T-rijbewijs, buitenlands autorijbewijs en Nederlands trekkercertificaat ???

Dames en heren.

Ik word knettergek van dat t-rijbewijs.

Ik woon al jaren in Duitsland en heb jaren op een Nederlandse school gezeten, nouja, ik woon 100 meter van de grens.

Nu kan niemand mij vertellen hoe of wat er geregeld moet worden om een t-rijbewijs aan te vragen, (jawel, voor gewone Nederlanders die een Nederlands rijbewijs hebben) maar niet voor mensen die een Duits rijbewijs, en een Nederlands trekkercertificaat hebben.

Is er iemand die toevallig ook in hetzelfde schuitje zitten ???

Zou heel mooi wezen, want het is altijd hetzelfde in dit land, we organiseren iets, alleen weten de organisatoren nergens van.

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

1046
Bij cbr weten ze ook niks???
willemnh
Je moet nu lessen
Rdeweerd
Kun jij je trekkercertificaat niet overzetten naar een duitsrijbewijs ?
en hoe heb je een trekkercertificaat kunnen halen in nederland als je in duitsland woont?
JJ
Zal je iets vertellen over mijn situatie. Ben in het bezit van een Nederlands Trekkercertificaat beschik over een Nederlands rijbewijs, en ben woonachtig in Duitsland.
Na diverse telefoontjes met Gemeente, CBR, ANWB en RDW tot de volgende conclusie gekomen. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld mijn rijbewijs te vernieuwen zonder woonachtig te zijn in Nederland. Voldoe echter wel aan alle voorwaarden om het bijgeschreven te krijgen bij vernieuwing in Nederland.
Duitsland erkend het Trekker Certificaat officieel ook niet om dat het een Nationale wetgeving is (Geldt trouwens ook omgekeerd, maar word in de regel gedoogd.)
Opties:
- echtheidscertificaat rijbewijs
- opgaan voor een Führerschein Klasse T in Duitsland.
john deere 7810
@JJ

kun je gewoon niet jezelf een maandje laten inschrijven bij een gemeente? dat je bijv. weer bij je ouders woont? dan woon je toch in nederland en ben je ingeschreven bij een gemeente? dan zou je dus gewoon naar het gemeentehuis kunnen gaan en het laten overzetten? Of is dit te makkelijk gedacht? Ik heb dat toen ook gedaan voor een paar maand ivm school.
walker1
Hoe het in Duitsland precies geregeld is met rijbewijzen weet ik niet. Het oude Nederlandse trekkercertificaat is daar in ieder geval niet geldig.
Ik denk dat je huidige nationaliteit van belang is. Ben je nog Nederlander, dan val je onder de Nederlandse wetgeving en dus ook een Nederlands rijbewijs en als je B hebt wordt bij verlenging T bijgeschreven. Nederlands rijbewijs is in buitenland ook gewoon erkend, dus met T er op mag je ook in het buitenland trekker rijden.
Volgens mij kan een Nederlands rijbewijs gewoon verlengt worden zolang je de Nederlandse nationaliteit hebt. Je kan toch ook tijdelijk in Duitsland wonen? (bv slechts enkele jaren)
Mocht het toch niet kunnen, is het dan niet mogelijk je tijdelijk, al is het slechts op papier, je weer in Nederland te vestigen?
JJ
@walker1 Als je dat met die reden doet heet dat ook wel fraude.
walker1
@JJ Of het is een creatieve oplossing 😄 Maar serieus, als ik in 2006 mijn rijbewijs heb gehaald in NL, en ik verhuis daarna een keer naar Duitsland, kom in 2015 weer terug naar NL, dan kan ik het gewoon verlengen, maar als ik in 2016 nog in Duitsland woon, maar nog wel de Nederlandse nationaliteit heb, kan ik mijn rijbewijs dus niet in Nederland laten verlengen?
+1
JJ
@walker1 Jep, welkom in mijn wereld.
Puma cvx power
@JJ Ik woon in Oekraine en kan gewoon mijn Nederlandse rijbewijs bij de Nederlandse ambassade verlengen. Alleen voor vrachtwagen moet je je laten keuren in Nederland.
Die T kunnen ze er bij ons ook bijzetten rijbewijs verlengen is alleen even 35 euro duurder......
walker1
@Puma cvx power Ik vermoed dat de topicstarter al de Duitse nationaliteit/Duits rijbewijs heeft.
Zolang je gewoon de Nederlandse nationaliteit hebt en een Nederlands rijbewijs moet je die gewoon kunnen verlengen, ook als je (tijdelijk) niet in Nederlands woonachtig bent.
walker1
@stevenb Hoe is het dan in Duitsland geregeld? Je hebt een Duits rijbewijs, je woont daar, ik neem aan dat je dan daar ook met trekkers rijd/werkt? Dan heb je daar toch ook het juiste Duitse rijbewijs voor?
stevenb
@walker1 ik woon alleen in Duitsland, werken, alles doe ik in Nederland.

Ik woon 100 meter over de grens in DE, ik heb gewoon gestudeerd op het aoc-terra college en daar kon je destijds gewoon je trekkercertificaat halen, mijn autorijbewijs heb ik in DE gehaald omdat ik daar woonachtig was.

Maarja ben vanmiddag tot de conclusie gekomen dat ik mij in nl inschrijf en de zaakjes dan regel.

Ipv dat ze een knelgevallen regeling treffen, of zeggen van, ieder die een certificaat heeft, mag hem omwille de situatie omruilen.

