Illustratie van:

Kverneland Rotorkopeg - Welk type rol en waarom?

Hoi,

Wij zijn aan het kijken voor een nieuwe of jong gebruikte rotoreg. Maar nu is onze vraag waarom zijn er zoveel verschillende nalooprollen? Wij zitten op zandgrond en kleigrond welk type rol is het beste voor ons? en waarom?

MVG

Deel dit topic

Reacties

fendt-vario
Kleigrond moet je een groffe rol hebben anders loopt hij direct vol.
giant-kevin-jd
@fendt-vario hoe bedoel je een grove rol? geen dichte of wel?
Wimsumar
Beste Giant-Kevin-JD:

Quote Reactie van @giant-kevin-jd:
hoe bedoel je

Een aangedreven eg maakt (dat Limburgse metsel-)zandgrond al snel (te) fijn genoeg. Veel belangrijker is te kijken welke machine 'kleigeschikt' is. Is dit zware ("pottenbakkers"-)rivierklei?
giant-kevin-jd
Quote Reactie van @Wimsumar:
«

hoi het is rivierklei en inderdaad zand grond
Wimsumar
Beste Gian-Kevin-JD:

Quote Reactie van @giant-kevin-jd:
hoi het is rivierklei

Hiep-hoi, ik ben boer op zandgrond 😉 ( al wil ik ook direct toegeven dat dat een historische vergissing is geweest 😄 ).
Rivierklei is dan welliswaar véél vruchtbaarder, om het te bewerken vraagt het nogal wat meer aandacht (dan zand).
Hierbij aangetekend, dat een aangedreven eg (bij voorbaat al een "klei"-machine) in principe altijd volstaat. Immers, bij bewerken onder goede omstandigheden hoeft de eg en/of nalooprol niet vol te lopen. Een rol van relatief grote diameter en ruime spijlafstand zal de kans op vollopen verkleinen.

P.S.: Welke gewassen worden op deze rivierklei geteeld?
giant-kevin-jd
@Wimsumar we zetten er alles behalve aardappels op het is zeer goede grond voor aardappels alleen je kunt met 10 man kluiten rooien.maar je hebt een spijlen rol,pakkerwals,kunstofrol en nog een paar soorten wat is hier het verschil in?
mdoornekamp
Een packerwals is het meest gangbaar op klei. Loopt in principe niet vol. Een grote diameter van 50 cm is het mooist. Dan gaat ie op lichtere (zand) grond niet bulldozeren.
gerrit power
Wij zitten ook op klei en zandgrond wij hebben pakkerwals met allemaal schijven deze zorgd dat voldoende vocht in zaadbed blijft. Ook in combinatie met opgebouwde zaaimachine is voordeel dat hij aandrukt waar zaadje teliggen komt en daardoor op vaste ondergrond komt te liggen. Dus dat is onze keuze wij gebruiken hem op zand alleen om egaliseren en aandrukken na ploegen in klei voor alle werkzaamheden bedrijf met zand tot met rivierklei van 85% afslipbaar.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kverneland Rotorkopeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
733
TREFWOORDEN