TJ Van Loco met hun Ploeger CM4240! (2022). Foto is geplaatst door FerreV op 29-05-2022 om 20:46:27, met 67 reacties.

Ploeger CM4240 (voederwinning)

1.436 foto's van @FerreV

+2
FerreV
TJ Van Loco met hun Ploeger CM4240! (2022)

Reacties

Andre150
Worstendraaier
gerrit power
@Andre150 kan meevallen is meer omdat zo luchtig neerlegt
Andre150
@gerrit power Loonwerkers die deze worsten moet hakselen hier in de buurt rekenen een flink hoger tarief. Zijn erg ongelijke wiersen
bart99
@Andre150 Mooi waardeloze loonwerker dan 😂
+1
MRVNDT
@gerrit power klopt. Dat is toch HET argument pro bandhark. Geen worsten en geen zand.
Terwisscha
@Andre150 hoe zo zou dit een worsten draaier zijn? Dan zou elke hark toch een worsten draaier zijn???? Je draait altijd een wiers in elkaar.
En is de wiers ongelijk/ bulten er in dan is de wiers te smal.
+1
hummy
Groot materiaal voor het wiersen, kan ook wel een gps'je gebruiken.
+2
Siete
Vraag me af hoe gruwelijk veel harken je wel niet moet hebben voor dat zo'n zelfrijdende hark uit kan 😅
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Siete:
je wel niet moet hebben voor dat zo'n zelfrijdende hark uit kan

Als je het leuk vindt om te hebben.
En je het geld het er voor hebt.
En hij is gekocht en betaald.
Dan hoeft die niet uit te kunnen. Dan heb je gewoon veel plezier van je aankoop.
PieterA
@Siete 2 vierrotorharken + bijbehorende trekkers is niet eens zoveel voordeliger dan zo'n Ploeger waarmee je in het drukke seizoen een mannetje uitspaart?
+1
FerreV
@PieterA Deze verzet toch minder als 2 4 rotor harken hoor.
PieterA
@FerreV Heb je daar onderbouwing bij?
casejxu
@PieterA 1 vier rotor legt in1 keer 1 wiers klaar van 12a15 meter gras. Deze moet daar heen en weer voor rijden
FerreV
@casejxu 11.5m bij middenafleg
+2
PieterA
@casejxu Dat betwijfel ik; maar sneller gedraaid en sneller in trandportstand, makkelijker langs de perceelsrand, minder grond in je voer, beter zicht op je werk. Ik zie het voordeel nog niet van zo'n complexe vierrotorhark.
casejxu
Quote Reactie van @PieterA:
voordeel

Financiële plaatje? Aanschaf... trekker voor de hark kan winterdag anders werk doen?
+1
PieterA
@casejxu Ja, en dan zet je een andere trekker stil? In de winter zijn er trekkers over. Je moet zorgen dat je er in de piek genoeg hebt.
BuvaM
@PieterA Ik twijfel wel over de onderhoudskosten van de in het gras draaiende delen, vooral gezien de draaiuren op jaarbasis.
+1
@PieterA
Quote:
beter zicht op je werk

Denk dat dat tegenvalt, gezien die meter overlap.
Daarnaast zijn de wiersen gewoon slecht, kijk maar boven de cabine, allemaal bulten. Word hakselaar niet blij van, laat staan balenpers of opraapwagen.
Als dit de wiersen zijn die die gemiddeld maakt, is deze machine ten aller tijde te duur.
dx11
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
allemaal bulten

Dit zijn losse plukken, die lust de taarup wel hoor
+1
@dx11 die bovenste 2 dan graag, maak je een filmpje? Wel een kilometertje of 12-15, zoals het hoort.

