15.000 kg. & 600 PK maar geen rijbewijs nodig

Zie filmpje (lees meer link)

Deel dit topic

Reacties

chiel6920S
En terecht ik vind t niet normaal dat dit kan!
martijnfendt104
Die regel slaat helemaal nergens op,
straks mag iedereen van 16,5 met een autorijbewijs er ook op rijden
heidewoud
Heeft er al een keer vaker op gestaan!
Johan-L
Waarom mag hij niet in 2014 op de trekker rijden?
omdat je een auto rijbewijs hebt, zeker?
ik vind het eerlijk gezegt ook niet kunnen.
maar aan de andere kant, je rijdt niet zomaar in zo'n ding als je er geen verstand van hebt meestal zit er een ervaren chauffeur op die dit werk vaak doet, dus waarom is dat rijbewijs per se nodig?
Inter1246fan
Belachelijk. Ik vind eigenlijk dat je voor zelfrijdende landbouwmachines als hakselaars, combines, spuiten, rooiers een vrachtwagen rijbewijs moet hebben. Daar is het T rijbewijs nog te licht voor.
Johan-L
@martijnfendt104 dan moet er wel een minimaal 5 jaar ervaren automobilist bij zitten
JDeerefan
Da is veel te gevaarlijk alleen autorijbewijs
Siebenga
Laat nederland nou gewoon naar duitsland kijken! Die heeft het voor elkaar
Snaky Bill
Ik wordt akelig van al die regeltjes die ze in den Haag uitzitten te denken en de jonge boeren van 16 jaar zijn er de dupen van
iwan
@Siebenga helemaal mee eens
iwan
@Snaky Bill jonge boeren 16 jaar met een trekker van 200 pk en 50 ton lading en dat is veilig zeker
TomasBB
Dit kan echt niet voor elk voertuig heb je een rijbewijs nodig dus dat moet ook zo blijven!
chiel-fendt 936
Hier is volgens mij een tijdje terug ook al een topic over geweest
Snaky Bill
@ IVAN
daar heb je ook gelijk in 200pk en 50ton is geen landbouw voertuig meer ken je geen 16 jarige de weg op sturen .moet je gewoon groot rijbewijs voor hebben
iwan
Dacht ik ook ken het uit eigen ervaring net 16 150 pk trekker en zelfs 60 ton lading lely´s en ging ook fout kon toch nog niet zo goed trekker rijden ha ha
wout820
@Siebenga

hoe zit het in duitsland dan
walker1
Dat trekkerrijbewijs is ooit ingevoerd zodat jongeren van 16 en 17 thuis op de boerderij mee konden helpen en stamt nog uit de tijd dat trekkers niet harder als 16 mochten rijden en in de praktijk niet harder als 30 reden en je met 100 pk al een hele grote trekker had.
Het is niet bedoeld om loonwerkers en grondverzetbedrijven aan goedkoop personeel te helpen dat vervolgens totaal onverantwoord met combi's van 40, 50 ton en met snelheden van soms wel 60, 70 km/h de wegen onveilig maken.
De hoogste tijd dus dat er een echt rijbewijs ingevoerd wordt waar je ook echt voor moet leren en een serieus examen af moet leggen.
deutz6007
Geld het nieuwe trekker rijbewijs ook voor mensen die voor 2014 18 zijn en een B rijbewijs hebben, oftewel moet ik straks ondanks dat ik mijn B heb ook een trekker rijbewijs gaan halen??
jdeere8200t
@walker1
volledig mee eens, maar als ze zoals bij ons in belgie een trekkerrijbewijs hebben, mag je met 22 ton rijden van hoeve naar veld, als je dan nog autorijbewijs hebt mag je met je landbouwvoertuig overal rijden maar onder de 3.5 ton, en als ik met trekker boven 3.5 ton rond iets wil transporteren moet ik ook al een vrachtwagenrijbewijs + aanhanger gaan halen, kortom ze maken allerlei nieuwe regeltjes en rijbewijzen in plaats van 1 duidelijk specifiek rijbewijs te maken dat geld voor trekkers zodat dit wel verantwoord is maar dat je geen 3 rijbewijzen moet gaan halen want dit is nogal kostelijk, ik weet niet of in nederland de situate ook al zo erg is?..
walker1
Wat mij betreft hadden ze net zo goed CE rijbewijs verplicht kunnen stellen voor landbouwverkeer.
anoniem
Nederland.... tja wat moet je er nog van zeggen tegenwoordig.....? :|
ErDee
Ik denk: grenzen stellen, tot een bepaald tonnage autorijbewijs en daarboven+zelfrijders vrachtwagenrijbewijs, klaar.
711feldliebe
Iemand die een auto rijbewijs heeft en kan zomaar rijden zonder ervaring, Is heel wat anders als een boeren jongen die tussen de trekkers is opgegroeid en veel meer ervaring heeft.
selten
@711feldliebe
Das het probleem met hoe het T-rijbewijs was. Je kon het halen zonder moeite.
selten
Nouja als ik dan met moeite een T-rijbewijs moet halen om ff naar de bakker te gaan ofzo. Schaf ik zon ding wel aan. Veel geiniger 😃
joepdeutz
Ik heb nou me trekker rijbewijs
maar ik mag ook niet op een brommer rijden
want dat is natuurlijk veel groter en zwaarder
selten
@joepdeutz
Ben jij helemaal van de pot gerukt?
Met je tractor op een brommer, je bent gek. Als je kunt tractorrijden betekend nie dat je in het verkeer met een brommer kunt rijde. Hier snap ik de logica helemaal niet van. Beetje raar antwoord vind je niet zelf?
joepdeutz
In het verkeer zie ik het verschil niet hoor
joepdeutz
Maar als je auto ken rijden
betekent het ook niet dat je trekker kent rijden
selten
@joepdeutz
Ik toch zeker wel. Ik heb allebij en weet zeker dat je voor tractor VEEEEEL andere handelingen nodig hebt. En dat je met tractor veel minder gauw een ongeluk maakt. Dit is gewoon achterlijk wat je zegt.

