Illustratie van:

Fendt Farmer 2 - Leeg trekken batterij door toeter

Sinds een kleine twee jaar heb ik een nieuwe batterij op mijn Farmer. Ik koppel ze steeds af na gebruik en zet ze in de winter binnen. Deze zomer heb ik mijn tractor relatief intens gebruikt en ik weet ook dat mijn alternator niet kapot is. Toch stond ik een paar dagen geleden in panne met een platte batterij. Na ze vandaag te hebben opgeladen, had ik - aangekoppeld - een spanning van 13,3 volt - aan de hoge kant, maar normaal vermist ze echt voor de volle 100% werd opgeladen. Bij het aanzetten van zwaailicht en lichten zakte de spanning (lijkt me logisch), maar bij het gebruik van mijn toeter, steeg de spanning tot meer dan 18 volt. Heeft iemand hier een verklaring voor, en zou het kunnen dat mijn toeter op die manier mijn batterij leeg trekt?

Deel dit topic

Reacties

+1
marc102
Gebruik van de toeter/lamp/... zou nooit kunnen leiden tot een stijging in de spanning. Dus ik denk dat jij iets verkeerd doet met jouw meter.

Het kan goed zijn dat je ergens een zwakke kortsluiting hebt welke jouw accu langzaam leeg trekt zonder je iets merkt.

Je kan dit meten door jouw multiemeter in DC Ampere te zetten en de meter in serie in jouw kring te plaatsen.(bv tussen accu en accu klem) je zou dan een lekstroom van ongevee 0 ampere moeten meten. Oja het kan zijn dat je de rode draad van de meter in een andere aansluiting op de meter moet sluiten.

Suc6!
marc102
@marc102 Natuurlijk niet met draaiende motor hé...
Fendttrisixfan
Die 18volt kan niet door je batterij worden veroorzaakt, zal wel de spanningsregelaar van de alternator zijn
+3
Wimsumar
Beste Vetzak: De 18 volt laadspanning betekend dat de spanningsregelaar kapot is. (Het 'toeter-effect' berust op toeval).
Doordat je waarschijnlijk te laat nu opmerkt dat er een defect is, is door de hoge laadspanning de accu hoogstwaarschijnlijk defect geraakt. Bij dergelijke laadspanning gaat de accu 'koken' waarbij het accuzuur via de ontluchtgaatjes in de doppen naar buiten komt.

Helaas hebben (moderne) trekkers alleen een beveiligingslampje voor als er geen laadstroom is, maar geen indicator voor een te hoge laadspanning. Een mooie voltmeter in het dashboard had dit dure grapje kunnen voorkomen.
(IK heb het zelf ook gehad: Het viel me op dat de verlichting ineens erg fel brandde en de ruitenwisser 2X zo snel ging).
marc102
@Wimsumar Daar had ik nog niet aan gedacht!
Hoezo is een Fendt farmer 2 een (moderne) tractor? 😀
Of ging jij uit van de profiel foto

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Farmer 2 en hebben de trefwoorden winter , zomer , fendt , tractor , accu en spanning geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
19