Foto van een Volvo EW 160E (graafmachine), gisteren de robot op z'n plek gezet. Durfde het niet met de ahlmann en jip aan, aangezien je op zo'n afstand weinig gevoel op de bakcilinder hebt. Aangezien

Volvo EW 160E

+6
johndeere6230
Foto van een Volvo EW 160E (graafmachine), gisteren de robot op z'n plek gezet. Durfde het niet met de ahlmann en jip aan, aangezien je op zo'n afstand weinig gevoel op de bakcilinder hebt. Aangezien de mobiele op het werk in Diemen staat, daarna de verreiker op het werk gehaald, maar dat hield qua ruimte om er recht voor te komen ook niet mee. Uiteindelijk deze oud collega van mn vader met kraan kunnen regelen, die iets verderop bezig was. Toen stond die er met 15 minuutjes overheen 👌

Reacties

+8
johndeere6230
.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Nog wel aardig ruimte bij de inloop

(klik om te vergroten)

Op z'n plek, inmiddels hekwerk er ook omheen staan.
Marcsteffens6265
@johndeere6230 ziet er goed uit, wouden de koeien nog een beetje goed de melkstal in de eerste keer dat ie er stond? Laat je de put er ook in?
+1
johndeere6230
@Marcsteffens6265

Ja was geen probleem. Put blijft er idd in zitten, melkapparatuur gaat eruit, frame blijft wel zitten. Kan altijd nog een vloer in worden gemaakt, maar met onze lengte is het eigenlijk precies mooi zo
@johndeere6230

Niet bang dat een koe ooit in het gat stapt met de linker achterpoot? Of komt er nog een bordes naast?
johndeere6230
Quote Reactie van @TerraJohnDeerefan:
Niet bang dat een koe ooit in het gat stapt met de linker achterpoot?

Nee valt mee, zit een relatief hoge rand langs. Daarbij staan ze er "vrij" in en niet zoals in de melkput opgesloten, dus verwacht er weinig problemen mee eigenlijk. Hebben we verder eigenlijk ook niet over nagedacht.
Marcsteffens6265
@johndeere6230 hier wel is dat ze er naast stappen maar dan komen ze nooit met de poot op de grond die zit er 10 cm onder dus moet goed gaan.
johndeere6230
@Marcsteffens6265

Ja precies, er helemaal uit vallen zal niet gauw gebeuren verwacht/ hoop ik
@johndeere6230

Soms vraag je je af hoe de koeien het klaar krijgen, maar we hebben wel een gehad dat ze naast de vloer van de robot staan zo breed staan ze dan of proberen de arm te ontwijken meestal bij verse koeien.
Mijn eerste gedachte was dat als de koe met de linkerpoot in het gat stapt en zou uitglijden met rechts dan komt ze nooit meer recht. Maar als rechts ook zo een rand is zal het wel goed gaan denk ik.

We hebben wel eens gehad dat een koe in de robot ruimte stond smorgens😅 hoe ze het gedaan heeft geen idee maar is dus onder dr robot door gegaan, nu is dat gat wel wat groter bij de rode versie.
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @TerraJohnDeerefan:
Soms vraag je je af hoe de koeien het klaar krijgen

Dat is sowieso een feit ja haha

Voordeel van de blauwe variant is dat de arm vrij smal is, dus beginnen ze eerder te trappen dan ze hem willen ontwijken denk ik. Maar dat moeten we beleven, we hebben in de melkput in ieder geval nog nooit een koe in de put gehad gelukkig en dat willen we het laatste weekje ook zo houden, maar verwachten bij de robot er ook geen problemen mee.

