Illustratie van:

Delvano Veldspuit - Delvano 1200l+600l verstandig?

Hallo heb een delvano op het oog van 1200l en 24m breed plus fronttank van 600l nou lijkt dit wel verstandig om aan onze fendt 105s te hangen of is dit riskant? Mvg

Deel dit topic

Reacties

stefan310
Je trekker zou nog in tweeën breken! Kan volgens mij best zo"n setje, maar dan moet je wel een trekker tussen zetten van zo'n 100 pk. Anders is de trekker er niet op berekend.
walker1
Ik ken die spuiten niet, maar een Fendt 105 er tussen lijkt me wel wat aan de lichte kant.
yoohan
Waarom niet gewoon een (kleine) getrokken spuit, daar kan die Fendt veel beter mee uit de voeten volgens mij.
Pauls
Wat weegt de spuit met 1200l gevuld ? ik vrees te veel voor jou trekker. Wat wel kan is dat je de hef met ketting of stangen blokkeert zodat ie niet kan zakken. Maar dan is de volgende vraag, welke banden liggen er onder ? 13.6 R36 of 16.9R34 ? de smalle kunnen dit gewicht niet goed aan, zelfs voor de 16.9R34 is dit amper te doen. Of je moet speciale spuitbanden monteren. Ik rij zelf met een Hardi 800 l 15m zware boom, leeg gewicht +-800 kg + 800 l water, trekker is uitgerust met 16.9R34 achter en moet deze op 1.6 bar zetten. In de front (4WD) hang ik nog 250 kg aan en dat is krap voldoende om niet constant bij vertrekken te steigeren. Maar daar komt jou fronttank best tot uiting. Het klinkt allemaal mooi tot je op het veld vooruit moet geraken als het wat natter is.
Fendt311
Zou hij zo snel in twee breken? En liggen nu 16.9r34 onder maar we hebben sproeibanden liggen ook voor tussen de aardappelen te rijden. Het frontvat zal zo een 700kg wegen gevuld.
Fendt311
Zou wel een mooie combi zijn ????
MaxxuM4ever
@Fendt311 wij hebben jaren met een soortgelijke combi gespoten. Volvo 430 met 27m bomen: tractorfan.nl/picture/949598/

jouw trekker kan 1000kg meer tillen en is 10 pk sterker maar onze tanks waren wel wat kleiner.

wij reden op 9.5R44, ging mooi, voordeel is dat er veel gewicht op je aangedreven wielen rust, met een getrokken spuit heb je dat minder. op 16.9 heb je bijna geen insporing meer denk ik.
T6020 power
@Fendt311 je zou eventueel ook die achtertank op een kar kunnen zetten.
(Wat je soms ook ziet met kunstmeststrooiers
+1
marc102
@T6020 power ? dat noemt men toch een getrokken spuit? 😀
T6020 power
@marc102 klopt maar dan kan hij zijn spuit die hij in gedachten heeft toch achter die fendt
Wimsumar
Beste Fendt311:

Quote @Fendt311:
700kg

600 +1200 = 1.800 liter spuitvloeistof, toereikend voor 6 hectare ("ouderwetse" ) 300 liter spuitvloeistofdosering per hectare.
Ik zou liever een 600 liter spuitmachine met luchtondersteuning aanschaffen om hiermee per tankvulling ook 6 hectare ( 100 liter spuitvloeistof per hectare) te kunnen spuiten. Een veel lichter machine met (gewenste/voorgeschreven) bewezen driftarme spuittechniek waardoor je veel flexibeler en/of meer spuituren kan maken. Bovendien een spuit waarmee je Fendt 105S ook niet wordt gesloopt. 😄
hobbyboer
@Wimsumar Dat is idd een leuk systeem, echter van 300 terug naar 100 liter/ha vind ik wel een grote stap.
En hoeveel pk verwacht je kwijt te kunnen op de ventilator van een 24 meter boom?
Ik denk dat die 105 dan mooi tam wordt en betwijfel of er nog enige puf overblijft om ook nog met een redelijke snelheid vooruit te komen.
yoohan
24m spuitboom en luchtondersteuning kun je vergeten met de fendt105. Dan kun je geen gang meer maken om 'maar' 100liter per hectare te spuiten.

