Foto van een Massey Ferguson 6713S bezig met aardappels poten. Na een natte periode is de grond eindelijk bekwaam en gaat het poten best prima.

Massey Ferguson 6713S

131 foto's van @reinder-mf

+5
reinder-mf
Foto van een Massey Ferguson 6713S bezig met aardappels poten. Na een natte periode is de grond eindelijk bekwaam en gaat het poten best prima.
JD3010
Quote Reactie van @reinder-mf:
Na een natte periode is de grond

Denk dat je dan nog wel een week had moeten wachten. 😏

Reacties

valmet6400power
Tuintje hoor!
reinder-mf
@valmet6400power grond valt heel mooi vind ik, als je maar niet te diep komt
valmet6400power
@reinder-mf
Veel neerslag gehad dan laatste tijd?
reinder-mf
@valmet6400power ca 30 mm na het bieten en uien zaaien begin mei
+1
PieterA
@reinder-mf Hier 40 mm, voor de zaaigewassen ideaal, maar je aardappelplantproces wordt ernstig verstoord met zo'n weersverloop.

Wij konden afgelopen woensdag weer frezen op de lichte grond, en afgelopen vrijdag weer verder met poten. We hebben in totaal 2 hele dagen en 2 halve dagen geplant en ze zitten er weer in.
PieterA
@reinder-mf zaaigewassen in een korst? Of kwamen ze op tijd boven? (Hier alles toen ondiep gezaaid, zodat het vrij snel na de eerste regen op kwam.)
reinder-mf
@PieterA het is wel een klein beetje korstig idd maar alles stond enorm snel boven. Ben super tevreden met de stand vd uien en bieten
PieterA
Welke maat banden heb je achterop?
+1
reinder-mf
@PieterA 270/95R48. Aan de kleine kant maar het is maar voor een weekje 😜
PieterA
@reinder-mfOei, ja. Dat is wel erg klein. Dat is wel sturen met beleid met lege planter en geheven frontfrees met volle tank.

Wij zaaiden er vroeger bieten mee, maar ik heb de buitenste dubbellucht vervangen door 12.4R46. Die is net zo hoog. En de achterbanden zelf zijn nu VF. Dat scheelt ook behoorlijk. (Had ik dit jaar hard nodig bij het bieten zaaien 🙈)

Het zal ook wel aan de grondsoort liggen. Waarschijnlijk geen veen op 30-50 cm diepte?
reinder-mf
@PieterA nee hier totaal geen veen te vinden. Het is niet helemaal geweldig maar ik ben nooit vroeg aan het poten.
Voordeel vind ik dat ik super kort om kan met deze banden
PieterA
@reinder-mf Je plant misschien ook geen kopakkers?
reinder-mf
@PieterA nee klopt ik heb 4,5 meter pad voorlangs
PieterA
@reinder-mf Lijkt me ideaal voor je waterafvoer. Hier helaas niet mogelijk. Te veel bomen, wegen en sloten.
+1
reinder-mf
@PieterA bomen wegen en sloten vouw ik de spuit wel even in. Dat doe ik liever dan prutsen op de kopakkers, greppels graven en kluiten rapen aan de leestafel in de winter 😂
+1
PieterA
@reinder-mf Dat in-en uitvouwen moet je niet te licht over denken. Invouwen en uitvouwen duurt allebei ongeveer 1,5 minuut. Dat rond deze tijd 120 x = 6 uur in de week. En dat bij mooi spuitweer! Daar gaan we niet aan beginnen hoor! Dan hadden we dit voorjaar toch wel tijd te kort gehad.
valmet6400power
@PieterA
Dat is evengoed niet erg overdreven hoog? Die 48 inch hadden wij om de Claas destijds. Die trekker woog 5250 kg.
Wij hebben 270/95 R54 achterbanden en rijencultuur ook met planten. En die zijn allebei VF. Trekker weegt zelf zo’n 6400 kg.
Bieten zaaien doen we op 650s want dat doen we achter de kopeg in 1 werkgang.
+1
reinder-mf
@valmet6400power wij hebben bewust gekozen om deze maat te houden ivm draaicirkel. Gebruik ze een week per jaar met poten en frezen. Zitten 51 weken per jaar brede VF banden om die de centen veel meer waard zijn volgens ons idee

10 jaar oude weinig gebruikte 48” velgen + banden inruilen krijg je ook geen sodemieter meer voor. Dus dan maar doorrijden en eerlijk is eerlijk, als het nat is heb ik met de pootmachine of frees niks in het land te zoeken 😅
+1
valmet6400power
@reinder-mf
Dat klinkt als een goed onderbouwde keuze! Wij hebben nog een jaar doorgereden met die 48 inch onder de Valtra maar dat spoorde nog flink in. En die vf banden zat subsidie op dus dan is het makkelijker om 54 inch aan te schaffen. Voorop zit 38 inch geen vf dan. We spuiten er in het voorjaar dan ook nog mee in de tarwe, bieten en aardappels uiteraard. En na het aanfrezen gaat de Valtra op brede banden en dan komt de 6400 voor de spuit. Die heeft dan normale 54 inch banden achterop.

