Na bijna 2 maanden stilstand had de (te kleine) accu van de Panther net te weinig porrie om de 5 cilinders met voldoende snelheid rond te slingeren. Het kleine broertje was uiteraard bereid om even de

Same Meerdere

+13
arnold-arentze
Na bijna 2 maanden stilstand had de (te kleine) accu van de Panther net te weinig porrie om de 5 cilinders met voldoende snelheid rond te slingeren. Het kleine broertje was uiteraard bereid om even de helpende hand te bieden😆

Reacties

+6
a3vandiejen
Dan is het weer mooi als je er twee hebt.😃💪🏻
+6
arnold-arentze
@a3vandiejen Altijd handig allicht eentje die het doet😂. Al zal het voor de Panther wel een keer een verse accu worden met de juiste capaciteit. Van het voorjaar ook al een keer aan de lading gehangen, dat was de afgelopen 3jaar nog niet nodig geweest
+3
a3vandiejen
@arnold-arentze Ja dan is het op een gegeven moment op.😃
+3
Kramer U800
@arnold-arentze Ja dat krijg je met deze temperaturen dan komt het er op aan. We hebben hier goede ervaringen met de Optima Red Top accu's, deze houden de stroom heel goed vast, zijn onderhoudsvrij en het zijn droge accu's. Je kan beter een accu erin zetten met meer capaciteit als wat word voorgeschreven, dat kan geen kwaad.
+3
yoohan
@Kramer U800
Ben ik met je eens Dirk, hier ook hele goede ervaringen met de RedTop in de Same stal. De meesten hebben er 1 in zitten.
+1
YaMaGa
@Kramer U800 waarom zijn die optima's zo'n goede accus? Ik heb het ook al overwogen om zo eens eentje aan te schaffen maar ik vind de amperes van deze accu's laag tegenover een "gewone" accu.
+2
Kramer U800
@YaMaGa Het zijn bere sterke accu's, waar het hem precies in zit durf ik niet te zeggen, zo technisch ben ik niet op dat gebied. Je kan ze natuurlijk in verschillende configuraties krijgen. Kijk daarom ook goed naar de prijs mocht je er één aan willen schaffen.
+3
yoohan
@YaMaGa
Een optima Red is een echte startaccu, koudstart is dik boven de 800 dacht ik. Wij starten er eigenlijk alles mee. Als je maar niet ontzettend veel stroomverbruikers hebt op je trekker verder, Ah is iets van 50, dat is niet overdreven veel inderdaad.
+2
arnold-arentze
@yoohan De piekbelasting voor de koudstart van de optima 50ah is vergelijkbaar met normale accu’s van 100ah. 50ah is de ontlading over 20u dat is normaal gesproken wel voldoende. Ik heb er wel meer naar gekeken, maar vond ze behoorlijk aan de prijs😅. Als ik jullie ervaringen zo hoor dan zou het zijn geld wel waard zijn dus. Dat na langere stilstand de boel ook nog start en de levensduur onder deze omstandigheden langer is dan verdiend het zichzelf wel terug
+4
JD3010
@arnold-arentze Ik heb er 2 gehad, maar die hebben het maar een paar jaar vol gehouden, blijkbaar heb ik dan pech gehad.
Ze kunnen inderdaad veel stroom leveren met starten, maar zijn wel gauw leeg als je lang moet starten. Opzich ook niet zo erg, want normaal moet de motor vlot aanslaan. Verder hebben ze het voordeel dat ze droog zijn, dus wel erg makkelijk als hulpaccu.
+2
CaseCS130
@JD3010 de oude waren geweldige accu's die met gemak 10 jaar mee gingen. De nieuwere redtops zijn op 1 of andere manier minder.
+2
yoohan
@arnold-arentze
Soms moet je er ook mazzel mee hebben. Van het voorjaar ging er nog een nieuwe kapot van Wim, die kon hem zo omruilen. Volgens mij was ik voor een nieuwe net geen 200euro kwijt thuisbezorgd in de btw.

