Mais/gras hakselaar ombouwen naar Hout hakselaar, hoe zit dat?

Hallo

Thuis zijn we in het bezit van 2 veldhakselaars, namelijk een Claas Jaguar 880 (bouwjaar 1998) en een Claas Jaguar 890 (bouwjaar 2008), nu is het zo dat we met beide machines mais hakselen, gezamenlijk werken ze ronde de 1000 hectare mais weg per jaar. Echter het gras hakselen gebeurt allen met de 890, goed voor ongeveer 400 uur per jaar.

De 880 staat de gehele jaar, stil in de schuur te wachten op het volgende mais seizoen. Nu zitten we er aan te denken om hout te gaan hakselen. Doen we nu ook al maar dan met een Ducker hakselaar achter de trekker (115pk), daarnaast huren we een bedrijf met een grotere hakselaar in voor +-100 uur per jaar.

Nu ben ik op het internet verschillende filmpjes tegen gekomen van mais/gras hakselaars die omgebouwd zijn naar hout hakselaar. Wie weet wat deze ombouw allemaal inhoudt? We willen graag onze 880 na het maisseizoen ombouwen naar hout hakselaar en daarmee de efficiëntie van deze machine vergroten.

Zijn er ook mensen hier met ervaringen, wat betreft deze ombouw, werking van machine? Of heb je andere ideeën om de 880 rendabeler te maken? Dan zijn deze altijd welkom.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Deel dit topic

Reacties

Fast Eddy
Een boomverzorgingsbedrijf uit Gieten had een 690Sl om laten bouwen.
Maar ze hebben hem alweer verkocht omdat er vaak wat aan mankeerde.
SJB533
@Fast Eddy
Q?
Hebben ook een Hesston 7730 gehad, dacht ik
Fast Eddy
@SJB533

Ja Q (eik) 😀
Ik weet alleen dat ze een Claas hebben gehad.
SJB533
@Fast Eddy
Staat me iets van bij, dat ze een 7730 hebben omgebouwd. Ik controleer 't ff
Fast Eddy
@SJB533

Zou best kunnen hoor. Dan was dat zeker de eerste die ze hadden om laten bouwen?
SJB533
@Fast Eddy
Mijn fout! Is nooit wat geworden... Machine zou omgebouwd worden
Fast Eddy
@SJB533

Was dat zo`n bunkerhakselaar dan?
SJB533
@Fast Eddy
Knikbunker idd
CoenNijenhuis
@SJB533 Daar hebben er hier in de buurt ook twee van gelopen..
SJB533
@CoenNijenhuis
Maisknipper met bunker, of omgebouwd naar chipper?
+1
CoenNijenhuis
@SJB533 omgebouwd naar chipper...
CoenNijenhuis
Hier in de buurt liepen een paar werktuigendrager (Steyr en Doppstadt) waar een chipper voor was gebouwd. Moest echter wel een aparte kraan aan te pas komen om het hout in te voeren.
Landini 6500 pk
Ik zou dit niet doen naar gewoon een houtversnipperaar huren de hakselaar word een aangetast voor dit werk hier zijn ze niet voorgemaakt mais en gras heeft een heel ander structuur het komt echt erg op de messen aan de boom stammen worden steeds met een constante snelheid naar binnen geduwd en als de messen het even niet aan kunnen dan word de stam toch door gedrukt en zo verzet je de hele boel van binnen dit ook een dure reparatie om de messen te vervangen
+3
SJB533
Quote Reactie van @Landini 6500 pk:
als de messen het even niet aan kunnen dan word de stam toch door gedrukt en zo verzet je de hele boel van binne

