Als basis is gekozen voor de bekende Fendt 700-serie. Daarvan is simpel gezegd in feite alleen de motor met toebehoren en brandstoftank verwijderd om zoveel mogelijk van de trekker intact te houden. Op de plek van de motor zit nu een elektromotor, die rechtstreeks de Fendt Vario-transmissie aandrijft. Onder de motorkap komt nog een accupakket met een beperkte capaciteit voor kort werk en om van hoofdaccupakket te kunnen wisselen. Dat hoofdaccupakket kan met een snelwissel in de fronthef zo worden opgepikt en dan is het nog een kwestie van de stekker aansluiten. Agromec ziet hiervoor kansen voor de landbouw. ‘Zonne-energie uit eigen panelen of windmolen kost 5 cent per kilowattuur’, rekent ontwikkelaar Mart Van der Valk. ‘Waterstof kost zo’n 15 euro per kilo, waar je 16 kilowattuur uit haalt. Dat is duurder dan diesel, wat 45 cent per kilowattuur kost. Zelfs wanneer je stroom van het net haalt, is elektrisch rijden goedkoper.’ Met zo’n 500.000 euro voor de trekker, wat oploopt tot 750.000 euro met twee powerboxen, is het prijskaartje stevig. productmanager Coen Loeffen van Agromec ‘Mogelijk dat de accu’s in de toekomst zijn te huren bij een brandstofleverancier. Netcongestie is een probleem. Zelf stroom opslaan in accu’s op het erf is de toekomst.’ 700 VARIO ELECTRIC – Schoon en emissieloos werken en bouwen – Zero-emission – 100% elektrisch – Uniek concept: snelwisselbaar energiepakket – Schaalbaar: energie meenemen op basis van behoefte en kosten(reductie) – Tractor gebruiken terwijl de accu laadt – Duurzaam en verantwoord ondernemen Bronnen: https://www.cumela.nl/nieuws/techniek-vakinformatie/eerste-contouren-agromec-700-vario-electric-trekker-gepresenteerd https://www.akkerwijzer.nl/artikel/488960-agromec-laat-electric-700-vario-zien/ https://www.fendtfarming.nl/producten/elektrische-tractor/ en Nieuwe Oogst
Een tiener (16) ramde de mast van een hoogspanningslijn met een tractor, veroorzaakt een wijdverbreide stroomstoring!
Fossiele brandstoffen zijn vervuilend en (momenteel) duur. Daarom zijn veel sectoren op zoek naar alternatieven. Carlo Kloosterman denkt de oplossing te hebben gevonden voor zijn loon- en transportbedrijf. Hij heeft als eerste in Zeeland een tractor gekocht die rijdt op waterstof. https://i.regiogroei.cloud/1104x620/c2d99333-f64b-365a-8561-70e03832ddcb.jpg Op het eerste gezicht lijkt het op een normale trekker. Alleen op het dak van de cabine zit een verhoging. "Daar zitten de tanks in. Het zijn er vijf en als we die gevuld hebben kunnen we daar anderhalve dag mee werken voor we weer moeten tanken," aldus Carlo Kloosterman. Pioniers De tractor draait voor zeventig procent op waterstof en dertig procent op diesel. Daarom wordt de uitstoot flink terug gedrongen. "Als wij meedingen naar een grote klus dan kunnen we punten scoren op het gebied van duurzaamheid. We hopen dat dat helpt in de strijd om werk." Minder uitstoot en dus beter voor het milieu. De tractor is dus een Zeeuwse primeur voor Kloosterman die houdt van innovaties: "Samen met mijn neef run ik het bedrijf. We vinden het allebei leuk om nieuwe dingen te bedenken en te ontwikkelen. We houden van pionieren." Een miljoen liter diesel Kloosterman heeft ongeveer vijftig werknemers in dienst. Diesel is een grote kostenpost: "We gebruiken ongeveer een miljoen liter per jaar. Dat wordt zo een stuk minder. Door de kant die ze in Brussel opgaan op het gebied van brandstof kan ik wel een beetje voorspellen dat er over een jaar of vijftien er helemaal geen diesel meer verkocht mag worden dus dan lopen we hopelijk al wat voor." Een andere populaire oplossing voor auto's is elektrisch rijden. Bij Kloosterman is het enthousiasme daarvoor nu nog minder groot: "We zijn vaak op het land bezig met verschillende omstandigheden. Als het land nat is terwijl je maait verbruik je veel meer energie. Het is niet handig als opeens je batterij leeg is terwijl je bezig bent. En er is niet genoeg ruimte op het elektriciteitsnet om alles daarop aan te sluiten." Tanken is een uitdaging Het tanken van de tractor is nog wel een uitdaging voor Carlo Kloosterman: "We hopen dat de geplande waterstoffabriek ook naar Zeeland komt. Dat zou het allemaal een stuk makkelijker worden. Nu krijgen we het vanuit Arnhem aangeleverd en zijn we in overleg om een eigen tankstation op het erf te krijgen. De gemeente en provincie zijn enthousiast maar er moet een hoop bekeken en geregeld worden. We zijn echt aan het pionieren.
