Mening gevraagd: Aankoop schijveneg

Wij zijn van plan een (occasie) schijveneg aan te kopen. Aangezien deze machines en de kennis erover in belgië schaars is, stel ik deze vraag hier aan de nederlanders.

Na het overschakelen op een niet kerend systeem zijn er nog al wat struikelblokken geweest. zoals het onderwerken van de groenbemester zelfs na het klepelen.
dit jaar hebben we gewerkt met een oude goudland 2meter met een gekartelde rij en een gladde rij schijven. over het algemeen zijn we tevreden van het resultaat.
Maar we willen iets hebben met een betere controle over de diepte en een grotere arbeidsbreedte. De voorkeur gaat uit naar schijven gemonteerd of evenwijdige balken (geen x of v). Het primaire doel is gewasresten versnijden.

Na eens rond te kijken naar het aanbod zitten we nog steeds met een paar vragen over wat welke voordelen heeft en wat noodzakelijk is?

1.is een agressiviteitsinstelling (voornamelijk terug te vinden op evers) noodzakelijk of is dit iets dat in de praktijk bijna nooit wordt aangepast?

2.grof of fijn gekartelde(bv. potinger fox) schijven wat zijn de voor/ nadelen van beide. Voor welke zou je persoonlijk kiezen?

3.wat is nodig om een vlakke akker achter te laten? ketsplaten aan de zijkant, een rol breder dan de eg of de buitenste schijven van iedere rij met een andere diameter/model?

4.schijven samen op een vaste balk gemonteerd of individueel op een veer?

5.diameter van de schijven "groter is beter" maar wat is het idee hierachter en wat is de gulden middenweg?

zijn er voor de rest nog andere opmerkingen omtrent schijveneggen voel vrij ze hier te schrijven.

Vriendelijke groet Gert

Deel dit topic

Reacties

1066
Wij werken met een lempken smaragt
maar toen we eens achter met onkruid op braakland hebben we een
evers schijfeg gehuurd man wat heft dat een capaciteit n in een keer alles er onder
dombras
@1066 hebben ook een smaragd maar sinds dit jaar een rubin dat is toch wel een wereld van verschil zoon smaragd kijkt leuk duur in slijtdelen weinig werkdiepte als je snelheid wil maken en met veel onkruid versleep je het over heel het land wel is sporen of ploegvoren dichtmaken beter te doen met een smaragd
dombras
Wij werken met een lemken rubin alles is makkelijk in de te stellen zoals werkdiepte productstroom enz. Aan de buitenkant zitten platte schijven om de grond binnen te houden iets bredere rol en dan een dubbele kooirol eerste van als ik het zo moet zeggen 60" 2e 48" hebben er zelfs blijvend grasland mee gezaaid werkt perfect
Gert Agripassion
@dombras bij een rubin is iedere schijf appart met een veer gemonteerd, vind je dit nut hebben als je niet op een bodem met stenen zit? of is dit mss soms zelfs een nadeel dat de schijven uit de grond komen in een hard spijtspoor?

