In de 2e week maart hebben we afgelopen jaar de bieten gezaaid. Als dat nu weer lukt zou dat over 7 weken al zijn. Met het huidige sneeuw laagje nog niet voor te stellen nu, maar het kan weer snel gaa

Deutz-Fahr Agrotron 6190

+2
deufi
In de 2e week maart hebben we afgelopen jaar de bieten gezaaid. Als dat nu weer lukt zou dat over 7 weken al zijn.
Met het huidige sneeuw laagje nog niet voor te stellen nu, maar het kan weer snel gaan. Het zaaien doen we gecombineerd met een rotorkopeg voorop en een rotorkopeg achter,
met daarachter de bietenzaaimachine.

Deze bietenzaaimachine is gemaakt om 6 meter te zaaien, maar 3 meter lukt ook en laten we hem op geklapt staan, en zo besparen we toch weer een bewerking en tijd uit.
Afgelopen jaar is dat goed bevallen.

Omdat GPS bij ons nog niet uit kan, rijden we met een richtingframe om mooie aansluitingen te krijgen. De sleepvoet van het frame wordt hydrolisch bedient.
Nadeel is wel dat als het heel stoffig wordt het een stuk lastiger is om het spoor te blijven volgen.

Reacties

+2
deufi
Zij aanzicht van de combinatie.

(klik om te vergroten)

+1
deufi
Zicht naar achteren.

(klik om te vergroten)

+1
deufi
Volgen van het markeerspoor.

(klik om te vergroten)

+3
koenclaas
Vanaf wanneer kan gps uit? Is ook vooral een stukje werkgemak en optimaal gebruik maken van werkbreedte van de machine?
+5
JD3010
@koenclaas Zelden kan het uit, maar wil je de cabine ook missen? 🤔
,🤗
koenclaas
@JD3010 Dat wil je zeker niet missen. Maar ik was benieuwd wat de redenatie was wanneer het uit kan.
+1
deufi
@koenclaas Of het uit kan is voor iedereen anders. In ons plaatje is ongeveer 100 uur werk voor GPS werkzaamheden (zaaien/schoffelen/kunstmeststrooien). Willen we het effectief doen, hebben 3 trekkers een hydraulisch stuurventiel nodig (ad 6000 p/s) om deze verschillende werkzaamheden te doen en één ontvanger en antenne ad 11000/ stuk). Totaal 29.000 (op basis van offertes begin 2022) Afschrijven over 8 jaar/100 uur per jaar, zitten we op een kostprijs van EUR 36 per draaiuur voor de GPS. Abonnementen en onderhoud niet meegerekend, dat is voor ons te gek. Misschien dat we dan nog wel wat meer klussen ermee zouden doen, dus maak er eens 200 uur van, maar met abonnementen etc. komen we dan nog op EUR 20 per draaiuur.
+1
bart99
Of het uit kan ben je snel vergeten als je het er eenmaal op hebt zitten, wat een genot 😁
J asper
@bart99 Verwend porkie
bart99
@J asper Vooral met gras schudden is het ideaal🤪
J asper
@bart99 Arme H altijd zonder gps en met elastiek om hem in versnelling te houden te strijden en die klaagt ook nie
+1
valmet6400power
Allemachtig half maart zaaien dat is wel een gok zeg. Wat voor opbrengst kwam er uiteindelijk vanaf? En op welk moment?
JD3010
@valmet6400power Als je dan er een hoop koud weer achteraan krijgt wacht ik ook liever nog even.
deufi
@valmet6400power Dat is inderdaad altijd een beetje gokken, maar de langdurige vooruitzichten in maart waren prima. Het jaar ervoor zijn ze in de eerste week van maart gezaaid en het jaar daarvoor in de eerste week april. Deze bieten waren wel redelijk. Gerooid 2e week september. Netto betaalde biet 110 ton per ha bij 16% suiker, kwam op 17,5 ton suiker per ha. Daar waren we tevreden over.
+2
reinder-mf
@deufi @valmet6400power @JD3010 hier ook op 18 maart de bieten gezaaid. Geen mens die hier aan de gang was maar de grond was schitterend en prima berijdbaar. Met het warme weer stonden ze 1 april boven voordat de sneeuwbuien een korst konden maken. Uiteraard wel een gok maar die is heel goed uitgepakt. Op deze oude grond met relatief best intensief bieten komen we op bijna 21 ton suiker per ha. Dat hebben wij bij lange na nog nooit eerder gehaald. Zal ook wel weer even duren voordat dit record verbroken zal worden 😂 Toch mag het van mij dit jaar wel weer