Begin me steeds meer te ergeren aan de discussie op Tractorfan. Komen steeds meer mensen op die geen fotos plaatsen en overal opmerkingen over hebben die niets met Tractorfan te maken hebben. Nieuwsgrazer mag er van mij gelijk af gegooid worden. Mensen zet er fotos op van trekkers enz , daar waar Tractorfan voor gemaakt is .Mensen die geen fotos plaatsen kieper er maar af . Als ze een politieke mening willen geven laten ze maar ergens ander heen gaan. ik blijf fotos plaatsen . en de groetjes van jehan
De boeren die afval dumpen en in brand steken op en naast snelwegen brengen mensenlevens in gevaar en riskeren daarmee jarenlange celstraffen. Dat zegt politiechef Willem Woelders. ,,Een kleine groep boeren radicaliseert. Ze gaan alle grenzen van onze democratische samenleving over.”
Boeren hebben vanmorgen afval gedumpt op snelwegen door het hele land, daarom belde Rijkswaterstaat meerdere bergers om het op te ruimen. Ook het aannemersbedrijf van Jaap Peelen werd gebeld. Hij vertelt dat zijn werknemers het schoonmaken van de snelweg moesten bekopen met bedreigingen. "Ze zeiden: we zetten je bedrijf in brand als je doorgaat." [img]https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/images/2022/07/27/thumbnail_opruimwerka28Staphorstbegonnen.jpg?itok=KbBeaAWP&offsetX=0&offsetY=54&cropWidth=1279&cropHeight=719&width=1024&height=576&impolicy=dynamic[/img]
De inkomsten van de webshop van de radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force gaan niet naar de vereniging, maar direct naar de privéonderneming van voorman Mark van den Oever. Van den Oever ontkent dat hij hier geld mee verdient: ‘Ik ben de eigenaar, maar ik stort de winsten volledig door.’
Beste tractor liefhebber. Op mijn Fendt 309 LSA van bouwjaar 1983 is geen aansluitpunt voorzien voor een hydraulische wagenrem. Vanaf 1 januari 2022 zijn mechanische wagenremmen in B niet meer toegelaten. Ik wil me graag een kleine kipper (6 à 8 ton) aankopen en moet hiervoor een aankoppeling hebben voor de hydraulische rem. Kan dit achteraf opgebouwd worden? Heeft iemand hier ervaring mee? Bij voorbaat dank.
Hallo, ik heb speling op de draaikrans van de 2507 uit 91. Heeft iemand technische info,documentatie, techn tekening? Ik vraag mij NL af wat een beetje speling kan zijn. Als ik een schets of tekening heb kan ik het makkelijker beoordelen. Gr Dik
Enkele honderden demonstranten hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld. Ze hebben twaalf tractoren en acht vrachtwagens meegenomen, die versierd zijn met spandoeken. De actievoerders reageren op een oproep van actiegroep Nederland in Verzet, die vorige week een ‘wereldwijd protest’ aankondigde om onder meer boeren, vissers en truckers te steunen. https://www.youtube.com/watch?v=-5W4so8s0H8
[b]Originele beschrijving[/b] REGIO • In het hele rivierengebied, van Alblasserdam tot en met Geldermalsen, werden vrijdagavond de plaatsnaamborden bestickerd met een nieuwe naam: Boerenlanden.
