PAS //// NB

Kunnen boeren waarvan de pas is afgeschoten nu wel een NB aanvragen ???
En boeren die alleen een oude milieu vergunning hebben wat kunnen/moeten die??

Deel dit topic

Reacties

jg
Pas bedrijven moeten zelf op zoek naar N-ruimte en kopen , dat doet NoordBrabant ook al .
+1
jg
Carola zal via N-registratiebank willen herverdelen . Betaalt sector het zelf . Gelijk de fosfaatrechten problematiek opgelost . Daarom is ze boos op Brabant , die al transacties doen .
de jonge
De politiek van nu een beetje inschattende zegt mijn gevoel dat de bedrijven die de vergunning niet voor elkaar hebben en dan ook nog eens bij een natuurgebied zitten het wel eens behoorlijk moeilijk kunnen gaan krijgen
+3
Melkveehouder6
@de jonge PAS melders zitten niet dicht bij de natuur want anders hadden ze vergunning aan moeten vragen. PAS melders zitten ver genoeg van de natuur af, dit zijn de locaties waar in de toekomst geboerd moet worden....
@Melkveehouder6 Dus NB houders bij natuur kunnen door boeren ??? Ik weet zeker dat ,dat niet zo is, Weet van boeren met NB bij natuur die weg moeten .
+2
Erik!!1979
@Melkveehouder6 de vraag is alleen wie in de toekomst daar gaat melken. Die NB houders die uitgekocht gaan worden of de pas houders zelf?
de jonge
@Melkveehouder6 is dat zo? bij mijn weten kon je een pasmelding doen als je niet boven een 0,5 mol groeide( het precieze cijfer weet ik zo niet) als je daar boven kwam moest je een vergunning aanvragen, en daarvan heb ik nooit gehoord dat die regel bij een nb gebied anders was dan in een niet nb gebied. hoe zit het dan wel? weet jij dat?
@de jonge Hier was gewoon het advies NB aanvragen , fors bedrag aan rechtengekocht, stalruimte aanwezig.
Noorderling
@Detukkeroettwente
@de jonge
Niet overal kon je een NB aanvragen.
Tot 0,5mol moest je een berekening ter eigen administratie doen, dit is dus bij niemand inzichtelijk.
0,5 tot 1mol was een melding. Daarboven een vergunning.

Dus inderdaad, hoe minder depositie op een natuurgebied, hoe groter je probleem nu is.
de jonge
@Noorderling bedankt voor je uitleg
+1
pieta
@Noorderling Voor 1 juli 2015 kon iedereen een NB-vergunning aanvragen. Niet iedereen deed dat. Er waren zelfs die bewust hebben gewacht tot na 1 juli om met een melding te kunnen volstaan. Wij hebben vantevoren ammoniak gekocht en daarmee een vergunning NBW gekregen.
+2
Noorderling
@pieta
Was niet nodig en kon dus niet volgens de provincie. Was ruimte genoeg en een melding tot 200 koeien voldeed. Voor de zekerheid in 2015 maar een pas melding gedaan, vergunning kon pas bij 800 koeien en nu heb je feitelijk nog niks.
Vario512
Quote Reactie van @Noorderling:
Was niet nodig en kon dus niet volgens de provincie. Was ruimte genoeg en een melding tot 200 koeien voldeed. Voor de zekerheid in 2015 maar een pas melding gedaan, vergunning kon pas bij 800 koeien en nu heb je feitelijk nog niks.

Hoe ga je voor de rechter bewijzen dat je geen NB-vergunning kon krijgen? Heb je het zwart op wit van de provincie Groningen gekregen?
cornelissen
Quote Reactie van @Vario512:
Hoe ga je voor de rechter bewijzen dat je geen NB-vergunning kon krijgen? Heb je het zwart op wit van de provincie Groningen gekregen?

Ja,dat is niet zo makkelijk ,tot 1 juli 2005 had je zo ie zo een vergunning nodig ,als je meer dieren had als vermeld in de milieu vergunning of melding van voor de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden. Als de ruimte bij de provincie,zeg maar het desbetreffende natura 2000 gebied(en) op was, kon je alleen extern salderen.En de aanvraag was de aanvraagformulieren invullen en leges betalen.
buorman
Quote Reactie van @cornelissen:
Als de ruimte bij de provincie,zeg maar het desbetreffende natura 2000 gebied(en) op was, kon je alleen extern salderen

