Zijn stadsmensen functioneel agribeet?

De stadsbewoner snapt weinig van voedselproductie, maar vindt er wel van alles van. Een interview met voedsel- en landbouwdeskundige Louise Fresco, schrijft Het Parool.

Deel dit topic

Reacties

valmet 605
Als randstadbewoner heb ik hier wel een mening over ontwikkelt. In het algemeen valt denk ik de stellen dat hoe meer men zich betrokken voeld bij dierproducten en hier emotie aan hangt hoe meer men verwijderd is van de kennis over de agrarische sector.
JD6930
Veel "burgers" vinden alles zielig alst om dieren in de agrarische sector gaat.

Een kip die de hele dag vrij rond kan scharrelen in een stal van 40 bij 20 meter, altijd water en voer heeft is o zo zielig en dierenleed. Hun hond die de halve dag in een bench van een meter bij een meter zit, rest van de tijd maar enkele meters meer heeft op uitlaatmomenten na, maar twee momenten per dag voer heeft en met een beetje geluk twee keer per dag de poten mag strekken buiten aan een lijntje heeft het daarintegen o zo goed...
jasper01
Is het ooit anders geweest melk komt toch uit de fabriek
case the best
Zouden ze in alle kranten moeten plaatsen. zodat iedereen het leest en beseft.
mf 6150
@case the best
Nou dat beseffen zal men nie zo gouw.
eddyscania
Zolang de stadsmens denkt dat de melk uit de fabriek komt en protesteren tegen varkens en kippen-industrie( wat ze overigens via wakker dier voorgeschoteld krijgen)weten ze nixs over het leven van een boer.

waarom denk je dat de regering zich gaat bemoeien met de werkwijze van de boer.
zal niet zeggen dat vroegah alles beter was maar toen was de mais 4 meter hoog.

tegenwoordig mag nixs meer stinken.........ga bij een stadse naar de wc en je merkt niet eens dat je geweest bent..............
inspecteurfendt
@jasper01 ja, dacht ik ook. Koffie van zwarte koeien, chocomelk van bruine koeien en melk; dat komt van wit/grijze koeien met een vleugje chemie.

Misschien is het mede hierdoor: 😃
walker1
@JD6930 Misschien dat er in de stad inderdaad wel mensen te vinden zijn die agribeet zijn, maar jij bent wel een enorme stadbeet, burgerbeet.
Zoals sommige stadsmensen een mening over de landbouw hebben zonder verder enige kennis van zaken, zo heb jij zo'n beetje overal wel een mening over zonder enig verstand van zaken.
inspecteurfendt
En deze is nog erger:
walker1
Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Het probleem is vooral dat de grootste dombo's weer het hardste schreeuwen zonder enige kennis van zaken.
Naast de groep domme schreeuwers heb je in de stad ook zeker mensen wonen die wel verstand van zaken hebben. Er is een groep, en die groep groeit naar mijn mening nog steeds, die erg bewust met voedsel, natuur, milieu bezig zijn. Vaak zijn dat de wat hoger opgeleide mensen, mensen die geïnteresseerd zijn in waar hun voedsel vandaan komt, hoe het geproduceerd is en die ook bereid zijn een meerprijs te betalen voor bv biologisch, scharrel, rondeel, etc.
old man jose
@walker1

Daar word aan de bel geklingeld!!!!!
jordi 1455
Dat mensen een mening hebben over iets hebben waar ze 0,0 verstand van hebben is typisch menselijk. Waar ik me meer zorgen over maak zijn politici die niet weten waar ze het over hebben.
Fordje4600
@JD6930 net als het kalf bij de koe laten wij hebben geen koeien maar kan wel begrijpen waarom de boeren de kalveren er direct bij weghalen. Het is zielig als een kalf aan de moeder is gehecht en dan ineens weg word gehaald
Fordje4600
@jordi 1455 klopt daar maak ik me ook meer zorgen over. Het ligt aan de regering dat het boeren en loonwerkers werk in elkaar is geklapt
Fordje4600
@eddyscania vroeger ging het wel meer om de opbrengst en nu willen we meer voedingstoffen in de maïs stoppen
JD6930
Quote @mf 6150:
@case the best Nou dat beseffen zal men nie zo gouw

Je kunt op bijv. de Wakker Dier facebook pagina zeggen hoe het echt zit met 20 man. De 5 Wakker Dier aanhangers die er tussen hun allesbehalve kloppende verhaal over de veehouderij planten durven nog openlijk te zeggen dat de 20 boeren of boerenzonen/dochters, burgers met dichte link aan een veehouderij onzin zeggen en durven dan nog een keer te zeggen dat het het zo slecht is als hun zeggen.

