Foto van een New Holland T 7.190. Foto is geplaatst door dirkao op 20-02-2024 om 23:49:30, met 26 reacties.

Mais kuilen

14 foto's van @dirkao

+4
dirkao
Foto van een New Holland T 7.190

Reacties

+8
dirkao
Deze New Holland was geleend van een kameraad. was volgens mij een 175, maar is gechipt tot 200. (Als je dat tenminste zo noemt in het nederlands)
Kleinzoon rijd zijn mais kuil vast met een magnum
+5
a3vandiejen
Leuke foto.
+6
Massey 2705
Altijd leuk , als de volgende generatie intresse toont.....! Op de foto is dit mannetje trots op opa. 😉👍
+2
valmet6400power
Het zal u ongetwijfeld al eens eerder gevraagd zijn, maar vanwaar bent u/zijn jullie destijds geëmigreerd daarheen als ik vragen mag?
+8
dirkao
@valmet6400power we hadden in nederland een melkveebedrijf met te weinig melkquotum, te weinig grond endus geen toekomst. We zijn in 1989 hier naartoe gekomen. Toen gingen er ook al boeren naar Denemarken, maar we wilden de EEG uit. Oost Europa was toen nog niet aan de orde. Ik moet toegeven dat mijn vader de grote drijfveer was. En hij deed en dacht altijd anders dan een ander, dus amerika en Canadá vielen ook af, ookwel omdat daarvoor geld ontbrak. We zijn toendertijd in het "hollandse dorpje" Carambei terecht gekomen. Omdat mijn ouders toen al rond de 50 waren vooral voor hen een voordeel.Persoonlijk heb ik lang het idee gehad van: Ik had net zo goed in Nederland een baan op kunnen zoeken. Maar ja, ik heb een Braziliaanse vrouw, onze kinderen zijn hier geboren, en we hebben een goed leven.
Inmiddels zou ik toch echt niet meer in Nederland willen wonen.
Trouwens dat nederlandse van Carambei is na 112 jaar bestaan toch wel een beetje aan het verdwijnen, maar er zijn nog steeds gezinnen die nederlands spreken. (Zelfs na 5 generaties).
Er zijn best wel persoonlijke dingen die ik liever niet aan de grote klok hang, maar verder mag iedereen vragen stellen, ik zal er voor zover mogelijk antwoord op geven.
+5
a3vandiejen
@dirkao Een heel avontuur en daar heb ik toch altijd respect voor.
Maar zoals veel dingen denk ik'.. als je alles van te voren wist deed je misschien dingen anders. Goed dat je het nu naar je zin hebt.
Hoe zijn daar door mekaar genomen de jaargetijden?
En zijn er voor de mest uitrijden ook regels aan verbonden?.
+3
dirkao
@a3vandiejen we zitten onder de evenaar dus nu is het hier zomer.ff voor de duidelijkheid Brasil is een groot land met nogal wat verschillende klimaten. Laat ik bij onze streek blijven. Een heuvelachtig landschap , gemiddeld 800 meter boven de zeespiegel. 1800 mm regen per jaar gemiddeld. Natuurlijk wel nattere en drogere jaren. Eerder kans op te droge winter dan te droge zomer. Het hele jaar door groeit er altijd wel wat . 2 oogsten per jaar goed mogelijk, afhankelijk van welke gewassen soms zelfs 3. Laten we zeggen gemiddeld 5 oogsten in 2 jaar. In de winter temperaturen tussen 5 en 25 grade, af en toe een nachtvorstje. In de zomer temperatuur tussen 15 en 35 graden.
We moeten 20% van onze grond ongemoeid laten voor natuurbescherming. Soms meer , langs beekjes moet een strook van 30 meter ongemoeid blijven. Afhankelijk van de breedte van een rivier kan dit oplopen tot 200 meter.
Geen enkel soort quotum, geen meststofgeneuzel. Drijfmest uiteraard met de ketsplaat uitrijden. Af en toe moeten we resultaten van grondmonsters overlegd kunnen worden. Fosfaat gehalte in de grond mag niet te hoog worden. Als dit wel gebeurt kan het lastiger worden om sommige financieringen te krijgen, of milieu vergunning wordt niet verlengd.
+4
a3vandiejen
@dirkao Bedankt voor de uitleg.
Daar moeten jullie je wel in verdiept hebben denk ik met andere grond soorten en dan gemiddeld 5 oogsten in de twee jaar.
Wist niet dat de temperatuur Zo verschillend kon zijn.
+2
dirkao
@a3vandiejen nog vergeten: ik woon in een subtropisch gebied.
En die temperatuursverschillen: er wordt wel gezegd dat als je kou wil leiden moet je in een warm land gaan wonen. Door grote temperatuursverschillen in korte tijd raakt je lichaam niet gewend aan kou. De meeste huizen worden niet verwarmd.
+1
a3vandiejen
@dirkao Met een warme deken op de bank.😃👍
+2
dirkao
@a3vandiejen inderdaad dat gebeurt in de winter nogal eens , en soms ook in de zomer. We hebben in onze woonkamer een houtkachel staan, daarmee kunnen we het lekker warm stoken en is ook gezellig.
Maar over dag na de middag is er niemand thuis. Ik ben achter en mijn vrouw is dan in haar winkel. We komen allebij tussen 7 en 8 uur binnen. Om dan die kachel nog aan te slingeren is meestal niet de moeite en we hebben er ook geen zin in.
a3vandiejen
@dirkao Begrijp het helemaal.😃👍
+2
new holland koen
@dirkao Hoe is het daar geregeld qua welzijn vraag ik me wel eens af over zulke landen. Zijn er goede huisartsen en ziekenhuizen bijvoorbeeld? Hoe is het onderwijs er?
+3
dirkao
@new holland koen omdat we in een behoorlijk ontwikkeld gebied wonen kan ik niet klagen. Scholen zijn wel redelijk.voor wat beter onderwijs moet vaak betaald worden. Lagere school duurt 2 jaar langer dan in Holland, hierna is er geen leerplicht meer . Ligt eraan waar de jeugd door toelatingsexamen komt, vaak moeten ze voor vervolgopleiding wel ver van huis. Medische zorg is wel goed, maar vaak heeft alles wat door het ziekenfons betaald moet worden capaciteits gebrek.
Er zijn particuliere verzekeringen , dat werkt zondermeer goed.
In ons dorp zijn goeie huisartsen, tandartsen, en de nodige specialisten houden hier spreekuur in ons dorp. We wonen op 25 km. afstand van Ponta-Grossa, een middelgrote stad waar goede ziekenhuizen zijn, en ook alle soorten medische zorg aanwezig is. Let wel: er zijn ook streken waar die goeie ziekenhuizen minstens 200km. van je woonplaats af zijn.
In de meeste nederlandse kolonies zijn particuliere bejaardentehuizen die heel goed zijn , met meestal een gedeelte van het personeel wat nederlands spreekt.
+1
deutzisthebest
Heel interessant om te lezen allemaal!

