gaan.
Met infiltratie via de drainbuizen zal bij mij (en ook bij jou thuis) het zandgrasland geen gram extra gras geven. Capillaire opstijging van grondwater is er op zandgrond nauwelijks en bovendien wortelt gras nooit diep genoeg om dit infiltratiewater te bereiken. (Om maar te zwijgen dat de grondwaterspiegel 's zomers ver onder drainagediepte zit en de bodem onder de drainage het infiltratiewater op zal slorpen).
Ander (akkerbouw)gewassen en mais wortelen wel diep en hebben een veel grotere bodemvochtvoorraad ter beschikking.
@JohnDeere6506: Bodemverdichtingshakseltreinen dienen z.s.m. richting Tata Hoogovens te rijden.
Bij langdurig gepacht land hoeft de investering in drainage geen probleem te zijn.