Foto van een Massey Ferguson Verreiker. Foto is geplaatst door oldtimergek op 10-11-2023 om 10:40:30, met 65 reacties.

Massey Ferguson TH.6030

16.985 foto's van @oldtimergek

+1
oldtimergek
Foto van een Massey Ferguson Verreiker

Reacties

Is die ok van ploeg?
+1
oldtimergek
@johndeere6910forever dat weet ik eigenlijk niet, de Hitachi waar mee geladen werd was ff stuk. Dus even laden met een verreiker. Ik vermoed dus dat ie niet van Ploeg is.
PieterA
Niet echt nodig zo'n hoogkiepbak. De giek is nog helemaal ingeschoven.
Tom VB
@PieterA Vermoed dat het toch echt veel makkelijker werken is met ingeschoven giek, en de cilindertjes van de hoogkiepbak zijn sneller uit en in dan die van de giek denk ik?
bluepower12
@Tom VB denk ik ook. En dit scheelt ook brandstof
+1
PieterA
@bluepower12 Dit bakje kost het dubbele aan brandstof. Met zo'n klein bakje jakken en jagen kost veel meer dan rustig met een grote bak.
bluepower12
@PieterA ja wel bij dezelfde bakbreedte natuurlijk anders vergelijk je appels met peren 😅. Hoogkiepbak is dan zeker zuiniger en sneller en je krijgt m beter vol
+1
PieterA
@bluepower12 Dat is een beetje appels met peren vergelijken. Ik vergelijk gewoon wat de verreiker maximaal kan tillen en dat is behoorlijk minder met zo'n hoogkiepbak.
+1
J asper
@PieterA
Quote:
maximaal kan tillen en dat is behoorlijk minder met zo'n hoogkiepbak.

Is dat zo? Hoogkipbak weegt van zich zelf wel wat extra natuurlijk. Maar als je mast uit schuift kun je ook een stuk minder tillen als met mast ingeschoven.
+1
PieterA
@J asper Ik was vandaag ook aan het scheppen (ongespoelde liatrisbolletjes). Dan hou je de giek op z'n kortst en schept de bak zo vol dat je hem net kunt tillen. De lastmonitor heeft dan 3 groene en 2 oranje lampjes. Dan til je hem boven je cabine en dan brandt er nog maar 1 groen lampje. Vervolgens schuif je hem maximaal uit en dan branden er 2 groene lampjes. Alles wat je aan extra ijzer hebt lever je in op het aantal bollen. Uitschuiven doe je onder het rijden en uitkiepen met de gewone bak gaat erg vlot.

Zo'n hoogkiepbak heeft alleen zin als je hoog wilt kiepen. Met de normale bak kun je met zo'n verreiker ongeveer tot 4,5 meter hoogte kiepen.
+2
mbvaltra
@PieterA

Ik heb zelf ook een hoogkiepbak aan de verreiker. Inhoud is bij mij gelijk aan mijn volumebak. Het voordeel van een hoogkiepbak is dat je de mast niet hoeft uit te schuiven wat behoorlijk tijd bespaard. En het grote voordeel is dat de kiephoek veel groter wordt. Kiephoek bovenin wordt behoorlijk kleiner met een volumebak waardoor de mest er slecht uit wil. Kippenmest wil nog weleens plakken.
+1
PieterA
@mbvaltra Helpt een roestvaststalen bodem niet tegen het plakken? Voor klei en zand is dat in elk geval zeer effectief.
+1
mbvaltra
@PieterA
Ik heb nog nooit een rvs bodem geprobeerd. Ik denk dat het weinig uitmaakt, het blijft vaak in de hoeken en tegen de achterkant plakken. En iedere keer met volscheppen druk je het weer iets vaster.
Wat wel helpt is de mast op het laagst en dan de bak leeg kiepen en een keer schudden. Met de mast beneden is de bak veel verder gekiept waardoor het wel loskomt, maar dat wil boven de trailer niet.
+1
PieterA
@mbvaltra Ik zou toch eens ervaringen van andere kippenboeren vragen tegen de tijd dat je een nieuwe bak nodig hebt. Als je hoogkiepbak verder door kiept is dat zeker een voordeel.
J asper
@PieterA
Quote:
De lastmonitor heeft dan 3 groene en 2 oranje lampjes. Dan til je hem boven je cabine en dan brandt er nog maar 1 groen lampje. Vervolgens schuif je hem maximaal uit en dan branden er 2 groene lampjes.