Die 17,5 ton suiker in de eerste levering is ook geweldig 👌🏻👌🏻
deufi
@reinder-mf wanneer zijn ze gerooid?
+1
reinder-mf
@deufi eerste deel rond 5 november en tweede deel rond 20 november. De laatste bieten zijn nu een paar dagen weg
+1
valmet6400power
@reinder-mf @JD3010
Mijn vader zegt altijd je moet nooit bieten zaaien voor 1 april. We hebben het jaren terug ook gedaan, toen werd het gevolgd door slagregens, hagel en kou. Toen stonden er 45.000 planten/ha en de schieters eruit halen was onbegonnen werk. Afgelopen jaar toen het zo mooi was, ging hij weer beginnen met zaaien en na 1,5 ha was het weerbericht dusdanig omgeslagen dat we de zaaimachine eraf gehaald hebben en wel land hebben klaar gemaakt. Je kunt beter in april zaaien in warme(re) grond dan in maart heb ik het idee. Maarja, als maart zo mooi is dan denk je ook zaai maar dan komt er vast wel regen achteraan.

Dit jaar hebben we alles gewoeld aardappelland waar de bieten in moeten dus dan heb je een stuk meer vocht dan in geploegd land.
+1
reinder-mf
@valmet6400power ja gelijk heb je hoor. Wij zijn normaal ook nooit vroeg omdat onze grond het vaak niet toelaat. Maar nu wel vertrouwen er in
+1
valmet6400power
@deufi
Allemachtig, dat zijn beste resultaten ja! Daar mag je trots op zijn. Wij hebben 1,5 ha gezaaid eind maart, te kort voor de sneeuw en hagel buien bleek achteraf. Maar zijn toen wel doorgereden met land klaarmaken en de rest hebben we (laten) schijvenzaaien na de Pasen. We konden met rooien wel merken dat die 1,5 ha die we eerder gezaaid hadden flink achter bleef in opbrengst.
De eerste 6 ha hebben we geleverd eind november, met 109 ton netto biet en 16,9% suiker. De andere 6 ha hebben we vlak voor de vorst gerooid en die hebben 5 weken gelegen voordat ze opgehaald werden vorige week maandag. Die had ook 109 ton netto maar er was wel bijna een procent suiker verdwenen in de bewaring. Desondanks suiker genoeg en ook nog een groot deel als C suiker.
+2
deufi
@valmet6400power dat zijn ook prima resultaten bij jullie. Beter wat surplus dan te weinig.
Het jaar ervoor waren de resultaten overigens en stuk slechter, we hadden het verkeerde ras gekozen met veel suiker en lagere kilo opbrengst,omdat de kilos toch wel zouden groeien. Dat was een verkeerde keuze.

Afgelopen jaar hebben we ze direct na het zaaien beregend voor snelle opkomst. Dat werkte wel positief.
+2
arjanvw
Mooie foto! Krijg je weer voorjaarskriebels van! Voorheen zaaide wij de bieten ook (erg)vroeg, maar sinds de goede coating niet meer mag toch wat later zaaien. Vind het nog wel steeds een stukje vakmanschap om rechte banen te zien zonder GPS. Vind het altijd een sport om ze zo recht mogelijk te krijgen! Nu een jong gebruikte trekker gekocht waar het al op zit, ben benieuwd hoe dat gaat werken en bevallen! Nu is alles goed instellen al een hele sport...🤪
+2
reinder-mf
@arjanvw die coating zit zeker wat in ja. Wij zaaien bewust wel op aardappelland dus minder last van bodeminsecten tov gras of groenbemesters. Maar speelt wel mee
+2
deufi
@reinder-mf dat die coating niet meer mag levert toch een paar extra spuitrondes op per seizoen. Het netto effect van stoppen met coating zal niet positief zijn is de inschatting.
+1
deufi
@arjanvw ja dankjewel. Recht sturen is inderdaad een kunst op zich. gps uiteraard een prachtig hulpmiddel, en zal zeker goed bevallen voor de ontspanning. Wie weet als het meezit in de toekomst dat het nog een keer komt.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!