7 juni 2021Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV beig met pioenrozen oogsten.Voor de gelegenheid de trekker maar eens op z'n brede banden gezet. Uiterst tevreden over deze combinatie.De traploze t

Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV

PieterA
7 juni 2021Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV beig met pioenrozen oogsten.

Voor de gelegenheid de trekker maar eens op z'n brede banden gezet. Uiterst tevreden over deze combinatie.

De traploze transmissie kunnen we niet meer missen.

De Ag-leader gps werkt vanaf 60 meter per uur perfect. Beneden deze snelheid dacht de gps dat hij stil stond en dan moesten we hem na 60 seconden opnieuw activeren. Dit ging gelukkig goed met de gps-knop op de afstandsbediening.

De stoelsensor omzeilen was een kwestie van een kussen onder de veiligheidsgordel vastklemmen. Daar hebben we de hele week geen omkijken naar gehad.

De regeling om het rijpedaal met de afstandsbediening aan te sturen werkte goed. Alleen als je de trekker start staan de snelheidsinstellingen behoorlijk hoog (ik dacht vooruit 10 km/uur en achteruit 5 km per uur). De dealer dacht dat dat wel ingesteld kon worden op de gewenste 250 meter per uur.

De oogstband achter de trekker werkt als volg: Je snijdt pioenrozen en als je er dan een bosje gesneden hebt leg je ze op de lopende band. Op het plateau in het midden staat dan iemand die de bloemen in kuubkisten legt, waarna ze afgevoerd worden en direct in de schuur per 5 in een bosje gemaakt worden. Als het oogsten sneller gaat dan het verwerken stapelen we de volle kisten met bloemen op in een koelcel tot we er wel de tijd voor hebben.

Capaciteit lag dit jaar zeer hoog, omdat bijna alles op hetzelfde moment rijp genoeg was. Sommige stukken hebben we in 2 rondjes geoogst, waar normaal 5 tot 6 rondjes nodig zijn voor alle bloemen rijp genoeg zijn om te snijden.

Reacties

+3
PieterA
De achterkant

(klik om te vergroten)

Pioenrozenoogstmachine
+4
deufi
Mooi verhaal weer. Had ze al gemist. Als je nu alles in 2 rondes kan snijden, is de aanvoer dan niet zo hoog dat dit de prijs weer enorm drukt?
+4
PieterA
@deufi Ik heb er plezier in dat wanneer ik iets op tractorfan plaats dat mensen geïnteresseerd raken in het verhaal achter de foto. Daarnaast vind ik het ook leuk dat de discussies toch een bepaald niveau hebben. Als ik dan te veel met andere zaken bezig ben (bijvoorbeeld het telen van gewassen)plaats ik liever niks. Ik maak wel foto's, maar plaats ze liever pas als mijn verhaal van toegevoegde waarde op de site zou kunnen zijn.

We snijden de pioenrozen in principe elke dag. Na een dag of 6 zijn dan de laatsten rijp om te snijden. Wij hebben ongeveer 1,7 hectare pioenrozen. De oogst doe ik veel met scholieren, maar dit jaar heb we ook nog Bulgaren aan het werk gehad. Je moet denken dat de oogst en verwerking van die pioenrozen ongeveer 2.500 uur werk kost. Het snijden komt zeer kritisch. Je moet er elke dag een keer door. Her verwerken komt wat minder kritisch, dat kan gerust ook een paar dagen later.

Dit jaar hebben we in plaats van een dag of 10 maar 6 dagen gehad waarop we konden oogsten (vanwege de warmte en voldoende vocht ging het afrijden nogal snel). Van die 6 dagen waren er drie dagen enorm druk. Dat was natuurlijk bij iedere teler zo.

Veel telers kiezen er in zo'n situatie voor om alle manschappen de bloemen te laten snijden. Er word dan maar mondjesmaat verwerkt en de aanvoer op de veiling blijft laag. Wij kiezen er voor om juist zo veel mogelijk te verwerken. De prijzen bleven toen nog redelijk overeind.

Aan het eind van de snijweek die tot 12 juni duurde hadden we al 92% van de oogst verkocht.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!