Illustratie van:

Delvano Veldspuit - Delvano 1200l + 600l tractor breken?

Hallo heb deze week al een topic over de delvano gesteld maar heb nog een belangerijke vraag. Wij spuiten op het bedrijf met een fendt 105s nu vraag ik mij af of deze tractor zou in twee breken als je een delvano van 24m 1200l eraan hangt en voorop een fronttank van 600l hangt? Een 105s mag 2580kg heffen terwijl de vorige eigenaar spoot met een ford 6600 met deze combi. Deze trekkers verschillen toch niet zoveel van elkaar? Mvg

Deel dit topic

Reacties

yoohan
Achteraf kunnen we zeggen of hij doormidden breekt. Volgens mij heb je zelf allang de keus gemaakt om deze spuit aan te schaffen, dus doe dat dan ook 😄
Ik zou zelf liever een getrokken spuit achter zo'n trekker hebben. Maar dat had ik in je vorige topic ook al gemeld, dus ik val in de herhaling.
+1
Fast Eddy
Als je een paar strippen/platen van voor naar achter langs de motor en koppelingshuis maakt is er niks aan de hand.
Fendt311
Hahaha@yoohan ik wil ze zeer graag maar ik wil wel niet dat onze trekker er kapot aan gaat en@Fast Eddy waar moet je deze aan vastmaken?
Fast Eddy
@Fendt311

Komt de fronttank in de fronthef te hangen?
Gert Agripassion
In 2 breken lijkt me niet (als er op een fatsoenlijke manier mee wordt omgegaan) maar de combinatie lijkt me toch wat zwaar voor de trekker. je gaat sowieso altijd boven je mtm van 5 ton zitten (weet niet hoe hard ze daar bij jou op kijken). En een andere zaak om misschien eens aan te denken, doe je de spuit vol met vloeibare wordt alles nog eens een heel stuk zwaarder.
+1
MF6465dynashift
Als ie in een fronthef hangt is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand, dan zitten er waarschijnlijk al zware strippen langs de motor. Als je geen fronthef heb zou ik het wel verstevigen want die motor zit maar met een paar lullige boutjes vast vind ik altijd maar.
+1
Fast Eddy
@MF6465dynashift

Precies daar doelde ik ook op. Maar er komt geen reactie.
MF6465dynashift
@Fast Eddy hij merkt het vanzelf wel dan denk ik, hij heeft advies gevraagd en gekregen en als hij er voor kiest om dat te negeren is dat zijn keuze.
PeterD219
Bedenk wel dat elke liter die je in de sproeitanks hebt minimaal 1 kilo weegt, als je het dus hebt over een achtertank van 1200 liter is dat dus 1.2 ton en aan de voorzijde 600 liter is 600 kg, bij elkaar dus al bijna 2 ton. Dan het apparaat nog, gewicht ken ik niet, maar dan loopt het al snel op.

Schade is niet te berekenen, overbelasting wel. Kijk wat de maximum laadlast van de machine is.
fiatfan
Gewoon aan beide zijden een strip van 120x15mm van de neus tot aan het koppelingshuis, dan gebeurd er niets meer. die combinaties hadden alle akkerbouwers vroeger toch??
spotmelker
M'n buurman had een vergelijkbare spuit achter een Fiat 580 en had 840 kg frontgewicht voorop omdat ie anders bij het vullen al achterover ging. Door een greppel knapte daar de voortrein van het motorblok af. Enige schoring is dus aan te raden, kan ook met simpele trekstangen van hoog bij de fronttankaanspanning naar laag bij 't koppelingshuis. Zo deden we dat vroeger ook op trekkers die geen fronthef/aftakas hadden om met een frontloofklapper en looftrekker o.i.d. te werken. De aandrijving ging dan via een as rechts onder de cabine door en dan een lange aftakas er tussen. Nooit brokken gehad.
Fendt311
@Fast Eddy en@MF6465dynashift sorry had paar dagen niet meer gekeken wegens tijdgebrek. Dus als ik hem zou verstevigen zou hij zeker niet breken? Maar hoe verstevig je hem? Onze 105 heeft geen moedergewicht ofzo ? En de spuit zal niet zo dikwijls vol zijn@Gert Agripassion wat is het soortelijke gewicht van vloeibare? Want dit moet ik wel meerdere keren doen.
John Deere 8345r
@Fendt311 soortelijke massa van vloeistoffen is per vloeistof verschillend maar gemiddeld rond de 1 kilo per liter, zoals @PeterD219 al zei 😉
mocht je een stof specifiek willen weten moet je even googlen.
Fast Eddy
@Fendt311

Als het goed is zitten er op de beide zijkanten van de trekker gaten met schroefdraad. Daar moet je de strippen aan bevestigen. Je maakt dan een soort hulpframe.
Fendt311
Okee bedankt@Fast Eddy
spotmelker
@Fendt311 Het kan ook zoals in dit filmpje alleen moet je dan de schuine strip zolang maken dat je die in de tapgaten aan het koppelingshuis kan vastzetten.
Gert Agripassion
Soortelijk gewicht van vloeibare is ongevee 1.2kg/l dat is 20% meer dan water en dus ook een aanzienlijk gewicht meer
+1
Loeideutz
@Gert Agripassion Bij het spuiten van gewassen tegen onkruid doe je water in je spuit, en daar gooi je een paar liter middel bij. Daar verandert het soortelijk gewicht nauwelijks van, dus plusminus 1 kg per liter.
Vloeibaar kunstmest daarentegen weegt vaak veel meer, zoals bijvoorbeeld ook spuiwater uit de luchtwasser, kan tot wel 1400 kg per m3 gaan.
Gert Agripassion
@Loeideutz ik heb toch ook nooit gezegd dat t met gewoon sproeistof spuiten een verschil gaat maken? En in de vloeibare kan ook nog heel wat verschil zitten, die wat wij hebben zit altijd rond de 1.3kg/l. als je op deze gegevens afgaat kan t ook wel een stuk schommelen naargelang product:meststoffen.nl/voor-uw-bedrijf/loonwerk/…

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Delvano Veldspuit ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0