Volgens mij loopt hier het eea door elkaar, namelijk voor en na invoering pas.
De pas was nu juist bedacht om [ontwikkeligs]ruimte te creeren
Noorderling
@Vario512
Tja, telefoon en algemeen bekend. Maar nu sta je met lege handen, dat klopt.
Vraag ook geen MER aan als niemand er om vraagt.
+1
pieta
@Noorderling Er is ook niemand die mij gevraagd heeft om een NB-vergunning aan te vragen. Ik heb het toch maar gedaan. Ammoniak gekocht. Je kon ook op de PAS wachten. Maar het werd mij afgeraden door ForFarmers advies. Dus maar doorgebeten, een 10.000 euro er tegenaan gesmeten en een NB-vergunning hebben.
Noorderling
@pieta
Achteraf een goede zet, maar zou toch niet nodig moeten zijn?
Kon hier ook geen ammoniak kopen, geen NB aanvragen, niets.
Maar de politiek, nogal links georiënteerd gaat hier ook niets voor ons betekenen.
Varkens en pluimveebedrijven kunnen al niet uitbreiden in aantallen, onder welke voorwaarden dan ook. Nu is de rest aan de beurt.
pieta
@Noorderling Ik kan niet oordelen voor jouw situatie maar mij is indertijd duidelijk medegedeeld door de adviseur dat je wel een NB-vergunning nodig hebt. En dat een vergunning toch net wat anders is als een melding. Ammoniak heb ik vd buren (twee) gekocht die zelf geeneens wisten dat ze ammoniak hadden.
+1
buorman
Quote Reactie van @pieta:
Ammoniak heb ik vd buren (twee) gekocht die zelf geeneens wisten dat ze ammoniak hadden.

En die hebben toen maar een nieuwe ''biogas'' auto gekocht?
Lepus
@Noorderling Hier idem, hoefde alleen niet tot 800 stuks😅.
Ik wou kostte wat kost een vergunning en heb net zolang lopen puzzelen en zelfs van de schuur een grote potstal gemaakt tot ik maar dat aantal dierplaatsen had. Heb sinds begin 2016 een PAS-vergunning, voor wat het waard is.
+1
BertK
@Detukkeroettwente Hier meerdere keren geprobeerd, was niet nodig en/of kon niet.
+1
Edvof
@de jonge minder dan 0,05 mol stijging per ha moest je de berekening in eigen administratie bewaren
0,05 tot 1 mol pasmelding maken bij provincie
1 mol en groter pasvergunning aanvragen
de jonge
@Edvof bedankt voor de uitleg
Koeien boertje
@de jonge dan zou het ook zo zijn dat er naast n2000 gebieden boerderijen weg gaan en land vrij komt.
Dit is onverkoopbaar dus gaat zakken in waarde.
Vervolgens is dit voor weinig te huur en te koop
de jonge
@Koeien boertje ja en dan kan de staat het voor een prikkie kopen en het natuurgebied weer uit breiden,zodat de volgende groep aan de beurt komt die te dicht bij natuur zit en vertrekken kan
BertK
@de jonge Deze gronden mag gewoon gras of mais op geteeld of beweid worden. Emissie punt stal telt zolang ze niet nog 5 cijfers achter de komma verder gaan tellen. Buren kunnen dus herverkavelen of extensiveren.
@BertK Ik lees dat er geen duidelijkheid is of je er iets mee kunt
@Christo4.0extendedversion dat ook, maar ik maak mij ook zorgen over de grond van de bedrijven die nu opgekocht zijn. De discussie loopt of ze niet per direct afgewaardeerd moeten worden naar natuur. Als akkerbouwgrond komt er namelijk ook NOx vrij, maar alle stikstof is verkocht...juridisch gezeur dus
BertK
@Christo4.0extendedversion Voor je stikstofuitstoot wordt gekeken naar je emissiepunt. Je stal wordt als HET emissiepunt beschouwd, maar als je helemaal zuiver wil kijken telt bemesting en beweiding ook mee. Tel je dat mee, dan kun je eea tot in het nog absurdere meetellen. Verandert de ligging van je percelen, verandert de oppervlakte van je bedrijf, verandert het aantal dagen dat je op een perceel weidt, verandert de emissie door ontwatering of bemestingstoestand, IN THEORIE is dat van invloed op je emissie op N2000. (Lachen met ruilverkaveling). Is je land niet van invloed, is grond naast N2000 net zo veel waard als de rest.
Eea ook lekker controleerbaar. Daarom wil men geen vergunning voor bemesting en beweiding.
+2
Jannus
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Vervolgens is dit voor weinig te huur en te koop

Het is niet te slijten aan de straatstenen,men heeft daar leuke constructies voor aan waarde compensaties maar je blijft we gewoon eigenaar over een waardeloos stuk grond waar je alleen maar op mag tuinieren in dienst van de overheid,je wordt een communistische loonslaaf

worden leuke gebieden voor straks als de corona malaise achter de rug is om werkgelegenheidsprojecten om de mensen een beetje tervreden aan het werk te kunnen zetten,zo gebeurde dat ook in de depressie tijd jaren '30 maar is een schijn economie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0