Kans voor minimale grondbewerking.

Intensieve bouwplannen en zware machines zorgen ervoor dat de bodem steeds verder verdicht.
Zeker na een jaar als dit moet de grond weer met geweld worden losgemaakt.
KAN DAT NIET ANDERS ?

Heeft iemand ervaring met minimale grondbewerking ? Zoal niet meer ploegen dus alleen een beetje bewerken en zaaien.
Of alleen maar spitten ipv ploegen ?
Of hoe gaat het in de toekomst verder ?

bron: Vee & Gewas. nr 29. 13 november 2010.

Deel dit topic

Reacties

BEboer
Vriend van me rijd met een actisol ofzo doet niks aan bovengrond en gaat erna met rotorkopeg over en in de gewasresten zaaien heeft zen maïs zonder schade kunnen afrijden terwijl zen buurman met lier de karren eruit trok de week ervoor, hij is er erg tevreden over, er is minder werk en zorgt voor een betere waterhuishouding voor ziekten is het dan wel iets minder maar die kerel heeft er geen last van, had 9200kg wintertarwe op zandgrond dus denkik goed geboerd maïs stond er ook schitterend bij. Ik hou toch nog wel van het ploegen 😄
Dat heb ik van het jaar ook mee gemaakt. Het vanggewas van vorige jaar stond nog onder de mais. Wij reden er zo erover heen. Alleen de opbrengst was wel duidelijk minder.
BEboer
Bij die gast was het eerste 2 jaar ook minder maar na 3 jaar is de grond aangepast is een fase die je moet overbruggen, er wordt in de maïs achterna nog gespoten toch?
Nee had alleen maar voor opkomst gespoten.
Claas-JD
Zo doen wij het voor maisland


geen ploegen meer. dit bevalt uitstekend!!
DaanHaar
Zelf ervaring met schijveneg, dus niet ploegen. Belangrijk is een goede doorwortelbare teellaag, dit kun je creeeren met een cultivator op ploeg diepte erdoor trekken. Wij hadden geen combi-machine maar dat zou denk ik een goed alternatief zijn voor ploegen. Onze grondslag is zanderig/es gronden.
Voordelen:
- goedkope grondbewerking
- op termijn minder onkruiddruk
- betere draagkracht.
BEboer
Die kerel keert zen grond niet bewerkt de ondergrond met actisol is een soort diepwoeler en dan bewerkt hij de toplaag, de vruchtbare laag met zen kopeg waardoor de vruchtbare humusrijke grond in de toplaag blijft bij jouw bewerking claas jd keer je de grond wel
casepuma
Wij hebben dit voorjaar een "sumo"op demo gehad en de resultaten zijn goed(vanwege de zeer groge zomer wel minder opbrengst).
Bodem goed los en op de klei geen snelle uitdroging.
Claas-JD
@BEboer

nee een ploeg keerd de grond. deze maakt de bovengrond los
Ernst-Jan
Er zijn hier heel wat bedrijven die de grond alleen bewerken met culti-schijvenecht (Smaragd etc.) Qua opbrengst niets te klagen geloof ik 😉
@Claas-JD

Wat voor een combinatie is dat precies ?
huub
Een sumo lijkt mij ook wel een mooie methode, of een diepwoeler met gebogen tanden, die de grond over de hele breedte los maakt.

Als je geld wil besparen moet je naar zo min mogelijk werkgangen, ik denk dat in de toekomst het bemesten, spitten/woelen en zaaien in één werkgang gaat gebeuren.

