BOER IN BESLAG GENOMEN(!).

Omdat hij met zijn trekker het werk van onder andere de politie wilde verhinderen, is een veehouder, z'n vrouw en z'n vader gearresteerd.

Lees meer: waldnet.nl/wn/nieuws/…

(Doorklikken op een fototje voor reportage).
Wimsumar

Reacties

Vroem Vroem
De boer is niet in beslag genomen maar aangehouden voor bedreiging. Het vee is in beslag genomen. Je kunt geen mensen in beslag nemen maar alleen dingen. Vee is een ding met een rechtspersoon als eigenaar. Dit is een mens of bedrijf.
boegie
Ik snap nou echt niet dat daar zoveel politie voor mee gaat....
rommert14
@boegie Het aantal agenten viel mij ook al op.
deJong
Oh die mannen ken ik...
MaxxuM4ever
Slim van die boer, nu kan hij de rest ook niet melken vanavond. Kunnen die morgen ook in beslag worden genomen.

Verder een mooie karakteristieke boerderij, wel een beetje een volle bedoening op het erf aan gebouwen en silo's op google earth.
rommert14
@MaxxuM4ever Hoe kan je dat vinden op google earth? Staat toch geen adres bij?
Wimsumar
Beste Rommert14:
Quote @rommert14:
Hoe kan je dat vinden op google earth?

Klik hier:

google.nl/maps/@53.0882329,6.1234115,17z/…

P.S.:
Voor insiders: Het is de voormalige proefboerderij Bosma Zathe "Selmien".
boegie
@rommert14 nou als je naar Ureterp gaat op maps kun je de boerderij ook wel vinden zonder adres haha
rommert14
@boegie Oh allemaal boerderijtjes daar haha
erik9831
@deJong de eigenaars of die mannen van de politie ?

zal dan toch ook niet de eerste aanmaning geweest zijn. Wat gaan ze dan nu doen, met de koeien die in beslag genomen zijn ? Dan moet de politie toch ook wel reeds een opvangplaats hebben voor ze op een degelijke en wettelijke manier deze dieren te plaatsen.
Wimsumar
Beste Erik9831:
Quote @erik9831:
opvangplaats

Bij zo'n inbeslagname zijn ambtenaren van de N.V.W.A. (Nederlandse voedsel- en warenautoriteit) aanwezig die een dierenartsenopleiding hebben gehad (of dierenarts zijn geweest). Ook is een externe/neutrale dierenarts aanwezig. Ik denk dat ter plaatse wordt besloten welke dieren linea recta naar slachthuis gaan en welke naar speciaal hiervoor door de overheid ingehuurde leegstaande boerderijen (schutstallen) waar ze voor rekening van eigenaar van de dieren worden verzorgt. Eigenaar krijgt de dieren weer terug als aangetoond is dat huisvesting, voeding en verzorging weer op orde is. Zoniet, volgt verkoping wwarbij opbrengst - kosten voor de eigenaar is.
erik9831
@Wimsumar lijkt mij dan goed geregeld daar in Nederland, omtrent zulke dingen.

Zou helemaal niet weten of zoiets in België ook allemaal voorzien is.

Meestal, als men spreekt over dierenverwaarlozing, dan duurt het eeuwen voor er eigenlijk echt ingegrepen word.
Wimsumar
Beste Erik9831:
Quote @erik9831:
voor er eigenlijk echt ingegrepen word.

Dat lijkt voor buitenstaanders hier in Nederland net zo het geval te zijn. Voorafgaand aan zo'n ontruiming staat zo'n bedrijf al geruime tijd (vele maanden) onder verscherpt toezicht waarbij de kans wordt gegeven zelf initiatieven te nemen.


@ Rommert14:
Quote:
Hoe kan je dat vinden op google

Zoek op: [fertutearze kij] 😉

Video met blik op het vee:

omropfryslan.nl/nijs/…
rommert14
@Wimsumar Bedankt
walker1
Quote @boegie:
Ik snap nou echt niet dat daar zoveel politie voor mee gaat....

Ongetwijfeld heeft zich daar al eerder het een en ander afgespeeld, het bedrijf zal heus niet voor niets onder verscherpt toezicht staan. NVWA en politie zullen ook al wel eerder bedreigd zijn en daar zullen ze ook wel rekening mee gehouden hebben.
Een dergelijke ontruiming doen ze ook niet zomaar, die is wel gepland van te voren en dan worden er gewoon extra agenten ingepland. Lijkt veel op de foto, maar er zijn 3 personen opgepakt en meestal voeren ze die niet gezellig alle 3 tegelijk in hetzelfde busje af, die gaan allemaal apart in een auto en mogelijk ook naar 3 verschillende bureau's. Verder zullen ze nog wel wat agenten nodig hebben om andere nieuwsgierigen, bemoeials op afstand te houden en ook voor het verkeer (ik ken de situatie daar niet, maar het staat aardig vol op die weg)

Kortom het aantal agenten heeft alles met de situatie te maken en wat ze daar eventueel aan tegenstand verwachten.

