Zelf gewassen spuiten of uitbesteden?

Beste tf leden,

Wij hebben een gecombineerd bedrijf met kalveren en akkerbouw van 40 ha(jaarlijks o.a. 20 mais, 10 ha aardappelen, 6 ha tarwe).
Tot heden is de gewasverzorging uitbesteed aan de loonwerker. Het werk wordt goed uitgevoerd, alleen ik vind het minder dat je het moment van spuiten niet zelf kunt bepalen en afhankelijk bent van de loonwerker. Met name als door slechter weer het spuitmoment dagen wordt uitgesteld terwijl je in eigen beheer de bespuiting al uitgevoerd zou kunnen hebben.
Een nieuwe/luxe spuit kan niet uit voor ons, maar wellicht dat je met een simpele spuit voldoende uit de voeten kunt.

Wat zijn geschikte getrokken spuiten voor een klein bedrijf als die van ons? Betrouwbaarheid en kwalitatief goed werk afleveren vind ik erg belangrijk.

Hier zitten veel ervaren spuiters, dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen/tips!

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Heb zelf een kleine dubex model8 met 750l tank en 12 meter bomen gekruisd achter de tank
Spuit er 11 ha mais mee per jaar en 15 ha grasland ongeveer.
ideaal om op de juiste tijd te kunnen spuiten
let wel op de 3 jaarlijkse spuitkeuring die zeker 150 maar met hele brede spuiten en nieuwe doppen wel dik over de 1000 euro kan gaan. Moet je wel meerekenen.
ook zitten de meeste middelen in 5 of 10liter verpakking. Jij hebt 8 liter nodig dus het geld tot volgend jaar in de bestrijdingsmiddelen kast staan
spuit reinigen en aan de eisen voldoen is ook iets om op te letten

Alles bij elkaar opgeteld zeker doen. Als mijn spuit kapot is komt er zeker een weer. Weet niet of ik een getrokken zou kopen. Kan wel mooi veel in maar ook meeste tijd in de eeg in de schuur
IHpower
@Fendt926Driver Een gedragen spuit lijkt me ook wel handig gezien de wendbaarheid. Maar aangezien we nu met spuitpaden in aardappelen werken en dit zo ook graag hou is een werkbreedte van min. 27 meter wel wensbaar. Anders krijg je wel erg veel spuitpaden in je perceel en dat kost opbrengst.
Loeideutz
Wat voor tractor heb je ter beschikking? Ik ga er vanuit dat je de meeste andere werkzaamheden zelf uitvoert. Mais is 1 maal per jaar, granen 3-4 maal. Alleen de aardappelen dat wordt 15-20 keer spuiten. Als je een eentje flinke gedragen spuit kunt kopen ban je misschien handiger met werken. Korter draaien op de kopakker. Alleen het risico dat je tussendoor naar huis moet om te vullen.
inspecteurfendt
@Loeideutz Volgens mij een Case International 845 XL en een John Deere 6330 premium.
IHpower
@Loeideutz We hebben een JD 6330, de 845 hebben we helaas niet meer. Mij lijkt een gedragen spuit ook veel wendbaarder. Lemken gaat met haar nieuwe gedragen spuiten tot max. 30 meter. Een tank van 1800 liter in combinatie met een fronttank van 1000 liter kun je al 11 ha spuiten bij 250 l/ha. Zal echter een aardig prijskaartje aan deze machines zitten verwacht ik.....
jojodeere
Thuis hadden wij ongeveer dezelfde situatie ook dat de loonsproeier op de verkeerde moment kwam sproeien en we hebben toen ook besloten een getrokken sproeier te kopen. we hebben toen veel op het internet gezoch en hebben dan uiteindelijk een john deere 732 veldspuit gekocht. dat heeft een 3200l tank en een boombreedte van 28m, disselsturing, 2punts as vering, schuimmarkering,.... We hangen die aan een case international 845 en die kan dat met gemak trekken
IHpower
@jojodeere Waarom hebben jullie toen gekozen voor een john deere spuit? Heeft die bepaalde dingen die andere merken niet hebben?
Jullie hebben de spuit zeker op cultuurwielen staan? Ik zou graag op brede banden willen spuiten vanwege de mogelijke nattigheid tussen de aardappelruggen en daarmee meer rotte aardappelen. Doen we nu ook en dat bevalt goed.
jeroen13
Wij hebben ook wel is voor gehad dat de spuit of de spuittrekker kapot was net wanneer het de moment was van de ziektebestrijding. Wanneer een andere landbouwer hiervoor komt sproeien betalen 30 euro per hectaar. Voor mais en graan kan je hiervoor niet zelf een spuit kopen. aardappelen is idd een haal andere situatie dan is het overwegen van een spuittoestel te kopen niet zo'n slecht idee.
walker1
Heb van spuiten zelf weinig verstand, maar denk idd ook aan de keuringen, spuitlicenties.
Ga voor jezelf ook even na of je op de momenten dat je wilt spuiten je ook de arbeid en een trekker beschikbaar hebt. Is jammer als je een spuit koopt en alsnog voor de helft van de spuitbeurten de loonwerker moet laten komen omdat de trekkers en/of mensen druk zijn met andere werkzaamheden. Ook als je er een extra trekker voor bij moet kopen of geregeld een chauffeur moet inhuren, kan je denk ik beter bij de loonwerker blijven.
Loeideutz
@walker1 Ook als je met de rugspuit wat onkruid wilt spuiten langs de stal, schuur of op het erf, heb je een spuitlicentie nodig. Daar wordt nog niet echt op gecontroleerd, maar de boete is in principe net zo hoog.
jan-broekate
@Loeideutz Dat is helaas niet zo je mag het hele land wel met een rugspuit bewerken maar niet met een spuit achter de trekker . Veel bedrijven hebben ook wel een tank met een spuitlans er aan dan mag je wel het hele land spuiten
Loeideutz
@jan-broekate Vraag het na, zodra jij gebruik maakt van chemie om onkruid, ziektes of plagen te behandelen op jouw grond, moet jij een spuitlicentie hebben. Veel bedrijven verkopen niet eens meer bestrijdingsmiddelen als jij niet het nummer van jouw spuitlicentie kunt doorgeven. Het enigste wat je dan nog kunt krijgen, zijn de "middeltjes voor de burger". En die mag je in principe alleen maar in je privétuin gebruiken.
jan-broekate
@Loeideutz Je mag als particulier gewoon gif spuiten met een rugspuit of spuitaparaat als hij maar een handlans heeft . Overal kun je gif kopen voor onkruid alleen geen grote hoeveelheden . Maar bussen van 750 ml is overal te krijgen zelfs bij de action . Heb het laatst nog gevraagd
Loeideutz
@jan-broekate Precies zoals je zegt. Als PARTICULIER mag jij "gif" spuiten op je priveterrein. Maar een agrariër is niet particulier, op zijn privewoning en tuintje na. Voor al de rest heeft hij een spuitlicentie nodig.
IHpower
@walker1 Een trekker is voorhanden. De keuringen etc. is inderdaad een wezenlijke, maar dat hoort er eenmaal bij. Tijdens de voorjaarswerkzaamheden zijn er vrijwel geen spuitwerkzaamheden, dit is veelal aan begin en gedurende het groeiseizoen. Als de omstandigheden vaak het meest optimaal zijn ('s morgens vroeg/'s avonds) dan zou ik wel de tijd hebben om deze werkzaamheden uit te voeren.
JJ
@walker1 Zit op een goede lijn. Graag nog aan toevoegen dat je bij aardappels het meeste moet spuiten. Wil je elke week zeg ik maar even je spuit aan en afkoppelen of kan die achter de trekker blijven? Wellicht van belang bij bepaling type spuit. Werkbreedte van 27m lijkt me inderdaad het minimum.
IHpower
@JJ Nee hoeft er niet achter te blijven, af en toe een keer aan/afkoppelen zie ik geen probleem in.
jojodeere
@IHpower we hebben voor John deere gekozen omdat ze een zeer zwaar frame en dissel hebben t.o.v de concurrentie. Leeg weegt hij iets meer dan 3 ton. Ook van stabiliteit vond ik john deere verruit de beste. De asvering is ook zeer goed het is hetzelfde type vering als onder een trein dat zijn een soort moussen die de schokken zeer goed absorberen zowel leeg als vol. Het is ook een 2delige boom wat ook het voordeel biedt dat we op 14 m en 28 m kunnen sproeien.
IHpower
@jojodeere 3 ton leeg? Dus vol met water ruim 6 ton, dat is nogal wat ofniet? Hoe bevalt de disselbesturing jullie? Werkt fuseebesturing niet mooier? Bewust voor 28 meter gekozen en niet voor 33 meter bijvoorbeeld?
Hoe is de spuit verder in omgang? Eenvoudig te bedienen?
jojodeere
@IHpower vol weegt ie zelf iets meer dan 7 ton maar dat is goed te doen. de disselsturing bevalt ons zeer goed nog maar 1 seizoen met gereden maar daar zijn geen klachten van. we hebben gekozen voor 28 m omdat dat volgens ons het beste bij ons past. onze akkers zijn nu ook niet zo groot en we vinden 33 m al aan de breede kant ook omdat 33m een 3delige boom heeft en 28m een 2delige die volgens mij meer stabil en sterker is dan een 3delige.
IHpower
@jojodeere Toendertijd niet overwogen om een gedragen spuit aan te schaffen? 2e hands niet heel veel op de markt, maar lijkt me veel wendbaarder en minder zwaar dan een getrokken spuit die erachteraan rolt met een gewicht van 7 ton.
Wat voor gewassen spuiten jullie allemaal op het bedrijf? Op het begin zal het wel wennen geweest zijn om met spuiten te beginnen als je nog hier nog geen ervaring mee hebt gehad lijkt me?
jojodeere
@IHpower we gingen eerst een gedragen spuit kopen maar het probleem is dat we redelijk ver moeten rijden en vroeger hadden we een gedragen spuit van 1200l 15m breed maar manueel open leggen wat een stuk minder weegt. dat kon onze case 845xl nipt opheffen dus een nieuwe zou te veel wegen voor onze case daarmee een getrokken spuit
Landini 6500
Het is zelfs zo ,als je met de dienst regelingen te maken hebt ,moet je een kopie van de spuitlecenti van de loonwerker
hebben
als die voor je spuit
Ritchie
Als het je qua arbeid en mechanisatie past, dan hoef je het lijkt me alleen nog uit te rekenen of het uit kan. Heb je dat al gedaan?
walrus
Je zou ook nog biologisch kunnen worden.
Nick421
Wij zitten thuis ongeveer in dezelfde situatie. Elk jaar ongeveer 10 hectare aardappels, 40 hectare mais en 40 hectare gras.

Wij hebben toen een oude MB-trac met opbouw spuit gekocht. 28 meterse bomen eraan, en een tankinhoud van denk ik wel 2-3 kuub?

10 jaar geleden gekocht voor €4000.
Rondom nieuwe doppen erop, en gaan met die banaan. Spuiten er nog steeds al de gewassen mee.

En als je de opbouwspuit eraf haalt en de mb-trac los zou verkopen is die de €4000 al dik waard met voor en achter hef/aftakas en hydrauliek.

tractorfan.nl/picture/816078/

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
9