Ford 3000 - Kleppen stellen

Hallo

Ik wil graag de kleppen stellen alleen hoe weet ik dat de zuigers op het dooie punt staan?
Of zit er een markering op het vliegwiel?

Deel dit topic

ford3000case745

Reacties

Wimsumar
Beste Ford3000Case745: Zoals je zult weten staan de zuigers bij een 4-takt motor 2X op het bovenste punt gedurende deze cyclus welke 2 motoromwentelingen inhoudt.
De ene keer staat de zuiger op bovenste dode punt bij de werkslag (het moment dat de brandstof wordt ingespoten). Dit is voor deze cylinder ook de stand om de klepspeling te controleren/afstellen.
De andere keer dat de zuiger op b.d.p. staat is wanneer deze cylinder wisselt van uitlaat- naar inlaatslag. Dit is te zien aan het zogenaamde tuimelen van de (klep)tuimelaars. Als je dit ziet bij een bepaalde cylinder moet je de krukas precies 1X ronddraaien (merkteken zetten op de V-snaarpoelie) en dan (op de ''werkslag") de kleppen van deze cylinder afstellen.

Inlaat: 0,4 mm.
Uitlaat 0,45 mm.

P.S.: De stelschroefjes draaien heel erg zwaar, ze knarsen er bij. Dit is normaal omdat de schroefdraad zelfborgend is. Er zit dus geen 'los' borgmoertje op de klepstelschroefjes.
jammermaarhelaas
@Wimsumar
Om de uitleg ook praktisch uitvoerbaar te maken als de kabouters andere bezigheden hebben:
Hoe kan de krukas op een eenvoudige manier gedraaid worden? 😎
Fendttrisixfan
@jammermaarhelaas
aan de koelvin draaien...
+1
Wimsumar
Beste JammermaarHelaas:
Quote @jammermaarhelaas:
koelvin

Alleen de koelvin draaien (tip Fendttrisixfan) wil vaak slecht doordat de V-snaar erover gaat slippen. Gelijktijdig met 1 hand aan de V-snaar trekken en met de andere hand de koelvin draaien lukt bij zo'n 3-cilinder motor vrij goed (wel opletten dat je je tengels niet tussen V-snaar en poelie krijgt als juist de motor 'door de compressie' schiet).
Misschien is er mogelijkheid en ruimte een passende sleutel voor op de krukaspoelie te zetten en daarmee de motor te draaien.
JD3010
@Wimsumar Heb je geen startmotor. of trek je ze nog met het paard aan.
Wimsumar
Beste JD3010:
Quote @JD3010:
geen startmotor

Ik ben zuinig met (startmotor)energie. 😉
(En paarden zijn er om op te vreten 😄 ).
nhmonteur
En let er wel op dat de tuimelaars niet ingeslagen zijn, anders worden ze alsnog verkeerd afgesteld.
big smoke inter
@ford3000case745 gewoon inter kopen????
JD3010
@big smoke inter Maar een Inter start niet in de winter.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 3000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!