(klik om te vergroten)

+1
Mauritsdb
@ronald-deutz-fahr meter overlap is ook nodig vanwege dat morsen aan de buitenkant
+2
cb6520
@PieterA minder grond in het voer valt vaak ook tegen. Deze bestaat uit 2 delen van 4-5? Meter. Een 4 element hark uit 4 delen van 3-4meter. Heb in oost duitsland ook al meerdere gezien die van de bandhark weer terug gingen naar normale hark.
EA_MF
@cb6520 deze pickup’s zijn flexibel 😉

(Is een Reiter pickup, wordt o.a. Ook door SIP gebruikt)
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @EA_MF:
deze pickup’s zijn flexibel

Lang niet zo als een 4 element hark, loonwerker hier in de buurt had er 1 gekocht, is na 2 jaar weer ingeruild voor een 4 elements. Hakselaar had er meer moeite mee om ze naar binnen te krijgen,
waar die in bedrijf is gesteld heeft die naast een 9 m middenaflegger gedraaid, daar konden ze met hakselen eens zo snel rijden, dan de wiersen van de bandhark. Die bandhark is vervolgens naar Canada gegaan en verkocht als ex demo 😅

Andere loonwerker had er 1 op demo en kon na elk perceel met de schep aan de gang, bult grond eronder hangen en hoger ruw as in de balen zitten.

Met grof product zal het mooi werken, dat pittige vettige Nederlandse gras niet in mijn ogen/ de ervaring hier in de buurt
+8
ford8630power
@johndeere6230 de enigen die er gek op zijn zijn voervertegenwoordigers en producenten van bandharken
+2
johndeere6230
@ford8630power

Juist, zoals met zoveel, lijkt mooi in theorie, maar in de praktijk valt het nog niet mee..
EA_MF
@johndeere6230 wat voor een was dat?

Die flexibele (ongestuurde) pickup is een patent van Reiter, ga je dus alleen op harken van hun en licentieproducten (o.a. SIP en Ploeger) vinden. Als ik mij niet vergis hebben ze bij @Wiljan een SIP bandhark (gehad?). Ben wel benieuwd wat hun ervaring is.

Ik zie zelf de voordelen (in puur gras) er ook nog niet echt van in, zeker de zwadvorm heb ik ook mn twijfels bij, daarnaast lijken het mij vrij onderhoudsgevoelige machines tov een rotorhark 😅
+3
Wiljan
@EA_MF die hebben wij inderdaad gehad, opzich is de gedachte goed alleen de verwerking niet. Gigantische proppenzwaden kreeg je als je niet goed oplette. Het viel niet mee fatsoenlijke zwaden te maken. We hebben ook een kuhn gehad, dat was een super machine, ze moesten dient concepten samenvoegen en dan heb je de beste bandhark. Daar kreeg je mooie luchtige zwaden mee. Het concept van reiter haalt de snelheid uit het gras en drukt het in elkaar en schuift het dan de afvoerband op. De kuhn had zoveel gang met het gras dat klapte tegen het achterschot en viel luchtig op de afvoerband en op het zwad dus. Plus de bediening van de kuhn was lekker simpel. De Sip was eigenlijk nog te kort door ontwikkeld met de software.
+1
johndeere6230
@EA_MF

Die weer verkocht is, was een kuhn.

Die andere durf ik zo niet te zeggen, staat mij wel bij dat ze zeiden dat die flexibel was, maar niet flexibel genoeg dus om op akkerland te harken 😅

Na de vorige demo bandhark, wilde ook zo'n machine als hierboven op demo, kijken of dat beter ging, maar de vertegenwoordiger was langs geweest en had het ze afgeraden, te ronde akkers, dus nu hebben ze een 2de 4 elements gekocht.
RaHeados
@johndeere6230 hebben die toevallig een Krone hark bij abemec gekocht en veel al jd trekkers en overal bordjes op de motorkap?
+1
johndeere6230
@RaHeados

Jazeker, die met die kuhn wel ja, die doen bij jullie/ je oom de mais.