Daarvoor hebben ze een prachtig systeem: "no stress"...
+1
930triplemaaier
@SJB533 ja maar je kooi moet wel veel zwaarder gebouwd zijn omdat de krachten op de messen veel groter zijn. als je een flinke zware boomstam pakt dan kan ie om de paar seconden in de no stress knallen maar dan wil jij niet weten wat voor krachten er vrij komen op de kooi tegenmes en invoer. Teven zorgt de zwaardere kooi voor vliegwielwerking en een mooiere loop
SJB533
533A
@930triplemaaier Het zal ook geen probleem voor ons zijn, dat we een speciale kooi in moeten bouwen. Echter de kooi die er nu inzit zal toch bestemd voor mais blijven. Het gaat erom de machine opzicht breder te kunnen gaan zetten, daarvoor ben ik benieuwd welke aanpassingen er gedaan moeten worden, om hout te kunnen gaan hakselen.
Fendt926Driver
Hier in de buurt bij een loonwerker is er wel een 690 omgebouwd tot hout hakselaar maar die knipt de jonge aanplant direct van de stam met een aangepaste maisbek en versnippert het dan in de wagen die er naast rijdt
valmet 605
Neeeeee kan niet zoals jullie denken. De snipperaar van querus had een volledige morbark inwendig. Dikke takken gaan overal doorheen. Als je een snipperaar er voor kan hangen (als een trippelmaaier) zou je wel 2 dingen kunnen.
930triplemaaier
@valmet 605 dan zou je ook nog makkelijk kunnen wisselen tussen een triplemaaier en een houtversnipperaar
Fendt926Driver
Waarom bouw je een van de hakselaars niet om naar zelfrijdende maaier?
Kooi eruit hef erin en tripple ervoor. Heeft een loonwerker hier in de buurt ook. 3 hakselaars waarvan 2 in het gras en een op maaien. En alle 3 in de mais. In seizoen 5 uur sleutelen en de maaier kan hakselen
533A
@Fendt926Driver Dat idee zou kunnen, echter hebben we al een krone big m staan, en een setje maaiers voor aan een trekker bij hoge nood. Het idee maaiers valt hierdoor al weg, daarbij heeft een 860 dezelfde eindvertragingen als een de types 690 en deze kunnen het gewicht van een triple maaier voor langere tijd niet hebben. Hebben de ervaringen dat het wiel afbreekt van de hakselaar.

Verder denk ik dat u De Weer bedoelt? Deze heeft de hakselaar met maaiers te koop staan, zal ook wel een reden achter zitten?
Fast Eddy
Waarom niet 2 hakselaars inruilen?
Dan kan je een jongere hakselaar met de nieuwste snufjes en meer capaciteit kopen.
533A
@Fast Eddy Leuk idee, maar hoe moet ik die mais dan weg gaan hakselen?
Fast Eddy
Met 1 grotere hakselaar.
Jullie hebben nu ook niet het nieuwste van het nieuwste. Een nieuwere heeft altijd meer capaciteit dan een oude.
533A
@Fast Eddy Klopt, alleen het probleem van de capaciteit zit hem bij de kuil, gemiddeld kunnen we 15 a 20 ha per dag maaien. Meer kan de kuil bij de boeren niet baas, wanneer we dan met 1 ploeg zouden gaan rijden, zijn we zeker al 50 dagen bezig. Dit kan niet en past niet, of de mais is veel te rijp of veel te groen. Nu zijn met 2 ploegen in 3 weken klaar, met allemaal tevreden klanten, ook hebben we daarbij nog een vrije zondag, die willen we ook graag behouden.

En wat kan een nieuwere hakselaar beter, als onze huidige 890?
jehan
@533A ik zou een telefoontje doen naar ufkes in drachten ..die kunnen je wel zeggen wat wijsheid is ..ik zou het niet doen houtsnipperen met een hakselaar ..je komt op plekken waar een hakselaar niet goed kan rijden ..een wat gewicht betreft va een chipper is toch heel wat zwaarder dan een mais of gras bek ..moet er nog een kraan bij op wordt het helemaal zwaar..ufkes greentech..0512 584760
533A
@jehan Weet niet wat een chip unit weegt, maar een 8 rijer maisbek komt ook al vlot aan de 2,5 ton, vandaar de gedachte dat het wel mogelijk is. Daarbij de kooi kun je gewoon vast laten staan en de invoer hoeft ook niet te kunnen bewegen, net als een maisbek. Wat betreft Ufkes, bedankt voor de tip. Had wel aan Wellink uit Zwolle gedacht, alleen deze bestaan niet meer, kwam ik uit.
Fast Eddy
@533A

Oh er zijn dingen waar je weinig invloed op hebt. Zoals de ruimte die een boer op zijn erf heeft.
Automatische haksellengte (GreenEye) ,hoger motorvermogen, efficienter met brandstof en bedrijfszekerheid dat kunnen punten zijn om een nieuwer model te kopen.
Hakselen jullie die 1000 hectare zonder problemen met de hakselaar?
533A
@Fast Eddy Die 890 is een Green eye, Die andere punten kloppen enigszins, alleen aan meer motorvermogen heb je weinig, gaat ook brandstof in. Draaien nu al met een 8 rijer aan de 890 op de slofjes en aan de 860 met 6 rijer ook op slofjes. Verwacht met een nieuwe machine, weinig vooruit gang te boeken.

Iedereen heeft weleens problemen met de hakselaar, maar we proberen onze machines altijd zo goed mogelijk van start te laten gaan vooraf gaand van het haksel seizoen. Daarbij zijn er veel collega loonwerkers in de omgeving of net over de nederlandse grens, die graag willen helpen met hakselen als deze tijd over hebben. Hier vallen we dan ook graag op terug mocht het nodig zijn.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden hakselen , trekker , gras , claas , Mais , schuur , machines , mais hakselen , hakselaars , internet , machine , ervaringen en hout geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
30
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1.931