Ene Katja Hulman op de WD pagina ook. Doet alsof ze bijna dagelijks bij Nederlandse veehouders komt maar praat zo'n wartaal erover dat het gewoon onmogelijk is dat ze ooit een Nederlandse veehouderij bezocht heeft...
Corne S
@Fordje4600

Kwestie van 1 keer doen met buren in de buurt. Als je dan de koe bij het kalf weg haalt, klagen ze wel over geluidsoverlast.
jordi 1455
@Fordje4600 niet allen de boeren en loonwerkers hebben last van een onkundige regering, heel Nederland heeft er last van.
Tinus
Er zijn gewoon 3 soorten afnemers:

- mensen die het liefst kunstmatig belichte groente uit een zandloze glasfabriek en kunstmatige geteeld nepvlees willen eten
- mensen die 'bewust' willen eten en best iets meer willen betalen voor meer kwaliteit, diervriendelijkheid en betrouwbaarheid
- mensen die het allemaal niets uitmaakt en gewoon goedkope spullen willen

Er zal altijd discussie blijven tussen afnemers, regelgevers en producenten omdat ze tot een van deze groepen behoren. Zolang de discussie op basis van feiten gevoerd wordt zie ik geen probleem.
EA_MF
Quote @Tinus:
Zolang de discussie op basis van feiten gevoerd wordt zie ik geen probleem.

Inderdaad, helaas is dat niet altijd het geval, maar we zullen er in dit welvarende land mee moeten (leren) leven. Bovendien zou een stukje transparantie vanuit de sector naar de burger toe ook niet heel raar zijn.
Wimsumar
Beste Triplemaaier-930:
Quote:
functioneel

Jaja, een zeer functioneel intervieuw gegeven door een wiens-brood-men-eet,-wiens-woord-men-spreekt landbouwbobo ehhh,......bobine die terloops op haar prepensioenwerkdagen nog even solliciteert voor een vette gouden handdruk volgend jaar.
JD6930
Whoops, die vrouw zegt dat de AH moestuintjesactie sinds die week, vanaf 14 maart aan de gang is. Is sinds 7 maart en duurt tot 3 april. 😛
Wimbo
@JD6930 don't care. . . Denk dat ik de enigste ben.
Snaky Bill
Gewoon erg die cityslikkers thy don`t know notting about farmimg.
Wimsumar
Beste Snaky Bill:
Quote @Snaky Bill:
know notting

Gelukkig maar. Dat mooie beroep, farming, moeten we immers mooi voor ons zelf houden. 😉
Fordje4600
@jordi 1455 ja alles is kapot en dit jaar wordt zwaar
newholland6640
Quote @walker1:
Ik denk dat het allemaal wel meevalt.

Ik denk het niet. De gemiddelde kennis is echt bedroevend laag... Van mensen die niet weten waarom een koe elk jaar een kalfje moet krijgen tot mensen die zich afvragen waarom je een aardappel in de grond stopt.
930triplemaaier
@newholland6640 is er hier ook niet een taak weg gelegd voor de sector?
bijvoorbeeld door net als kom in de kas kom in de stal of kom op de akker te organiseren?
ik denk dat de agrarische sector zich meer rechtstreek open moet stellen naar de consument door ze actief uit nodigen om te komen kijken hoe alles in zn werk gaat?
newholland6640
@930triplemaaier

Ja tuurlijk, We kunnen op dat vlak natuurlijk veel meer doen!
Wel goed om zoiets te organiseren, mits je de toko een klein beetje netjes hebt. Zijn genoeg bedrijven waarbij je jezelf weleens afvraagt van, wordt hier nou voedsel geproduceerd???

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
2