de aanvalshoek/agressiviteit is ook niet instelbaar maar heb je daar eigenlijk al ooit nood aan gehad?
+1
dombras
@Gert Agripassion de veer drukt juist bij harde sporen ook zo goed mogelijk de schijven in de grond bij een andere machine met blokken komt dan alles uit de grond of minder diep. De agressiviteit van de snijden is in te stellen door de rij eggentanden tussenin te verstellen maar word bij ons erg weinig tot nooit versteld
Gert Agripassion
@dombras nog een vraag voor jou als gebruiker van een rubin. wat is jouw mening naar het verschil tussen de rubin 9 en 12. met name het verschil in 24 schijnen met op iedere rij de schijven in dezelfde richting of de rubin 12 met 18 schijven die in het midden van richting wisselen
+1
dombras
@Gert Agripassion wij hebben niet gekeken naar een rubin 12 ivm de werkbreedte we wilde capaciteit kopen en de rubin kua 9/600 konde we wel trekken met 15 km/h en de rubin 12 niet vandaar onze keuze voor de 9
+1
Fast Eddy
Er staat een leuk artikel op : trekkermagazine.nl/Home/Actueel/… over schijveneggen.
spotmelker
Gebruik er één van de buurman om aardappelloof door de grond te werken, gaat super. Wel grote ketsplaten aan de zijkant omdat de werkdiepte en rijsnelheid invloed hebben hoe de grond wegspuit. Rol minimaal 25cm aan weerskanten breder dan schijvenrij, liefst een kooirol omdat bij een dichte pakkerwals gewas/onkruidrest tussen de snel slijtende schrapers gaat zitten. Schijven individueel via rubberblokken aan het frame. Agressiviteitsinstelling lijkt me overbodig maar ik gebruik daarvoor te weinig.
Gert Agripassion
@spotmelker bedankt om uw ervaring mee te delen
Pauls
@Gert Agripassion Ik heb goede ervaringen met de evers skyros. In 1 werkgang korrelmais stro onderwerken en tegelijkertijd rogge inzaaien (als groenbemester). in volgende filmpjes zie je het resultaat , kijk maar of het voor jou voldoende goed is. tractorfan.nl/movie/36006/… & tractorfan.nl/movie/36005/… BTW: ik woon ook in belgie
Gert Agripassion
@Pauls Bij een skyros staan de 2 rijen schijven nogal ver van elkaar. heeft dit naar jouw ervaring een nadelig effect op de menging? of heet dit vooral voordelen als minder kans op een verstopping,... ?
Pauls
@Gert Agripassion volgens mij staan de rijen ver genoeg uit elkaar om voldoende goede menging te krijgen, te kort bij elkaar is nadelig voor goede menging. Verstopping kan je als nihil beschouwen bij dit soort schijveneggen, wel als er een vrij grote tak ervoor komt die niet wil wijken (of breken), dan sleep je wel ff wat bij elkaar. Wat wel nadelig is, is dat je redelijk wat hefvermogen nodig hebt om het geheel te dragen, mijn MF 390 heeft 3000 kg op de kogels, en kan de schijveneg met zaaibak (leeg 1200 kg) amper omhoog heffen, zeker als de zaaibak gevuld werd, ik kon er max 100 kg in doen terwijl je zo'n 250 kg mee zou kunnen nemen.
Gert Agripassion
@Pauls Ben je binnenkort nog bezig in de maisstoppel? en is er dan de mogenlijkheid om eens te komen kijken naar de werking?
Pauls
@Gert Agripassion Sorry, alle werkzaamheden op de stoppel zijn reeds gedaan.
Gert Agripassion
@Pauls spijtig. nog een laatste vraag de agressiviteitsinstelling, wordt deze door jullie ooit gebruikt of staat deze gewoon op een gemiddelde hoek en blijft hij zo staan?
roelvdw
@Gert Agripassion we gebruiken hier een kuhn discover xm 40 bevalt goed wil haast altijd goed de grond in mengt mooi ,onze heeft gekartelde grote 66 cm schijven en hydr hoek verstelling wat ik veel gebruik bij verschillende grond omstandig heden en grondsoorten .
als je het niet malkkelijk kan verstellen gebeurt het niet en naar mijn mening heeft elke omstandigheid een verschillende behandeling nodig voor het beste resultaat
roelvdw

(klik om te vergroten)

Gert Agripassion
@roelvdw vind je niet dat een x frame slechter mengt, gewoon omdat je enkel een hoek kan maken tov. de rijrichting en geen kanteling van de schijven tov. de grond?
roelvdw
@Gert Agripassion daar is juist de hydraulische scherpte in stelling voor nodig die anderen hier niet nodig achten
roelvdw
@Gert Agripassion

