14

Hoe zit het met Glyfosaat?

Beste forumleden.

Wie van jullie kan mij vertellen hoe het nu precies zit met glyfosaat? Komt er nu wel of geen verbod? Zo ja, wanneer en voor wie? Ik heb al op internet gezocht maar daar word ik niet veel wijzer van omdat het veel oude berichten zijn.

Ik hoor graag van jullie.

Deel dit topic

Reacties

Toelating is verlengd voor 18 maanden begreep ik
Heel veel merken waarin Glyfosaat zit met de hulpstof Tallowamine, die gaan eruit. Gaat om 37 toelatingen met een opgebruiktermijn tot 22februari 2017 vooralsnog. Deze termijn kan nog wijzigen, maar dat ze eruit gaan is een feit.

LET OP: er zijn ook gewoon glyfosaathoudende producten die WEL toegelaten blijven. Het gaat in deze expliciet om de stof Tallowamine (soort uitvloeier/hulpstof)

Zie ook:
ctgb.nl/nieuws/nieuws-berichten/…
Beste Yoohan e.a.:

Quote Reactie van @yoohan:
Gaat om 37 toelatingen.......

....... van hoofdzakelijk middelen die je toch al niet wilde gebruiken vanwege hun verminderde resultaat ten opzichte van Monsanto-Roundupformuleringen.

Ingetrokken:
ctgb.nl/gewasbescherming/onderwerpdossiers-g/…
@Wimsumar
Dat ben ik niet helemaal met je eens, kom in het dagelijks werk erg veel verschillende formuleringen tegen bij verschillende boomkwekers in dit geval. En de meeste formuleringen doen absoluut niet onder voor de 'echte' Roundup. Sterker nog er wordt met steeds minder middel per hectare gespoten door laagvolumetechnieken. Dan praat ik echt over de toepassingen tegen onkruid tussen heesters en coniferen.
Beste Yoohan:

Quote Reactie van @yoohan:
de meeste formuleringen doen absoluut niet onder voor de 'echte'

Dat ben ik dan weer niet met jou eens 😛

Er zijn ook praktijkvoorbeelden te over dat met goedkope/imitatieprodukten bedroevende resultaten zijn gehaald.
Dus eigenlijk komt het er op neer dat de meeste producten verboden gaan worden. En vooral voor de particulier?
Beste Niek123:

Quote Reactie van @Niek123:
de meeste producten verboden

Glyfosaatmiddelen zijn een commercieel succes voor alle fabrikanten/leveranciers. De ene uitvloeier gaat er vanwege het verbod uit, de andere komt er voor in plaats (de kosten voor de aanvraag van de nieuwe toelating worden gewoon doorberekend aan de eindgebruiker.

Voor de particulier is het behalen + verplichte nascholing van de spuitlicentie (zonder krijg je geen spuitmiddelen) domweg te kostbaar en zit er niets anders op een professionele spuiter (loonwerker) in te huren.
@Wimsumar kun je als particulier die in het bezit is van een geldige spuitlicentie wel aan spuitmiddelen komen dan?

En als ik je uitleg goed begrijp dan blijft eigenlijk een bijna hetzelfde middel op de markt alleen dan een andere uitvloeier erbij?
+2
Beste Niek123:

Quote Reactie van @Niek123:
particulier

Ik wil er geen vergif op innemen, maar volgens mij kan iedereen die in bezit is van de zogenaamde spuitlicentie spuitmiddelen kopen/gebruiken.

Spuitmiddelen bestaan uit de uiteindelijke werkzame stof (bijvoorbeeld glyfosaat) en (vaak) toegevoegde hulpstoffen zoals uitvloeiers (welke de werking van de werkzame stof versterken). Om ongewensde bijwerkingen van zowel werkzame stof als van bepaalde hulpstoffen kan de toelating van een spuitmiddel(mengsel) dus ingetrokken worden blijkt wel in dit topic. Middelenfabrikanten zullen (zeker bij een lucratief glyfosaathoudend middel) op zoek gaan naar nieuwe hulpstoffen of al reeds iets anders toepassen.
Een van de additieven in middelen met glyfosaat wordt er op verdacht schadelijk te zijn voor kikkers, deze wordt verboden. Producten zullen dus de formulering van de middelen moeten veranderen
Ik ken een vertegenwoordiger die mij vertelde dat 10 liter van de geconcentreerde Roundup die 30 jaar geleden werd gemaakt genoeg was om 100.000 flesjes in verdunde vorm van nu te vullen zo'n Masanto rommel is dat.
Beste D439D

Quote Reactie van @D439D:
dat 10 liter van de geconcentreerde Roundup die 30 jaar geleden werd gemaakt genoeg was om 100.000 flesjes in verdunde vorm van nu te vullen

De vertegenwoordiger die je dat vertelde heeft vast geen spuitlicentie. Bovendien, Masanto' of hoe je Monsanto ook maar wilt noemen, is niet gek! Natuurlijk willen ze graag hun produkt verkopen, maar doen dat in beginsel ook alleen als de eindgebruiker tevreden over het resultaat kan zijn.

Niets mis met de "100.000" flesjes 2% (7,2 gram/liter) gebruiksklare oplossing:

growshoponline.nu/vmchk/onkruidbestrijding/…

P.S.:

"Grappig", hoe een nietsvermoedende 'spuitMiephuisvrouw' met zo'n spuitflesje, zonder melkershandschoentjes aan, 'lekker' met de neus in de spuitnevel door de tuin kruipt(!).
We gebruiken Glyfosaat erg veel in de mais, voor onkruid bestrijding koolzaad en soyabeans ook we spuiten de Tarwe, lentels en erwten mee dood hoeven we niet voor te maaien kunnen we van stam combineja we kunnen niet eens mee zoned glyfosfaat ( roundup)
Beste Jan-Konst:

Quote Reactie van @jan-konst:
Glyfosaat erg veel in de mais, voor onkruid bestrijding

Ja, jullie hebben daar mooi geluk met die R.R.-gewassen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden internet en gezocht geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
9
ONDERWERPEN