Die andere van de demo's hebben geen bordjes of stickers 😉
Fendt926Driver
Quote Reactie van @johndeere6230:
waar die in bedrijf is gesteld heeft die naast een 9 m middenaflegger gedraaid, daar konden ze met hakselen eens zo snel rijden, dan de wiersen van de bandhark. Die bandhark is vervolgens naar Canada gegaan en verkocht als ex demo

@eicher4048driver dit zijn iets andere verhalen van een soort hark die jij de hemel in prijst
+3
J asper
@Fendt926Driver Jij prijst toch ook wel eens iets de hemel in wat een ander vervloekt, of andersom.
+3
@J asper gelukkig wel anders wilden we allemaal herzelfde en was er niks mee te betalen voor de koopjes jagers ☝️
J asper
+2
eicher4048driver
@Fendt926Driver Reiter hun eigen techniek is ook niet hetzelfde hoor. Niet de complete harkmodule is identiek. Ik zeg zeker niet dat de meerprijs uit kan t.o.v. een middenafleg hark op mooi vlak weiland maar zeker bij raaigras heb je minder vuiligheid in jet zwad. En dan nog niet gesproken over de voordelen bij het telen van luzerne en klaver.

Verder is deze machine heel flexibel waardoor je altijd optimaal dikke zwade kan maken voor de hakselaar. Middenafleg bij dikke snede, zijafleg in latere snedes enz...

En qua capaciteit vergelijkbaar met een grote vierrotorhark. Heb op hetzelfde perceel samen aan het harken geweest. Verhalen van worsten draaien enz is questie van de gebruiker en afstelling dit is geen machine waar je zo maar iedereen mee kan wegsturen en dit vraagt ook tijd.

Als technieker die de machine zelf getest heeft op al 50 ha raaigras en weidegras in wisselende omstandigheden eerste snede kan ik wel zeggen dat er nog verbeterpunten zijn maar dat de Reiter Respiro erg doordacht is met uiteenlopende mogelijkheden en goede resultaten mits goede afstelling. De bouw en afwerking van de machine is van de bovenste plank.

Als eerste moet je als klant volgens mij de klassieke cirkelhark uit gedachten zetten als je in zoiets geïnteresseerd bent. De meerprijs is volgens mij het grootste struikelpunt.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @eicher4048driver:
Als eerste moet je als klant volgens mij de klassieke cirkelhark uit gedachten zetten als je in zoiets geïnteresseerd bent. De meerprijs is volgens mij het grootste struikelpunt.

Daar kon je wel eens gelijk in hebben.
Hark kan ook zeker een plus geven in breukgevoelige gewassen zoals lucerne, klaver en veldbonen..
+2
zettelmeyer
@cb6520 mee eens hier keer door bandhark laten harken en keer daarvoor zelf. Beide in baal en wat ik zelf had geharkt zat minder ruwe as in. Was op nieuwingezaaid land en dan heb je met eerste snee altijd iets meer ruw as maar 2de was terwijl het droger was.
Moet wel zeggen dat ik een enorme zijkert ben met harke en constant aan het verstellen en slingeren om minste de grond te rake
+1
J asper
@zettelmeyer
Quote:
constant aan het verstellen en slingeren

Zo hark hebben wij ook gehad😜😜
Andre150
@PieterA zand in dr is niet echt bewezen, meerdere kuilen monsters van getrokken, ruwe as is nergens echt anders dan met de 4 rotor hark
Dus dit argument om er 1 aan te schaffen vervalt al
@casejxu zou deze niet flink z’n best moeten doen om 1 grote 4 element bij te houden? Enige voordeel wat ik kan bedenken is dat je niet over het gras rijd voor het harken..
+1
casejxu
@ronald-deutz-fahr denk t wel... maar geen ervaring mee. Ben erg blij met me betaalbaar dubbel harkje😉
+1
@casejxu Indd, en uiteraard volledig economisch verantwoord 😎
+1
case 745 xl
@Siete Ronald bos heeft er ook zo 1 en volgens mij 2 4 rotor harken
dx11
@case 745 xl wilgenburg ook meen ik?
case 745 xl
@dx11 zou kunnen hoor dat die ook nog 2 vier rotors heeft. Ronald bos heeft er 3 heb ik net opgezocht op fb en een ploeger
+1
Andre150
@dx11 die is volgens mij weer weg
Krispax
Nooit gedacht dat hier een markt voor was. Maar dat dachten ze vroeger ook van de eerste zelfrijdende hakselaars.
+1
BuvaM
@Krispax En van de zelfrijdende maaier.
+9
catfan55
Bandhark maakt prachtige zwelen in graan gewassen. In gras en luzerne is het maar zo zo. Als wij rye of wheat doen met de bandhark gaat het fantastisch. Kom je in luzerne if gras dan is het mooie er echt wel af 😅 wat hier eerder genoemd wordt: worstendraaiers is ook onze ervaring, hoe hoger de snelheid hoe minder het wordt. Bij 10km / uur houd het echt wel op.

