Illustratie van:

Fendt 300 Serie - Aftakas stomp vervangen/ demonteren is scherp geworden

Beste,

Het betreft hier een fendt 308 bwj 1983 waar de aftakasstomp scherp geworden is. De groeven zijn heel breed en de opstaande kanten zijn ver weg. Is deze makkelijk te demonteren? Moet de trekker uit elkaar? Cabine eraf? Heb ooit wel eens een fendt gezien met een flensaftakas bij een veel jonger type maar deze heeft dat niet. Wie weet meer, of kan me helpen.

groeten

Deel dit topic

Reacties

thefendtfreak
Dit heb ik ook nog gevonden, de aftakaseindstuk word bij vele types precies gebruikt. Is de montage ervan ook hetzelfde bij al deze typen? granit-parts.nl/productlist/…
Wimsumar
Beste TheFENDTFreak:

Quote Reactie van @thefendtfreak:
granit-parts

Welke aftakastoerentallen heeft deze 308? (Alleen 540/1.000? ) Wellicht heb je dan een ander asje als wat je zelf al had gevonden.

Onderstaand de 3-toeren-aftakasstomp (540/750/1.000).
granit-parts.nl/product/…

Maar, de tussenassen van de werktuigen die je achter deze 308 gebruikt zullen ook niet bepaald nieuw meer zijn. Met ander woorden, een nieuwe aftakasstomp met daar omheen de (versleten) tussenaskoppelingen, dat past als een L#L in een emmer.
Nu zijn de spiebanen op de aftakasstomp 10 cm lang (terwijl de tussenaskoppelingen 5 `a krapaan 6 cm overlappen. Slijp daarom 5 cm van de aftakasstomp af en maak een nieuwe groef voor het vergrendelpennetje, en het is weer als nieuw (bovendien houdt je € 1234 ehhh,... een bedrag van misschien wel 4 cijfers voor de komma in the pocket).
thefendtfreak
@Wimsumar ja deze heeft 3 toerentallen 540 750 1000. Ik ga je voorstel van de aftakas in te korten eens bekijken. En een paar nieuwe gaffels op de tussenassen koste ook de hele wereld niet.
Wimsumar
Beste The FENDTFreak:

Quote Reactie van @thefendtfreak:
540 750 1000

Het is (mij) onduidelijk op te maken hoe gemakkelijk/moeilijk de stomp is te demonteren gezien de afbeelding in m'n 304 onderdelenboekje. Ook bij het inkorten van het asje is het handiger als deze eerst gedemonteerd is (dan kun je eventueel ook gemakkelijk de spiebanen een centimetertje langer inslijpen).
Wel kan ik je een scan (met hoogstwaarschijnlijk dezelfde 3-toeren-stomp) toesturen. (Stuur je mailadres in een privebericht).
thefendtfreak
@Wimsumar ik stuur ne zodadelijk mijn e-mail. Bij ons zit er naast de stomp nog een klein dekseltje. Kan ik via daar mischien aan de borging van de stomp. Zie foto

(klik om te vergroten)

Deksel naast aftakas fendt 308 ls
Wimsumar
Beste TheFENDTFreak:

Quote Reactie van @thefendtfreak:
klein dekseltje. Kan ik via daar mischien aan de borging van de stomp.

Achter dat kleine deksletje zit de aftakas-prise-as. (De aftakasaandrijfas vanaf de aftakaskoppeling).
Dit hoeft mijns insziens niet los om de stomp te demonteren.
Ook betwijfel ik zeer, of het demonteren van de stomp gaat zoals door Dezw beschreven. Als ik de onderdelentekening goed bekijk, kan de stomp 'gewoon' achteruitgetrokken worden nadat aan buitenzijde de ring (met de 4 boutjes) los is gemaakt.

P.S.: De scan is onderweg naar je mailbox.
Fendt304ls
@Wimsumar het zou idd kunnen dat die as er zo uit kan alleen vallen er dan een aantal tandwielen naar beneden. Dus hefdeksel moet eraf. Kabine kan blijven zitten.
Wimsumar
Beste Fendt304LS:

Quote Reactie van @Fendt304ls:
alleen vallen er dan een aantal tandwielen naar beneden

Of ze (allemaal) spontaan naar beneden vallen weet ik nog niet zo zeker. Bij nader inzien valt het me nu wel op dat de tandwielen groter zijn dan het gat van het eindlager. Helaas kan de as met het 'trosje' tandwielen er klaarblijkelijk niet als geheel uitgetrokken worden. Het valt tegen.
dezw
Kabine naar boven hefdeksel eraf en binnen los maken as er uit schuiven en monteren
thefendtfreak
@dezw via het kleine dekseltje zie foto hierboven kan ik de as niet losmaken? Dank al voor je reactie.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 300 Serie en hebben de trefwoorden fendt en aftakasstomp geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
12
TREFWOORDEN