35

Wat is een goede serie kleine pakkenpers?

Beste TF-ers
Ik ben op zoek naar een kleine balenpers om stro en hooi mee te gaan persen. Nou is er van drie merken wel een aardig aanbod voor een redelijke prijs. Namelijk New Holland, Welger en Claas.
Nu is mijn vraag wat zijn goede serie's van deze merken? Gelet op constante rechte pakken, zo weinig mogelijk lossen en geen smalle pick-up ivm stro persen.
Ik heb gehoord dat de NH 278 een hele goede serie is, hoe zit dit met de 276 en 286? Ook weet ik van de restjes touw bij Claas en NH, maar dat vind ik niet zo erg.

Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven bij wat de goede series zijn. Mocht je nog wat te koop hebben, laat het dan maar horen. Omgeving Friesland, Groningen.
Mijn budget is rond de 3000 euro en ik ben van plan om rond de 5000 pakken per jaar te persen.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

Wij hebben nog een mooie NH 945 te koop staan incl verzamel-kar voor 8 pakken. Alleen deze is wat boven je budget. Ook nog een Claas dominant met een defect aan de pickup.
Een rivierre casalis! niet bij te houden!
Wij hebben zelf een welger ap 830 heb een mooie brede pick-up en een hoge capaciteit.
Wat bedoel je met de restjes touw bij claas en NH ?

Bij de claas constant pers op tf staat een pdf met de uitleg van de verschillende type en hun pick up en andere technische gegevens. Kan je ook altijd eens bekijken.

Ik hen zelf een claas constant en op 2 jaar nog maar 1 baal gehad die niet goed geknoopt was.
@erik9831 Voor zover ik weet snijden de knopers van JD, die dus op de NH pers zitten de touwtjes 2 of 3 keer door en daardoor heb je dus meer "snippertjes" van het snijden die op de baal vallen. Dit had ik gevonden in een topic op TF en iemand had mij dat verteld. Hij zei ook dat de touwtjes soms ergens ophopen en dan met een bultje op de baal vallen. Alleen zie ik nu net dat Claas geen JD knoper gebruikt. Hoeveel pakken pers jij per jaar ?

Ps link naar dat andere topic over de touwtjes: tractorfan.nl/topic/21095/
@Hidde 97 wij hebben zelf een new holland 377 en die perst super, nooit problemen met losse pakken, heeft er nu al 3000 zonder een losse geperst, allen willen die nog wel eens als de invoertanden afgesleten zijn een iets krom pak gooien, dus met deze vernieuwen(of een stukje er bij aan maken) is het probleem grotendeels opgelost, we hebben ze zelfs nog langer dan origineel gemaakt, en in veel gevallen is dat een fout van de bestuurder dat die de invoer niet constant houd, (kan ook aan de wiersen liggen dat het niet anders kan) een new holland moet je goed vol rijden en dan persen ze super.
Een claas zou ik je niet aan raden, Collega van mij heeft er zeer veel verstand van en heeft een Claas markant 65 met de witte kappen gehad maar heeft hem van ellende met de knoperij weer weg gedaan zelfs een opgeleide monteur voor persen van een claas dealer kreeg het er niet af, zo ineens 30 goede en weer 3 lossen op onverklaarbare manier. Die ervaring heb ik met claas,
Een welger pers is ook gewoon goed maar ook die willen wel losse gooien, ook wel mee gemaakt maar na wat schoonmaken perste die ook weer goed, maar het zijn echt wel goede persen maar denk dat die wat boven je budget zitten.
Wat denk ik een goede pers met een goede capasiteit is een Deutz Fahr hd 440, daar persen wij ook mee (we hebben 2 persen), gooit ook nooit een losse, zelfde apparaat kwa werking als newholland, en een pickup van 170 kun je goed stro mee persen en ook hooi, en een invoer vijzel in de invoer en daarmaar krijg je nagenoeg altijd rechte pakken, en die komen redelijk in de buurt je budget.