Vlaggen die landen vertegenwoordigen van deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn in de nacht van zaterdag op zondag omver getrokken door onbekenden. Daarbij is ook verlichting vernield. Een woordvoerder van de Vierdaagse bevestigt zondag berichtgeving hierover door de Gelderlander.
In Nijmegen geldt vanaf vrijdagavond 20.00 uur een noodverordening in en rondom het centrum vanwege de oproepen tot boerenprotesten met landbouwvoertuigen tijdens de week van de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagse zelf. De noodverordening in en rondom het centrum loopt tot zaterdag 23 juli 12.00 uur.
Boer Bert Olieman, die op 22 juni bij terugkeer van het massale boerenprotest in Stroe zwaargewond raakte, is weer thuis. In Nieuwerbrug gaven collega’s hem woensdagavond een warm onthaal, dat raakte Bert en zijn familie.
Hoewel de media ons graag anders doet geloven staan de meeste mensen achter de acties van de boeren en zouden ook best graag een steentje willen bijdragen. Zoals je nu ziet zijn blokkades een lastig verhaal en raak je er ook mensen mee die er geen schuld aan hebben. Zou t dus geen idee zijn om op te roepen tot een boycot van de Boni? ( Familie van der Wal). Het is eenvoudig, snel te realiseren en je geeft iedereen de vrije keus om wel of niet mee te doen. Waarom de Boni? Uiteraard door de link met onze minister en t feit dat er bijna rechtstreeks lijntjes lopen naar diverse organisaties die op de achtergrond een grote rol spelen bij wat er nu allemaal aan ontwikkelingen gaande is Blijkbaar heeft de familie van der Wal zo'n hekel aan de gewone mensen dat ze liever hebben dat we uit hun buurt blijven dus misschien doen wij dan hun zelf ook wel een groot plezier! Sowieso lijkt t mij verstandig dat iedereen een beetje nadenkt over nieuwe acties om te zorgen dat t niet dood bloed.
Na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zien deskundigen dat er momenteel veel nepnieuws wordt verspreid rond de boerenprotesten in Nederland. Tweets met nepnieuws over de protesterende boeren worden wereldwijd duizenden keren bekeken en gedeeld. "Mensen die boos zijn, willen alles geloven dat hun vooroordeel bevestigt."
Jouke 16 jaar oud, beschoten door de politie en word nu vastgehouden in Leeuwarden.
“Boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer is ‘teleurgesteld’ in de actie van de boeren. “Het terrein is vernield en ook bemest, heb ik vanochtend geconstateerd”, vertelt hij. Staatsbosbeheer gaat aangifte doen van vernieling. “Het bewerken van een natuurterrein helpt het stikstofprobleem niet mee.””
Op de rotonde bij Dearsum stonden vanaf maandagochtend 08.00 uur tientallen trekkers verzameld. De landbouwvoertuigen stonden zo opgesteld dat al het verkeer kon passeren.
Mijn John Deere 710 lekt aan de radiator en waterslang. Ik heb echter zelf nog niet ontdekt waar eventuele lekkage zit. Nu zit ik te overwegen om een nieuwe / tweedehands radiator en waterslangen te kopen. Iemand die mij hierbij kan verder helpen?
De meeste Nederlanders gaan zich niet aanpassen of thuiswerken nu boeren maandag van plan zijn om het hele land plat te leggen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 4.100 mensen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid (54%) van de deelnemers achter de grote protestactie van de boeren staat. 43% geeft aan dat de acties, zoals blokkades, te ver gaat.
