Illustratie van:

Fordson Super Dexta - Slecht in versnelling

Hallo,
Mijn ford super dexta wil de laatste tijd slecht in de versnelling, moet hem er echt in drukken. Ik moet uit stilstand eerst in de 1 drukken, en dan pas kan ik hem in de 2, 3 en achteruit zetten. Mijn hydrauliek ventiel heeft wel een tijdje gelekt, maar als ik het dopje aan de zijkant eraf draai, loopt de olie er wel uit, wat (volgens mij) aangeeft dat er nog genoeg olie in zit.
Misschien is het ook wel tijd voor nieuwe olie...

Wie kan mij helpen?
mvg
Sjoerd

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Sjoerd-Hylke: Dat klinkt onheilspellend! De versnellingsbak is namelijk een apart reservoir. ( En nu leeg?, vol water?, vol "mayonaise? ).

Vuldop bij versnellingspook.
Niveauplug aan rechterzijkant van de versnellingsbak.

Zie Instructieboekje Dexta:

lutje-ford.nl/wp-content/uploads/…
SjoerdHylke
De olie ziet er niet verkeerd uit... kan wat extra olie helpen?
Wimsumar
Beste SjoerdHylke:
Quote @SjoerdHylke:
extra olie

Nee, boven peil heeft geen zin.

Onduidelijk is (me) echter het schakelprobleem. Wat gebeurd er dan als je versnelling 2 of 3 of achteruit ineens wilt inschakelen zonder eerst in de eerste versnelling te schakelen?

Je zou het (poken)deksel eraf kunnen halen om de boel te inspecteren. De schakelstangen (waar de pook in ingrijpt) zouden roestig kunnen zijn.
SjoerdHylke
Als ik hem in de versnelling wil doen, weigert hij en trilt de poom erg. Hij deed het eerst goed is in een paar dagen zo gaan doen
koenclaas
Als je de koppeling langer intrapt voor je hem in de versnelling zet wil het dan wel?
Wimsumar
Beste Sjoerd-Hylke
Quote @SjoerdHylke:
trilt de pooK erg

''Trillen'' als gevolg van krakende tandwielen?
SjoerdHylke
Ja @Wimsumar mijn buurjongen heeft een ford 3000 maar die zegt dat ik dan de koppeling op verschillende hoogtes moet houden, maar dat werkt ook niet
SjoerdHylke
@koenclaas dat zal ik nog een gaan proberen
Wimsumar
Beste SjoerdHylke:
Quote @SjoerdHylke:
de koppeling op verschillende hoogtes moet houden,

Het koppelingspedaal kent van boven tot beneden 3 fases:
De bovenste paar centimeter gaan bij intrappen erg licht. Dit is de zogenaamde vrij slag die nodig is om het koppelingssysteem (lager) niet continue te belasten (slijten).
Dan tot ongeveer halverwege ( bij merkbaar zwaarden intrappen) bedien je de rijkoppeling waarbij het in-/uitschakelen van versnellingen mogelijk moet zijn. En bij het laatste stuk naar onderen, tegen nog meer veerdruk in, wordt tevens de aftakaskoppeling ontkoppelt.
SjoerdHylke
Ik heb geen doordraaiende aftakas trouwens.ik ga nu kijken of de koppeling stang wat strakker kan. Hij rijd als ik de koppeling intrap nog een stukje door. Als hij het zwaarder krijgt, stopt hii met rijden.
Wimsumar
Beste SjoerdHylke:
Quote @SjoerdHylke:
geen doordraaiende aftakas

Dan is je SuperDexta minder super dan je denkt, maar 'gewoon' een Dexta.

Het doorrijden bij ingetrapte koppeling wijst op niet goed vrij komen van de koppeling(splaat). Inderdaad het stangenstelsel opnieuw afstellen.
De vrije slag moet minimaal 3 cm zijn.

Zie koppeling afstellen, pdf blz nr 22, figuur FO-538:

lutje-ford.nl/wp-content/uploads/…
SjoerdHylke
Volgens het nummer aan de zijkant van de motor is het wel een super dexta... @Wimsumar
Wimsumar
Beste SjoerdHylke:
Quote @SjoerdHylke:
een super dexta...

Dan zal het een 'Sup' Dexta zijn. (De vooreind van een SuperDexta en de achtereind van een Dexta).
SjoerdHylke
Maar niet alle super dextas hebben doordraaiende aftakas?
SjoerdHylke
@Wimsumar Maar niet alle super dextas hebben doordraaiende aftakas?
SjoerdHylke

Zo zag het er bij binnenkomst uit
SjoerdHylke
tractorfan.nl/movie/44002/
Zo ziet hij eruit. De zijkanten zijn wel wat roestig, de tandwielen eigenlijk niet.
Arnoldvd
Alle Super Dexta hebben toch door draaiende dacht ik, misschien moet je de poken een beetje op lassen dat hij de grip weer heeft schakelt hij alleen wel zwaarder.
Peter vC
Wat is nu de oorzaak dat de tractor slecht schakelt? Want de meeste vragen over het schakelen gaan over slecht in zen achter uit. Dat je altijd van je 1 dan 2 dan 3 en dan in zen achteruit moet gaan, wat dan vrij goed gaat. Wil zeggen dat de schakelpook versleten is? Of het vorkje in de versnellingsbak? Wat is DE oplossing? Of is oplassen zodat de schakelpook strakker in het vorkje zit ook goed?
SjoerdHylke
Waarschijnlijk werkt de koppeling niet goed. Want na starten draait de versnellingsbak niet, en kan ik hem makkelijk in de versnelling krijgen. Zodra ik de koppeling na het starten loslaat, krijg ik het probleem dat hij slecht wil schakelen.
Peter vC
Want ik heb er ook last van. als je hem in zen achteruit wil zetten
lijkt het wel of er een tussen versnelling is. laat je koppeling los dan begint de motor zwaarder te lopen. dan het `trucje` schakelen van 1, 2, 3 en dan in zen achteruit. Maar weet niet goed wat het doet als de motor niet loopt omdat ik hem wel ergens in krijg maar niet de goede versnelling...
SjoerdHylke
@Peter vC Ik heb geen last van tussen versnellingen, maar van dat hij niet in de versnelling wil. Ik denk dat de koppeling niet goed werkt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Super Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
16