Stihl 026 ketting blijft lopen

Een vraagje voor de moterzaag kenners.

Bij onze stihl 026 blijft de ketting doorlopen als je het gas los laat. Ik heb het zaakje al uit elkaar gehad maar ik zie niet wat ervoor is om de ketting stil te houden.
Dus wat zorgt ervoor dat de ketting stopt met draaien?

Alvast bedankt.

Luc.

Deel dit topic

Reacties

radium45
Dan staat waarschijnlijk het stationair toerental te hoog,
gebruikershandleiding.com/Stihl-026/…
SJB533
@radium45
Zit er een centrifugaalkoppeling in?
+1
radium45
@SJB533 Laat hij eerst beginnen met datgene wat ik aangaf te controleren.
@radium45

Ah dat zou eens kunnen. Dat ga ik proberen.
SJB533
@radium45
Ja dus.

Wat trouwens opvalt: gebruiker heeft zich iets niet aangeleerd...
radium45
@SJB533 googelen
@SJB533

Ik had al gezocht op internet. Maar was dus verkeerd aan het zoeken, aan het toerental had ik niet gedacht.
SJB533
@TerraJohnDeerefan
Zou nog een probleempje kunnen zijn met de koppeling. Hoofdzakelijk (ervaring ;)) door verkeerd gebruik...
@SJB533

Dat de blokjes niet goed terug schuiven bedoel je? Heb ik wel allemaal goed schoon gemaakt.
SJB533
@TerraJohnDeerefan
Dan zit daar het probleem niet in. Want zoals ik begrijp is je koppeling wel in orde.
@SJB533

Heb het toerental bij gesteld. Maar de ketting blijft toch een beetje meelopen.
radium45
@TerraJohnDeerefan niet teveel zagen daar, het is nu nog de mooiste streek van Nederland.
@radium45

Zullen het toch warm moeten krijgen in het huis. Zijn ook veel bomen geplant de laatste jaren. Kreeg je toen nog subsidie voor.
+2
echte844
Lig niet te kutte met je veiligheid en breng de zaag naar iemand die er verstand van heeft.
Dit is nog altijd goedkoper dan een week uit de running zijn.
+7
valmet 605
@SJB533 kettingrem gebruiken. Dan draait die zeker niet meer door. De binnenkant van je trommel kan vuil zijn. Veertjes geknapt. Laat hem afstellen door een pro. Ik breng ze ook weg is goud waard.
valtra1
Als bij een kettingzaag de ketting blijft draaien zonder gas te geven dan staat het stationair toerental te hoog afgesteld of anders is één van de veertjes van de koppeling gebroken. Controleren of het aan de koppeling ligt kan door bij stationair draaiende machine de kettingrem op te zetten, dan valt motor stil, gewoon kettingtandwiel van machine halen en koppeling controleren kan natuurlijk ook, maar dan moet je de machine wel openen. Stationair toerental van machine afstellen is heel simpel door T- schroef te verdraaien, kan je weinig aan verkeerd doen, gewoon draaien tot ketting stil staat en de machine niet stilvalt.
@valtra1

Toerental heb ik bijgesteld maar de ketting blijft toch nog iets draaien. De koppeling heb ik uitelkaar gehad en schoon gemaakt. Daar was ook niks bijzonders te zien, de veren waren alledrie nog heel.
spotmelker
@TerraJohnDeerefan Draait de ketting ook door als je de kettingrem (beugel naar voren bewegen) er op hebt? Ik heb zelf een 045 die ook een beetje naijlt maar ik gebruik altijd de rem.
@spotmelker

Nee de kettingrem werkt goed.
valtra1
Misschien proberen om toerental nog iets te verlagen, als dit niet lukt dan is het misschien best om advies van Valmet 605 op te volgen en door specialist te laten controleren.( kan zijn dat stationair toerental niet goed af te stellen is door carburatorprobleem zoals L of H schroef niet goed afgesteld, versleten membraan,....) Als je probleem opgelost krijgt altijd leuk als je doorstuurt waar de fout zat. @TerraJohnDeerefan
@valtra1