hier een video 7,5 cm diep bewerking van tarwe stoppel en groenbemester zaad inwerken inwerken .
mais stoppel van gedorste mais (voledige plant inwerken) bewerk ik ongeveer 15 cm diep afhankelijk van de omstandigheden tijdens het oogsten
Pauls
@Gert Agripassion Hoekverstelling gebruik ik amper, omdat ik telkens de schijfeg gebruik voor dezelfde toepassing en tegen dezelfde snelheid (8 a 10km/h). Maar ik kan me voorstellen dat andere ze wel gebruiken. Veel hangt af van het vermogen dat je ervoor hebt staan, en in welk gewas je werkt, in snijmaisland zijn bijna geen plantenresten en wil de machine makkelijker in de grond dan bij korrelmais stro, en dan snijdt/gooit de schijfeg de grond en het gewas anders, dus dan kan de verstelling wel nodig zijn.
Gert Agripassion
@Pauls nog een vraag over je evers schijveneg, deze heeft geenenkele beveiliging tegen overbelasting,heb je hier al nadelen van ondervonden? wat gebeurt er als je iets tegen komt dat niet opzij wil, rij je dan de hele arm/ schijf krom?
+1
Pauls
@Gert Agripassion Nog geen last van gehad, maar ik heb ook bijna geen stenen in de grond. Ik rij wel altijd op de diepteregeling (trekkrachtregeling), zodat bij een groter obstakel, meer pk's nodig zijn en de hef een beetje omhoog tilt, en wat ook van belang is : ik heb nogal weinig pk's (80) ervoor staan, dus de trekker zal snel stoppen als er iets groot voor komt. Wat ik wel als nadeel ervaar is dat ik eigenlijk een maatje te kleine banden heb, 16/9R34 en die moet ik op 1.5bar zetten om de banden niet kapot te maken, dus een maatje groter en breder is beter.
hoest
Wij hebben een vier rijige Evers met gekartelde schijven maar als die het niet zwart krijgt is er geen enkele machine die het lukt. Moet alleen wel een trekker voor die minimaal 125 pk heeft en wat gewicht in de neus
MASSEY-MOOI
De verstelling van de schijven hoef je niet te hebben, wat je wel in de gaten houden moet is de stand van de schijven ze werken het mooist als ze iets schuin omhoog staan en de hoek niet te scherp is. Ook een ding is om te kijken hoeveel ruimte er tussen de 2 rijen schijvem zit. Als deze nauw is gaat hij snel schuiven
roelvdw
@MASSEY-MOOI ben het niet met je eens elke grondsoort werkt weer anders op ,misschien hebben jullie een grondsoort
MASSEY-MOOI
@roelvdw ja en dan kun je stellen met diepte en snelheid
+1
fendtjecis
Wat ik wel zie en heb ondervonden is dat je toch al vele pk's nodig hebt voor een schijveneg. Ik ben dit jaar naar een boer in duitsland geweest waar ik beer heb moeten onderwerken in graanland met een schijveneg. Ik reed toen met een fendt 826 (260pk) met een 5m eg. Man die had het zwaar, max 10km/u kon ie rijden.
Gert Agripassion
@fendtjecis hoe diep reden ze dan wel niet? ik ben laatst naar een 4m gaat kijken met een favorit 816 ervoor, deze trok hem er los door.
+2
roelvdw
@Gert Agripassion grond soort zegt alles rij hier met een fendt 924 voor een 4,75 m als ik de korrelmais inwerk doe ik dat meestal tussen de 12 en 15 cm op lichte grond fluit hij erdoor op zware grond ligt ie er plat voor (10 km) normaal rij ik 13 km
fendtjecis
@Gert Agripassion dat durf ik niet zeggen, maar ik denk dat de schijven zo'n 1/3 de grond in gingen. Maar daar was het wel heel vaste grond, bijna geen ploeg in te krijgen
+1
mrpieter
Beetje een late reactie op dit topic;
Op mijn werk wordt bijna jaarrond een schijveneg gebruikt om na de teelt van graszoden de grond die vergeven is van de wortels weer open te krijgen.
Lange tijd is er een evers skyros gebruikt waarbij op de spindels van de schuinstelling twee cylinders gezet zijn. Zo was tijdens het rijden de hoek te verstellen. Op zich best handig als de grond erg wisselend was, nadeel was dat niet zomaar iedereen met de schijveneg aan het werk kon.
De skyros had ook een ander groot nadeel; de lagerhuizen zaten aan de binnenkant van schijven, dus aan de kant waar het zand langs komt. Om de paar jaar was er dus een grote revisie nodig waarbij je een kruiwagen met lagers en dichtingen nodig had.