Ik denk dat bij de minimale grondbewerking je glysofaat gebruik wel omhoog gaat/moet..
Wimsumar
Beste JorisKleinGunnewiek e.a.: Ook ik ben toch wel fan van "minimale grondbewerking" echter de "ploegvervangende"- bewerking ( bijvooorbeeld: vleugelschaarcultivator) moet ook uitgevoerd en betaald worden. Daarnaast moet zeer zorgvuldig worden gewerkt om geen last te hebben van opstropende gewasresten en eventueel slootmaaisel. De goede mentaliteit bij de loonwerkers ontbreekt hiervoor (omdat vrijwel alles toch geploegd wordt).
Daarmee kom ik ook op het grote voordeel van ploegen, dat alles waarvan je met de zaaibedbereiding en het zaaien last van kunt hebben ondergeploegd is, ofwel, het land is schoon.
"Ploegen, liever niet maar je kunt dan wel met schone lei beginnen".
jehan
Ik zie dat niet zitten dat veel minder bewerken ..in het verleden zijn er al percelen mais verbouwd waar voor het zaaien ff met de vastetand met rol door getrokken werd ..na 2 jaar heb je een probleem met de onkrijddruk..was toen de ervaring ..waarom wordt de bodem verdicht ?? dat komt niet van de zware machines maar dat komt omdat er geen bodemleven meer in de grong zit ..als we maar nagewassen zaaien komt dat allemaal weer in orde
fendt-412
Zijn wel boeren bij ons in de buurt die een woeler met gebogen tanden combineren met een rotorkopeg en een zaaimachine. Een trekker van 180pk en je bent in 1 werkgang klaar met tarwe zaaien. Capaciteit is netzo hoog als bij alleen rotoreggen en zaaien, alleen bent meer pk's nodig. Op grote bedrijven ben je ook wel zon trekker nodig om te ploegen.

Dit kan alleen niet met alle gewassen, wanneer je in het voorjaar wilt poten/zaaien moet de grond in de winter verweren door de vorst.

Grondsoort heeft ook een grote invloed, op klei kun je minder dan op zand denk ik.
Wat vinden jullie hiervan dan ?
Of zijn er mensen die hier ervaring mee hebben ?

tractorfan.nl/movie/12133/
Ernst-Jan
Die combi is Cultischijveneg met vorenpakker, zie je veel op zandgrond.
Als ik naar de kleuren kijk: Evers Brumby 😉
HOOIJMAN
Verschillende hebben het op klei ook geprobeerd, jaar op jaar word de opbrengst toch minder en de onkruiddruk groter.. velen zijn weer terug bij ploegen.. omdat het tevens ook net zoveel werk is als lostrekken..
Ernst-Jan
Donders, wat een combi van Te Riet
jehan
Klopt hooijman en wat je met het ene verdient gooi je met het ander weer weg
Ernst-Jan
Hooijman: wordt de grond na het lostrekken niet veel fijner dan met de ploeg? Dan scheelt het je een werkgang met de kopeg
Wimsumar
Beste JorisKleinGunnewiek: Na het bemesten van maisland vervolgens met de Evers Hunter met zaaimachine maiszaaien is een perfecte combinatie.
Met dat "ding" wat in de fronthef hangt, moet alleen even uitgeklapt en volgas achteruit tussen twee bomen door gereden worden ( is een volstrekt overbodige machine/bewerking)
Claas-JD
@JoriskleinGunnewiek

een vleugel cultivator met dubbele pakker. doen het alwel 5 jaar zo denk ik.. en onkruid bestrijden moet je toch!
Hoe diep bewerk je het dan ?
Claas-JD
Nou wel redelijk diep volgensmij... weet het niet eens precies.
Wimsumar
Beste Claas-JD: Ik heb het maisland ook een paar jaar laten "vleugelscharen" (op /_ploegdiepte à 25 cm).
Reuze handig vanwege het ontbreken van de vermaledijde begin en eindvoor van een ploegbewerking maar door de vleugelscharen een te intensief losse bouwvoor. Met de vastetand- i.p.v. de vleugelschaarcultivator voldeed mij beter.
weurding
@Claas-JD hier een akkerbouwer heeft onze lemken smaragd geprobeert op 25 cm diepte, jd 6620 ervoor, 7 km/u was de max, dieper ging ook niet, kost wel vermogen,en was nog zonder extra pakker
@weurding