Toerental kan niet verder omlaag dan valt die uit. Dan zal ik van de week maar eens langs een lmb rijden.
Ik zal het probleem laten weten hier.
valmet 605
@TerraJohnDeerefan als dat zo is go see a zaagdokter. Dan is de verhouding van de 3 naalden al verkeerd. Dat word digitaal meten en aanvoelen. Wat ben ik toch blij met autorun!
T6020 power
@TerraJohnDeerefan is de motor dan koud want dat verschild soms ook iets dus met warme motor afstellen.
Fordje4600
Blijft ie ook lopen zo gouw als je de ketting in de stam zet
@Fordje4600

Nee inprincipe zou je de ketting gewoon met 1 hand stil kunnen houden.
+2
valmet 605
@TerraJohnDeerefan mijn tip??? niet proberen. Stel je voor dat je het mis hebt.
@valmet 605

Er staat ook inprincipe 😉
Ben er niet aan geweest met mijn handen, als die licht wat hout raakt stopt de ketting.
Fordje4600
@TerraJohnDeerefan ik denk dat de veer van de centrifugaal koppeling kapot/uitgerekt is of er zit rotzooi in de zaag van mijn vader doet dat ook maar die gaat ook stil staan als je er licht met je voet op drukt
@Fordje4600

Enigste wat het nog kan zijn is de veertjes uitgerekt of toerental te hoog. Zaag is helemaal schoon gemaakt en veertjes zijn nog heel.
Fordje4600
@TerraJohnDeerefan kun je de veertjes met heel veel moeite uit elkaar trekken? Want als dat al vrij makkelijk gebeurd zijn de veertjes uitgerekt
@Fordje4600

Je hebt toch wel wat kracht nodig om ze uit te trekken.
Floris_
Lijkt mij vrij eenvoudig, slipkoppeling is stuk. Nieuwe koppeling in & opgelost. Kost ook niet zoveel.
Fordje4600
@Floris_ dat is veel duurder als een paar veertjes...
Floris_
@Fordje4600 Mijn dealer heeft mij vorige winter kostenloos nieuwe koppeling gestoken (zaag is ongeveer 5 jaar oud). Dan heb ik een goeie dealer 😀
Fordje4600
@Floris_ er zijn genoeg dealers die dat niet doen
+1
valmet 605
Leg mij eens uit hoe jullie dit allemaal zo zeker van zijn. Koppeling niet de afstelling enz enz. @Fordje4600 zijn pa test de zaag met zijn niet enz. 😨 IK TEST NIETS MET LICHAAMSDELEN MET EEN ZAAG. Zelf afstellen... dus dan met de s naald klieren beetje met de m dan nog beetje h naald draaien... dan weet je dus gewoon niet meer waar je bent. Even wegbrengen.
Fordje4600
@valmet 605 ik ben niet zeker maar ik heb hetzelfde probleem met bosmaaier gehad waarbij de veren uitgerekt waren dus bij een laag toerental al rond ging. Dus ik geef alleen maar een paar opties wat het KAN zijn. De kettingzaag hebben we niet expres getest met de voet pa was een beetje aan het klooien en kwam er met de voet tegenaan, gevolg zaag ging stil staan
inter 745xl
@Fordje4600 dan heeft ie vreselijk veel geluk gehad
Fordje4600
@valmet 605 en wij proberen dingen tot zo ver we het snappen... wil het niet dan brengen we hem naar de kenner
RichardTroost
Blijft lastig om warm niet mee te draaien en koud niet af te slaan...zoek optimale stationair en red je er mee. 201 en 310 vallen beide niet helemaal mee wat dat betreft.
radium45
@RichardTroost Ketting wel strak genoeg? Kettingspanning is goed als wanneer je op het midden van het blad de ketting optilt, hij net los mag komen uit de groef van het blad voordat je de hele zaag optilt.
jacco-beun
Bij een oudere zaag zet ik het toerental sws al hoger. Ivm dat het allemaal wat slijt van binnen en anders zou hij afslaan als hij warm is. Re moet hem dan gen op de rem zetten. Is ook niet erg. Maar als hij heelemaar niel lekker loopt even door de ultrasoon heen. Nieuw membraamsetje er in en een nieuw naaldje. Ik ben namenlijk werkzaam in de tuin en park. Dus vragen staat vrij

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden rem en gas geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
44
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
5.161
TREFWOORDEN