Ja dat grotere gat was, naast het niet handmatig kunnen aansluiten toch wel een rede om de rode variant links te laten liggen, aangezien we de put er achter wilde houden. Had het al wel vaker gehoord namelijk dat er een koe in de robotruimte stond
+4
BEboer
En wat zei de kraanmachinist, dit is het duurste ooit aan de arm 😅
+2
rommert14
@BEboer wordt ook wel simpel op een karretje afgeleverd 😅
+3
ford8630power
@rommert14 Hier werden ze met een kooiaap uit de vrachtwagen gehaald en meteen op de plek gezet. Kearl stuiterde toch om het huis heen met die dingen op de lepels, als hij bij schade de rekening zelf moet betalen deed hij het wel kalmer aan denk ik
rommert14
Quote Reactie van @ford8630power:
Kearl stuiterde toch om het huis heen met die dingen op de lepels

Hij zal wel gedacht hebben vaak ben je te bang 😂
T60401
@BEboer Ik heb hem met een hefmast over het voerhek heen gezet. Strop boven aan de robot en dan aan de lepels. moet je toch aardig omhoog om over het voerhek te komen. Dan de hydraulisch topstang nog een eindje uit om vergenoeg over het voerhek te komen. Ik was in ieder geval heel blij toen hij weer op de grond stond.
Baltus_steyr
@T60401 ja dat kan ik me wel voorstellen ja 😂 😂 😂
mf 6150
Lekker bezig zo! Gaan jullie zelf inmelken of bij delaval?
+1
johndeere6230
@mf 6150

Delaval is er de eerst en 2de nacht volgens mij, hoe verder hebben we het nog niet over gehad. Zijn er in ieder geval al genoeg die zich hebben aangeboden, dus dat scheelt 👌
fan van trekkers
Netjes! de oude melkput blijft bestaan? Dat is idiaal als je een keer een koe moet uitrekken/behandelen of een keer een vaars handmatig wil aansluiten
+1
veeboertje
@fan van trekkers inderdaad, droogzetten bijvoorbeeld wordt nog weleens onderschat in bijv. de klauwbekapbocx
veeboertje
@fan van trekkers inderdaad, droogzetten bijvoorbeeld wordt nog weleens onderschat in bijv. de klauwbekapbocx
+1
claasfendt
@veeboertje als je de robot echt vol hebt kun je beter ergens anders droogzetten/ behandelen kost toch weer tijd, ik doe het meestal aan het voerhek en een enkeling in de bekapbox
veeboertje
@claasfendt ik bedoel ook in die oude melkput, robot moet melken, niet meer
+3
johndeere6230
@fan van trekkers

Put blijft er idd in zitten, kan altijd nog een vloer in, dat die ondieper wordt. Maar voor onze lengte is die eigenlijk precies goed zo. Kun je er mooi bij, een verse koe even voorstralen/ handmatig aansluiten bij zucht uiers. Droog zetten willen we aan de kant doen waar we nu nog melken, proberen er vaak toch meerdere te gelijk droog te zetten.
+1
Baltus_steyr
@johndeere6230 oh dat is wel mooi werk dat je zo een paar tegelijk droog kunt zetten dan. Hier zet ik de koeien vast in de krachtvoerbox. Daar insimineer ik ze ook altijd.
+1
Johny power
Veel succes met je aanwinst. Hoop dat het net zo goed bevalt als bij ons👍
nh remco
Precies dezelfde opstelling als bij ons thuis zo te zien! Ook enkele weken aan 1 kant gemolken. Vindt het super werken met de put er nog in. In juli 2021 zijn we gestart met de robot
johndeere6230
@nh remco

Ja daar zijn wij ook goed over te spreken, even gauw voorstralen om te controleren enzo stelt niks voor zo.

Loopt het goed bij jullie?
nh remco
Ja zijn tevreden hoe het loopt, proberen hem redelijk vol te houden, op dit moment 64 aan de melk, ook wel eens 67 gemolken maar je merkt wel hoe meer koeien er zitten op hoe meer ophaal koeien je krijgt. Soms kan 1 of 2 meer behoorlijk verschil maken.
johndeere6230
@nh remco

Ah ja, mooi werk! Ook nog weidegang erbij?

Hier er op het moment een 62 op zitten, maar kunnen nog niet zeggen dat het nu loop ofzo, maar dat zal de opstart periode wel zijn
nh remco
Ja maar wel beperkt, 6 uur per dag, wel via de robot naar buiten zodat we zeker weten dat ze zijn gemolken. Daarnaast vers gras via stalvoeren.