Als het nat is in het land hebben wij ook niks te zoeken in het land hoor!
PieterA
@valmet6400power Vind je je pootcombi niet mooi? Ik kan er geen foto van vinden!

270/95 zie je hier niet veel meer in aardappelen. Ik denk dat de grondslag hier een beetje te lucht is. Dan zakken we te veel weg (of de trekkers zijn hier te zwaar). Op onze vorige planttrekker (Agrotron 6.15 1996) zijn we daarom naar net zo hoog, maar dan breder gegaan (300/95R52). Onze buurman heeft die banden nog steeds aan de John-Deere voor onze gezamenlijke plantcombi.

Wij hebben nu gekozen voor 320/105R50 VF. Daar frezen we nu mee.
+1
valmet6400power
@PieterA @JD3010
Hij is niet heel bijzonder nee, heb er eerlijk gezegd ook geen foto’s van op m’n telefoon staan. Agrifoto is wel langs geweest in 2021, de naam in de begeleidende tekst klopt alleen niet. Maar dan heb je er ook beeld bij.

agrifoto.nl/nieuws/log/…
bart99
@valmet6400power Niks mis mee toch?
valmet6400power
@bart99
Nouja de trekker is niet nieuw, de planter van bouwjaar voor 2000 sommigen worden daar niet echt enthousiast van..
+2
bart99
@valmet6400power Hahaha vooral niet wakker liggen van wat de rest er van vindt, weet niet hoeveel ha je te poten hebt maar zo'n ''oude'' poter kan je weinig mee gebeuren.
PieterA
@bart99 Wat maakt het uit hoe veel je moet planten? De planter lijkt me niet de beperking. Dan zou ik liever een 4m frees kopen. Dan gaan ze meer capaciteit maken.
+2
valmet6400power
@bart99
Klopt hoor! Goedkoper planten dan nu gaat niet lukken, ding is afbetaald en we kunnen er een rondje mee rijden qua inhoud van de bak. Wij zijn liever van het onderhouden dan nieuw rijden. Ook omdat het spul simpelweg te weinig uur maakt allemaal.
JD3010
@valmet6400power familie van...... ?
+1
valmet6400power
@JD3010
Iedereen is familie van elkaar 😂
+1
PieterA
@valmet6400power Goed voor elkaar! Als de grondbewerking het meeste de capaciteit tegen houd werkt dit het snelst en kan de man op de planter nog eens een kar poters halen of een blokje bieten spuiten zonder dat dit ten koste gaat van de capaciteit.
valmet6400power
@PieterA
Ja dat is bij ons zeker zo. Ik moest donderdag op de ex kopakker van de bieten vorig jaar nu 1.5 km/u rijden met frezen. Met onze struik frontfrees had je dan 1 km/u gereden dus dan plant je haast niks meer. En dan is het resultaat nog maar zo zo.
Nu kon m’n vader wat je zegt rustig de wagen vullen en dan hoeft zich nog niet druk te maken want hij doet toch bijna 2x zoveel als ik op een dag met planten tov ik met frezen.
+1
JD3010
@reinder-mf Maar in dat weekje kan je wel veel verpesten. Ik heb 2 weken geleden het dubbellucht gekocht, 300/95R46, die waren niet duur.
PieterA
@JD3010 Dat is dan toch net zo hoog als 270/95R48?

Ik denk op zware grond geen punt, maar hier achterhaald.

Een ieder investeerd op zijn bedrijf wat hij belangrijk vind in zijn situatie.
+1
JD3010
@PieterA Ja klopt. Ietsje breder geeft al snel veel meer draagvermogen. Ik rij nu achter op 1.2 bar.
reinder-mf
@JD3010 volledig eens 😄 Gelukkig ben ik niet bang om de grens op te zoeken qua bandenspanning. Laat de spanning teruglopen tot er 4/5 nokken aan de grond staan. Beter een band kapot dan het land kapot 😉 Al moet ik zeggen dat de banden het ondanks dat nog goed volhouden