Ik zou een getrokken spuit nemen of een andere trekker ervoor/ertussen.
Fendt311
@MaxxuM4ever heel mooie combi trok hij deze goed en merk je er nu al wat aan die volvo of is hij nog altijd even sterk als ervoor?
MaxxuM4ever
@Fendt311 We hebben er 5 seizoenen mee gespoten en het trekkertje heeft ons nooit laten staan. Hij had maar beperkte bodemvrijheid, je zat buiten en we wilden meer water mee kunnen meenemen, daarom hebben we nu een andere spuit.

Voordeel van gedragen spuiten is dat ze gebruikt geen drol meer kosten, mocht het onverhoopt niet werken dan ben je niet onwijs veel geld achter de wagen.

Ben benieuwd wat je gaat doen, post maar een foto als de spuit om je trekker hangt.
JD3010
@MaxxuM4ever Het is inderdaad wel prettig om binnen te zitten, ik kan nu kiezen.
MaxxuM4ever
@JD3010 De tijdwinst die de zelfrijder heeft opgeleverd, dan wil je niet meer terug.
JD3010
@MaxxuM4ever Tijdwinst maakt hier niet veel, maar dat was ook niet mijn bedoeling ervan.
Wimsumar
Beste Hobbyboer:

Quote @hobbyboer:
dat die 105 dan mooi tam

Spuiten (uitvoeren gewasbescherming) is best wel mooi werk. Echter, gezien de hectiek om dit werk ( ad hoc en/of niet gebruikelijke werkuren) mag er best een ietwat comfortabele trekker bij gebruikt worden. Niet in de laatste plaats eentje met cabine om zelf ook nog enig bescherming tegen spuitnevel(inademing) te hebben. Werken met een oude Fendt 105S doet serieus afbreuk aan het werkplezier. Wat mij betreft zet topicvraagsteller Fendt311 z'n Fendt 311 er maar voor. 😉
Daarnaast, spuiten is ook mooi om met kleine tankinhoud toch grote oppervlakten te kunnen bewerken. De luchtondersteuning heeft zich hierin bewezen en maakt een fronttank overbodig. Voordeel hierbij is tevens dat wat er niet op zit (kan ook niet kapot gaan) je ook niet hoeft schoon te maken, te onderhouden en, last but not least, niet hoeft te laten keuren. Het is met name de werkzaamheden voor en na het 'echte spuitwerk' welke al snel onplezierig worden ervaren. Een gedateerde spuitmachinecombinatie zoals uit de topicopening (eventueel op een eveneens gedateerde Fendt 105S) komt je duur te staan.

P.S.: Of de ventilator van de luchtondersteuning zoveel kracht vraagt weet ik niet (betwijfel ik) maar te meer dan ook reden deze trekker niet als spuittrekker te gebruiken.
Fendt311
Er word al altijd met onze 105 gespoten op het bedrijf en je kan er geen betere trekker voor hebben, hij draait rond zijn eigen as bij wijze van spreken@Wimsumar en aan deze trekker ging altijd een delvano van 1000l en 21m breed maar dan liep hij wel licht vanvoor en een cabine staat erop dus zit je beschermt tegen spuitnevel. Wij zijn zeer tevreden met deze trekker voor dit werk.
fiatfan
@Fendt311 kun je gerust doen. wordt een mooie combi. als het echt nat is kun je beter binnen blijven. mocht je per se moeten spuiten doe je de tanks gewoon halfvol en vul je een keer meer.
en zoals eerder gezegd kost een gedragen spuit gebruikt niet veel meer. een hardi met luchtondersteuning vraagt minstens 100 pk voor de ventilatoren (2 stuks). gebruik vind je geen goede, en nieuwe beginnen ze gedragen bij 40.000,--
fiatfan
@Fendt311 wij hebben trouwens ook een getrokken spuit aangeschaft. kosten ook niet veel meer van die breedte, en is er in 2 minuten aan en af, dan heb je weer een trekker over

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Delvano Veldspuit ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
3