We blijven hem toch gebruiken om 2 redenen, 1: we leggen 2x 11m op een 3M zweel, dus 25m / baan dat lukt je met een rotor hark niet, 2: wij dealen met veel stenen, met een rotorhark veeg je ze mee het zwad in, de merger laat grotendeels liggen
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @catfan55:
blijven hem toch gebruiken om 2 redenen

Verhelderende uitleg.👍🏻 Maar is die bandhark van jullie ook een Ploeger of een andere zelfrijder/getrokken?
+1
catfan55
@WaterDeutzer onze is een H&S triplex 35, deze bouwt Oxbow nu onder hun naam. Het worsten draaien heeft op zich weinig met het merk te maken en meer met het principe. Onze zwadmaaiers draaien ook worsten in luzerne & gras

(klik om te vergroten)

+5
catfan55
@WaterDeutzer kijk voor de grap eens goed naar dit mooie plaatje van de ploeger zelf rijder, en vooral er naast en achter naar de zwelen, Je kunt het gewoon aan het zweel al zien dat het drama is. Bult-bult-bult-bult-bult..
Uit ervaring durf ik met enige zekerheid te zeggen dat er te hard gereden wordt.
WaterDeutzer
Quote Reactie van @catfan55:
kijk voor de grap eens goed

Zou dat niet meer te maken hebben met de magere (onregelmatige) snede?
Andre150
@catfan55 je hebt het over Stenen, kost dat niet elk jaar een haksel kooi? Hier zijn ze er aardig scherp op…
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
je hebt het over Stenen, kost dat niet elk jaar een haksel kooi?

Zij hebben rock-stop op de hakselaar.
Een soort metaal detector voor stenen.
Een optie die in nederland weinig verkocht wordt.
+1
@Fendt926Driver weer wat geleerd 👌🏻
+2
catfan55
@ronald-deutz-fahr de kleintjes vliegen er wel door, de grote die echt schade aan kunnen richten pakt de rock stopper 99.9% wel van, maar die ene 0.1 %…

(klik om te vergroten)

kearl
@catfan55 Vaak last van? Hier is het op blijvend grasland nooit echt een thema, behalve als het net nieuw ingezaaid is.
catfan55
@kearl Stenen is altijd een probleem voor ons. Simpelweg de regio waar we in zitten
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Een soort metaal detector voor stenen.

Jaren '90 zag ik in Polen NL boeren met een Ierse stenenrooier werken die voorafgaand aan de pootmachine 1 werkgang stenen rooide en op een rij ernaast neerlegde. Later na het aardappelrooien werden de rijen met stenen weer terug verdeeld over de akker.....🙈. Er was kennelijk geen beginnen aan om ze te rooien én afvoeren.
+1
@WaterDeutzer in Engeland doen ze dat ook, die stenen geven ook warmte aan de grond heb ik wel eens gehoord. En als ze de stenen af zouden voeren komen er nog sneller nieuwe stenen omhoog. Tenminste, dat is wat ik van maten gehoord hebt die daar pas op studiereis zijn geweest.
+1
WaterDeutzer
Quote Reactie van @Deutz-Fahr-Rijder:
als ze de stenen af zouden voeren komen er nog sneller nieuwe stenen omhoog.

Ja, zoiets had ik ook begrepen. Was wel een raar gezicht al die eivormige kiezels. De machine kwam ook uit Ierland, waar ze er ook last van hadden.
+3
ljdekker
Interessante discussie. Hier de discussie wel eens gevoerd over een zelfrijdende mengwagen. Kun je ook een boek over schrijven

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ploeger CM4240 (voederwinning) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!