Klinkt wat arrogant maar is niet zo bedoeld, heb in de regio de mooiste percelen qua waterdoorlaatbaarheid, structuur en opbrengsten. Geeft mij wel een bevestiging dat we toch redelijk op de goede weg zitten 😅😅
Gelukkig ken je me langer dan vandaag om dit in het goede perspectief te zien 😜😜
PieterA
Al eens op de weegbrug gehad? 9.500 kg?
reinder-mf
@PieterA nee, hier in de buurt zit een weegbrug met randen en daar past dit spul niet op
PieterA
@reinder-mf Wij halen er wel eens poters mee op. De brug is net te smal. Dan neem ik een blokje mee om onder het binnenste wiel te leggen.
reinder-mf
@PieterA ah zo. Deze randen zijn een halve meter hoog 😅 Kom er eigenlijk nooit
+2
PieterA
@valmet6400power Als je bij ons zo werkt heb je sporen van minimaal 10 cm diep. Vooral de pootmachine zakt dan weg als hij vol is. Ook zitten er geen diepteregelwielen op de pootmachine. Een echte zware-grond combinatie. (Maar dat hebben jullie ook vooral)

Bij ons:
Wij hebben ook een Hassia gehad met 2 wielen en toen we hem kochten dacht ik dat we er tot mijn pensioen mee konden doen.

Als ik hem vulde zaten de aardappelen 12 cm dieper als wanneer de planter weer bijna leeg was.😀. Gelijk maar weer opgeruimd.
JD3010
Quote Reactie van @PieterA:
Als ik hem vulde zaten de aardappelen 12 cm dieper als wanneer de planter weer bijna leeg

Hier is dat nog niet zo erg, maar ook mij bevalt het niet. De pootelementen zitten wel aan een parallellogram, dus voor de pootdiepte zou dat weinig verschil moeten maken
PieterA
@JD3010 zitten de pootelementen per rij aan een parallelogram of gaat dat per 4 rijen?

Bij ons was het eerst per rij, maar dat werkte niet. Als de tastwielen op de lichte grond door de sporen van de trekkerwielen liepen zaten de aardappelen soms nogal heel diep. En als ze tussen de wielen liepen was het beeld ongelijk; omdat de grond tussen het wiel en de dubbele montering zomaar een 10 cm opgedrukt werdt. We hebben de 2 wielen die daar liepen een jaar wat hoger afgesteld, maar dan stonden de aardappelen op de zwaardere grond natuurlijk weer niet op de goede diepte.

Tegenwoordig rooien we veel met 4-rijers, dus dan is het wenselijk dat de 4 rijen gelijk op en neer gaan.Nu dus alle parallelogrammen aan elkaar vast gemaakt.
JD3010
@PieterA Die elementen zitten allemaal aan een eigen parallellogram, maar ik heb er een dikke buis doorheen gestoken zodat ze allemaal aan elkaar zitten. Dat hadden we ook al bij de vorige. Met frezen worden de 4 ruggen allemaal even hoog, dus is het wenselijk dat de aardappels ook allemaal even diep in de ruggen zitten.

Met een kopeg of frees voorop, wordt de grond ook gelijkmatig over de 3m bewerkt
+1
PieterA
@JD3010 Bij ons zijn ze ook op een soortgelijke manier aan elkaar bevestigd.
valmet6400power
@PieterA
Dat is bij ons dan weer niet aan de orde haha. Zelfs op onze 3 ha zand is dat geen probleem. Maar net wat je zegt, zo is elke grond weer anders.
We misten dit jaar wel een kiepbunker, we hadden de kisten wel over de stortbak gegooid maar met kiem erbij is de toevoer richting de bekertjes niet erg top. Lees: kloten. Gelukkig ging het een schaft later al beter toen het begon te waaien dus de kisten ook wat meer lucht doorheen gingen. Maar koop eens een planter met een kiepbare bodem, dan plant je tov nu ook weer flink duurder. Dus dan rijden we nog maar even door met deze!
JD3010
Quote Reactie van @valmet6400power:
Maar koop eens een planter met een kiepbare bodem,

Ik heb er nog wel 1 voor je, een prachtige Cramer met kiepbunker.💪
+2
valmet6400power
@JD3010
Haha een andere planter staat buiten de top 10 van geplande investeringen komende 5 jaar.
casejxu
@valmet6400power wat staat er op 1?
+1
valmet6400power
@casejxu
Andere inschuurlijn, dus dat is eigenlijk 1&2 haha
+1
casejxu
@valmet6400power aha. En je moet ook wat te wensen houden🤷‍♂️
+1
valmet6400power
@casejxu
Meer dan genoeg! Gelukkig kunnen we met het huidige materiaal met wat onderhoud links en rechts nog een hele tijd toe. Dus het komt niet allemaal tegelijk gelukkig 😄
+1
casejxu
@valmet6400power haha zeer herkenbaar!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 6713S ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!