40% van de Belgische landbouwers verdient minder dan 1.000 euro/maand.


Slechts 3% geeft aan dat hij/zij het beroep zou aanraden. Dit zijn slechts enkele opmerkelijke resultaten van een online enquête*, uitgevoerd door iVox in opdracht van Fedagrim, de vereniging van constructeurs en importeurs van uitrusting voor de landbouw, de tuinbouw, de veeteelt en de tuin in België.

Deel dit topic

Reacties

walrus
Val je dan niet in de bijstand?
Vroem Vroem
@walrus In Nederland is het zo dat je pas bijstand krijgt als je vermogen minder dan €11.840 is. Dat zal niet bij veel agrariërs het geval zijn....
+2
weurding
Vermogen minder dan...... juist daar wringt de schoen.. maar er zijn zat boeren die op dit moment graag 1000 per mnd verdienen willen
weurding
Vermogen minder dan...... juist daar wringt de schoen.. maar er zijn zat boeren die op dit moment graag 1000 per mnd verdienen willen
valmet6400power
@weurding

Als je de afgelopen 25-30 jaar elke maand kunstmatig €10.000 hebt verdiend dan kan dit nogal rauw op je dak komen ja.. Maar dit is de realiteit en de bedrijven die weloverwogen geïnvesteerd hebben lachen nu uiteindelijk nog 😄
+3
mlkvhoudr
@weurding
Er zijn er ook zat die zich nog prima redden, het probleem is dat de genen die het niet redden de hand boven het hoofd gehouden worden door voerboeren omdat er misschien geen liquiditeit is maar dat geld komt wel een keer door het hoge eigen vermogen bij veel bedrijven

Van die mentaliteit moeten de voerboeren af, niet op tijd betalen of in ieder geval binnen een redelijke termijn geen voer meer leveren.
weurding
@mlkvhoudrdenk dat er meer geld onder de loonwerkers zit dan bij de voerboeren.. bedoel met verdienen ook niet het niet kunnen redden maar het positief draaien op de jaarrekening
+2
pieta
Quote:
@weurding: dat er meer geld onder de loonwerkers zit dan bij de voerboeren

Dat denk ik niet. Ik denk dat het er bij de loonwerkers juist niet zit. 😄
reality
@vroem vroem
Nou nou: vermogen = totaal vermogen minus de schulden
+4
mlkvhoudr
@weurding

Loonwerkers zijn er toch vooral om je te laten denken dat je niet moet zeuren en gewoon kop er voor en doorrrrr.

Heb tenminste altijd het idee dat die jongens pas weten wat werken is.

Bij mijn buurman hele nacht doorgehakseld 2 e snede, hier waren ze dinsdag op woensdag om 1 uur s nachts klaar met de 2 e snede, dus laten wij nou maar zuinig op die gasten zijn en vooral niet te lang wachten met betalen.

Doe dat dan maar met de voerboeren als je iemand zo nodig moet laten wachten............
NHfan97
@mlkvhoudr Verschil is wel dat die loonwerker een paar dagen , of soms een paar weken lange dagen moet maken maar daarna weer tijd krijgt om uit te rusten. Een koeienboer moet iedere morgen heel het jaar door om 5 uur weet op om zn koeien te melken .
Wat niet wil zeggen dat ik geen respect heb voor de loonwerkers natuurlijk !
fendt308-driver
@NHfan97 inderdaad want na de mest en het gras en de maïs kan je in december nog ff bijslapen 🙈👌
NHfan97
@fendt308-driver Alsof ze de hele grasperiode niet slapen .. We zijn nu 3 juli , dat zou een drukke periode moeten zijn , maar ik denk niet dat er veel loonwerkers tot middernacht aan het rijden zijn nu.
worteljcb
@NHfan97 Dan heb jij niet goed gekeken in de periode tot voor een paar weken geleden...
NHfan97
@worteljcb Ja en dan? Ik weet ook wel dat er tijden zijn dat ze hele lange dagen moeten maken , maar ze doen hier net alsof ze geen enkele dag rust krijgen. Volgensmij hebben ze deze week wel degelijk kunnen rusten hoor en die week ervoor ook ( In onze streek toch) . Maar eind van deze week kunnen ze weer volop aan de slag.
worteljcb
@NHfan97 Verschilt per loonwerker, maar hier wordt een werkdag van 8 uur als rusten verstaan. En ploegendiensten kennen ze hier niet in het seizoen, iedereen gaat door. In de afgelopen twee weken zijn er idd een paar die een dagje vrij konden nemen. Maar het materieel moet ook weer klaar gemaakt worden. Trekkers een beurt, hakselaar en pers nazien, bemester nazien en beurt, maispoter schoon en klaar maken voor winterstalling en ga zo maar door.

