Vorenpakker in triltand

Je ziet soms een triltandcultivator die in het midden,tussen de trekkerbanden een vorenpakker heeft lopen. Heeft dit veel effect of ligt de grond tussen de wielen nog altijd te los en te hoog,zodat je dan eigenlijk toch nog eerst alles wiel naast wiel moet vastrijden? Iemand ervaring mee? Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

ares697
Alleen een vorenpakker werkt bij ons ook goed. Alles wiel naast wiel vastrijden vind ik maar een raar fenomeen.
claasfendt
Hebben wij ook maar mocht wel iets harder drukken zit er aan te denken om te verzwaren
Ritchie
@ares697

Waarom? Direct met een trekker met dubbellucht en cultivator klaar leggen, dat vind ik persoonlijk vreemder. Dan is niet alles gelijk aangedrukt.
Wimsumar
Beste Ritchie:
Quote @Ritchie:
Direct met een trekker met dubbellucht en cultivator klaar leggen...... ..... Dan is niet alles gelijk aangedrukt.

Na de werkgang op volle werkbreedte de volgende werkgang half over de eerste overlappen. Dan is de grond ook vrijwel "spoor aan spoor" bereden.
kerstrunner
@Wimsumar Goed op zware grond maar op zandgrond ga je dikwijls een te fijn zaaibed klaarleggen,als je overlapt.
ares697
@Ritchie Gewoon een vorenpakker aan de ploeg scheelt ook weer een werkgang. Wiel aan wiel vast rijden om het vervolgens weer los te trekken is wel heel arbeidsintesief.
kerstrunner
@ares697 Voor grote akkerbouwers is het inderdaad (te) arbeidsintensief. Al zijn er hier toch wel enkele grote boeren die het toch doen. Het land is dan wel egaal bewerkt en ligt mooi vlak. In mijn geval gaat het maar over een paar hectares per jaar.
NHfan97
@Wimsumar Zo doen wij het ook .
Wimsumar
Beste KerstRunner:
Quote @kerstrunner:
te fijn zaaibed

Gebruik dan een vastetandcultivator (met verkruimelrol) inplaats van een triltand.
Wimsumar
Beste NHFan97 e.a.:
Quote @NHfan97:
Zo doen wij het ook .

"Vorenpakker", "Spoor-aan-spoor", "Triltandcultivator", "te fijn zaaibed", zo een paar opmerkingen uit deze topic. Allemaal voor het maken van een 'fijn' zaaibed voor mais (waarschijnlijk).

Over fijn zaaibed gesproken. Hoe fijn (2 betekenissen) kan/moet(?) een maiszaaibed zijn?
Let in onderstaand filmpje met name op de grond en de trekkerbanden:


P.S.: In vergelijking met het filmpje dan is de maiszaaimachine bij mij aan het kilveren. 😉
kerstrunner
@Wimsumar Ik had het vooral over wintergraan en gras,maar inderdaad ook mais. Vooral voor gras vind ik het belangrijk dat alles egaal is aangedrukt,anders krijg je sporen waar gras inligt waar je met de schudder niet aankan,of erger:als er juist een wieltje van de schudder inrijd,gaan die tanden door de grond. Een te fijn zaaibed slempt makkelijk dicht bij een stortbui,en er is een hogere onkruid druk. Volgens mijn bescheiden mening. Wat bedoel je met kilveren van de zaaimachine?
jehan
@kerstrunner en een te grof zaaibed geeft weer problemen met spuiten ..krijg je van de grote kluiten een paraplu effect
Wimsumar
Beste Kerstrunner:
Quote:
Ik had het vooral over wintergraan en gras

Gewassen waren door jou nog niet genoemd in dit topic, maar inderdaad, voor gras is het belangrijk dat de bouwvoor egaal aangedrukt is. Voor wintergraan daarintegen is zeker spoor aan spoor aanrijden overbodig, zelfs af te raden (minder waterberging in de grond mogelijk).

Quote:
te fijn zaaibed......... hogere onkruiddruk

Dat zou kunnen, maar bij een (grof)kluiterig zaaibed is onkruid moeilijker te bestrijden: zaden/kiemplantjes van onkruid kunnen in de 'schaduw' van kluiten liggen en bij bespuiten niet geraakt worden.

Quote:
kilveren

In het filmpje is een nogal vaste bouwvoor met fijn verkruimelde toplaag te zien. Het zaaibed behoud z'n vlakke ligging, zelfs na berijding met de trekker.
Ik houd de bouwvoor voor mais liever iets losser en de toplaag iets grofkluiteriger dan zoals in het filmpje. Bij mij hebben de kluitenruimers voor de zaaielementen dan ook nogal wat meer werk (gekscherend: 'kilveren' ;)).
kerstrunner
@Wimsumar Klopt ook weer wat jij en @jehan zeggen over die grove kluiten en spuiten. Bij ons ligt de grond ook niet zo vast en fijn als in het filmpje. Met een gewone simpele triltandcultivator krijg je het ook niet zo fijn,of je moet echt op zandgrond zitten of er overal 3 keer overrijden. Dan komen we terug bij mijn vraag: ik wou graag weten of je met een vorenpakker tussen het raam van een triltand de grond in 1 werkgang goed genoeg kan aandrukken om niet wiel naast wiel te moeten vastrijden.
Wimsumar
Beste Kerstrunner:
Quote @kerstrunner:
vorenpakker tussen het raam van een triltand

De vorenpakker (8 rings 70 cm doorsnede, 1,2 meter breed, 345 kg zwaar ?) en de triltandcultivator zullen onafhankelijk van elkaar de bodem moeten kunnen volgen. Hiervoor zal de vorenpakker met 1 of andere paralellogramconstructie ingebouwd moeten worden in een nieuwe (verzwaarde) driepuntsbok voor de triltandcultivator.

Pakkerringen afmetingen + gewichten:

zibo.nl/content/producten/…

zibo.nl/content/producten/…
kerstrunner
@Wimsumar Ha,ok. Ik had er zelfs niet bij stilgestaan dat die afzonderlijk moest kunnen bewegen,ik dacht dat dat alleen in frontuitvoering nodig was. Bedankt!
Wimsumar
Beste Kerstrunner:
Quote:
afzonderlijk moest kunnen bewegen

De vorenpakker moet de ondergrond weer iets verdichten en de triltand oppervlakkig het zaaibed bewerken. Met name het werk voor de vorenpakker zal als gevolg van bodemomstandigheden erg wisselend zijn kwa werkdiepte. Met de vorenpakker als vast onderdeel in het cultivatorframe zal de cultivator als het ware als op een wielstel gaan lopen.

P.S.: Je zou ook contact met ZIBO op kunnen nemen wat hun idee/advies/ervaring over het idee van het inbouwen van een vorenpakker in een triltandcultivator is.
Wimsumar
Beste Kerstrunner:
Quote @kerstrunner:
niet bij stilgestaan

Mosterd na de maaltijd. Onderstaande foto vond ik zojuist in fotoboek van T.F.-lid Assink.

P.S.: Wat heb je zelf gedaan?
kerstrunner
@Wimsumar Nog niets,ik was nog aan het uitkijken voor 1 van de 2 triltanden die ik wist staan te kopen maar die verkoper reageert niet. Hets is nu ook zo druk geworden met maaien,schudden en persen dat ik geen tijd meer heb gehad om er mee bezeig te zijn.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1