Illustratie van:

Fendt Farmer 102S - Kruipversnelling /30% versnelling

Hallo TFers

Ik heb een Fendt Farmer 102s turbomatik waarvan zolang als ik me kan herrineren de hendel onder het stuur op de versnellingsbak het niets lijkt te doen. Volgens de handleiding die ik heb(is niet helemaal van dezelfde tractor) zou dit de "Wandlerheb" zijn.

tractorfan.nl/picture/881035/…

Ik heb begrepen van anderen dat dit een soort kruipversnelling is, de naam 30% versnelling heb ik ook wel eens gehoord. Maar het geval is dat het geen enkel verschil maakt in welke stand ik de hendel zet de tractor gaat niet merkbaar sneller of langzamer. Toch zeker geen 30%.

Omdat ik dacht dat er misschien iets los zit heb ik de dekels van de versnellingsbak open gemaakt maar alles lijkt te werken. Hieronder een paar filmpjes:




Mischien dat jullie kunnen helpen?

Groet,

Marc

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Marc102: Of je in de eerste versnelling nu 1,5 of 1, 05 km/uur rijdt, dat merk je natuurlijk nauwelijks (Laat staan dat het op een filmpje is te zien).
Wat ervaar je in de zesde (3-hoog) versnelling?
marc102
@Wimsumar Ook geen merkbaar verschil bij de hogere snelheden dat had ik er misschien bij moeten zeggen. Normaal is een kruip toch een flink stuk lager dan de rest of is dat hier niet het geval?
yoohan
In een hoge versnelling simpelweg even afgelegde afstand in een bepaalde tijd noteren. Zowel met als zonder hendel aan.
Theoretisch zou die het gewoon moeten doen.

Heb ook een 102s gehad, ik dacht dat hendel naar je toe trekken langzamer was.
Gebruikte hem met trekkertrek nog weleens.
Ford 2000 Ruben
@yoohan ja klopt, bij onze 102s is naar je toe trekken langzamer, in de 3-hoog(hoge groep en dan die hendel naar voren.) moet er toch verschil te merken zijn. In de snelgang is er geen verschil! Daar maakt het niet uit waar hij staat.
marc102
@Ford 2000 Ruben Oke ik wist niet dat er geen verschil zou zitten bij de snelgang, je zou verwachten dat het bij alle versnellingen werkt.

Maar is bij jou dat verschil dan ook zo klein in de hoge groep?
Ford 2000 Ruben
@marc102 ja dat verwachtte ik ook, maar is niet zo als ik mijn vader mag geloven, en je merkt het ook wel. (Overigens werkt het ook niet bij de 303ls in beide snelgangen, 25/30, dus is bij meerdere fendt series zo). Het verschil in de 1/2/3 en dan met hoog of laag (de hoog/laag hendel) is niet bijzonder groot inderdaad. Maar je merkt het wel! Rijd maar eens met hoge groep 3 hoog met wat gas , en hoge groep 3 laag met wat gas, dan moet je verschil merken!
marc102
@Ford 2000 Ruben Ik ga het proberen, als dat waar is dan is er dus niks mis en dat is ook weer goed nieuws! Nogmaals ik ben gewent dat een tractor in de kruip/laag niet vooruit te branden is(lees meters per uur)
Ford 2000 Ruben
@marc102 ja als je met de versnellingspook maar de lage groep schakelt(vanuit de vrij naar onderen) , en dan gaat rijden dan rijd je heel langzaam. En is het verschil met de hoog/laag hendel (hendel links voor dus) haast niet te merken vind ik zelf. Succes met uitproberen! Hopelijk werkt het allemaal👍

Heb jij overigens eentje met kruipbak? Of alleen hoge en lage groep(en natuurlijk de hendel waar het topic over gaat😉)die laatste hebben wij.
marc102
@Ford 2000 Ruben Dankje!
Nee heb alleen hendel C van de tekening. Verder heeft de versnellingsbak maar een pook met 6 vooruit en 2 achteruit in dubbel H patroon. De latere 100 serie fendts hebben 2 poken ipv deze dubble H constructie.

Kijk maar naar het onderste filmpje!
appie1967
@marc102 dan praat je over superkruip dan heb je meters per uur
marc102
@appie1967 Dankje voor jou reactie, ik ga het komend weekend proberen in de 1,2,3 en 4,5,6 versnelling in plaats van de wegversnelling en de achteruit. want ik begrijp uit dit topic dat het niet werkt bij die versnellingen.
Ford 2000 Ruben
@marc102 de achteruit zou wel moeten werken, de snelgang inderdaad niet.
+1
appie1967
@marc102 hij werkt in alle versnellingen behalfe in de wegversnelling/snelgang of de s volgens de pook
Wimsumar
Beste Marc 102: Op het filmpje is duidelijk te zien hoe je het pookje vanuit "Hoog" via neutraal naar "Laag" schakelt (en andersom). Onduidelijk is hierbij waar te nemen of er ook daadwerkelijk tandwielen worden geschakeld. Nu heeft de "Hoog/laag" bij een 102S ongesynchroniseerde tandwielen. Is jouw wel eens tandwielgekraak opgevallen bij het schakelen met de "hoog/laag"?
marc102
@Wimsumar Ik ben niet helemaal bekend met hoe een versnellingsbak(met name deze) werkt. Maar ik kan als ik wil in de 1e versnelling de pook van hoog naar laag bewegen zonder de koppeling te gebruiken (heel rustig en met beleid).
Je voelt en hoort hem dan heel kort ingrijpen maar dat mag geen naam hebben.
Wimsumar
Beste Marc102:

Quote Reactie van @marc102:
Je voelt en hoort hem dan heel kort ingrijpen

Dat kan kloppen. (Overigens, van laag naar hoog lukt het zo niet).
Na het filmpje nogmaals een paar keer te hebben gezien denk ik toch snelheidsverschil te zien. Met de andere informatie tot nu toe twijfel ik niet aan de werking van de hoog/laag.
marc102
@Wimsumar Oke geen nieuw is goed nieuws zullen we maar zeggen 😉 , ga eens proberen de snelheid te meten. Had echt een kruipbak verwacht maar dat is het dus waarschijnlijk niet.
+3
yoohan
@marc102
Je moet denk ik de term 'kruipbak' even vergeten.
Die hendel doet in feit niets anders als elke versnelling (behalve snelgang) 30% vertragen. Dus als je in ze 6e versnelling rijdt met 20km/u, rijd je met de hendel naar je toe 14km/u. Reductiebak zou dan ook een betere term zijn.
+2
fendtjecis
@marc102 van hoog naar laag gaat wel zonder koppelen, maar van laag naar hoog kan je best niet proberen. ofja is bij mij toch niet gelukt want dan kraakt ie alles bij elkaar zonder succes 😂
fendtjecis
De meest linkse (de langste) hendel , is zogezegd de hoog-laag. hendel vooruit is snelste, midden is neutraal en achteruit (dus volledig naar je toe) is traag. werken alleen in 1-2-3, niet in de 5 of super in sommige gevallen. de lagere hendel waar normaal een schildpad en haas op staat is dan weer voor kruip en baan versnelling. die werkt ook alleen in de 1-2-3. in de kruip kan je dan ook weer hoog en laag kiezen door die lange hendel.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Farmer 102S en hebben de trefwoorden fendt , tractor , versnellingsbak , versnelling en kruipversnelling wandlerhebel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
372