Hebben jullie de mogelijkheid om via de robot naar buiten te gaan? Als koeien eenmaal weten dat daar wat lekkers te halen is gaan ze ook graag naar buiten via de robot. Met vers gras via stalvoeren "lokken" we ze weer naar binnen. Tussendoor lopen koeien wel heen en weer die weer naar de robot gaan.
johndeere6230
@nh remco

Ahh ja. 6 uur aan 1 blok dus?

Hier helaas niet zo makkelijk ze via de robot naar buiten te doen, ons idee was een stuk of 15 koeien achter de robot op te sluiten en als ze in de stal komen voor zuipen of brok ze alleen via de robot weer naar buiten kunnen.
Willen ze op advies van de voeradviseur/ robotspecialist ze s morgens 4 u naar buiten doen en dan s middags nog eens 2 u. En dan maar eens zien hoe het gaat lopen
+4
Ruben-Wind
Ik hoor het wel, voorlopig nog geen robots hier. Met Weidegang blijf je de hele dag in de stal bezig... Om Half 9 loopt hier alles buiten en doen we de deur dicht tot we weer eens gaan melken.
newholland6640
@Ruben-Wind

Ieder voordeel zn nadeel. Maar weiden is wel het grootste nadeel met robot denk ik.
fan van trekkers
@newholland6640 vind ik niet, smorgens vroeg de weidepoort open en de koeien lopen binnen 1,5 uur buiten. Na anderhalf uur heb jij mooi de tijd om de boxen schoon te maken en de robot netjes schoon te maken zonder dat er druk van de koeien op staat. Met een volle robot heb ik er nog geen ervaring mee, melk er nu 105 op 2
newholland6640
@fan van trekkers

Als je serieus kg ds wilt weiden is een melkstal wel overzichtelijker
fan van trekkers
@newholland6640 waarom? Melkstal ben je verplicht om ze 2x daags 2 uur minimaal binnen te houden, met de robot regelen ze dat zelf
newholland6640
@fan van trekkers

Je wilt koeien de weide in hebben, maar je wilt ook je melkingen behouden. Dat is een spanningsveld.
Ruben-Wind
@fan van trekkers jou verhaal klinkt te mooi om waar te zijn of die koeien worden lang niet gemolken... laat maar eens weten hoeveel van de 105 bij jou daadwerkelijk minder als 2 uur binnen zijn.
fan van trekkers
@Ruben-Wind ze komen binnen, vreten krachtvoer in de krachtvoerbox, drinken water, lopen de robot in en worden gedwongen naar buiten gestuurd, een maal achter de stal lopen ze door. Dagen zoals nu loopt er nog geen 10% binnen.
new holland koen
@Ruben-Wind Jij denkt er hetzelfde over als ik hoor ik wel😅
Ieder systeem heeft natuurlijk zijn voor en nadelen maar zoals jij zegt na het melken ben je ook echt klaar en dat past mij (ons) wel.
+1
newholland6640
@new holland koen

Dat is met een rondje robot ook zo hoor.
+4
Ruben-Wind
@newholland6640 klopt alleen dan is het klaar voor een paar uur en dan kan je blijkbaar weer koeien van buiten halen. (Behalve bij jullie dan)
Ik hou er niet van om de hele tijd tussendoor in de stal te moeten, maar dat is ieder voor zich.
+1
Baltus_steyr
@Ruben-Wind hier haal ik weinig koeien uit de wei om door de robot te doen. Dat gaat best prima. De oudmelkte koeien die kort bij de droogstand zijn die lopen op het laatste niet meer zo hard op de robot.
Als je hard wilt weiden is in mijn ogen een melkput ideaal. Met een robot is het wat puzzelen maar is goed weiden ook wel te doen. Maar geen jaar het is zelfde!
+1
nh remco
Gaan 6 uur aan 1 blok naar buiten, maar halen eigenlijk geen koe op buiten, sommige lopen wel een paar uur langer buiten dan 6 uur maar daar maak ik me niet zo druk om, die komen vanzelf weer binnen druppelen. Vergeleken met de melkstal hebben we niet meer werk aan weidegang dan voorheen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Volvo EW 160E ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!