Ik ben thuis ook wel gewend om goede dagen te maken en door te gaan met bemesten en hooien. Maar dat is niet te vergelijken met de loonwerker hier.
meelezer10
En hoeveel % van die belgische landbouwers is "hobby matig"
erik9831
@meelezer10 En hoeveel % van die Nederlandse landbouwers is 'hobby matig'
+1
meelezer10
Dat weet ik niet maar als je in Nederland uit gaat wat er volgens de Gecombineerde opgave landbouwer is dan is hier een heel groot deel bij wat hobby matig is. 3 koeien en 5 hectare grond kan ik niet bedrijfsmatig noemen. En dat deze catogerie geen 1000 euro per maand verdiend is goed te begrijpen.

Ofwel je kunt cijfers altijd zo interpeteren en er uit halen wat je wilt zien.
erik9831
@meelezer10 Je kan het ook anders bekijken denk ik dan ... (buiten die 3 koeien en 5 hectare)

Als de landbouwer bijvoorbeeld een 100 hectare heeft met 150 koeien. Maar hij heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in nieuwe stallen, machines enz ... Hij heeft dus een zware lening voor de komende 10-15 jaar. Dat hij dan maar 1000€ verdient is normaal. Als er dan iets misloopt, dan is hij natuurlijk de pineut.

Als een (alleenstaande) arbeider in een fabriek, een loon heeft van 1500€ per maand en hij heeft een lening voor zijn huis die maandelijks 600€ bedraagt, dan houd hij ook maar 900€ per maand over. Dit is dan nog zonder de maandelijkse vaste kosten van verzekeringen, brandstof auto, elektriciteit, gas en andere maandelijkse kosten. Hij heeft op het einde van de maand ook maar 250€ misschien verdient.

Het is dus zoals je het maar bekijkt.
Ritchie
@meelezer10

Je kunt met 'hobbymatig' wel gewoon een bedrijf hebben natuurlijk. In NL moet je minimaal 10.000 per jaar omzet hebben, anders schrijft de Belastingdienst je gewoon uit bij de KvK. Dus om een bedrijf te hebben wordt met 3 koeien al moeilijk. 😉

Hoe dit in België precies zit weet ik niet, maar zal niet veel verschillen denk.
erik9831
@Ritchie zelfstandige in bijberoep is het hier. Je mag dan met je bedrijf eigenlijk niet meer verdienen dan met je vaste job.

Als je op technische werkloosheid komt te staan bijvoorbeeld, mag je wel niets doen tijdens die dagen, behalve tussen 18u dacht ik tot 6u in de ochtend. Daarmee moet je effectief wel opletten, want ze vervolgen je 5 jaar later voor fraude als je pech hebt. Hebben ze mij toch van beschuldigd, maar blijkbaar vrijgesproken ...niks meer van gehoord
diezel
Quote:
@meelezer10: En hoeveel % van die belgische landbouwers is "hobby matig"

Dat % zal toch niet hoog zijn bij gemiddeld 68 uur/week.
klompen
Met 68 uur werken steek je wel heel veel tijd in je hobby 😄
meelezer10
Quote:
@diezel: Dat % zal toch niet hoog zijn bij gemiddeld 68 uur/week.

Ik heb even een steekproef genomen onder 100 personen

personen uren
3 109
10 99
10 89
30 79
20 69
10 59
17 15
diezel
@meelezer10
Ja zo kan ik het ook. Jij maakt er gewoon snel even een derde categorie bij van 23%. 😄
meelezer10
Quote:
@diezel: even een derde categorie bij van 23%.

Staat toch in het artikel 23% maakt meer dan 80 uur.
pieta
Ze vragen niet hoeveel tijd je in/aan je bedrijf werkt maar hoeveel tijd je er aan besteedt. Dat kan een groot verschil van inzicht opleveren. 😄
reality
In feite is het wel zo, dat hobbie geld moet (mag) kosten.
+1
Koe
Als jij wekelijks 20.000 liter melk aflevert dan valt €250 voor de boodschappen niet zo op. Wanneer je als Henk of Ingrid 1600 euro verdiend dan wordt €250 een ander verhaal .

Er is in NL veel armoede. Melkveehouders hebben t op moment ook erg slecht maar ze hebben t wel collectief slecht. Banken zijn dus gedwongen om te blijven financieren. Dat is bij veel particulieren wel anders.
verwijderd
weurding
@reality ooohh. Jij komt pas kijken😂
KuikenenKoe
Positief bekeken
de terug te ontvangen btw wordt hier elk kwartaal meer
+1
groeier
In Belgie moet je de inkomsten altijd maal 2 doen 1000,- wit 1000,- zwart.
jvt
Ook die tijd is voorbij...
paul1
Er zijn ook nog vele tinten grijs 😄
+1
lkool
Quote:
@Nieuwsbot: Slechts 3% geeft aan dat hij/zij het beroep zou aanraden.

Dat is nogal wiedes, anders krijg je er alleen maar concurrentie bij... 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
5