Historisch Festival Vreeland

Bekijk de website

Vreeland

16 augustus 2015

Toegevoegd door

Beschrijving Historisch Festival Vreeland Vreeland

In 2015 wordt de Historie Herleeft in de Vechtstreek weer gehouden.

Een een groep enthousiaste hobbyisten hebben zich verenigd in een stichting, met als doel het restaureren en behouden van allerlei historische voertuigen. De stichting opereert hoofdzakelijk in midden Nederland en is geboren uit een gebrek aan activiteit in dit deel van ons land. In 1994 besloten een aantal bevriende hobbyisten voor het eerst een Historisch Festival in Vreeland te organiseren. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met een oppervlakte van 5 ha. en meer dan 1000 historische voertuigen waaronder oude bromfietsen, oude stoommachines, oude motorfietsen, oude tractoren, oude (vracht)auto‘s, oude legervoertuigen, oude stationairemotoren enz.

De activiteiten van de stichting bestaan uit het organiseren van een tweejaarlijks historisch festival in augustus, met een hieraan gekoppelde rondrit voor alle voertuigen door de regio.

Twee weken voor dit festival organiseren wij een oogstfeest. De tarwe die hier geoogst wordt, wordt op het historisch festival gedorst en tot meel verwerkt.

Ieder voorjaar in april organiseren wij een onderdelenmarkt voor hobbyisten die nog op zoek zijn naar het ontbrekende onderdeel van hun voertuig.

Ieder najaar in oktober organiseren we een praatavond. Hier worden allerlei technische details besproken en wordt advies gegeven en komt er een gastspreker een lezing geven.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het “Historisch festival Vreeland” wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Het is een gezellig festival en voor veel mensen een feest van herkenning met veel historisch vermaak. Het festival zal voor de 11e keer worden georganiseerd op zaterdag 15 & zondag 16 augustus 2013.

Als bezoeker kunt u genieten van al hetgeen de deelnemers uit heel Nederland en enkelen van over de grens hebben meegenomen. Bij binnenkomst ontvangt u een programmaboekje, waarin van vrijwel alle voertuigen een korte technische beschrijving staat vermeld. Alhoewel de deelnemers zelf natuurlijk veel meer kunnen vertellen over hun historische voertuigen.

Er is een grote diversiteit aan historische voertuigen te bezichtigen, waaronder oude bromfietsen, oude stoommachines, oude motorfietsen, oude tractoren, oude (vracht)auto‘s, oude legervoertuigen, oude stationairemotoren enz. Verder treft u nog een oude ambachtenmarkt aan, wat een schitterend decor van levensechte oud Hollandse geveltjes heeft. Op deze ambachtenmarkt wordt door middel van figuranten en oude ambachtslieden het straatleven uit een klein Vechtdorp nagespeeld. Daarnaast zijn er doorlopende demonstratiedefilés van verschillende voertuigen. Voor de kinderen is er een mini kermis opgesteld, een kinderboerderij waar je ook kunt paardrijden, en nog veel meer.

Zaterdag, aan het eind van de middag, gaat het complete deelnemersveld de weg op. Zij maken een mooie rit door de vechtstreek. Indrukwekkend voor zowel de deelnemers als voor de toeschouwers langs de route. Er zijn drie ritten uitgezet t.w. een bromfietsrit, tractorenrit en een rit voor de oldtimer (vracht) auto’s.

Bent u in het bezit van een stationairemotor, oude bromfiets, oude (vracht) auto, oude tractor, oude (landbouw) machine of enig ander historisch materiaal van 35 jaar of ouder, dan bent u van harte welkom als deelnemer op ons festival.

Hobbyisten die hun hobby willen onderhouden, repareren of volmaken, zoeken veelal op onderdelenmarkten naar o.a. onderdelen en documentatie. Dat er een grote animo is in deze regio bleek wel uit de reacties op de onderdelenmarkt van de afgelopen jaren op het terrein van landbouwmeganisatiebedrijf Roeleveld & Bos te Mijdrecht. De eerst volgende onderdelenmarkt is op zondag 15 april 2012, dit keer op een nieuwe lokatie!

LMB Roeleveld & Bos
Tienboerenweg 15 A
3641 RA Mijdrecht
Informatie: Roel Zeldenrijk, roelzeldenrijk@hetnet.nl

De toegang tot deze onderdelenmarkt is gratis.Er wordt van alles verhandeld wat met de historische hobby te maken heeft. Naast onderdelen staan er ook stands met o.a. hobbymaterialen, gereedschappen, antiek, en kleding.

Eind juli 2014 wordt er een oogstfeest georganiseerd. De tarwe die dan geoogst wordt, wordt tijdens het historisch festival gedorst. Hobbyboeren gaan op pad met de zigt in de hand en de zakdoek op het hoofd geknoopt om op een ouderwetse manier de tarwe te maaien. Verder worden er aardappelen geoogst die door het publiek gratis opgeraapt kunnen worden. Als het veld leeg is volgt er nog een demonstratie van ploegen met historische machines.

Er zijn natuurlijk nog veel meer liefhebbers van oude machines, auto’s en andere voertuigen. Kijk ook eens op: www.smtsambeek.nl



« Terug naar de agenda