Case mx 135 sterk genoeg voor woeler met 3tanden?

Hallo

ik ben op zoek naar een woeler met 3 tanden of meer indien mogelijk (kopen of zelfbouw?) de bedoeling is om de stoppels ermee los te trekken om de grond te ontluchten en daarna de mosterd erop te zaaien,
we gaan zeker niet dieper dan iets lager dan de ploegdiepte (30 max 40cm)
werken maar hoeveel pk zou dit vragen?
de reden dat we niet dieper gaan is omdat de meeste velden drenagebuizen
hebben en die wil je niet kapot.
er zou een case mx 135 voorkomen.
Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten.

Deel dit topic

Reacties

Fast Eddy
Ik denk dat het met 60 pk 4wd al gaat lukken. Wat voor grondsoort ga je bewerken?
Ik heb ooit met een Case IH 845 4wd klei gewoeld en dat ging heel mooi.
valmet 605
@Fast Eddy met minder kan je toch ook wel toe?
Zoals ik het lees wil die maar een cm of 20 diep gaan. (er is discussie mogelijk hierover ivm de foute woorden in het topic)
Fast Eddy
@valmet 605

De meeste boeren ploegen 20 à 25 cm diep. Dus als je 30 cm diep gaat met een woelpoot moet dat voldoende zijn lijkt mij.
valmet 605
@Fast Eddy hij gaat zeker niet dier. Ik denk dieper als met ploegen. (Vind ik raar maar oke) @ilja zou jij je topic willen nalezen en verbeteren? Geeft duidelijkheid
walker1
Met name de grondsoort en de diepte zijn bepalend. Hij kan beter een diepte aangeven. Wij weten niet of hij 20 cm of 40 cm diep ploegt..
Alleen het aantal pk's zegt ook niet alles. Gewicht van de trekker, wel of geen 4wd, goede banden.
walker1
@ilja In een eerder topic heb je het over een Ford 5000, daar zou je het wel mee kunnen proberen.
spotmelker
Wat voor type woeler, een scherpe tand of een brede ganzevoet? En als je niet op kleigrond werkt wees dan voorzichtig met het losbreken van de vastere ondergrond. Vaak verniel je dan meer dan je goed doet.
ilja
@spotmelker we twijfelen nog tussen de tanden welke zijn het meeste om aanteraden om de grond te ontluchten?
@spotmelker wat is de schade die je dan aan kan richten? Hebben een perceel dat nogal vastgereden zit, ploeg krijgen we er niet of moeilijk in.
hobbyboer
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
wat is de schade die je dan aan kan richten?

Onder droge omstandigheden maak je grond die in perfecte conditie is te los en daardoor is die daarna gevoeliger voor nieuwe verdichtingen.

Onder te natte omstandigheden wordt de grond niet eens los, er komen alleen wat ruimtes in de grond zodat er minder snel plassen op het land blijven staan na veel neerslag.

'lostrekken' is ook een vreemde benaming, vind ik, je kan namelijk niet aan grond trekken. Je kan wel met grof geweld een stuk ijzer onder je grond door trekken en zo de grond vanaf onder omhoog DUWEN!
Als je dit in gedachten houdt snap je ook wat er werkelijk gebeurt als er onder natte omstandigheden grond word 'losgetrokken'. Je duwt dus vanaf onder de grond nog meer in elkaar.

Tot zover mijn theorie. Praktijk is echter dat er wel wat moet gebeuren als er toch sprake is van sporen en verdichtingen in je land. Mooier zou zijn om dat te voorkomen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
jammermaarhelaas
Grondsoort, conditie van de grond en schaartype van de woeler en werkdiepte zijn erg van belang. Tevens of je de trekkrachtregeling van de trekker goed instelt (daarmee kun je heel veel bereiken wat anders onmogelijk lijkt).
Er werd van een Ford 5000 gesproken, daarvoor geld volgend advies: De trekkrachtregeling zet je aan met de hendel opzij van de hefdeksel, en de gevoeligheid stel je in door het juiste gat in het topstang kantelstuk je kiezen, en of door de kantelpen een gat te verstellen. Ook zul je de hefsnelheid (voor de trekkracht correctie) met een draaiknop in kunnen stellen.

Verder zijn banden, bandendruk en frontgewicht (dat ie niet steigert tijdens het woelen) van belang.

Heb mensen met een prima trekker van 90pk 4wd zien worstelen met een cultivator ("gaat niet") waar een ander met een eenvoudige trekker met 70pk en 2wd goed werk mee maken kan met voldoende diepte. Afstelling is dus evenzeer van belang dan domme kracht.
ilja
@jammermaarhelaas de meeste velden trekken goed tijdens het ploegen maar andere velden noemen ze potgrond hier als je niet weet waar deze zeer harde grond begint valt de trekker direct dood.
Wimsumar
Beste Jammermaarhelaas:

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
volgend advies: De trekkrachtregeling zet je aan

Voor dit soort werkzaamheden zet je de trekkrachtregeling juist niet aan! Immers, zodra het werktuig weerstand in de bodem ondervindt "corrigeert" de hefinrichting dit door het werktuig omhoog te heffen. Met andere woorden, je gaat over de storende laag heen in plaats van er door. 😎

P.S.: Eigenlijk zouden ploegen daarom ook d.m.v. een wielstel gedragen moeten worden. Alleen dan kan een constante werkdiepte gegarandeerd worden.
ares697
@Wimsumar Goede afstelling is dus van belang. Door de ploeg/woeler heel iets op te tillen kan je extra druk op de achteras krijgen.
jammermaarhelaas
@Wimsumar

Indien er gewerkt wordt met een overmaats grote trekker kun je de trekkrachtregeling rustig uit laten, dan ben ik het met je eens.

Maar zoals je allicht weet heeft Harry Ferguson "vroeger" de trekkrachtregeling uitgevonden om met een relatief lichte trekker (met name qua gewicht, maar ook qua vermogen) een bodembewerking te kunnen doen. Dit door de neerwaartse kracht op het werktuig niet te laten dragen door een loopwiel aan dit werktuig, maar via de hef te laten dragen door de achterwielen van de trekker.

Later bleek dat velen dachten dat de trekkrachtregeling er is om een werktuig op diepte te houden, wat dus maar deels opgaat.

Nu is het zo dat bij gebruik van de positieregeling de neerwaartse kracht op het werktuig ook door de achterwielen van de trekker gedragen word. Probleem kan echter zijn dat een werktuig soms een storende/vaste laag tegenkomt of de grond in trekt waardoor de trekker gaat slippen/smoort. Doordat de trekkrachtregeling de hefhoogte hier voor corrigeert ondervang je dit probleem, al zal het dus ook een werktuig heffen bij storende lagen.
Veel domme kracht en gewicht ervoor zou in dat geval een oplossing kunnen zijn, zoals "vroeger" de Lanz Bulldog en dergelijken met veel gewicht op de achteras.
Wimsumar
Beste Jammermaarhelaas:

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
dat de trekkrachtregeling er is om een werktuig op diepte te houden, wat dus maar deels opgaat.

Nee. Het op diepte houden en de trekkrachtregeling staan lijnrecht tegenover elkaar. Het heet niet voor niets trekkrachtregeling!
Om nog meer wielslip en/of zelfs uitvallen van 'Harry z'n M.F.-je' te voorkomen zorgt de trekkrachtregeling van de hefinrichting ervoor, dat bij toenemende weerstand van het werktuig in de bodem het werktuig iets wordt opgetild.