Dan heb je idd gelijk. Dan maakt het nog wel aardig verschil als die met giek omhoog en dan schuiven niet in veiligheid gaat.
+1
BuvaM
@PieterA Heeft het vooruit geplaatste draaipunt van de hoogkiepbak hier ook een voordeel?
PieterA
@BuvaM Ik vind van niet; je moet met een gewone bak altijd al erg oppassen dat je geen maïs over de vrachtwagen laat vallen.
+1
Fast Eddy
@PieterA

Ik zie het nut van een hoogkiepbak aan een verreiker ook niet in. Volgens mij kan je zo`n bak dan beter aan een shovel hangen om vlot te laden.
bluepower12
@Fast Eddy ja moet je wel een shovel hebben 😉
Fast Eddy
@bluepower12

Meestal koop je een verreiker met de reden dat je geen grote shovel wil. Een grote shovel kan meestal zonder hoogkiepbak de voermengwagen al vullen.
bluepower12
@Fast Eddy valt je tegen flinke mengwagen kun je niet makkelijk laden met shovel en bak. Of je moet een longreach hebben
Fast Eddy
@bluepower12

Daarom voor een shovel een hoogkiepbak.
bluepower12
@Fast Eddy omdat je zegt dat je met een shovel meestal wel een mengwagen zonder hoogkiepbak kunt laden
Fast Eddy
@bluepower12

Een grote shovel zei ik. WG 18 of een L60
+1
bluepower12
@Fast Eddy ja ik snap je mening 👌 zou zelf ook niet snel een hoogkiepbak op een verreiker doen voor de normale klussen
+1
newholland6640
@Fast Eddy

Mengwagen is meestal wel stukje lager dan een walkingfloor
Fast Eddy
@newholland6640

Ja en. Uit mijn reacties zie je wel hoe ik daar over denk.
PieterA
@bluepower12 Waarom krijg je hem beter vol?
bluepower12
@PieterA omdat je kunt kiepen krijg je m makkelijker vol op het laatst en je hoeft minder op te letten dat je de trailer niet raakt. Heb nog nooit een normale bak een vrachtwagen zien laden
+1
PieterA
@bluepower12 Een gewone bak kun je toch ook kiepen?

Ik vind juist het voordeel van een gewone bak waar meer in kan dat je rustiger kunt werken, waardoor je minder gehaast werkt en daardoor minder schade rijdt.
bluepower12
@PieterA ja daar heb je een punt. Je kunt wel nauwkeuriger werken. Het is misschien maar net wat je fijn vindt 😄
+2
PieterA
@bluepower12 Wij laden wel eens aardappelen rechtstreeks op de auto met de gewone bak. Een extra voordeel is dat ik dan niet van de verreiker af hoef om de bak te wisselen voor het vorkenbord waarmee ik de ventilatiekokers uit de aardappelen haal.
bluepower12
@PieterA zou je niet wat stabieler zijn met hoogkiepbak ipv uitschuiven met volumebak?
PieterA
@bluepower12 In theorie hoeft de last met een volumebak niet hoger, maar in de praktijk zul je met volumebak eerst de hoogte in gaan en dan de bak laten vallen. Dit doe je natuurlijk alleen als je voelt dat het met de stabiliteit goed zit. Dit punt geldt m.i. vooral voor zijdelingse stabiliteit en op dat punt heb je niet gauw last met een verreiker.
PieterA
@Tom VB Je kan goed zien dat het zo niet bedoeld is. De originele maisbak van zo'n verreiker is wel 3 x zo groot denk ik.
newholland6640
@PieterA

Ja met zn kleine bak ben ik wel met je eens. Maar met een grote bak word je slag behoorlijk. Dan is een hoogkiepbak wel makkelijk.
zettelmeyer
@PieterA heb je wel eens met hoogkiepbak gewerkt? Wat een rust geeft dat. Helemaal met de grote walkingfloors lade. Je moet dan nog wel wat omhoog om de rongen niet te raken zonder hoogkiepbak
Fast Eddy
@zettelmeyer

Een hoogkiepbak aan een shovel werkt fantastisch. Maar waarom een hoogkiepbak aan een verreiker? Als je te lui bent om elke keer de mast uit te schuiven kan je toch net zo goed een shovel kopen?
newholland6640
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Maar waarom een hoogkiepbak aan een verreiker?

Omdat je met een volumebak een hele grote slag heb. Dat kost nogal wat tijd om dan netjes te kiepen.
+1
Fast Eddy
@newholland6640

Ik vind een hoogkiepbak aan een verreiker een kansloze actie. Neem dan een grote shovel. Meer duwkracht, grote bak en je zit in het midden. Een verreiker koop je meestal omdat die hoger kan dan een shovel van dezelfde gewichtsklasse.
+2
newholland6640
@Fast Eddy

Met je laatste stukje weleens. Je voorste stukje niet.
Giek uitschuiven en vervolgens nog helemaal iepen kost serieus wel tijd. Dan ben je met een hoogkiepbak sneller in het geval van een verreiker. Mengwagen is een stukje lager dat scheelt alweer behoorlijk.