Met een brommer rijd je tussen de FIETSERS, daar moet je goed op anticiperen. Tractor rijdt op een weg fietsers gaan aan de kant als ze je zien aankomen.
Tractor is zwaarder en groter. Brommer is kleiner, sneller (rekening houdend met maximum snelheden), wordt vaker over het hoofd gezien door automobilisten. AKA je rijdt jezelf eerder dood.

Heb jij ooit iemand gezien die is aangereden met de brommer?
Nou ik wel. 1tje is dood. 100km/h voorop een auto die 80 reed.
1 ander heeft 4 maanden in het ziekenhuis gelegen.

Heb ik ooit van iemand gehoord dat die zwaargewond uit een tractor kwam na een ongeluk? NEE! Waarom brommers zijn veel gevoeliger. Tractors zijn niet zo gevoelig voor iets. En de bestuurder al helemaal niet.

Tractor mag volgens de wet 25. Een brommer 45. Maar aangezien we de wet nie nauw nemen. Lopen de meeste tractors een eind richting 50. Meeste brommers lopen ook heel eind richting de 80. Als ik het zo vergelijk wil jij met iets wat 45 mag lopen terwijl je een rijbewijs hebt voor LRV??????

Vindt het echt achterlijke vergelijking. En het theoriegedeelte van een tractor krijg je de helft nog nie wat je bij brommer theorie krijgt. Serieus als je niet weet waar je over praat moet je nooit een antwoord geven. Tis nie voor niets dat ze niet gewoon alle rijbewijzen samen doen. Tis toch ook nie zo dat je auto mag rijden omdat je tractor hebt? Zo zie ik JOU vergelijking.
selten
@joepdeutz
Zo waarom zou je dus brommer mogen rijden met een tractor rijbewijs volgens JOU!?!?
joepdeutz
Als je gewoon in het dorp rij dan is het heel anders als in de stad en op drukken wegen en ik snap jou concusie ook wel
maar ik vind het ook niet kunnen dat je als je 18 ben zo op een trekker mag stappen want je hoef inpresiepe niet eens je auto rijbewijs tehebben
selten
@joepdeutz
Je kent de wet niet hé. Je mag vanaf je 16 al tractor rijden. ZOLANG je niet voor landbouwdoeleinden rijdt. Dus je mag geen kieper rijden zonder T-rijbewijs. Je mag geen rode diesel gebruiken. Voor de rest mag je dan toeren met je tractor.
joepdeutz
Ik heb het echt over aan het werk he
iemand die 18 is mag zo aan het werk met een trekker
selten
@joepdeutz
ben je 16 dan ben je maar een kind. Je bent jong, onvolwassen en achterlijk. Tenminste de grote hoop. Bij je 18 zou je wat verstandiger moeten zijn. Ik vind mezelf wel een uitzondering ( ik niet alleen) op het onvolwassen. Net als met de opmerking van jou heb ik het idee dat jij GEEN uitzondering bent. De logica ontbreekt bij jou. Als je brommer wil rijde moet je het kunne. En nie gewoon een papiertje halen bij een pakje boter zoals het tractorcertificaat is. Je hebt dan nog voor geen procent bewezen of je kan rijden. Omdat er geen gediplomeerd persoon zit te kijken. Tenminste niet zoals bij t CBR!
joepdeutz
Ik durf wel te wedden dat ik beter ken rijden dan iemand die er zo voro het eerst op stap
ik wil niet zegge dat ik zo goed ben maar de logica ontbreekt hier nu ook gewoon aan