Heb denk 1,5 of 2 jaar terug een 2dehandse gekocht voor 50 euro, 3 jaar oud. Ze staan weleens te koop uit noodstroom aggregaten. Die accu's hebben niks geleden, continu onder druppelladding. En voor 50 euro kun je nog eens wat gokken.
+2
Kramer U800
@arnold-arentze En dan nog iets; deze Optima accu's mogen ook helemaal ontladen worden, daar gaan ze niet kapot van. Een natte accu zou dan wel kapot gaan. Je hoort vaak zat dat ze na een lange tijd de tractor weer willen starten, maar dat er niks gebeurd. Kom je daar en ga je meten, blijkt de spanning onder de 12V te zijn gezakt, dan kan je je accu gelijk weg gooien, herladen heeft dan in de meeste gevallen geen zin, hij houd de stroom niet meer goed vast. Een Optima zal dit wel doen. Mocht de ruimte in de Panther hebben en zijn de kabels lang genoeg dan kan je kijken welke accu het goed gekoopste is. Het maakt namelijk heel veel uit waar de accupolen zitten, wat de hoogte is etc. En dat terwijl de capaciteit hetzelfde is.
+3
CaseCS130
@Kramer U800 een rode optima kan zeer slecht tegen te ver ontladen. Zijn dan zomaar stuk. Als ze tegen ontladen moeten kunnen kun je beter voor een yellow top gaan.
+1
Kramer U800
@CaseCS130 Dan zal dat de Yellow Top wel zijn. Maar dat is denk ik een accu waar je constant stroom vanaf mag halen? Of is dat de Blue Top?
+2
CaseCS130
@Kramer U800 yellow top mag je idd ook constant stroom van ontrekken. Liggen qua start capaciteit maar een fractie lager dan een red top.
+2
arnold-arentze
@Kramer U800 @CaseCS130 @JD3010 @yoohan Toch interessant om zo eens de ervaringen te pijlen van dit soort accu’s. In de Panther heb ik meer dan voldoende ruimte voor een beer van een accu. Er hoort 110ah in te zitten maar groter kan makkelijk. Ik zal eerst maar eens afwachten hoe de huidige accu zich houd de komende tijd en dan zal er vast wel een keer een andere ingaan. De 74ah Kramp accu in de Minitauro houd zich ondertussen ook al 6 jaar prima, die was nog best goedkoop via de zaak😆
+2
CaseCS130
@arnold-arentze het is wel zo dat gewone grote accu's ook duur zijn inmiddels. En een optima lekt nooit, dus geen roest.
+2
Kramer U800
@arnold-arentze Kramp accu's zijn zeker niet slecht, we hebben er hier ook een aantal in omloop die al ouder zijn als 6 jaar. En dat voor die prijs.
+2
JD3010
@arnold-arentze Dat was vroeger wel vaker om Same's op reserve te hebben. 🤭🤭
+4
draaipiet
Mooi opgelost zo.
Vaak geeft de mindere leuke kanten ook weer mooie foto's op 👌
+3
arnold-arentze
@draaipiet Het is een mooi plaatje inderdaad. De Minitauro staat binnen heeft een iets zwaardere accu en wordt op het ogenblik regelmatig gebruikt. Dus die is in het voordeel ook😂
+2
Dick van Driel
Redtops zijn van origine ontwikkeld voor het starten van Starfighters er stonden er twee in in serie geschakeld dus 24 volt.
+2
Harmannus
Rode optima kunnen wel goed tegen helemaal leeg maken. Het is mij in de laatste 3mnd al 2x overkomen. Even startaccu er bij starten en rijden. Nadien nog geen problemen gehad.
+1
CaseCS130
@Harmannus Ik heb er meerdere kapot gehad die te leeg waren geraakt.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Same ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!