P.S.: De zogenaamde gewichtsoverdracht van een gedragen werktuig als een ploeg, woeler, cultivator etc. is bij werken op positieregeling en trekkrachtregeling gelijk. Immers, genoemde werktuigen willen altijd dieper werken. De benodigde hefkracht om deze (zo veel mogelijk) constant te houden is op positieregelin en trekkrachtregeling gelijk. ( De hefdrukmanometer op mijn trekker geeft dezelfde oliedruk in het systeem aan).
Ploegen zou dus op positieregeling kunnen, maar daar is in principe 100% vlak land voor nodig. Bij het bewerken van ongelijk ("hobbelig") land corrigeert de trekkrachtregeling de op en neergaande beweging van de trekker enigszins en zorgt in die zin voor een gelijkmatige werkdiepte. Hefcorrecties als gevolg an toe- en/of afnemende weerstand van de grond worden tegendraads naar de werkdiepte vertaald ( vastere grond ==> ondieper. Lossere grond==> dieper).
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Wimsumar:
Bij het bewerken van ongelijk ("hobbelig") land corrigeert de trekkrachtregeling de op en neergaande beweging van de trekker enigszins en zorgt in die zin voor een gelijkmatige werkdiepte.

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Later bleek dat velen dachten dat de trekkrachtregeling er is om een werktuig op diepte te houden, wat dus maar deels opgaat.

Precies wat ik zei, maar dan anders verwoord, want er staat "wat dus maar deels opgaat", dus in die situaties die je aangeeft: hobbelig land, of sterke glooiingen.

Quote Reactie van @Wimsumar:
P.S.: De zogenaamde gewichtsoverdracht van een gedragen werktuig als een ploeg, woeler, cultivator etc. is bij werken op positieregeling en trekkrachtregeling gelijk. Immers, genoemde werktuigen willen altijd dieper werken.

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Nu is het zo dat bij gebruik van de positieregeling de neerwaartse kracht op het werktuig ook door de achterwielen van de trekker gedragen word.

Dat zeg ik 😀
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Wimsumar:
De benodigde hefkracht om deze (zo veel mogelijk) constant te houden is op positieregelin en trekkrachtregeling gelijk. ( De hefdrukmanometer op mijn trekker geeft dezelfde oliedruk in het systeem aan).

Oke, standaard of zelf gemonteerd die manometer?
Wimsumar
Beste Jammermaarhelaas:

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
zelf gemonteerd die manometer?

Ja, met name bedoelt om indicatie te krijgen van het gewicht aan voer (op kuilblokkensnijder, in krabbak) en kunstmest wat ik (nou ja, de trekker) met zich meeneemt. Maar zo ook is er de gewichtsoverdracht van grondbewerkingswerktuigen op af te lezen.
jammermaarhelaas
@Wimsumar

En is zo het gewicht goed te bepalen? Kun je bijvoorbeeld 50kg verschil in kunstmest goed aflezen op de manometer?
Wimsumar
Beste Jammermaarhelaas:

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
50kg verschil

Ja, dat is te doen.
Vooral bovenin de trechtervormige bak van de VICON-pendelstrooier is een paar cm hoogteverschil ( bij de ruim 2 m²) aan kunstmest (en dus het gewicht) moeilijk af te lezen aan de schaalindeling in de bak. De hefdrukmeting vult mooi aan om het geladen gewicht te bepalen.
Om voldoende "speelruimte" in drukopbouw te hebben moet de trekker een niet al te groot hefvermogen hebben.
Bij mij is grofweg 9 BAR goed voor 100 kilo.
jammermaarhelaas
@Wimsumar

Handig! Iets om zelf ook ooit eens te maken.
ilja
Er zou een case mx 135 voor komen en de werkdiepte zal rond de 30 a40cm liggen.
+1
Wimsumar
Beste Ilja:

Quote Reactie van @ilja:
30 a40cm

"Je moet er afblijven met je (woel)poten". 😉

Mosterd na de maaltijd: 70 cm(!)

kennisakker.nl/kenniscentrum/handleidingen/…
ilja
@Wimsumar waarom zou het kwaad kunnen? het staat er toch dat het niet tegen verdichting kan.
Wimsumar
Beste Ilja:

Quote Reactie van @ilja:
kwaad

Ja, de natuur is weerbarstiger dan je denkt. Je kan beter lijdzaam er bij gaan staan af te wachten om eventuele (zelfveroorzaakte) bodemverdichting op te lossen dan dit met grof geweld te doen . Een penwortelgewas is de minst slechte keus de natuur een handje te willen helpen.
hobbyboer
Quote Reactie van @Wimsumar:
"Je moet er afblijven met je poten".