selten
@joepdeutz
ik zeg niet dat jij niet kan rijde. Alleen dat jou inzicht een betje onlogisch en onvolwasse is.
Hurli356
Met auto rijbewijs voor t eerst op 'n trekker, gaat wss redelijk goed. Met name het rijden, en oke, de eerste keer niet meteen met kipper doen, maar dat deed niemand. De rijvaardigheid beheers je wel vanuit de auto (bediening pedalen, spiegels kijken, voorrang, verkeersregels + borden, inschatten van snelheden)
Snaky Bill
Het beste is gewoon je rijbewijs halen met BE-C1-CE-C1E-D1-DE-D1E- met gevaarlijke stoffen aantekening er bij , Want dierlijke mest wordt in de toekomst ook tot gevaarlijke stoffen gerekend.niet normaal meer deze regels.
930triplemaaier
@Snaky Bill ik heb de auto en de vrachtwagen helemaal compleet. Ik vond me met 26 jaar al een heel ervaren bestuurder maar toen ik op mn 26ste mn vrachtwagen rijbewijs ging halen heb ik toch nog heel wat dingen geleerd hoe met situaties om te gaan en veel dingen die je met de vrachtwagen leert zijn ook toepasbaar in het landbouwverkeer zoals uitzwaai anticiperen en noem maar op.
mijn voorstel is flink verzwaard trekkerrijbewijs tot 50km/h en wil je sneller dan gewoon een vrachtwagenrijbewijs
DB_jansen
Mijn oom heeft ook alle rijbewijzen, behalve motor en scooter, dat vind hij onzin (hij is vrachtwagen monteur)
mij lijkt het gewoon verstandig dat je twee trekkerrijbewijzen hebt, een voor hobbymatig (oltimer bijvoorbeeld) en een voor beroeps en loonwerk waarbij je vaker over de weg rijdt en gevaarlijkerde situaties tegenkomt 😉
ErDee
@DB_jansen Goed idee, zoals het nu nog is, met dat groene floddertje (en dan wel volgens de regels en strenger) om met je hobbytrekker te toeren, max. 80 pk. tot een bepaald tonnage en snelheid autorijbewijs, zeg tot 150pk en 30 ton en 45 km/h, en daarboven vrachtwagenrijbewijs.
baggerfarher
@jdeere8200t ik vind de wet in belgie als ik het zo leest ook wel goed is het hobby matige en beroeps meteen verdeelt dan zijn de gewichten ook gelijk aan de auto.

in dld bebben ze verschillende klassen van ijbewijs dat is opzich ook wel goed geregeld. maar zo als het in nl kan is eigenlijk gewoon levensgevaarlijk.
dehandigesmeerlap
Filmpje klopt helaas ook weinig van...je mag met een landbouw voertuig alleen werkzaamheden mbt landbouw uitvoeren.Een rondje naar de bakker is al strafbaar,daar mag al helemaal geen rode diesel voor gebruikt worden...
Snaky Bill
@ Derhandigesmeerlap,
maar met en grond dumper mag je ook niet met rode gasolie rijden de bouw.pas nog bekeurd door de douane kwamen brandstof
tank monsters nemen ,op het werk
en gelijk voor half jaar aangeslagen.
Fendt__power
Ja zullen we meteen voor elke ton die erbij komt rijbewijs maken, please hou op man! zo wil er nooit iemand meer loonwerker worden of boer!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
46
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
6