Weet ook niet wat een 6/7 tons shovel van een hoogkiepbak vind. Denk dat je aan een verreiker een grotere kunt hangen.
Fast Eddy
@newholland6640

Een hoogkiepbak aan een 6 tons shovel zonder longboom werkt perfect. Je hebt mooi zicht op beide hoeken en je hebt meer opbreekkracht.
kearl
@newholland6640 Deze verreiker tilt maar 3t. Onze 6t shovel met telescooparm tilt 3,1t....
dx11
Quote Reactie van @kearl:
Deze verreiker tilt maar 3t. Onze 6t shovel met telescooparm tilt 3,1

Dus jullie shovel is bijna een ton zwaarder om maar 100kg meer te kunnen tillen?
kearl
@dx11 Deze verreiker weeg 5,5t. Onze shovel 6t met bak en bestuurder. Dus redelijk vergelijkbaar gewicht.
dx11
@kearl ik kwam info tegen dat deze 5.2t woog. Lijkt mij al met al best netjes.

Mijn shovel weegt 10,3ton, tilt in de praktijk 5,6ton op de lepels, dus allemaal wel in de zelfde verhouding zou ik zeggen
PieterA
@Fast Eddy Waarom is de duwkracht van een shovel groter? En waarom kan er een grotere bak aan? En je vergeet nog de lage instap van een verreiker. Dat kan ook een argument zijn.
+1
Fast Eddy
@PieterA

Een shovel is echt gebouwd om de duwen en je hebt mooier zicht op de hoeken van de bak. Bij sommige verreikers zit de snelwissel niet in het midden van de giek. De krachten met een hele grote brede bak komen dan ook raar op de mast en het frame.
De lage instap en het hoge heffen zijn voordelen van een verreiker.
+2
PieterA
@Fast Eddy Dat met die hoeken van de bak heb ik inderdaad al eens vaker gehoord. Voor ons was dat de reden om een 634 te kopen; dan heb je ook goed zicht op beide uiteinden van de lepels aan het vorkenbord.
+1
bluepower12
@Fast Eddy ja dat is het ook, de lage instap maakt het stuk makkelijker met voeren; in- en uitstappen. Verder is het uitschuiven ideaal bij allerlei klusjes. Maar shovel heeft ook zeker zn voordelen
+1
newholland6640
@zettelmeyer

Tussen de rongen in laden is proma toch?
zettelmeyer
@newholland6640 zeker maar met afvullen kan dat niet
newholland6640
@zettelmeyer

Wat laadt jij waarmee je moet afvullen? droog kuilvoer ofzo?
bluepower12
zettelmeyer
@newholland6640 kuil wil nie rollen he. Dus dan heb je allemaal bulten in de wagen zitten. En met 40ds kun je nog wel wat lade
+1
newholland6640
@zettelmeyer

Nee das waar. Heb nog nooit kuil geladen dus geen idee.
Kippenmest gaat ie meestal rond driekwart vol.
Een keer kop erop gehad met hele droge mest
+1
zettelmeyer
@newholland6640 ook keer bierbostel geladen maar dan gooi je gwn tussen de rongen en het loopt vanzelf
PieterA
@zettelmeyer Nee, we hebben wel drie semi hoogkiepbakken (kantelpunt op 60 cm van de voorzijde van de bak. Die zijn wel wat minder geschikt om bolletjes te scheppen, enerzijds omdat het scharnierpunt onder de bak zit. Dat kost meer vermogen hem vol te drukken. Anderzijds omdat ze sneller gammel worden vanwege de extra draaiende delen.

Waar zit bij zo'n hoogkiepbak het scharnier eigenlijk weggewerkt?
+1
zettelmeyer
@PieterA op deze foto kan je het wel zien. Ligt 1 volle kruiwagen voer in

(klik om te vergroten)

Bak
PieterA
@zettelmeyer O, ja dat is een bak voor losgestort product denk ik. Dat gaat met aardappelen of grond niet werken.
+1
Hurli356
@PieterA voordeel zo is wel dat je goed ziet wat de bak doet, als die met de kipcilinder kipt komt die flink naar beneden en moet je dus veel beter opletten voor de trailer.
PieterA
@Hurli356 Dat klopt. Met een onervaren machinist heb je bij het laden van vrachtwagens met een verreiker snel brokken.
Lode103s
Is dit effectief een mf verreiker of isdat een ander opgekocht merk met hun stickers?
+1
Hurli356
@Lode103s ik citeer:
Quote:
Onlangs introduceerde Bobcat de nieuwe Stage V-R-serie agri-verreikers. Massey Ferguson introduceert nu zijn nieuwe TH-serie verreikers. Ze worden beide bij Bobcat gebouwd en tonen dus grote overeenkomsten.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson Verreiker ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!