Illustratie van:

Deutz D3006 - Waar is de bedieningshendel aftakas

Ik heb een vraag over de aftakas van een deutz 3006.
Volgens het bijbehorend boekje moet er links van de cockpit een bedieningshendeltje zitten die je moet gebruiken voor de werking van de aftakas. ik heb deze niet en het ziet ernaar uit dat deze er ook nooit heeft gezeten.
De keuzehendel aan de linkerkant onder de stoel om de aftakas in werking te zetten is er wel. dit hendeltje evenals de as werkt ook alleen krijg ik het niet voor elkaar om zonder tanden te poetsen de aftakas te laten draaien.
Wie weet hoe ik de aftakas vlekkeloos en vooral geruisloos kan inschakelen?
Heeft deze trekker een bedieningshendel?
Is er iets anders waarmee je de aftakas klaar maakt om vervolgens met de keuzehendel de as te activeren?
graag zie ik jullie reacties tegemoet.

mvg,
Paul

Deel dit topic

Reacties

Loeideutz
Bij de 3006 moet je met de voetkoppeling ook de aftakas koppelen. Gedeeltelijk intrappen betekent alleen de rijkoppeling vrij, helemaal intrappen is ook de aftakaskoppeling vrij. Dan kun je zonder tandjes poetsen en met enig gevoel de aftakas inschakelen.
Gerron
Ik neem aan dat Loeideutz gelijk heeft maar het zou kunnen dat deze trekker net als de 05 serie maar 1 koppeling heeft. In dat geval stopt de aandrijving van het rijden dus gelijk met de aftakas.
MulderDeutz1
Ik heb een van de eerste 3006en en ik heb een dubbele koppeling. Dus half intrappen is rijkoppeling en helemaal is aftakaskoppeling en rijkoppeling. Zoals @Loeideutz als zei. Hendeltje linksonder de stoel kan dan alsnog ratelend overkomen maar dat schijnt een deutz-eigen iets te zijn.
weurding
@Gerron alleen de 2505 en 2506 hebben geen doordraaiende stomp, een 3006 heeft wel een doordraaiende aftakas met 2 plaats koppeling, of het moet een 2506 zijn met 3006 stickers, kijk nergens meer van op 😉
Gerron
@weurding
Ok,Bedankt voor de informatie.
Loeideutz
@MulderDeutz1 Bij de 06 met alleen 540 aftakas heb je bij het inschakelen altijd een beetje een ratelend geluid. Heb je er daarentegen eentje met 540 en 1000 toeren aftakas dan gaat het inschakelen veel soepeler. Zal wel iets in de bouw van het systeem zijn. Zolang je maar de koppeling gebruikt om de aftakas in te schakelen, kan het geen kwaad.
MulderDeutz1
@Loeideutz klopt, hebben 2 van de 06 serie en 1 van de 07 serie, en ze maken alledrie dat geluid.
yellowpoint25
Het laatste stukje van loeideutz klopt.
Het is een 3006 met alleen 540 toeren aftakas. De aftakas draait ook onder het rijden. 1 koppelinspedaal.
Ik krijg de aftakas alleen aan het draaien als ik de enige hendel(keuzehendel) die ik heb, onder de stoel naar voren zet.Ik moet dan echt het stilstaande tandwiel van de aftakas in de draaiende tandwielen van de aandrijving van de trekker duwen. Alsof je geen koppeling gebruikt. Of ik de koppeling nu wel of niet, half of helemaal in druk, maakt niets uit, het blijft tanden poetsen.
Niet een beetje geratel maar iemand die schakelt zonder koppeling!!!
Loeideutz
Het kan natuurlijk ook zijn dat de vrije slag van de koppeling opnieuw afgesteld moet worden.
En laten we er effe niet van uitgaan dat aftakaskoppeling versleten is.
fendt2
Probeer eens met een machine er achter wat er gebeurt. Stopt ie als de koppeling wordt ingedrukt.
yellowpoint25
Wel degene die hem mij heeft verkocht heeft de aftakas nooit gebruikt. Hij had ook niet de spullen ervoor om de aftakas te bebruiken, dus dat verhaal geloof ik.
Toevallig van het weekend kunstmest gedaan en de aftakas blijft draaien. of je nu met draaiende motor stilstaat, hij draait. als je gas geeft oftewel rijd gaat de aftakas sneller draaien. ook met de koppeling in of in zijn vrij, blijft draaien.
goeiedag eem
@yellowpoint25 als die vorige eigenaar de aftakas nooit gebruikt heeft zou die vast kunnen plakken in de roest, zet er eens een zwaardere machine achter zoals een maaimachine en trap dan de koppeling eens in, een paar keer goed spelen met het gas, en kijken wat er gebeurt wie weet springt hij los, doet hij dat niet, kan het zijn dat hij niet goed afgesteld is enzal de trekker eer waarschijnlijk uit elkaar moeten
yellowpoint25
AHHHH, ik ga maar beginnen met het 1e idee.
het 2e idee klinkt voor mij toch niet echt als een superfijn plan. Dan zal ik hem dus weg moeten brengen.
word vervolgd.
yellowpoint25
Heb van het weekend wat gestoeid met de trekker maar kwam erachter dat ik niet precies wist wat de bedoeling van het spelen was.
Dus vandaar dat ik hier weer ben.
Ik wilde het als volgt doen.
ik maak de bloter vast aan de trekker terwijl de motor niet loopt. ik zet de keuzehendel naar voren, trekker in zijn vrij en starten maar. Moet ik dan nu, in zijn vrij een paar keer gas geven en de koppeling zo nu en dan intrappen en los laten opkomen?
graag nog reactie voor ik de boel verder naar God help.
thanks
Gerron
@yellowpoint25
Rijd met de bloter op volle toeren in zwaar te verwerken gras maar trap voordat de bloter het zwaar krijgt de koppeling helemaal in. Je moet dus eerst even gang maken. Op deze manier kan de aftakaskoppeling die plakt los komen.
Gerron
@yellowpoint25
Bij een 2trapsvoetkoppeling hoor je ook 2 keer extra weerstand te voelen van het pedaal. Als dat bij jou niet het geval is dan is er wat anders aan de hand! Het kan zijn dat het pedaal moet worden opgesteld.
yellowpoint25
Juist, dan moet ik nog even wachten tot het gras de grond uitschiet. gelukkig net kmest gestrooid.
2xweerstand voelen is niet het geval. in kan het gewoon in 1 keer indrukken tot het eind. val dan bijna van mijn stoeltje af zover dat eind is en dat terwijl ik niet te klein ben.
Gerron
@yellowpoint25
In dat geval werkt bovenstaande ook niet. Ik raad je aan om iemand er bij te halen die de trekker in de praktijk kan testen want zo via internet kunnen we moeilijk zeggen wat het probleem is.
Mocht het wel aan de opstelling van de koppeling (veel vrije slag) liggen dan kun je het stangetje voor het opstellen het beste warm stoken met een snijbrander want je draait die stang anders zomaar stuk.
yellowpoint25
Dat word dan een gezellige boel.
in ieder geval bedankt voor de info.
word vervolgt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D3006 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
4