Houtklover op 17pk tractor: debiet hydrauliekpomp?

Dag iedereen,

Ik ben aan het uitkijken om een houtklover achter op mijn Kubota B1550 te hangen. Mijn motor heeft 17pk, hiervan blijven er 14pk effectief over op de aftakas.

Heeft er iemand een idee welk debiet mijn hydraulische pomp moet hebben? Bedoeling is om een piston van 15ton aan te drijven, tot max 180bar...

grtn,
Floris

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Floris_: Op het trekkerpompje is kansloos. Met een aftakaspomp een veel te omslachtig project met uiteindelijk te kleine capaciteit.

Dit moet je kopen/maken:


1 horse met P.T.O. 😎

jaap-paulusma
Ik ben het met @Wimsumar eens dat het hem net niet gaat lukken met de hydrauliek op jou tractor.
Zo'n aftakas aangedreven is wel een goede kanshebber
Floris_
Hallo, ik ben niet duidelijk genoeg geweest in mijn eerste post.

Het is de bedoeling om via de PTO (cardan-as) een externe hydraulische pomp aan te drijven. Ik heb ongeveer 14pk beschikbaar op de PTO, mijn vraag is welke pomp ik moet gebruiken? (debiet)

Ivm de kegelsplijter: zit er goed uit, maar lijkt mij wel erg gevaarlijk...
Pauls
Moet makkelijk gaan met oliepomp op PTO. Wel rekening houden met voldoende toeren per min van de pomp, dus overbrenging nodig van ongeveer 3 à 4 keer. meeste pompen moeten min 1500 tpm hebben PTO maakt meestal max 540 tpm. mss eerder denken aan factor 5, kan de trekker rustiger (lager toerental) draaien. Kost je natuurlijk een overbrenging extra.
Ik heb net een 9.6 cc pomp gekocht om aan 5.5 PK Electromotor te hangen, deze kan 180 bar leveren bij net voldoende debiet om piston van 10 cm diameter een 12 ton te laten duwen. In eik & beuken hout amper voldoende, andere houtsoorten gaat makkelijker.
steyrlanzboy
@Floris_ wel een leuk filmpje een hout klover van 1PK leterlijk als figuurlijk
assink
Ik heb wel een excelsheet waar mee je 't een en ander uit kunt rekenen. Je moet dan wel wat gegevens heben zoals druk, rendement(volumetrisch en mech-hyraulisch)
bij hydrauliktechnik24.de zie ik dat je bij een pomp van 34 l/min bij 200 bar minimaal 17pk nodig bent aan de aftakas.
hydrauliktechnik24.de/Zapfwellengetriebe/…
Dus heel snel zal het waarschijnlijk niet gaan, afhankelijk van de grootte van je cilinder.
Corne S
Eventueel kun je iets maken dat als je niet de volledige kracht nodig hebt, de retour en de pers van de cilinder aan elkaar knoopt. Hoe dat precies moet, weet ik niet, maar kan wel.
Pauls
Ook een mogelijkheid is de dubbeltrapspomp, bij weinig tegendruk (onder de +-50 bar) gaat ie snel, bij grote tegendruk schakelt ie op het kleine pompje, gaat trager maar is wel sterk. kost natuurlijk wel meer zoiets als deze bedoel ik : halvewerk.nl/high-low-groep2-large/
Corne S
@Wimsumar

Die kegelspalter werkt goed. Heb hem zelf ook, alleen dan elektrisch. Zuinig, stil, geen uitlaatgassen (dus binnen) en "veilig". Ik kan hem met een noodstop stilzetten. Dat vind ik tevens het gevaarlijke aan de trekker, je kunt de aftakas niet snel uitzetten.
Wimsumar
Beste Corne S:
Quote @Corne S:
noodstop

Electrisch of trekkeraangedreven, het maakt niet uit. Als je sjaal (als je zo dom bent met zo'n strop om je nek te gaan werken/kloven) in de as komt, wordt binnen de seconde je keel al dichtgeknepen. Geen sterveling die dan nog tegenwoordigheid van geest heeft de noodstopknop in te drukken.
ej-van-de-voort
@Wimsumar

Noodstop vervangen voor een trekschakelaar met koord tussen begin en eind van de klover op pak em beet 60 cm boven klooftafel, onder andere SICK heeft leuk spul op het gebied van electrische beveiligingen.
cyclonedriver
Kegelklover is veel goedkoper, lichter, neemt minder plaats.
gevaarlijk ?
een kettingzaag is veel gevaarlijker
spotmelker
Ik heb van een oude U-snijder een klover gebouwd. Een paar leermomenten daarin waren; Hij vraagt veel olie (40l/min +)maar knipt alles. Maak een gootvorm waarin de houtblokken worden gekloofd dan hoef je het blok niet vast te houden. Maak er een tafel omheen zodat de gekloofde stukken niet meteen op de grond vallen, scheelt veel bukwerk. Zorg dat je er rechtop bij kunt werken, dan sta je steviger en houd het langer vol. Een dubbele retour scheelde hier ook nog, bij het intrekken van de cilinder moet er meer olie uit dan er in gaat.
fendt2
Er ontrbreken nog een paar punten. Bv. Hoe groot is je cilinder. En hoelang wil je er overdoen. Om het beste resultaat te krijgen ga je naar een hydrauliekboer. Of je gaat voor de trail en error methode. De laatste is het leukst. En met een beetje geluk ook de goedkooopste
Wimsumar
Beste Cyclonedriver:
Quote @cyclonedriver:
een kettingzaag is veel gevaarlijker

Welnee, een gewone zaag, die zijn pas gevaarlijk! Tenminste, als je je duim (of wat er van resteerd) gebruikt om het begin van de zaagsnede te geleiden. Een kettingzaag heb je met 2 handen vast.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
54