Dus een ieder die hiermee loopt te kloten, schrijf je in, in NL en wissel dat ding om, goedkoper als 1600 euro betalen voor dat ding ????
JJ
@stevenb Om je in te schrijven in Nederland heb je bij de meeste gemeentes een verklaring van uitschrijving nodig in het land van herkomst. Die verklaring krijg je dus alleen als je dat ook daadwerkelijk doet, leg jij dat de verzekering, huurbaas en de belasting even uit?
stevenb
@JJ moet geen probleem zijn, mijn broer is destijds in nl ingeschreven omdat hij zijn rijbewijs in nl wou halen, half jaar weer terug gegaan naar DE en klaar was Kees .
stevenb
@JJ moet geen probleem zijn, mijn broer is destijds in nl ingeschreven omdat hij zijn rijbewijs in nl wou halen, half jaar weer terug gegaan naar DE en klaar was Kees .

Je moet ook niks huren, gewoon een adres hebben waar je zogenaamd woont, dat is het makkelijkst.
JJ
@stevenb Ja maar ik heb een woning gehuurd in Duitsland. Kan wel een adres opgeven in Nederland dat is geen punt. Maar kan me hier niet uitschrijven.
Brammie2
Ik verwacht dat je dan een duits T-rijbewijs moet halen, want je kan toch ook niet je autorijbewijs in belgie halen om t op die manier goedkoper te krijgen en dan om te schrijven naar nederlands?
walker1
Aan het oude trekkercertificaat heb je sowieso niks, in het buitenland is het niet geldig, het is niet eens een echt rijbewijs, maar enkel een ontheffing op de wet jeugdarbeid en je had het enkel als 16/17 jarige nodig. Op je 18e verjaardag kon je er bij wijze van spreken net zo goed je reet er mee afvegen.
JJ
@walker1 Klopt, let bij dat laatste wel op de ponsgaten met de foto...
Krissie
Wel een uitzonderlijke situatie weer ja. In principe is t rijbewijs Europees, en dus ook de categorie T (toch?). Maar ja, hier in Nederland hebben ze een soort ontheffing gemaakt voor iedereen die een B-rijbewijs heeft automatisch T te geven. Maar das dus niet Europees, want anders had ieder Europeaan t T rijbewijs gehad. Tzelfde geld voor t omwisselen van een Nederlands trekkercertificaat. Dus ja, als jij in Duitsland woont val jij niet onder de Nederlandse wetgeving en heb je heen recht op die ontheffing. Zo zie ik t
walker1
Quote Reactie van @Krissie:
Wel een uitzonderlijke situatie weer ja. In principe is t rijbewijs Europees, en dus ook de categorie T (toch?). Maar ja, hier in Nederland hebben ze een soort ontheffing gemaakt voor iedereen die een B-rijbewijs heeft automatisch T te geven

Dat is alleen de overgangsregeling, omdat je voor invoering van T met alleen B trekker mocht rijden is het raar om tegen iedereen met B die misschien al 30 jaar trekker rijden te zeggen dat ze alsnog rijbewijs moeten halen. Iedereen die na 1 juli vorig jaar B haalt krijgt er geen T bij cadeau.
Krissie
@walker1
Die overgangsregeling is inderdaad een goede zaak, maar geldt alleen voor mensen die in Nederland woonachtig zijn.De omwisseling van t trekkercertificaat is tzelfde, maar geldt ook alleen voor Nederlanders.
(Verwacht ik)
StefanZ
-
joozt
Net nog even navraag gedaan bij een collega met een eigen T-rijschool en volgens hem is er niets mogelijk als jij inwoner van Duitsland bent en ook daar je autorijbewijs hebt gehaald. Had jij je autorijbewijs in Nederland gehaald dan was het een ander verhaal maar daar heb je nu weinig aan... Duitsland erkent het Nederlandse T-rijbewijs niet dus je kan hem niet bij laten schrijven, helaas.
walker1
Quote Reactie van @joozt:
Duitsland erkent het Nederlandse T-rijbewijs niet dus je kan hem niet bij laten schrijven, helaas.

Dat het oude certificaat daar niet erkend is, weet ik, maar het huidige T rijbewijs is daar toch wel erkend? Moet je anders als je hier in NL netjes je T rijbewijs haalt, alsnog in Duitsland een T rijbewijs halen? Dat geloof ik niet.
joozt
@walker1 Je hebt gelijk, het huidige T-rijbewijs wel. Maar het bijschrijven van het T-rijbewijs op het rijbewijs als je hier je certificaat hebt of je autorijbewijs voor 1 juli 2015 had geldt in Duitsland dus niet.
walker1
@joozt Dat zou kunnen, maar ik woon gewoon in NL, heb een Nederlandsrijbewijs B, C, E. Bij verlenging wordt daar T bijgeschreven, dan mag ik toch gewoon in Duitsland trekker rijden?
Vermoedelijk hebben alleen de reserve Duitsers in dit topic pech.
joozt
@walker1 Zoals jij het nu zegt klopt het volgens mij ja. Het Nederlandse T-rijbewijs wordt ook erkend in Duitsland. Onze studenten loonwerk kunnen nu namelijk ook makkelijker over de grens stage lopen bij Duitse loonbedrijf. Nederlanders die in Duitsland wonen en daar hun autorijbewijs hebben gehaald kunnen wel eens pech hebben inderdaad.
Valtrapowerr
@joozt Hoe zat dat dan voorheen als je Dld stage ging lopen? Moest je dan daar een rijbewijs halen?
joozt
@Valtrapowerr Officeel wel ja, het trekkercertificaat was niet geldig in Duitsland!
John Deere 8345r
Maar je kan dus niet je Duitse rijbewijs inwisselen voor een Nederlandse, dan lijkt mij het probleem opgelost?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
32
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
6