Nu de radicale tak van de boeren dinsdagavond opnieuw bij minister Van der Wal op de stoep stond, politiewagens vernielde, banden in brand stak, mest uitreed, wegen blokkeerde lijken de protestacties een nieuwe fase in gegaan. Is daar nog steun voor vanuit de maatschappij?
De politie heeft vandaag de eerste tien mensen aangehouden naar aanleiding van de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in Oost-Nederland ontspoorden. De verwachting is dat snel meer arrestaties volgen. Een groot opsporingsteam probeert betrokken boeren momenteel te identificeren.
De protestacties van boze boeren ‘zijn aan het verharden’ en worden meer en meer door kleine groepjes boeren georganiseerd. ,,Ik hoop wel dat dat stopt. Anders worden we gedwongen harder in te grijpen”, stelt politiechef Willem Woelders van de Landelijke Eenheid. De politiechef zei dat gisteren nog voordat boeren politiebusjes aanvielen met hamers en wederom het huis van minister Van der Wal belaagden.
Boeren voerden dinsdag actie tegen het stikstofbeleid van de regering. Boeren met tractoren trokken onder meer naar Den Haag. Op diverse snelwegen in het land waren blokkades, vanaf een viaduct boven de A50 werd volgens de politie vuurwerk gegooid naar hulpverleners, op de A1 bij Stroe werden de ventielen van banden van een politieauto en politiemotoren losgedraaid en werden banden van een politieauto lekgestoken. Dinsdagavond rond 23.00 uur zijn protesterende boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie gebroken.
Hallo, ik wil een tractor gaan restaureren, nu vroeg ik mij vanwege gezondheidsredenen af of het ook bekend is of er bij tractoren ook chroom 6 verf is gebruikt in het verleden. Is hier misschien ergens meer informatie over?
Amogy Inc., een pionier op het gebied van emissievrije, energierijke ammoniakstroomoplossingen, kondigde vorige week de succesvolle demonstratie aan van de allereerste ammoniak-aangedreven, emissievrije tractor. De demonstratie vond plaats op 25 mei in het Advanced Energy Center, gelegen in het Research & Development Park aan de Stony Brook University in Stony Brook, New York. [b]Elektriciteit opwekken met ammoniak[/b] Amogy’s efficiënte ammoniak-naar-stroomtechnologie werd met succes geïntegreerd in een middelgrote standaardtractor van John Deere. Het unieke systeem bestaat uit een standaard vloeistofopslagtank en zeer efficiënte ammoniak-kraakmodules die zijn geïntegreerd in een hybride brandstofcelsysteem, dat gedurende meerdere uren per tankbeurt consistent primair vermogen kan leveren. Daarom behoudt het baanbrekende voertuig de functionaliteit en de duur waarop operators vertrouwen om landbouwtaken te ondersteunen, wat nooit is aangeboden met andere alternatieve energieoplossingen. De ammoniak-aangedreven trekker werd voor aparte periodes gereden, met tussendoor een tankbeurt. Het tanken van een tractor met vloeibare ammoniak is snel en eenvoudig, vergelijkbaar met het tanken van gas of diesel. [b]Koolstofvrije ammoniak als brandstof[/b] “We zijn verheugd om voor het eerst onze emissievrije ammoniakstroomoplossing in actie in een tractor te demonstreren. Ammoniak is een levensvatbare emissievrije brandstof voor alle zware voertuigen, maar vooral voor boeren en landbouw, waar de gemakkelijk beschikbare chemische stof al tientallen jaren als meststof wordt gebruikt”, zegt Seonghoon Woo, CEO van Amogy. [i]“Amogy loopt voorop bij de inspanningen om koolstofvrije ammoniak als toonaangevende brandstof voor deze voertuigen te ontwikkelen. Ammoniak biedt een hoge energiedichtheid en er zijn tal van bestaande infrastructuren, zoals pijpleidingen, terminals en opslagmethoden, in de VS en wereldwijd, om een dergelijke transitie te ondersteunen.”[/i]
Woonplaats: koudekerk aan de rijn Leeftijd: 74jr Laatst online: 8u geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: