Foto van een Fiat 5850. Hooi persen uit de Hooibox.  Het eerste gras met de droogbox gedroogd nu in balen  persen.  Is aardig gelukt

Balenpersen

+3
Baltus_steyr
Foto van een Fiat 5850. Hooi persen uit de Hooibox.
Het eerste gras met de droogbox gedroogd nu in balen persen. Is aardig gelukt

Reacties

CaseCS130
Dat heeft even wat extra uitleg nodig. Vorig jaar droogde je de balen in zijn geheel voor een soort droog wand. Nu droog je het hooi los op een andere manier en daarna pas persen?
+2
Baltus_steyr
@CaseCS130 Klopt. Voordat ik het laatse in de ronde baal droog had moest ik best lang doordrogen met goede dakwarmte(zonnedakwarmte) en moest ik de ventilator altijd voluit laten draaien. En je hebt over het algemeen pas goede dakwarmte vanaf juni tot en met eind augustus. Dan worden de dagen al snel korter waarmee je ook veel minder zon warmte uit het dak haalt. En met ronde balen drogen ben je eigenlijk wel in korte tijd veel warmte nodig. Nu een 4 kante box gemaakt met een rooster eronder.
Het idee is het gras 2 tot 3 dagen op het land te laten liggen om zo droog mogelijk en zo snel mogelijk in de box te krijgen, waarna ik het dan overdag met volle zonwarmte ( die ik beschikbaar heb uit mijn bestaande dak) te gaan drogen. Snachts laat ik de ventilator zo langzaam mogelijk draaien( ik heb er een freqentie regelaar bij) en daarbij heb ik nog een airco/luchtontvochtiger die nachts het vocht eruit kan/moet halen. Als er dagen bij zijn zoals afgelopen week met half bewolking half zon kan ik ook op half kracht drogen. Zo ben ik wel wat langer aan het drogen , maar uiteindelijk hoeft de ventilator niet altijd volle bak te draaien , en hoop ik wat meer gras in totaliteit te kunnen drogen en ik eerder en langer door kan gaan met drogen!
Het gras wat eruit komt pers ik zodat ik dit gunstig op kan slaan.
Ik heb de pers wat strakker gezet maar er kwamen al beste strakke balen uit 😅

Alles zit hier in de testfase. dus ik ben ook rete benieuwd hoe het gaat, er zit wat werk in maar het valt me zeker niet tegen. En het groene droge gras ruikt zo donders lekker en is onmeunig smakelijk!!!
+2
CaseCS130
@Baltus_steyr Aha dus een beetje hetzelfde principe als vorig jaar alleen nu met los hooi in een bak ipv balen. Het lijkt inderdaad een prachtig product en hooi is super voor de gezondheid. Maar wel bewerkelijk en helaas hebben we hier geen hooimelk zoals in de alpenlanden dus lastig om een plusje in de opbrengsten te halen denk ik?
Afgelopen week nog een filmpje gezien van een boer daar die een splinternieuwe droogschuur met bovenloop kraan had gezet. Die wilde dat proberen te automatiseren zodat je zelf niet de vakken meer hoeft te vullen maar dat de bovenloopkraan dit zelfstandig kan.
+2
Baltus_steyr
@CaseCS130 Dat klopt. Heb op de oude stal nog een asbest dak op liggen die willen we op den duur vervangen. Als dit met deze box mooi wil met warmte uit dak, dan ga ik er zwarte damwandplaten op maken en ga ik zon luchtlaag creëren zodat ik veel warme dakwarmte kan gebruiken. Dan wil ik mischien ook een grotere droogbox maken. Hier kort in de buurt zit een houtclub die jaarlijks veel hout kloven en verkopen. Dat is mischien ook wel intressant om voor hun te gaan loondrogen, of iets in die trand.

Ja helaas kunnen we er geen plusje in de melk krijgen, al zijn de hooiboeren daar wel mee bezig.
Ik ben er wel van overtuigd dat volledig hooi voeren aan de koeien goed doet aan de gezondheid. Maar om nou direct een nieuwe schuur van plus minus 5 ton er neer te zetten kan ik ook niet recht rekenen 😁 daarom maar rustig op deze manier wat proberen!!
+1
CaseCS130
@Baltus_steyr groot gelijk, en wat experimenteren is ook nog leuk om te doen.
Jeroen745
Hebben jullie een eigen hooidrooginstallatie?
Baltus_steyr
@Jeroen745 helaas niet.
huub
Hoeveel gras kan je tegelijk drogen in de box?
+1
Baltus_steyr

(klik om te vergroten)

Hier kun je de box wel zien. Is nu op het moment 6 bij 3 en 2 meter hoog. Droogvloer ligt op ongeveer 50 cm hoogte.
Dus ik kan als ik hem vol heb rond de 27 m3 gras in kwijt. Als het allemaal mooi verloopt wil ik hem nog wel langer en of breder maken zodat ik meer gras in kwijt kan. Helaas is deze schuur niet zo heel groot. Eerst hier maar even wat ervaring mee op doen!
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Baltus_steyr:
Dus ik kan als ik hem vol heb rond de 27 m3 gras in kwijt.

Dat kwam zo uit neem ik aan. En dat worden dan 3 ronde balen en de rest wat geen baal meer worden kan direct voor het vee??
Baltus_steyr
@Fendt926Driver ja, deze ruimte heb ik beschikbaar en ik kwam ook zo uit met de hout platen die ik over had. De eerste partij had ik 1 grote baal en een kleintje. Ik heb de pers strakker gezet. Grote baal schat ik rond de 300 kg en de kleine rond de 100 kg. Ik kan de pers ook handmatig kleiner zetten en doormiddel op de hendel te drukken kan die dan beginnen met touw wikkelen. Dus ik zou er ook mini baaltjes mee kunnen maken 😁 dus er blijft niet veel over. Het stof/blad wat over blijft heb ik door de voerwagen gedaan.
claasfendt
@Baltus_steyr heb je ook analyses van het hooi ben wel benieuwd wat er in zit
Baltus_steyr
@claasfendt nee, zover ben ik er nog niet mee. Ik wil nog wel een monster vers proberen te nemen en een monster wat gedroogd is als hooi, en kijken of we daar een groot verschil in kunnen vinden/zien. Heb vandaag een kleine partij gedroogd kruidenrijk grasland uit de box gehaald. Erg mooi structuur achtig product. heb ik dit ook geprobeerd te balen. Echter viel dit nogal tegen. het vele bladmassa brokkeld als de malle af in de pers waardoor het meeste blad op de grond blijft liggen. leer leer moment dus 😁
+3
Baltus_steyr
@claasfendt dit was een kleine monster van het gedroogde kruidenrijk(vooral het fijne blad wat met persen vrij kwam, daar een monster van genomen )
206 ruw eiwit
214 ruw celstof
53 suiker
493 NDF
234 ADF

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Steyr 650 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!