Dan ook nog een vraag van mijn kant.
Hoe zit het met aankopen van machines? Ik heb wel eens begrepen dat de Braziliaanse overheid veel importheffingen heeft op elektronica en machines om de eigen markt te beschermen.
Hoe uit zich dat in de machine markt en wat als je een machine wilt hebben buiten de gebaande paden om?
+2
dirkao
@deutzisthebest importheffingen zijn hoog. Alles wat nieuw is mag geeimporteerd worden, daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.
In príncipe is het verboden om gebruikt spul te importeren, maar als je aan kunt tonen dat een dergelijke machine niet in Brazilie gebouwd wordt kun je een vergunning krijgen. Zodoende worden er nogal wat gebruikte zelfrijdende hakselaars geeimporteerd. De burocratische marteling om een importvergunning te krijgen is voor een simpele boerenziel niet te doen. Je moet de juiste mensen kennen en zo ongeveer advocaat zijn. Ik heb een keer een kemper hakselaar geeimporteerd en dat heeft een jaar geduurt voor er vergunning was. Ik heb verleden jaar nog een prijsopgaaf laten maken om een 4 rotor hark uit duitsland te laten komen. Dat ding kostte in Duitsland 32.000 euro. Totdat dat ding bij mij op het erf zou staan zou het 73.000 euro gaan kosten. Maar niet gedaan dus. Kuhn, Krone en Claas zijn hier gewoon nieuw te koop, maar kosten volgens mij allemaal het dubbele van wat ze in Europa kosten.
+1
Bas1046
@dirkao Interresant om te lezen allemaal! 👍
+1
dirkao
@deutzisthebest wil je meer van mechanisatie zien en weten: kom naar de agrishow van 29/04 tot 03/05 in Ribeirão Preto. Ik probeer er altijd 2 dagen heen te gaan. En kan ook nog voor je Tolken.
Of de agroleite in Castro/Castrolanda ergens in Augusto. Is hier vlakbij en daar kun je nog vaak Nederlands horen
deutzisthebest
@dirkao

Dit is toch wel 1 van de betere uitnodigingen die ik heb gehad om machines te komen kijken! Vrees alleen dat ik het niet rond ga krijgen om zo'n reis te maken op deze termijn. Shows zien er op de site goed uit!

Zorgt de "bescherming" van de overheid dan ook voor een gezonde eigen machine markt met een hoop eigen merken die recht van bestaan hebben of is het veel buitenlandse merken die dan geassembleerd worden in brazilie?
BuvaM
@deutzisthebest Brazilië is behoorlijk protectionistisch, net als heel wat andere landen overigens. Daardoor hebben veel internationale machinefabriekanten eigen productievestigingen in Brazilië.
Het land is vanwege de grote markt interessant.

@dirkao reuze bedankt, boeiend.
dirkao
@deutzisthebest van alles wat, de grote trekkermerken bouwen hier, importeren modellen die weinig verkocht worden. Omdat ze trekkers die hier gebouwd worden exporteren kunnen ze makkelijk delen importeren. Hooibouw /voordroogkuil machines met fatsoenlijke capaciteit 100% geeimporteerd. Wat hiervan in brazilie gebouwd wordt is vergelijkbaar met wat er 40 jaar geleden in Europa te koop was. Akkerbouwmachines worden hier gebouwd en kunnen zich zondermeer met de wereldtop meten
dirkao
@deutzisthebest http//www.agrishow.com.br en
Http//www.agroleitecastrolanda.com.br
+1
dirkao
@dirkao ik heb ook niet de illusie dat er iemand uit nederland op één van deze tentoonstellingen afkomt. Er zijn er trouwens nog wel een paar.
Maaaar je kunt niet zeggen dat je er niet vanaf wist.
Ik ga niet de reisagent/gids uithangen, maar als iemand die dit leest wil komen kijken wil ik wel helpen voor zover dit binnen mijn bereik is
+3
dirkao
Verder: als iemand belangstelling heeft en zin heeft om een beetje te zoeken : probeer eens op youtube " nederlanders in Brazilie. Komt best wel het één en ander van nederlandse boeren in brazilie te voorschijn en is nederlands gesproken
dirkao
En van omroep MAX de série vaarwel Nederland . Gaat over emigranten uit de jaren 50 .Maar wel vanuit het nu gezien. Worden verschillende landen besproken waaronder Brazilie

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!