In de ideale situatie is het idd het beste om diepe grondbewerkingen te vermijden.

Helaas is dit zelden het geval, er worden nog heel veel dingen niet optimaal gedaan, zoals: te intensieve bouwplannen, te zware machines, onder te natte omstandigheden het land op gaan, ontoereikende bandenuitrusting en/of te hoge bandenspanning enz enz.

Om (op de korte termijn) deze 'foutjes' te corrigeren (camoufleren?) is een diepe grondbewerking zeker aan te raden omdat, zoals @ilja zelf al noemt, mosterd erg gevoelig is voor verdichtingen/structuurproblemen.

Ik twijfel zelfs of alleen woelen op 30 tot 40 genoeg is, misschien is ploegen of na het woelen nog een keer lostrekken met de vastetandcultivator aan te raden, echter ken ik de situatie ter plekke niet, dus dat zal Ilja zelf moeten bekijken
ilja
@hobbyboer de bedoeling is om als het droog is een 2tal weken op voorrand eens er een woeler door te trekken daarna voor het zaaien word er 2keer met een steeno triltand overgaan.
hobbyboer
Quote Reactie van @ilja:
Er zou een case mx 135 voor komen en de werkdiepte zal rond de 30 a40cm liggen.

Dat kan mooi!
Als je zware grond hebt en weinig tijd mag er ook wel zwaarder voor.

Ik zou wel een beetje een stevige woeler kopen, ook voor de mx135, om de haverklap breekbouten vervangen is niet alleen vervelend werk het kost ook veel tijd net op de momenten dat je het vaak niet hebt.
ilja
@hobbyboer vandaar de gedachten op ook zelfbouw want de meeste woelers zijn flauw gemaakt je moet een hele grote kopen om kwaliteit te hebben.
MASSEY-MOOI
Met zon 3 poot zou ik alleen gaan doen als je storende lagen hebt, dat kun je testen.
+1
ares697
Eerst kijken naar grondsoort en of de grond daadwerkelijk verdicht is!

Verder lijkt los maken op ongeveer 20cm met een gewone cultivator voldoende. Als de grond niet verdicht is kan de mosterd zelf wel dieper gaan en is diep woelen alleen maar zonde voor de bestaande structuur. Voor groenbemester hoef je het land niet zo bijzonder netjes weg te leggen met veel bewerkingen. Als het zaaibed maar een beetje los is en het zaad er maar goed in komt.
+1
ilja
@ares697 de grond niet verdicht? dat denken wij hier wel welke dorsers, hakselaars, bietenrooiers en andere machines die de loonwerkers hier gebruiken.
Fast Eddy
@ilja

Spit eerst eens met een schep op diverse plekken op het perceel een gat. Als je zonder problemen tot 50 cm kan komen heeft woelen totaal geen zin. Als het goed is ligt de meeste drainage op 55 tot 65 cm diepte.
Ik lees even mee! Jammer dat we hier niks over op school geleerd hebben.👎🏻 Mbo veehouderij
Wimsumar
Beste Ronald-Deutz-Fahr:

Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
op school geleerde hebben

Of, net als de Nederlandse taal, niks over hebt willen leren. 😉
@Wimsumar dat is een typefout. Zal het even voor je wijzigen 😉
+1
Wimsumar
Beste Ronald-Deutz-Fahr:

Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
typefout.

Ja, dat kan natuurlijk ook.

De laatste tientallen jaren is (ook) de agrarische sector ( en dus de opleidingen) een systeem van "lenen & betalen". Grond was bijzaak.

D439D
Als de grond niet te droog is gaat het een stuk beter en 20 cm is voldoende lijkt mij.
Ik heb ook een bedrijf gezien dat "strepen" in de grond snijdt voor de afwatering.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mvg en ik ben op zoek naar een woeler met 3 tanden hoeveel pk zou dit vragen van je tre geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
3