Was dat na de oogst ?
weurding
@JoriskleinGunnewiek klopt, verleden jaar na de bieten, betreffende boer heeft 200 ha in gebruik en wilde wat proberen, zag ook gelijk af van zijn plannen om een 4,6 meter brede smaragd te kopen voor dit doel 😃
Ja dat vraagt vermogen 😄
interpowerrr
Gewoon een hele stenge winter zonder sneeuw, dat is het beste/goedkoopste.
Ja dat klopt. En hopen dat dat nog gebeurt.
weurding
Ik vindt het prima, vorst is geen regen 😉
huub
Wat gebeurt er als de combi op het filmpje een flinke groenbemester moet onder werken? of nog erger, een graszode? Spitten/zaaien kost €115/ha, eurootje of 50 voor 't doodspuiten van de groenbemester en je bent klaar..
maartendankers
Klaarleggen op zand met een smaragd wil best, als er maar een pakkerrol aan hangt want de rol die er standaard achter zit verdicht de grond niet goed. En dat doet een spitmachine wel 😄 wij konden dit jaar precies zien op 1 perceel dat was gespit aan de ene kant en gesmaragd zonder pakkerrol aan de andere kant. Dat wat gespit was stond er veel beter bij omdat die de grond beter aan drukt.
Wimsumar
Beste Huub e.a.: De Evers-Hunter zaaicombinatie is speciaal ontwikkeld om in een (doodgespoten) groenbemestingsgewas of graszode te zaaien.

louisbolk.org/downloads/1828.pdf/
Wimsumar
Beste T.F-ers: Hier een filmpje van een Nederlandse melkveehouder in Frankrijk met een "D.H.Z.- zaaicombinatie".


Het filmpje over de bouw van de combinatie:

Kareltje
Jaar op jaar zaaien zonder een kerende grondbewerking is slecht. Een keer met de cultivator en daarna met de kunstmest strooier kan voor een keer prima, maar niet elk jaar. Maar dat is klei, op het zand snap ik niet dat mensen nog spitten en ploegen, aangezien je met een vorenpakker de grond prima kan klaarleggen. Klei is eeen heel ander verhaal!
Wimsumar
Beste Kareltje: Je schrijft:

Quote:
op het zand snap ik niet dat mensen nog spitten en ploegen, aangezien je met een vorenpakker de grond prima kan klaarleggen

Wat gaat er aan de vorenpakker vooraf (meestal)?
Ernst-Jan
Vaak een (vleugelschaar) cultivator,
Michiel-Biervliet
@Wimsumar

Die eerste bewerking voor op die MF is zeker wel nodig, deze snijden de gewasresten van eventuele groenbemesters of andere gewasresten zodat het niet stroopt en sleept bij de zaaimachine. Ik ben zelf al naar meerdere demonstraties en heb al enkele lezingen over NKG bijgewoond en daar blijkt ook dat deze machine zeker wel nodig is. Deze mannen geven de kromme woeler trouwens elk mogelijk voordeel, en ik denk dat in jaren als deze, ze daar een groot voordeel mee hebben behaald.

Wat de vleugelschaar cultivatoren betreft, daar zit VEEL verschil in, sommige versmeren heel de boel. Anderen woelen juist enorm en keren de grond, sommige snijden alleen gewasresten door maar woelen en keren zo goed als niet.
Michiel-Biervliet
@Wimsumar

Als ik dat filmpje zo zie, vind ik dat een prachtige machine, niet mengen, wel lichten en lucht doorlatend maken! machine is ook te gebruiken als het wat natter is denk ik!
Claas-JD
@weurding


Met deze combi reed ik 6,5. 6506 power 😃 diepte weet ik niet meer... schat ook zo'n 25 cm.

maar met dubbele pakker drukt het de grond weer goed aan wat een perfect zaaibed is
Wimsumar
Beste Michiel-Biervliet e.a.: De frontschijveneg in het "M.F.-filmpje" kan zeer goed achterwege blijven omdat de zaaielementen precies achter de woelpoten zijn geplaatst en daardoor vrijwel geen gewasresten e.d. voor de "neus" krijgen. De nieuwste zaaimachines zijn trouwens ook aanzienlijk minder gevoelig voor opstropen van gewasresten o.i.d. omdat er in plaats van een vaste zaaikouter een stel van dubbele (snij)schijven voor zit.
Op de Evers-Hunter woel-zaaicombinatie zit overigens ook een snij-schijfkouter vóór de woelpoot.
@Wimsumar