Maar let wel op bij de aanschaf op de staat van de pers want een pers is zo goed als dat hij onderhouden is, daarmee bedoel ik een "goed" merk hoeft niet goed te zijn. Kijk bij de aanschaf goed op spelingen in het draaiwerk van de apparaten, dat alle tanden nog op de tandwielen van alle aandrijvingen zitten, weinig speling op de totale aandrijving en de speling op de perswagen en het vliegwiel.
Ik heb er een paar gekocht en zelf gereviseerd, zelfs een grootpakpers kwa knoperij weer inorde gemaakt, en met mijn collega het een ander aan ervaring uitgedeeld en zijn genoeg ellende tegen gekomen, en als je eenmaal begint te reviseren moet je het goed doen en niet half werk leveren, want je komt jezelf tegen, en het is makkelijk dat je er zelf ook inzicht in hebt want een lmb voor elk kleinigheidje erbij halen wordt je ook niet vrolijk van
Welgers zijn ook goed zoals de ap63 en ap53 of de iets oudere ap52 ap 62... reeks enzo. als je meer stro moet doen dan hooi kan je ook kijken naar galignani. Niet te kloppen op jet vlak van stro persen. claas markant ook mooi en degelijk
@eicher4048driver Gallignani perst even goed hooi
@eicher4048driver Ja gallignani heb ik ook alleen maar goede verhalen over gehoord, echter zie ik er daar nooit zo veel van voorbijkomen. Wat vind jij een goede pick up breedte voor stro? Ik dacht aan rond de 170 cm.
@Hidde 97 ik zou een minimum van 1m60 hanteren. hoe breder hoe beter.
New Holland hebben vaak last van slecht knopen vooral met nog iets vochtig hooi . Hadden eerst ook verschillende New Holland's gehad maar daar knapte nog wel vaak een breekboutje of knoopte niet goed . Heb zins een paar jaar een claas markant 50 gewoon een super pers . Nooit wat mee en knoopt altijd klein nadeeltje een kleine opraap maar dat went wel . Dus zou dan voor de Claas markant 65 gaan
@jan-broekate met een kleine balenpers moet je droog persen en geen gras wat gisteren is gemaaid en 2 keer is geschud
@Fordje4600 daar is nu eens niks van waar. Je moet je pers afstellen op het geen dat je te persen hebt. Bv. met een oude claas constant (= lage druk pers) moet je geen nog iet wat vochtig hooi gaan persen. Terwijl de hoge druk persen van tegenwoordig zoals de Lely welger ap730 makkelijk voordroog kan persen om dan te wikkelen net zoals je grote balen voordroog laat wikkelen.
@eicher4048driver nou wij hebben 1 keer iets vochtige baaltjes gemaakt maar we konden alle 200 baaltjes wegflikkeren wegens schimmel
@Fordje4600 dat is waar. Als het te nat is moet je het nadien laten wikkelen zodat schimmelvorming geen kans krijgt. Maar dat wil nog altijd niet zeggen dat je met een kleine balenpers geen vochtig pakken kan persen. de loonwerker hier wikkelt meer dan de helft van zijn pakjes omdat het voordroog moet zijn.
@eicher4048driver Wat @Fordje4600 klopt helemaal,een kleine pakkenpers is niet gemaakt om zulk nat hooi te persen,je pers gaat niet lang meegaan. Welger is idd de enige pers die dat (beter) verdraagt,al is de slijtage vele malen hoger dan wanneer je alleen droog hooi perst.
@Fordje4600 nee maar soms is het nog niet helemaal droog bij sommige mensen . Zeg maar van die stukken die nog niet echt goed droog is
+1
Heb ook horen zegen dat die mf persen erg goed zijn tegenwoordig die lopen mooi achter de trekker aan zo dat je mooi makkelijk overal kan komen . En nakijken als hij sisal touw of nylon touw gebruikt . Sisal is tegenwoordig verschrikkelijk duur je betaald zo 70 euro per pak terwijl nylon maar 40 kost
Ik heb een Nh 286, een allemachtige goede pers 💪💪 brede pick-up en super knopen, een zeer degelijke machine.
@stevenb Weet jij ook wat de pick up breedte is dan? Ik kon het nergens vinden namelijk...
+1
@Hidde 97
Ik zal het eens opmeten voor u 😁 is wel een van de breedste 😁
@Hidde 97

180 cm 😁
Ik pers zelf met een New Holland 940 fijne machine om mee te werken.
Een welger ap730 kan ons galignani 7100 niet bijhouden wel bijzegge dat wij er 100 pk voor hebbe en dat wel nodig is voor max capaciteit
@deutz dx 470 pk maakt voor zo'n pers niet uit de meeste persers hebben aan 60 tot 75 pk meer dan genoeg . het is meer hoe veel hooi zo'n pers aankan en hoe hard je rijd
+1
Wij hebben paar jaar terug een new Holland 376 pers overgenomen. Die is een beetje aangepast door de vorige gebruiker: mogelijkheid om op wagen te persen en met cilinder de pickup omhoog en omlaag te doen. Maar bevalt zeer goed! Als je hem goed onderhoudt gaat het prima(wat de vorige eigenaar goed had gedaan). Wij hebben nog nooit scheve pakken gehad, en eigenlijk ook nog nooit dat hij niet goed knoopte. En ook al wordt de pickup niet al te goed volgehouden hij blijft mooi persen! Top ding! Tot nu toe maar een paar kleine dingen kapot gehad, een lagertje in de pickup, en een naald omdat hij tegen een stuk hout was aangekomen en op het ijzer geklapt was. Dit jaar ook al 1000 Baaltjes hooi mee geperst, en geen problemen gehad. Enig puntje is misschien de breedte van de pickup(weet niet de exacte afstand) wij hooien veel en hebben dikke rijen, dus dat is soms, vooral in bochten, een beetje krap met deze pickup. Maar wij zijn van plan dat te verhelpen door een klein wieltje ervoor te zetten aan de zijkant zodat je net die paar cm extra meeneemt. Maar nu, zonder dat wieltje, gaat het ook goed hoor, het is maar een klein detail, als je weet hoe te persen met deze pers dan red je je er uitstekend mee! 😄
De restjes touw waarover wordt gesproken is het stukje touw dat zich in de touwschijf bevindt op het moment van knopen (in de touwschijf houdt hij het touw vast tijdens het koopproces)
Na het leggen van de knoop snijdt de mesarm het touw los van de touwschijf, met als resultaat dat er een stukje touw over blijft.

Welger en claas gebruiken een iets ander systeem waardoor bij welger iig geen stukjes touw overblijven.

Problemen met knopen moeten op te lossen zijn, maar de afstelling komt gewoon super precies, maar ook onderhoud is belangrijk, een iets teveel afgesleten glijstuk aan een tandwiel, een knoperbek met een groef van het touw of een touwschijf die een fractie van tijd af staat kan al voor veel problemen zorgen, en houdt de zaak schoon, heb zelf op mijn grootpakpers ventilatoren en een blaas systeem op de knopers zitten, en doe ook nog na ieder perceel vlug met un blaaspistool even extra schoon blazen.

In feite moet elke pers goed kunnen knopen en rechte pakken kunnen maken, maar de bestuurder en afstelling komen gewoon heel nauw, rijden zelf met zo'n mf persje dat recht achter de trekker loopt, maar je ziet het meteen als je ergens een stuurfoutje maakt.
Wij gebruiken een Heston recht achter de tractor wereld machine alleen touw zit op het gesneden kant ,op een kant van het pak maar met de balen wagens raken we geen pak aan met de hand, dus is voor ons geen probleem
Heb zelf een welger 830 word elk jaar nagekeken perst elk jaar tussen de 60.000 en 70.000 pakken 45.000 hooi
20.000 stro en nog rond 10.000 silage paard geschikt heb met claas en john deere gereden maar welger is probleemloos
@Cvx130
Quote:
70000 pakken

Dat is wel serieus. Welger zijn degelijke persen met veel capaciteit. Wij vinden de John Deere hooi balen iets netter
@mdoornekamp vraag me af hoeveel het er zijn op een dag, zoveel te persen is er niet met dit weer, als ik kijk hoe ze in België persen op zo'n 15 kg per baaltje dan kun je wel flinke aantallen halen.
+1
@goeiedag eem bij baaltjes van rond de 20kg is 3500perdag goed te doen ,misschien op een goede dag 4000 ongeveer maar veel hoger komen wij niet
bij 15kg baaltjes kun je wel hoger komen maar dan worden de baaltjes niet mooier
+1
@Welgerap52 precies en dan moet je mooie grote lappen grond hebben,
John deere maakt mooie balen maar silage persen valt niet mee het ronsel gaat hoog lopen en vervolgens schiet de hele boel het pers kanaal in en makkelijk losse balen maken in silage
Dat was bij de 459 een groter probleem dan bij de 346
@Cvx130 silage is minder geschikt met jd kleine pakken pers. De vijzel wil het ook slecht transporteren

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden balenpers , hooipers en kleine pakkenpers geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
76