Enkele weken geleden is er hier in de buurt ook een boerderij ontruimt door de NVWA, die boer werkte verder overal aan mee, daar was geen grote politiemacht bij aanwezig. Die ruiming is ook stil gehouden, kwam pas in het nieuws toen het al bijna klaar was.
Fendt926Driver
Maar potverdorie. 80% overbezetting is toch ook niet normaal. Dan mogen ze van mij ook overgaan tot inbeslagname....
walker1
@Fendt926Driver Vind ik ook. Sowieso gaan ze niet snel over tot inbeslagname, dan heb je al meerdere bezoeken en waarschuwingen gehad en dus ook tijd om de bedrijfsvoering op orde te krijgen.

Het lijkt me ook helemaal niet makkelijk en prettig werken als de stal veel te vol staat, je krijgt toch ook problemen met de mest, of heeft die boer toevallig 80% diepere put? En wat doe je met een zieke koe? Je hebt op een gegeven moment toch ook geen plekje meer vrij om een dier apart te kunnen zetten?
Wimsumar
Beste Walker1 e.a.:
Quote @walker1:
kwam pas in het nieuws

Veel curieuzer was afgelopen week het nieuwsbericht van de "schuurvondst" van 400 dode varkens welke ongeveer 10 maand geleden het laatste voer/verzorging bleken te hebben gehad. Kun je nagaan, vorig jaar hartje zomer: wat zal het gestonken hebben!

nvwa.nl/actueel/nieuws/…

In onderstaande link:
"Dierenleed" voor tractorfans 😉 :

'Hertje' in het water gerold.

Lees meer: waldnet.nl/wn/nieuws/…
steyrlanzboy
Bouw een grotere stal dan
walker1
@Wimsumar Ja, dat van die varkens stond gisteren hier een artikel van in de krant. Tja, mensen durven soms niet aan de bel te trekken/hulp te zoeken als de problemen ze boven het hoofd groeien.
10 maanden geleden het laatste voer, varkens gaan op gegeven moment aan elkaar vreten, moet ook een verschrikkelijke toestand geweest zijn in die stal 😞
poech prut
@mbvaltra dat is een ander bedrijf en was ook iets eerder bekend.
mike_v
Quote @Fendt926Driver:
... 80% overbezetting ...

Je moet wat als je wil uitbreiden maar geen bouwvergunning krijgt 😛
mbvaltra
@poech prut

Weet ik, is totaal een ander verhaal.
Maar misschien voor sommige wel interresant
fendt308-driver
@mike_v
Inderdaad
Dan moet je je gemak houden
Wimsumar
Beste [Mike-V] &
Quote @fendt308-driver:
je gemak houden

Een groter stal zou van tijdelijke aard zijn. Deze veehouders (zeer bekend als topfokker(!)) zijn erg begaan met hun vee: ze kunnen maar moeilijk afstand nemen van overtollige dieren.
deJong
@erik9831 de eigenaren ken ik wel... ze hebben nog 2 of 3 boerderijen alleen wat teveel koeien...
Wimsumar
Beste De Jong:
Quote @deJong:
wat teveel koeien...

Nee, het is/was een zeer doordachte actie: Volgens de krant hebben ze onlangs een rechtzaak gewonnen. De N.V.W.A. had ten aanzien van de overbezetting op basis van wettelijke gronden geen recht in te grijpen.
Zo ook zijn ze natuurlijk ook "het heertje" bij de (eventuele) toewijzing van fosfaatrechten als deze hoge veebezetting op de peildatum ook al aanwezig was (Als ze maar niet, zoals velen, zo slim zijn geweest de dieren als vleesvee te registreren).
Wat betreft dierenwelzijn gingen ze nat en was de N.V.W.A. weer hun meerdere.
deJong
@Wimsumar als je de pleatsen en het melkvee bij elkaar telt zaten ze op ruim 1000 stuks melkvee. aldus nu wat minder. en dan heb ik het nog niet eens over het jongvee.
Wimsumar
Beste DeJong:
Quote @deJong:
ruim 1000 stuks

Nou, ik feliciteer ze er mee! Ik heb, met een paar minder, minstens zo veel lol. 😉
deJong
@Wimsumar daar heb je gelijk in. dan ben je geen boer meer maar admin haha
tjerk-koetje
Quote @deJong:
de eigenaren ken ik wel... ze hebben nog 2 of 3 boerderijen alleen wat teveel koeien...

meende dat ze nog een pleats hadden in belgië en nog ergen een pleuris end weg
radium45
Quote @boegie:
zoveel politie

Zoveel zie ik er niet, op een gemiddeld megapiratenfeest lopen er veel meer.
Wimsumar
Beste Radium45:
Quote @radium45:
Zoveel

Als het al niet zo zou zijn, reken maar dat menig agent er z'n vrije dag voor zou opofferen om dit evenement, "boertje heeft zich in trekkercabine ingesloten om de weg te blokkeren", mee te maken. Eentje gaat er samen met Smith & Wesson en een Dirty Harry-look, "Shoot-firtst,-talk-later" op z'n gezicht voor staan om uitnaaien te verhinderen. Een tweede wrikt met zakmes de cabinedeur op een kier en jaagt een busje peper-en-zout-spray naar binnen en de rest gaat manmachtig de deuren en ramen dichtdouwen. Moet je opletten hoe graag Mr Cowboy, in dit geval Mister Plough-boy, er vol overgave uit wil. Dat willen ze niet missen. 😎
walker1
Quote @radium45:
zoveel politieZoveel zie ik er niet, op een gemiddeld megapiratenfeest lopen er veel meer.

Zolang er niet een paar pelotons ME en een AT eenheid nodig zijn, valt het allemaal nog wel mee.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!