Onze ervaring is hoe dieper je de grond in het voorjaar los "haalt". In een nat najaar (zoals afgelopen tijd) tijdens de oogst ga je er ook net zo diep door.
Wimsumar
Beste JorisKleinGunnewiek: Klopt. Die ervaring vrees ik ook! Daarom ook liever geen intensieve (volveldse) diepe grondbewerking
Dat klopt 😉
weurding
@Claas-JD

immense banden op die pakker, ruilen voor een normaal setje? 😃
john633
Het is geen mais of bieten ofzo maar ook voor onze bomen en struiken moeten wij de grond bewerken. dus hier onze ervaring,Een aantal jaren geleden hebben wij een proef gedaan om te zien wat nou het beste resultaat was.

1 mesten
Diepwoelen 45 cm
cultivator erover
ploegen 25 cm

dit heeft uiteindelijk het beste resultaat opgeleverd. Het land ligt er netjes bij en alle restproducten zijn verdwenen. Misschien nog wel het belangrijkste is dat we zeerk weinig last hadden van onkruid

2 mesten
diepwoelen 45 cm
cultivator erover
spitten 30 cm

Dit werkt opzich heel mooi maar alleen als er niet te veel rest producten op het land zijn achter gebleven. Het grootste nadeel hiervan is alleen dat je veel meer last van onkruid hebt dan met ploegen.

3 mesten
diepwoelen
cultivator erover
en dan meteen planten

Grootste voordeel hiervan is dat het heel snel klaar is.Het eerste jaar ging dit eigenlijk best wel goed planten deden het goed en het onkruid viel ook best mee. Het tweede jaar was het stukken minder planten groeide slecht en er was een invasie van onkruid.
john633
@interpowerrr

klopt gedeeltelijk

het beste is een koud najaar zodat het onkruid in rust komt en dan vervolgens een keer een warme periode zodat het onkruid weer actief wordt en dan vervolgens weer flink wat vorst.
@john633

Waarom diepwoelen tot 45 cm ? Kan dat niet tot ongeveer 30 cm ? Of is dat te ondiep ?
john633
@JoriskleinGunnewiek

Quote:
JoriskleinGunnewiek - 24 minuten geleden
@john633

Waarom diepwoelen tot 45 cm ? Kan dat niet tot ongeveer 30 cm ? Of is dat te ondiep ?

30 cm is bij ons inderdaad te ondiep om dat er op die diepte een harde laag zit waar we door moeten voor een goede afwatering
Dat kan. En hoe lang blijven deze bomen en struiken staan dan ?
john633
Op de geteste percelen blijven de planten ongeveer tussen 7 en 12 maanden staan,op percelen waar grote bomen staan hebben we het niet getest omdat we daar altijd wel gaan voor optie 1 😄
Okee. 😄
HOOIJMAN
Hoezo? woelen, cultivator en dan ploegen? die cultivator kun je ook wel weg laten volgensmij
Claas-JD
@weurding

Moet je de werktuigen verening holte even bellen 😛
john633
@HOOIJMAN

Quote:
HOOIJMAN - 6 minuten geleden
hoezo? woelen, cultivator en dan ploegen? die cultivator kun je ook wel weg laten volgensmij

die cultivator legt het land er weer ff glad bij. Aangezien er nog veel fijne wortels in de grond blijven zitten na het rooien trek je met de diepwoeler 3 sleuven in het land en dan is het bijna niet te ploegen 😃
county1124driver
In zeewolde stage gelopen.. daar ommundig veel woelen. veel 35 cm diep. na de kopakkers rooien direct die lostrekken. en dan met volle kiepers er over. zou je hier op de zandgrond helemaal niet hoeven te proberen. verschilt enorm wat voor grond je zit. bij aardappelen lijkt spitten me niks. alleen al door die bende stoppelresten wat je na de mais hebt. voor grasland en granen kan het prima.
@county1124driver

Van stopelresten komt niks van boven hoor als je spit.
maartendankers
Spitten doen heel veel hier voor aardappels poten, Bietenland word hier in de buurt ook nog wel met "smaragd" klaargelegd.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
61
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
2