Zijn jullie al bijna dood?

Volgens een paar Randstedelijke wetenschappers is de lucht de we zo rond de boerderij opsnuiven zwaar dodelijk. Stoppen met ademen dus, snel!

Quote:

Van de Sande wees vrijdagochtend op een zeer recent door het RIVM (RIjksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) gepubliceerd rapport over luchtverontreiniging. Daarin staat dat de ammoniakuitstoot van landbouw invloed heeft op meer dan de helft van de voortijdige sterfte door luchtverontreiniging.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

boeremco
Kant en klare onzin. Daarom worden we dus steeds ouder
+2
dx11
@boeremco komen ook steeds minder boeren. klopt het dus toch, de boeren gaan er aan, de rest wordt ouder
weurding
Nog even jan, dan krijgen we ruimte aangeboden van een museum.... 😄
a3vandiejen
@weurding Net als met de indianen in een reservaat.
+1
robbertk
Ach, ik werk veel in de europoort en botlek etc. De lucht hier ruikt toch een heel stuk minder fris ten opzichte van buiten de randstad.
+8
T6020 power
Ik vind het juist heel erg stinken als ik de stad infiets
+2
trean
Hoeveel geld heeft die schrijver/onderzoeker gekregen van wakker dier en pvdd?
Tinus
Hier meer info:
omroepbrabant.nl/…
JD6930
@Tinus

Weer zo'n pvdd/wakker dier hippie zo te zien...
Tinus
JD6930
@Tinus

Hoezo verbaast me dit nu helemaal niks?

Dat zo'n man die verbonden is met zo'n organisatie, uh partij als pvdd en zo'n baan heeft dit openbaar mag zeggen zeg!

Alleen het feit dat ie ''verbonden'' is met de pvdd maakt hem al ongeloofwaardig. Maar leg dat die stadse guppies maar eens uit...
JD6930
@Tinus

msn.com/nl-nl/nieuws/…

Daar gaan we weer...

Weer wordt het op de agrarische sector afgeschoven... Benieuwd wanneer iemand per ongeluk de echter veroorzaker van de uitstoot bekend maakt. Zou niet de eerste keer zijn dat de agrarische sector de schuld krijgt maar het vervolgens de stad blijkt te zijn...

Geloof weinig van dat zogenaamde onderzoek. Nederland een van de 10 meest vervuilende landen van de EU en dan nog eens de Agrarische sector als grootste vervuiler???

Wat hebben die luchtwassers dan voor zin alst oostblok( ofja, heb de overige 9 landen niet gezien?) minder vervuilend is maar niet die dure hokken achter aan de stallen heeft...
Loeideutz
Ik ben nog geen 50, dus pas halverwege. Dus nee, ik ben nog niet bijna dood.
+1
arjan_kok
Dat kan je natuurlijk niet weten maar slechts hopen !
+7
GROENEDEERE
Ja ik moet bekennen dat ik laatst een paar vrachten koetjespoep in Amsterdam heb gebracht.
Valt nu idd op dat sindsdien t dodental flink toeneemt in de stad.
Raar volk die stadlui
cs-agrar
Quote:
@GROENEDEERE: Ja ik moet bekennen dat ik laatst een paar vrachten koetjespoep in Amsterdam heb gebracht.

Lossen bij waterleidingbedrijf dan?
jordi 1455
Het gezeur van van de Sande is dodelijker.
Farmer_
Mooi? voorbeeld dat bacterie resistentie niet alleen vanuit de landbouw komt:

ad.nl/sport/…
+2
Adri-JD850
Veel van de amoniak die in de steden veroorzaakt word komt gewoon uit de riolering, op ieder huis zit een ontluchting op het riool, anders worden de syfons in huis leeg getrokken door het vacuum dat er ontstaat bij het doorspoelen.Deze ontluchting staat in een open verbinding met het hoofdriool in de straat hierdoor krijgen gassen en dampen vrij spel.
JD6930
@Adri-JD850

Volgens wat stadse reageerders zou je opt platteland en in de dorpen nauwelijks goed kunnen ademen en zou het er erg stinken naar dierlijke gassen...

Nou... Ik woon al 23 jaar tussen de koeien en varkens en niet echt in het dunstbevolkte stukje van Brabant en onze gemeente, ben zelden ziek, geen ademhalingsproblemen en ruik hier enkel de koeien als ik dicht bij de stal sta en in de zomer wel eens de varkens van de buren maar in het dorp ruik in echt geen dierlijke geuren vanuit de veehouderij rond het dorp....

Zelfs die varkensstallen waarbij nagenoeg alle regeltjes zijn overtreden bij de bouw ruik je niet in het dorp... Nu scheelt het dat ie een paar kilometer buiten het dorp staat dus het vrij logisch is dat je die niet ruikt maar toch...
+1
walker1
Quote Reactie van @JD6930:
Ik woon al 23 jaar tussen de koeien en varkens

Ah, dat verklaart een hoop 😄
+2
GROENEDEERE
@JD6930

23 jaar tussen de varkens
Je knort er aardig op los ja.
Tinus
@GROENEDEERE Pesterig gedrag kan ook leiden tot een ban.
+1
GROENEDEERE
@Tinus
Uitlokken toch ook heb t vermoeden dat je half niet weet wat ie over zn hals heeft gehaald.
Als jij mij daarvoor een ban wil geven mijn zegen heb je.
Maar ik weet dat er dan meerdere zullen volgen.
Zal ik ff wat namen opnoemen die dankzij hem gedag hebben gezegd?
+4
Tinus
@GROENEDEERE
Het feit dat ruzies in het verleden publiekelijk werden uitgevochten heeft TF een slechte naam bezorgd. Door te modereren zoals ik dat hierboven deed probeer ik daar verandering in te brengen. Of dat lukt weet ik niet, ik doe gewoon wat er van mij gevraagd is door iedereen die zich daar aan irriteerde.

In het verleden is er genoeg mis gegaan, maar ik richt me op de toekomst, niet op het verleden. De sfeer op TF is de laatste paar weken goed en dat hou ik graag zo. Het maakt mij niet uit wie er met elkaar ruzie hebben, als ze dat maar niet publiekelijk op mijn site uitvechten.
+2
valmet 605
Ik neem af en toe een hap bosmaaieruitlaatgas. Veel beter voor je als boerenlucht. 😊
JohnDeere5720
@valmet 605 Of een snuifje dieselrook, nog mannelijker 😅
valmet 605
@JohnDeere5720 komt goed loop meestal achter een herder.....
cs-agrar
En een boer word toevallig gemiddeld ouder dan de stedeling?
Ook mooi verhaal, tegenwoordig weer veel reclame over Q-koorts patienten. Als het zo'n drama was, is het kunstig dat er nog geiten gehouden worden in Nederland, het zou onmogelijk moeten zijn
mf 6150
Dat amoniak niet heel best voor je gezondheid is wil ik wel geloven maar als het echt waar is gaan wij hier wel heel vroeg dood met schiphol in de achtertuin. Alles is zwart van roet
+1
mf 6150
Ammoniak uit stalleb reageert met fijnstof van verkeer en industrie. Nou dan hebben we toch de oorzaak van het probleem? Waarom meteen weer die stomme boeren pakken?
walker1
Quote Reactie van @mf 6150:
Ammoniak uit stalleb reageert met fijnstof van verkeer en industrie. Nou dan hebben we toch de oorzaak van het probleem? Waarom meteen weer die stomme boeren pakken?

Fijnstof en andere uitstoot door verkeer worden ook aangepakt.
Tinus
@mf 6150 Dan zou ik juist zeggen dat je veehouderij en industrie gescheiden moet houden. Maar nee, het is volkom logisch om grote varkenshouders naar het industrieterrein te verplaatsen. Juist.
walker1
Quote Reactie van @Tinus:
@mf 6150 Dan zou ik juist zeggen dat je veehouderij en industrie gescheiden moet houden. Maar nee, het is volkom logisch om grote varkenshouders naar het industrieterrein te verplaatsen. Juist.

Of strak langs de snelweg 😄
+2
spotmelker
Zonder ammoniak in de lucht hebben we een veel groter probleem, wat moet dan al die (gif)stoffen neutraliseren die we met z'n allen de lucht injagen?
walker1
Maar ik blijf lachen hier. Iemand roept iets over ongezonde stallucht en meteen staat iedereen hier weer op zijn achterste poten.
Mogelijk dat die professor of de media het verhaal overdrijven, maar er zit zeker wel een kern van waarheid in, stallucht is niet gezond, zeker niet in de oudere lage stallen.
Ik heb zelf een lichte vorm van astmatische bronchitis, heb zelf het vermoeden dat ik dat als kind al opgelopen heb in de varkensstallen thuis. Als ik een paar minuten in de stal was geweest had ik het hartstikke benauwd.
cs-agrar
Quote Reactie van @walker1:
Als ik een paar minuten in de stal was geweest had ik het hartstikke benauwd.

Lijkt er dan meer op dat je het al had voordat je de stal in ging
Tinus
@walker1 Tussen een paar uur in de stal en een wandeling door een stadspark zit een groot verschil. De claims van de wetenschappers komen op mij over als "Uit onderzoek blijkt dat frituurpannen een aandeel hadden in 80% van de sterftegevallen". Misschien van invloed, maar normaal gesproken verwaarloosbaar.
Loeideutz
Hier in de buurt hebben ze jaren geleden eens een test gedaan. Was bij een kalkoenhouder. Er kwam minder fijnstof uit de stal als er in ging. Stal ligt een kilometer of zoiets van een redelijk drukke A2 af.
Fordje4600
Willen ze massamoorden? Want ze zijn TEGEN de boeren en als ze weg zijn gaat iedereen dood, misschien moet iedereeen maar een moestuintje beginnen?! Ook word ik schijtziek van de kortzichtigheid van veel mensen
paul1
Ze gooien je dood ja met al die regelgeving.
+2
Adri-JD850
Maar van de andere kant jullie belangen organisatie's laten het ook mooi afweten, er komt nergens op geen enkele manier respons of protest en laten alles maar gebeuren.
Je moet de burgermensen laten zien hoe en wat, want als er alleen maar reactie's komen van de niet willende krijgen die de overhand en dat wat getoond word is waar.
Probeer een ander beeld van het dierenwelzijn te tonen zodat je een discussie krijgt dat de dieren het echt wel goed hebben, laat mensen de ogen open gaan, hierdoor krijgen tegenstanders minder voeten in aarde.
+6
jorisdriepinter
Maar die tegenstanders hebben een veel effectievere strategie.
Daar is waarheidsvinding geen item. Die hebben als doel om de landbouw in NL een kopje kleiner te maken en gooien het op emotie, wetende dat je daar veel meer mensen mee achter je standpunt krijgt.
Dus wetenschap is niet meer belangrijk in de besluitvoerming.
Pesticiden zijn slecht, dus roundup moet weg.
Veehouderij is een gevaar door antibiotica resistentie en andere gezondheidsrisico dus moet het veel minder.
Dat kun je eenvoudig framen en de massa loopt er achteraan.
Politici nemen dit beeld over want anders kom je niet hoger op.
Populisme viert hoogtij.
+1
poech prut
@jorisdriepinter Helemaal mee eens. Komt mede door de (social) media waardoor een enkel negatief verhaaltje veel beter blijft hangen dan 100 positieve. Stond nog mooi stukje over in de Nieuwe Oogst van gisteren.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @poech prut:
Dat kun je eenvoudig framen en de massa loopt er achteraan

Dat zie helaas maar al te vaak
gaitoetklooster
En dan het lachgas, ook vandaag extreem hoog, en methaan ook zo n probleem , en butaan/propaan en niet te vergeten levertraan. En de jaknikkers van LTO blijven maar meelullen over niet bestaande problemen.
Deutzrijder
Het komt nog een keer zover dat de boeren het zo spuugzat worden van de antilandbouw campagne die nu gaande is.
Dat ze zich aan geen enkele regel meer houden.
gaitoetklooster
Klopt het word tijd voor een grootte boeren opstand in Europa, dan maar een keer met donder en geweld, al dit gelul over niks lijd tot niks, frankrijk bereid een revolutie voor, en de melkprijs zit nog niet op het laagste nivo, wees daar goed op voorbereid, het feest moet nog beginnen !
reality
Of een opstand van de grote boeren?
jorisdriepinter
@reality
Is niet nodig.
Na 1 dag niks te eten denk je als landbouwbasher al heel anders over boeren 😉
weurding
Quote:
@reality: opstand van de grote boeren?

die hebben geen tijd 😉
reality
@deutzrijder
Dus we stevenen af op anarchie? Dat zou best eens kunnen, maar laten we dat toch niet hopen. Misschien eerst nog europese dictatuur en daarna anarchie offffff het totaal uit mekaar vallen van Europa, maar zo blijft het in ieder geval niet doorgaan.
worteljcb
Laat die domoren die zo kortzichtig zijn dan lekker in die gezonde stad blijven wonen.. Maar nee, ergens willen ze toch in het groen wonen... En al dat extra huis-werk verkeer en onnodige auto's heeft geen invloed op het milieu!
+1
MF 2725
Mijn grootouders waren allemaal boeren. De oudste is 93 geworden en de jongste 88. 😄
Pluto
En daarom zijn mensen die op een boerderij wonen ook vaak gezonder.
Ik merk steeds meer dat stadsmensen hierop erg afgunstig reageren!.
+4
jd user
En wat dachten jullie dan van vliegverkeer!......De lucht zit vol met vliegtuigen en slurpen na een ronde vliegen 30000 liter kerosine erdoor!.....En dan dat keer een paar honderduizend vliegtuigen.Dat is nu luchtvervuiling.Ik denk dat we hier allemaal aan dood gaan van de kerosinedamp die langzaam naar de aarde terugdwarreld over onze akkers heen.