Vorig jaar is er geinvesteerd in een nieuwe schijveneg, een kuhn optimer+.
Een eenvoudige machine met simpele diepteverstelling. Eerst wisten we niet of de machine wel ver genoeg in de grond zou kunnen komen, maar dat valt gelukkig heel goed mee.
Er is bewust gekozen voor schijven met een grove karteling om zo goed mogelijk in de grond te kunnen komen en de grond toch niet al te fijn uit elkaar te gooien.
Sinds vorig jaar zijn we volop aan het experimenteren met groenbemesters zoals mosterd en bladrammenas. Ook die gewassen krijgt de schijveneg goed fijn gesneden om daarna te kunnen ploegen.
Ik heb wel de kleinere schijf vervangen voor een schijf met dezelfde diameter als de anderen omdat de kleine schijf naar mijn idee minder deed dan de rest.
Met het afstellen van de borden ben ik een tijd aan het zoeken geweest maar uiteindelijk een afstelling kunnen vinden dat het land zo vlak mogelijk blijft, wat voor een graszodenkweker toch zeer belangrijk is.
Het vermogen wat de machine vraagt is ook minder als de evers skyros van voorheen. Meestal hangt de schijveneg aan een 120pk 6cylinder omdat die trekker ingericht is voor de grondbewerkingen. Maar een 90/100pk 4cylinder op gazonbanden trekt de machine ook vlot.
De beste werksnelheid ligt zo tussen de 8 en 12 kilometer per uur.

Om met een schijveneg vlak te werken moet je wel rond rijden alsof je met een rondgaande ploeg werkt. Volgens vertegenwoordiger niet nodig maar om je land vlak te houden vind ik dit een vereiste.


Foto van een Steyr CVT 120
Gert Agripassion
@mrpieter meningen/ ervaringen zijn altijd welkom. de 2 grootste verschillen die er zijn tussen de skyros en de optimer is de afstand tussen de rijen schijven en de hoek die de schijven maken tov. de normaal op de grond. deze waren beide groter bij de skyros. hebben deze verschillen naar jouw mening een noemenswaardig verschil op in resultaat/werking.
mrpieter
@Gert Agripassion De agressievere hoek van de skyros zorgde ervoor dat de eg de trekker wilde sturen. Zelfs met de twee grotere 6-cylinders moest je dan tegensturen.
Dit probeerden we een beetje op de vangen door de ene rij iets anders te zetten dan de andere met de cylinders. Gevolg daarvan was weer dat het eindresultaat niet vlak was.
Ook werd de grond zeer ver omhoog en opzij gegooid door de achterste rij wat stuiven weer in de hand helpt.
De kuhn word ook wat agressiever als de armen verder omhoog gedrukt worden door bijvoorbeeld hardere grond.
Al met al vind ik de kuhn een hele vooruitgang ten opzichte van de evers.
Pauls
@mrpieter Dat van die lagers is echt wel nadeel van de Evers, ze zitten vaak in de zand, maar dat is bij zo'n machines vaak een probleem, ook als de lager aan de achterzijde zit, dan is de volgende schijf die zand op de vorige lager gooit, alhoewel de hoeveelheid in dat geval mss wat minder is. Het onderhoud en schoon maken verhelpt natuurlijk vaak grote problemen.
mrpieter
@Pauls zand is niet het enige probleem; bij evers komt de kracht van de schijf op het kleinste lager van de beide lagers uit of beter gezegd; de schijf trekt de as uit het Lagerhuis. Zo treed er snellere slijtage op van dat lager. Dan komt er een klein beetje speling bij de afdichting en heb je zo alles vol zand zitten.
Bij de kuhn drukt de schijf op het grotere lager en al zou er wat speling onstaan dan drukt de schijf de afdichting nog dicht zeg maar.
Opvallend detail van de kuhn lagerhuizen vind ik dat er geen smeernippel op zit. Zelfs na twee jaar zeer intensief gebruik (op 100 hectare word er soms meermalen de schijfeg ingezet) kan ik nog geen speling ontdekken.
jojodeere
Wij werken met een agram gxl38. Werkt ook zeer goed. We rijden daar aan met een jd 6920 10km/h en die kan dat makkelijk trekken. Je kan gemakkelijk verschillende dieptes instellen en de agressiviteit is te regelen in het openleggen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden controle en machines geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
38
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
948
TREFWOORDEN