Let wel......wegbermen mag je niet meer maaien voor vee.vanwege hoge uitstoot van brandstof.
Maar het vliegtuigverkeer daarboven zet de toon wel honderduizend keer hoger.

Tijd om zorgen hierover te maken ,want milieu en vliegverkeer?......daar hoor je nooit wat over .Dat is de normaalste vervuiling waar iedereen zn mond over moet houden.
Ik denk dat we veel kanker krijgen van vliegverkeer./kerosine .Want peterolie was ook kankerverwekkend.

Lang leve vliegverkeer tijd om hier ook wat aan de uitstoot te gaan doen.
JD6930
@jd user

How! Dat mag niet, we mogen niet over de uitstoot van de vervoersmiddelen van die stadse guppies klagen...

Hun honden en katten hebben zogenaamd ook veel meer ruimte als de koeien, varkens, kippen etc. in de agrarische sector... Zitten zogenaamd nooit in een hokje van 1 bij 1 meter opgesloten...

Die benches zijn natuurlijk 10 bij 10 meter groot...
gaitoetklooster
Mooi verwoord ik heb dit ook al vaker aangegeven, we worden totaal voor de gek gehouden, en LTO maar ja knikken, en zeggen brussel zegt dit of dat.
Valtrapowerr
Ongekend zeg. Wel erg makkelijk stallen de schuld geven. Moet je eens kijken hoe een berg mensen auto's vrachtverkeer fabrieken op een hoop zitten in de stad? Omgekeerde wereld waar we in leven zeg! Mogen we dit nu ook racisme noemen?
worteljcb
@Valtrapowerr Je zou het bijna zo kunnen noemen ja. Goed punt, nooit zo bekeken nog..
+1
jordi 1455
@Valtrapowerr het gekke is dat de partijen die het snelste racisme roepen als er iets over Marrokanen worden geroepen de boeren al te graag de schuld geven.
+1
Valtrapowerr
@jordi 1455 Klopt, die partijen verheerlijken de helft vd bevolking die niets of onnuttige dingen doet en helpen de werkende mensen om zeep.
mklok
Ruik liever koeiestront dan die vieze lucht uit de stad. Gaat de verkeerde kant op hier in Nederland. Als ze bij ons bezig zijn met injecteren ruikt het heerlijk .
jd user
NU zit er wel verschil in stank van diverse soorten mest hè?.....Heb je voer je mais .....dan ruikt je mest anders ,dan als je gewoon gras voert.Iedere boer heeft zn eigen mestgeur.Ook de kunstmestgift kan een scherpere geur geven aan je mest.

En sorry....ik ben boer ,maar mest kan soms behoorlijk stinken .En zó goor ....alsof heel nederland een scheet gelaten heeft.
willemnh
Ze moeten gewoon hun bek houden
walker1
Ik vermoed dat de meeste druktemakers hier eerder sterven aan een hartaanval of een veel te hoge bloeddruk dan aan de ongezonde stallucht.
Tjonge, tjonge, sommigen hier maken van elke mug een olifant.
inter 745xl
Over een tijdje zeggen ze dat je op het platte land geen frisse neus meer kan halen en mot je in de stad smog gaan snuiven
JD6930
@inter 745xl

Willen ze nu al beweren, maar wel met z'n allen de stad uit naar de camping...
Fordje4600
@JD6930 aanvulling op jou reactie: voor de schone en frisse lucht zeggen ze dan
JD6930
jd user
In de grote steden kan het behoorlijk ruiken naar rioollucht.Vooral als er eentje verstopt zit en er een zuigwagen in zo'n putje staat te slobberen.Maar dat kan je ook aan de costa brava aantreffen.Daar waar mensen in grote getale zijn,daar kan het goor stinken.
Ook in een feesttent ,café of discotheek.De kleren stinken er altijd naar.
gaitoetklooster
Vandaag ook weer extreeeeeeeeeeeem veel lachgas in die air/lucht , dit kan zo niet langer, en de propaan vloog me om de oren, en natuurlijk methaan, enorm probleem of niet lto .o ja FOSFAAT ook zo n niet bestaand probleem, maar lto zegt het is een probleem , nou dan is het een probleem, of het zo is maakt geen donder uit. En dan de levertraan , bijna vergeten.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden landbouw , gezondheid , rivm , boerderij , uitstoot , ammoniakuitstoot en volksgezondheid geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
73
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
6